313_Gryzlov napsal:
Finanční rezervy z výplaty, pokud člověk žije sám, jsou prakticky nulové, takže v případě jakéhokoliv problému, se člověk dostává na hranu, ze které může sklouznout k tomu, že skončí pod mostem. A proč? Aby mi nějaký pán v obleku a kravatě z televizní obrazovky s úsměvem říkal: A to snad chcete, aby se vrátily poměry jako před rokem 1989?
A co finanční rezervy z výplaty, pokud z ní člověk živí 3 členy domácnosti? (A osobně si myslím, že jsou i šílenci, kteří jsou na tom ještě "líp". Neřeš to tak tragicky. Peníze jsou důležité, ale existují daleko, daleko důležitější věci.
Já vím Rudidlo, jen jsem si dovolil vznést protest, že bych rád žil jako člověk
310_Ikar napsal:
Pánové, ja jsem taky hrozne chytry vsemu rozumim a vsechno znam a samozrejme vse hodnotim s dostatecnym nadhledem.
Takze Vam take sdelim s dovolenim svuj bezesporu nejmoudrejsi nazor.
HOVNO
No vida...oproti včerejšku vidím jisté pokroky!
ó ano, ó ano
Jenže dnes zase nic moc....
Jak jsi moudrý!!
a s nadhledem, a .....
Upravil/a 310_Ikar dne 09-11-2006 23:16
313_Gryzlov napsal:
Vím, že vůči Tobě mám jistý "handicap" v tom směru, že jsem nezažil to co Ty. Na druhou stranu stranu jsem byl poněkud překvapen tím, že například v USA (našem velikém vzoru co se demokracie týká) jsou jsité věci také diktovány. Například je Ti diktováno, jaký domeček a z jakého materiálu si máš postavit, protože to tam tak mají v té oblasti všichni (na jednu stranu to jsitě nekazí ráz krajiny, na stranu druhou, chceš-li tady bydlet, tak nevybočuj z řady). Ploty žádné ... což je hezké, ale za cenu, že Tvůj pes má na krku obojek, který mu způsobí fyzický trest ve fromě eletrického šoku, pokud zaštěká nebo překročí hranici pozemku, kolem kterého je zakopaný drát. Systém zavírání psů do klece, když jdou majitelé do práce ... ale to se asi tak úplně netýká tématu ...
Takových příkladů by se jistě pár našlo. Já bych zase uvedl jiné, neboť jsem tam žádné podobné obojky neviděl, domky jsou docela přijemně architektonicky řešeny a né ten urbanistický paskvil jako tady.
Ale to vůbec není důležité. Důležité je, že se o tom píše, že o tom ty i já víme, a že když se podaří ustavit dostatečně silnou lobystickou skupinu, tak se dá podobným excesům úspěšně bránit. Takových příkladů, kdy se to povedlo, mohu uvést nepřeberné množství.
Jasně vypadá to jako samozřejmost, ale není. V totalitě se to prostě nařídí, nikdo o tom nesmí psát, nikdo proti tomu pod přísným trestem protestovat, a tudíž to závisí jen na blahovůli (zlovůli) několika nikým nevolených byrokratů.
313_Gryzlov napsal:
... co se týká sociálních jistot ... myslím, že víš mnohem víc o tom, jak to vypadá v Detroitu po té, bylo propuštěno tisíce dělníků z automobilek. Vím jen něco málo, ale přijde mi to dost strašné ... nepřijde mi zrovna správné, žít stylem, že když člověk přijde o práci, ztrácí prakticky i slušný život. Bohužel smutným faktem je to, že v dnešní době nemá člověk práci, která by mu zajistila možnost bezproblémového žití v případě delší nemoci. Finanční rezervy z výplaty, pokud člověk žije sám, jsou prakticky nulové, takže v případě jakéhokoliv problému, se člověk dostává na hranu, ze které může sklouznout k tomu, že skončí pod mostem. A proč? Aby mi nějaký pán v obleku a kravatě z televizní obrazovky s úsměvem říkal: A to snad chcete, aby se vrátily poměry jako před rokem 1989?
Proti tomuhle se opravdu těžko argumentuje.
Snad mne jen napadá, jak se asi na finanční rezervy svých výplat dívají námezdní dělníci v rovníkové Africe či latinské Americe. Tvá svobodná volba je dělat si se svými penězmi, co chceš. Nemusíš mít nabušený počítač, můžeš si platit místo toho připojištění pro případ nemoci, atd. atd.
"Nulovost" tvých fiančních rezerv je naprosto relativní pojem. Řada lidí - a nejen v Africe či Asii - by tvůj plat i vzhledem k tamnímu spotřebnímu koši brala všema deseti. Mnozí lidé s mnohonásobně vyšším platem než jsi ty zase mají pocit, že se z toho prostě slušně vyjít nedá.
Peníze jsou jen velmi omezeně úměrné tomu, čemu říkáš slušný (a já raději důstojný) život.
cibule nebo pistole
ještě stále ti závidím tvůj životní optimizmus
chtěl jsem psát něco moudrého ale je ráno a nic mě nenapadá
tak slovy mého mrtvého dědy:
pamatuju císaře pána
pamatuju WW1
pamatuju první republiku
pamatuju sudety
pamatuju malou republiku
pamatuju WW2
pamatuju republiku do roku 48
pamatuju 40 let komunizmu
koukám co se děje tet
a řeknu ti jeno
vždycky jsem měl a furt mam hovno
takže podle mě nezáleží na režimu co je u moci
ani na novinářích, ani na penězích ale na lidech
a lidi sou pořád stejný
ps: omlouvám se za češtinu už se mě to nechce ani opravovat
jak já ty rána nesnáším
Upravil/a 313_123 dne 10-11-2006 06:48
Ucho napsal: Nebudu ti tu na tomhle foru popisovat svoje zkušenosti s životními průsery, protože mi to příjde nepatřičné.
To asi není nutné, že? Každý rozumný člověk nerad používá příklady ze života, které se týkají jeho samotného, ale snaží se situaci nastínit příkladem odjinud ... třeba z Detroitu ... ovšem pak se dočká patřičného ohodnocení na úrovni ... že?
Sadu "argumentů" si ode mě vyslouží akorát ten co vytáhne něco tak příšerného jako jsou "ubozí dělníci z Detroitu" sry ale na to fakt nemám.
Že by náznak alibismu, který byl vyčítán minulému režimu? "Mně se to neděje, tak jsem spokojený a mě se to netýká"? Navíc argument typu "oni jsou na to zvyklí a nezaměstnanost 4- 5%" ... Víš, jaksi Ti nedocvakla pravá podstata věci. V tuhle chvíli nejde o ty "ubohé dělníky z Detroitu", ale jde o to, co nás čeká. Pokud vím, snahy jsou takové, aby se náš nevyspělý státní systém přiblížil co nejvíce vyspělým státním systémům západních zemí. A tím že se k těmto systémů snažíme přiblížit, tím se budou objevovat i stejné problémy.
Tobě přijde směšné použít příklad z Detroitu, který byl velikým průmyslovým gigantem. Pokud Ti to přijde směšné, tak jsi určutě znalý poměrů a víš toho mnoho. Potom mě překvapuje, jak tak vzdělaný člověk může bez uzardění tvrdit, že v USA je "jen 4 - 5%" nezaměstnaných a navíc jsou na to "zvyklí". Kdyby si byl opravdu v obraze, věděl by si, co 4 -5 % znamená.
Zaplať pánbůh sem, i bez Aštara. Zkus to taky.... :-)
Tvé rady jsou naprosto k nezaplacení ... s těmito radami si jdi stoupnout do metra s nějakým časopisem a přihlouple se usmívej ... běž tohle říct někomu z mého okolí. Aby si to správně pochopil. Tohle beru jako osobní urážku.
Dělat nejapné a nedůstejné vtipy na adresu někoho, koho neznáš a neznáš ani jeho osud (nejedná se o mě). Pokud považuješ za naprosto normální, aby člověk v dnešní době, v naší zemi, měl potíže s udržením důstojné životní úrovně pro sebe a své dítě, potom nepatříš do okruhu lidí, se kterými si rád popovídám.
Sry, ale tenhle ideový spor už je příliš hluboký na to, abych své názory dokázal vyjádřit v několika větách na tomto fóru. Šance na vzájemné pochopení by vyžadovala daleko širší a obsáhlejší debatu.
A taky studium určitých podkladů a teoretických prací, jakož i dohodu na akceptování některých základních faktů (jako například, že nezaměstnanost v USA dosahuje 4 až 5 procent, což skutečně znamená 4 až 5 procent, z čehož vyplývá, že v USA si prakticky každý, kdo chce pracovat, práci najde. To píši proto, že jsem tam strávil pár měsíců svého života, a to jak studiem kongesové knihovny, návštěvou různých ministerstev, tak i na farmě a v dělnické čtvrti).
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
310_cibule napsal:
Sry, ale tenhle ideový spor už je příliš hluboký na to, abych své názory dokázal vyjádřit v několika větách na tomto fóru. Šance na vzájemné pochopení by vyžadovala daleko širší a obsáhlejší debatu.
Dobře, dále od debaty také odstupuji.
Upravil/a 313_Gryzlov dne 10-11-2006 09:01
313_Gryzlov napsal:
....Pokud považuješ za naprosto normální, aby člověk v dnešní době, v naší zemi, měl potíže s udržením důstojné životní úrovně pro sebe a své dítě, potom nepatříš do okruhu lidí, se kterými si rád popovídám.
podívej, já spoustu věcí nepovažuju za dobré a taky se snažím s tím něco dělat. Ale netahej na mě v debatě demagogii, citové vydírání a MANIPULACI.... to mi vadí.
BTW co tě tak rozohnilo na tom, že nechci abysi mě konkrétně pomáhal? :-) Já si pamatuju jak mi chtěla strana a vláda od rána do večera pomáhat a dík, fakt už nechci.
Žije, žije ve stepi jeden v suché otepi.
Druhý v láptích pod pařezem, třetí v díře mezi bezem.
Ať si jsou, tam kde jsou. Ať sem na nás nelezou.
WT_Buback napsal:
To Gryzlov: A co by sis tak představoval? Nemáš dost na svůj důstojnej život, tak ti na to mám přispět, nebo co?
Doufejme, že Ti nebudu muset přispět sám.
:-))) super, a odpovíš mě? Mě zajímá jak si představuješ, že by to mělo fugovat.
Už chápu ... věta "A co by sis tak představoval" nebyl pouhým řečnickým obratem před větou následující ...
Ovšem mám se na Tvou otázku dívat tak, že není jaksi zřejmé, že mým přáním je, aby minimální výše platu dokázala zajistit důstojnou životní úroveň pro samotného člověka, případně s dítětem, v běžném životě, bez milodarů atd.?
Spokojený s odpovědí?
Upravil/a 313_Gryzlov dne 10-11-2006 09:38
313_Gryzlov napsal:
Ovšem mám se na Tvou otázku dívat tak, že není jaksi zřejmé, že mým přáním je, aby minimální výše platu dokázala zajistit důstojnou životní úroveň pro samotného člověka, případně s dítětem, v běžném životě, bez milodarů atd.?
Pochopil jsem, že narážíš na koupěschopnost obyvatelstva, která je u nás zatraceně nízká.
Asi Ti nedokážu odpovědět na to jak je možné, že za stejnou práci mi v Brně nabízí dvojnásobek a v Praze a okolí trojnásobek nástupního platu. Závidím všem, kteří mají tu možnost za prací jít tam kde jim zaplatí víc. Taky proto nám z republiky odchází tolik schopných lidí.
rudidlo napsal:Pochopil jsem, že narážíš na koupěschopnost obyvatelstva, která je u nás zatraceně nízká.
Asi Ti nedokážu odpovědět na to jak je možné, že za stejnou práci mi v Brně nabízí dvojnásobek a v Praze a okolí trojnásobek nástupního platu. Závidím všem, kteří mají tu možnost za prací jít tam kde jim zaplatí víc. Taky proto nám z republiky odchází tolik schopných lidí.
V Praze dostaneš vyšší plat za stejnou práci proto, protože výše nájmů v Praze, ceny bytů atd. jsou také mnohem vyšší. O kolik se liší ceny potravin, to netuším. Extrém byl v Jižních Čechách, kde ceny potravin apod. byly jeden čas vyšší, než v Praze, nbeo jinde v republice. Při zachování nižších platů. netuším, jak moc se to změnilo.
Upravil/a 313_Gryzlov dne 10-11-2006 09:49
313_Gryzlov napsal:
Gryzlove, neblbni a přemýšlej.
Pokud se všem zvednou minimální mzdy, zvednou se úměrně tomu výrobní náklady a následně i ceny. Jediný efekt bude inflace, snížení konkurenceschopnosti v důsledku vyšších cen a ty budeš mít pořád pendrek...
Tudy cesta nevede.
Na tak chytrého člověka, za jakého tě považuju, mně to přijde laciné...
Přestaň kňučet, nastuduj pár odstavců, jak ta ekonomika vlastně funguje, lapni ten svůj problém za rohy a koukej s ním zamávat.
A držím ti palce, ať se ti to povede co nejdřív...
313_Gryzlov napsal:
Gryzlove, neblbni a přemýšlej.
Pokud se všem zvednou minimální mzdy, zvednou se úměrně tomu výrobní náklady a následně i ceny. Jediný efekt bude inflace, snížení konkurenceschopnosti v důsledku vyšších cen a ty budeš mít pořád pendrek...
Tudy cesta nevede.
Na tak chytrého člověka, za jakého tě považuju, mně to přijde laciné...
Přestaň kňučet, nastuduj pár odstavců, jak ta ekonomika vlastně funguje, lapni ten svůj problém za rohy a koukej s ním zamávat.
A držím ti palce, ať se ti to povede co nejdřív...
Pedropane,
děkuji za Tvou odpověď a vážím si Tvých slov, protože Tě pokládám za zkušeného člověka, stejně jako Cibuli.
Vím, co znamená zvednutí výše minimálního platu ... vím, že by to dopadlo takovým způsobem, jaký si nastínil. Na druhou stranu je smutné, že tomu tak je ... mnohdy způsob, jakým se k tomu lidi staví, danou situaci zhoršuje.
Mohu Tě ujistit, že výše uvedené problémy se netýkají přímo mé osoby, ale osoby mně blízké ... a svým způsobem těch osob je víc. Kvůli sobě bych v tomto ohledu ani nepovzdechl, natož zakňučel.protože na rozdíl od těch ostatních, mám možnosti, jak se udržet a žít si jako prase (nebo tygr?) v žitě.
Dosažení kritické meze korupce téměř vždy vyvolá občanskou válku. A válka vyvolá ještě větší korupci. A tato korupce vyvolá další nestabilitu, která oslabí již tak oslabené demokratické instituce. Oslabí demokratickou kontrolu elit, kontrolu vlády, kontrolu státní autority. Války vedou armády a jejich generálové. A armády z podstaty nejsou demokratické instituce. Pro generály armád je válka požehnání. Kdo podporuje válku vedenou zkorumpovaným státem, podporuje jak samotnou korupci, tak v důsledku i úplné zničení demokracie a svobody v tomto státě.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.