November 23 2024 00:04:00
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 7

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,747
· Nejnovější pilot: carramba66
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
AMD vs Intel, nová sestava
Rumcajs
Ano, přechodem z i5 3570 na i7 7700 rozhodně získáš procesorový výkon. Ale proč bys přecházel na starou výběhovou technologii?

Rapier
Na základě výše postovaného Obrova vysoce odborného článku jsem si dovolil stáhnout nový BIOS F4 (předtím F4i) na Gigabyte Auros Pro desku, který má opět Update AGESA 1.0.0.3 ABB, stejně jako F4i).

Výsledky měření s IF=1800 Mhz, RAM na 3600 Mhz CL16 jsou zde https://rapier.ra...X_BIOS_F4/
Dovolím si jen připomenout, že opět mám max. boost na 1 core "jen" 4367 Mhz místo 4400 Mhz se stock chladičem v normal profilu, a také fakt, že se zapnutým PBO na enabled se lehce zvedl multicore výkon, s PBO na auto (default) je multicore výkon o chlup horší. Výsledky z měření jsem vždy dělal v pořadí nejprve zahřát procesor v multicore a ihned poté v single core testu.

Co je zajímavé ale ne překvapivé: s RAM na 3400 Mhz a CL16 + IF=1700 jsem dosahoval dle Aida64 latence pamětí okolo 74-75ns.
s RAM na 3600 Mhz a CL16 + IF=1800 sice Cinebench na single core ukazuje skoro stejné výsledky ale zlepšil se výkon v multicore a to hlavně díky sníženým latencím. Nyní dle Aida64 latecne pamětí jsou okolo 70-71ns.

Kdybych měl vzít Obrův článek do huby tak se mi výkon po update BIOSu nesnížil, naopak je stále stejný nebo jsem jen možná měl štěstí v sillicon lottery a můj Ryzen zvládne maximum nebo skoro maximum. S lepším chladičem bych nejspíš v single core dal rovnou 4400 Mhz, možná časem až si ho jednou pořídím.

EDIT: co byla ale pecka bylo zjištění, že se zapnutým PBO nešlo všech 8 cores pod 4,3 Ghz v Cinebench R20 multicore testu a fakt, že pouze při zátěži všech 8 jader si Ryzen vzal 100% z 88W dle AMD Ryzen Master utility, při všech single core testech jen okolo 45-50% z 88W.
EDIT2: teploty v single core max. 60 stupňů celsia, v multicore max. 71 stupňů celsia se stock chladičem v normal profilu.

ukulele
Má někdo zkušenost po upgradu z i5 3570K 4.4 Ghz?

Rapier
Zkušenosti s čím?

Máš Ivy Bridge CPU, já měl Sandy Bridge CPU (generace před Ivy Bridge), oba to máme přetaktované. Oba nemáme AVX2 instrukce, apod.

Na starší hry nebo i na moderní hry se slabší grafikou alá max. Kepper GTX 760 (generace před Maxvell GTX 9xx) nebude CPU bottleneck.
Pokud máš cokoliv výkonnějšího a hlavně modernějšího na straně GPU (pokud se nepletu tak máš GTX 970) tak Tě limituje CPU více než si myslíš nebo jsi si ochotný připustit. Teď mluvím ze své osobní reálné zkušenosti.

Nicméně k čemu chceš kupovat nové CPU, když si prodal účty do DCS/IL-2 a simulátory nelétáš?!
Na kancelářskou práci a občasné hraní stačí i Sandy/Ivy Bridge CPU, s rezervou do budoucna.

ukulele
3.6 GHz je něco jiného než 4.4 Ghz. Navíc Sandy vs Ivy je dalších 100Hz+. Sandy může jet naplno snad jen jedno jádro(možná se pletu) . Cpu jsem v žádném případě na 100% vytížené neměl. Naše situace není stejná.

CPU mi grafiku nebrzdí.GPU mi jede většinou ve 100% vytížení

Rapier
Sandy Bridge pochopitelně že jedou všechna jádra na frekvenci na kterou je přetaktuješ, v mém případě neodemčeného CPU jen na 3,6 Ghz. Úsměv

Super, podle toho co píšeš nepotřebuješ upgrade. Ušetřil jsem Ti peníze. Kup mě za to flašku dobrého bílého vína, adresu Ti pošlu.

BTW udělej mi radost a postni výsledek z CPU-Z testu + validuj jej - pošli link na stránky + udělej single a multicore test v Cinebench R15, pak můžeme porovnat kde je tvé Ivy Bridge a doporučit vhodný CPU k upgradu.

Rumcajs
Hele Zifi, jestli ti CPU grafiku nebrzdí a je to jak píšeš, pak je otázka, k čemu by ti byl rychlejší procák.

Jestli vono to nebude malinko složitější?

ukulele
Složitější je to vždycky. Ty testy udělám. Jestli nemám pravdu, tak to v klidu uznám

Rapier
Super tak počkáme na testy a zkus specifikovat co od toho očekáváš, kolik peněz chceš utratit, apod.

Jinak k té frekvenci. Dosažená frekvence hraje roli jen částečně. To nyní ukazuje R7 3700X který je na papíře slabší (nižší frekvence) ale v reálu rychlejší díky vyššímu IPC.

Mám stále doma fenomenálního AMD Phenoma II X4 955 se všemi 4 jádry přetaktovaného na 4Ghz (bez zvýšení napětí s patřičným vzduchovým chlazením), tedy na papíře více než i5-2400 ale stejně má CPU nižší výkon a to i v kombinaci s GTX 1060 6GB.

Některé hry navíc jsou náročné především na GPU a CPU hraje druhé housle, tam i tak staré CPU není bottleneck ale zrovna u DCS World a Falcon BMS 4.33 v mém případě byl CPU bottleneck. Samozřejmě také záleží jakou misi zrovna testuješ, jaké máš nastavení ve hře, rozlišení, atd.

Aces_Wild
i.imgur.com/gD9nStO.jpg

Zdroj

magot
Životnost Holly bude zkrácena geometrickou řadou. Šklebící se

Ajvn
Někdy jsem fakt rád , že té hatmatilce nerozumím.Mrknutí

magot
A přesně tomu jsem se chtěl vyhnout. Někde něco řešit, nějaký uplakaný omluvy amd že je něco špatně, updatovat bios a řešit každej hertz ..
i9 lego jsem sestavil, ověřil výkon prociku a ostatních komponent jestli sedí. Všechno bylo v cajku i v OC režimu. A za 15 minut nebylo co dělat Úsměv
Takhle si představuju nákup pc.

Aces_Wild
Zatímco vydání i9-9900K v říjnu 2018 proběhlo naprosto bez problémů a od té doby nevyšel jediný nový BIOS, který by např. řešil bezpečností díry, kterých má Intel na rozdávání... Šklebící se
"Klaun, to je klaun!" burácely děti.

petsild
Ajvn napsal:

Někdy jsem fakt rád , že té hatmatilce nerozumím.Mrknutí

Prostě píšou na 10 září velký Úsměv opravný update fw, optimalizace a ještě větší nárůst výkonu.

Rozdíl Magote je v tom, že tvůj procesor už je několik let odladěný, jen vydaný pod jiným názvem po x-tém Skylake refreshi.
Za to AMD ladí teprve druhou generaci Zenu.
img25.rajce.idnes.cz/d2502/15/15475/15475408_671c3d189a72430840e88702444950a4/images/DCS.jpgimg25.rajce.idnes.cz/d2502/15/15475/15475408_671c3d189a72430840e88702444950a4/images/DR_2.jpgimg33.rajce.idnes.cz/d3302/16/16984/16984634_736d48680dbea871c244e75c34d27f32/images/SClogom.jpg

magot
výkon vs bezpečnost - volím výkon Úsměv
Upravil/a magot dne 03-09-2019 20:26

Rapier
magot napsal:

A přesně tomu jsem se chtěl vyhnout. Někde něco řešit, nějaký uplakaný omluvy amd že je něco špatně, updatovat bios a řešit každej hertz ..
i9 lego jsem sestavil, ověřil výkon prociku a ostatních komponent jestli sedí. Všechno bylo v cajku i v OC režimu. A za 15 minut nebylo co dělat Úsměv
Takhle si představuju nákup pc.

Magote, já Ti nevím jak u Tebe ale u mě nebylo za 5 min co dělat. RAMky default BIOS na desce poznal okamžitě po navolení XMP profilu, s výjimkou faktu že v OS jsou CL16 místo CL15. Pak jsem stáhl a nahrál AMD čipset drivers a po rebootu ověřil výsledky které byly dle očekávání.
Až mnohem později jsem si začal hrát v rámci lehkého OC ladění s děličkou pamětí, Infinity Fabric a zkoušel PBO a různé další nastavení pro zvýšení výkonu a lámání rekordu. Přijde Ti to jako složité na to že RAM nebyly oficiálně na support listu výrobce mé konkrétní desky?

Naopak já jsem rád, že AMD to na základě feedbacku ladí. Jde vidět že si zákazníků u AMD váží.

Ryzen 3000 je stále nový produkt, Ryzeny jsou obecně na trhu zatím krátce (v porovnání s Intel Core) a tak se nelze divit, že někteří lidé mají různé issues.
Především Ti co za každou cenu šetřili na X570 desce a koupili si B450, apod., a pak se trápili s update BIOSu nebo potenciálně různými dalšími drobnými issues podobného typu. Nebo Ti kteří neví, že si v BIOSu musí vybrat XMP profil aby jím RAMky běžely na max. Ne každý tomu co si skládá rozumí, a podle toho to občas v odborných fórech vypadá. Na Intel už za tu dobu existuje celá řada návodů a lidé ví co a jak.

A pokud jde o výkon nebo bezpečnost - s Ryzenem 3000 jsem nemusel volit žádný kompromis, získal jsem výkon i bezpečnost. Tomu říkám deal. Úsměv
Upravil/a Rapier dne 03-09-2019 22:07

magot
Někoho to tunění může bavit .. takže proti gustu .. Úsměv
Co se týče bezpečnosti, tak mám kombinaci amd/ linux kde mám citlivé věci, bankovnictví atd. Ono mít všeobecně widle (ať už na čemkoliv) není moc bezpečné páč je člověk nemá pod kontrolou.
Největší nebezpečím nejsou hackeři co zneužijí díry v architektuře, pravděpodobnost napadení je takřka minimální, ale hrozba je samotnej dodavatel sw kterej dodává to co dodává ..

A další věc jsou mobily (sesynchronizovaný s widlema) ... ale to už je pláč na dalším hrobě.

Paulus
petsild napsal:

...Za to AMD ladí teprve druhou generaci Zenu.

Zajímavé! Takže nejen hry ale už i software pro hardware je nedodělek, který si kupujeme za drahé peníze!Zamračený
základna Loc: 49°43'52.703"N, 16°26'5.3"E

Rapier
petsild napsal:

Výsledky měření boostu Ryzenů od jednoho profláklého testera.

Zjištění není pro AMD úplně dobré…
- jen 14% 3700x dosáhlo boost 4.4 GHz
- jen 5% 3900x dosáhlo boost 4.6 GHz
YouTube Video

Opravdu by mě zajímalo kde je s tím turbo boostem skutečně zakopaný pes. Jestli to je v sillicon lottery (a já měl jen štěstí) nebo je to tak trochu mezi klávesnicí a židlí. No offence.
To, že AMD našlo v mikrokódu chybu a opraví ji, považuji za vstřícný přístup a známku toho že si zákazníků váží . Abych byl úplně přesný, že si váží si jejich zpětné vazby a reaguje na ní nejen slovně ale něco skutečně dělá pro zlepšení situace.

Nicméně bych rád věděl kolik z těch lidí co přispělo do testu toho der8auer co postoval petsild umí rozpoznat položky v BIOSu, nasadit správně chladič CPU, apod., protože v diskuzích (CZ i zahraničních) jde často slyšet názory, že lidé neví, že je automaticky třeba v BIOSu:

Kritické volby:
1. zvolit ručně Extreme Memory Profile (X.M.P.) + fakt, že jsou k dispozici obvykle dva X.M.P. profily (1+2) a je nutné vybrat ten správný tzn. ten rychlejší garantovaný (stačí se podívat na detaily X.M.P. profilu abych rozpoznal ten správný. Pokud to uživatel neudělá, RAM běží na JEDEC standartu na pouhých 2400 Mhz (2x 1200 Mhz) což se podepíše na výkonu celého CPU.

2. Že se nachází pod Extreme Memory Profile (X.M.P.) volbou High Frequency Support (=Infinity Fabric), který má 5 dostupných voleb:
a) Auto = nastaví IF podle nastavení RAM
pozn. funguje správně pouze pokud RAM nejsou přetaktované manuálně, pak je nutné zvolit jednu z voleb níže:
bé) Level 1 = IF 1600 Mhz (pro RAM 3200 Mhz)
c) Level 2 = IF 1700 Mhz (pro RAM 3400 Mhz)
d) Level 3 = IF 1800 Mhz (pro RAM 3600 Mhz)
f) custom Level = IF >1800 Mhz (pro RAM rychlejší než >3600 Mhz)

Např.: pokud mám RAM 3000 Mhz a jen jsem vybral manuálně správný X.M.P profil nemusím dělat nic, by default BIOS nastaví IF na 1500 Mhz.
Pokud ale mám tytéž RAMky přetaktované manuálně na 3200 Mhz pro max. výkon je nutné vybrat Level 1 aby IF vždy běžel na frekvenci RAM = 1600 Mhz (2x 1600 Mhz = frekvence RAM 3200 Mhz). Pokud ručně nevyberete Level 1, tak IF poběží na původní nižší hodnotě 1500 Mhz!

Pozn. volba High Frequency Support se objevila až v pozdějším update BIOSu, v manuálu základní desky není vůbec popsána.

Volitelné (doporučené ale na vlastní riziko):
1. zkusit si trochu pohrát s System Memory Multiplier (děličkou RAM) za účelem zkusit přetaktovat RAM a získat tak nějaký výkon navíc.
Já se takto pouhým zvýšením děličky z default 30 na 36 dostal s RAM bez problému na 3600 Mhz.
30 = 3000 Mhz
32 = 3200 Mhz
34 = 3400 Mhz
36 = 3600 Mhz
atd.

Pozn. vždy se dělička RAM zvyšuje v postupných krocích, ideálně se zvýší např. z 30 na 32, ověří se že systém nabootuje a zkusí se nějaké benchmarky, zátěžové testy, memory testy, apod, že to RAM zvládne.
Pokud by systém padal do BSOD nebo nebyl schopen nabootovat do OS, bude pravděpodobně nutné resetovat CMOS na základní desce (tzn. nastaví se default safe values). Je to tedy skoro bez rizika. K poškození HW by nemělo dojít pokud jen zvyšujete děličku a nehrajte si s voltáží RAM!

2. Manuálně zapnou PBO (Precision Boost Overdrive) pod AMD overclocking a tím částečně obejít limity. Pomůže to především v multi-core výkonu.

Všechny tyto kroky jsou důležité pro zajištění max. výkonu nových Ryzen 3000 CPU.
RAM s nižší frekvencí a horším časováním mají vyšší latence, a to se podepisuje na celkových výkonech CPU. Navíc pokud sběrnice Infinity Fabric neběží na stejné frekvenci jako RAM tak se to také podepisuje na výkonech CPU. Proto AMD udává, že ideální je RAM do max. 3733 Mhz kdy Infinity Fabric může stále běžet na stejné frekvenci jako RAM. Nad tuto frekvenci se automaticky aktivuje dělička RAM.

PS: dnes jsem opakoval testy v Cinebench R20. 4 z 8 cores mého R7 3700X dají opakovaně v testu 4367 Mhz s možných 4400 Mhz. Mohu doložit screenshoty kde to jde vidět. Tak nevím, měl jsem štěstí na kus nebo jsem si jen vhodně pohrál s nastavením BIOSu? Fakticky jsem přetaktoval RAM na vyšší frekvenci, CPU s výjimkou PBO jsem se ani nedotkl.
Upravil/a Rapier dne 04-09-2019 22:47

Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 14.6.-16.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

31-10-2024 09:57
ČTK: Z dosud nezjištěných příčin se dnes v noci zřídilo letadlo na solární pohon.

21-10-2024 20:04
Intel vydal novou aktualizaci mikrokódu.

02-10-2024 14:07
To není dobrá myšlenka. Belzebub každého stáhne do pekel a přes zvolené zástupce i nás obyčejné lidi. Vyděšený

27-09-2024 11:19
Pokud ti co zvolím budou plnit svůj program, ať se klidně spojí i s Belzebubem.

26-09-2024 16:00
Kdokoliv bude v koalici s kýmkoliv. Jím nejde o smysl, ale o prachy a to politiky spojuje.

25-09-2024 16:44
Příští volby vyhraje ANO a bude v koalici s ODS. Ostatní strany budou v opozici.

23-09-2024 08:17
Prognostik z tebe už nebude. Úsměv

19-09-2024 19:18
Jelikož se blíží ten čas, tak bych jen skromně řekl: Nacionalisti všech zemí, vyližte si prdel! Šklebící se

13-09-2024 15:43
Kroměříž a Olomouc - Pravděpodobnost 3. povodňového stupně >90%

12-09-2024 16:09
A toto je noční můra Troubek: https://hydro.chm.
..ekt/307354

36,019,584 návštěv