Souhlas Magote, akorat jestli je to na monitor, 2k, maximalne 4k, tak ta VRAM bude imho v pohodě na 99% her....
Na VR ne, ale to už chce tu dražší GPU nejen kvuli VRAM... Nicmene o VR nic nepsal a ta sestava je prave udelana tak, aby sla pripadne pozdeji upgradovat nejakou lepsi GPU a nic jinyho se menit nemuselo...
magot napsal:
btw, netuším proč ty gpu firmy, když jsou tak strašně drahé vram a dávají tam jen 12/16G, prostě neudělaj 392bit sběrnici.
Je to jenom posraná sběrnice z plechu a plastu a těch 16G by pak svištělo a vyrovnalo se by se v pohodě 20G na 256bit.
Tihle Češi, to jsou vůbec výborní lidé. Škoda jen, že nebyli při stvoření světa, mohli poradit
PS: Pana mhu samozřejmě za záhrobí vítám s otevřenou náručí zpátky mezi letce Jestli ti to rozpočet jen trošku dovolí, zkus do té sestavy nacpat RTX 5070Ti případně konkurenční AMD 9070 XT. Obě jsou výborně hodnocené, AMD lehce pod 20 tisíc, NV lehce nad. Není to žádná láce, ale když ti to zachutná, tak už si s nimi hodně obstojně zalítáš i ve VR.
Upravil/a 1stCL_Fucida dne 10-08-2025 14:47
Hot_Dog napsal:
Chce herní sestavu a tam 32GB v 99% vždy bohatě stačí...
To ano, ale staví nový komp. Bude v tom za 40-50k. Vydá 3000kč a bude mít jen 2x16 bez rezervy do blízké budoucnosti.
To by, teoreticky, mohl koupit i 7800X3D, protože mu bude na 99% teď taky na všechno stačit.
Osobně bych za ty nechutný peníze u nového PC řešil HW vždy s přebytkem výkonu.
Ale, samozřejmě, jen můj názor.
Hot_Dog napsal:
Chce herní sestavu a tam 32GB v 99% vždy bohatě stačí...
To ano, ale staví nový komp. Bude v tom za 40-50k. Vydá 3000kč a bude mít jen 2x16 bez rezervy do blízké budoucnosti.
To by, teoreticky, mohl koupit i 7800X3D, protože mu bude na 99% teď taky na všechno stačit.
Osobně bych za ty nechutný peníze u nového PC řešil HW vždy s přebytkem výkonu.
Ale, samozřejmě, jen můj názor.
No a když ty 3 tisíce dá navíc za 64GB RAM, tak ty 3 tisíce bude muset ubrat jinde... A to se mu z hlediska herního výkonu nevyplatí, tečka... Ty 3 tisíce navíc udělaj lepší službu v GPU, případně i v CPU... Holt ano, sou to strašný peníze oproti tomu, na co sme byli zvyklí před 15 lety, ikdyž relativně a herní PC včetně GPU za 40 tisíc holt někde musí mít kompromisy a věř mi, že kompromis 32GB místo 64GB je z hlediska herního ten správnej... Jestli si někdo myslí něco jiného, muže mu tu udělat jinou Kompletní sestavu na hraní za 40k... Já si stojím za svým názorem, že to moje je to správné, i včetně budoucího upgradu... Za posledních 6 měsíců sem "postavil" (v uvozovkách proto, že některým sem jen radil s výběrem komponentů) asi 6 PC včetně 3 sloužících primárně na hraní Il-2 BoX, jeden pro VR, dva pro monitory...
1stCL_Fucida napsal:
Tihle Češi, to jsou vůbec výborní lidé. Škoda jen, že nebyli při stvoření světa, mohli poradit
přésněé ..
btw, kolem roku 2016 jsem zvažoval nabídku práce v Nvidii v Israeli, stavěli tam novou továrnu na hw a zkušenosti s testováním hw pro Siemens jsem měl.
Ale v Tel Avivu, bylo strašně drahé bydlení, tak jsem se na to vys ..
Uz jsem to tu kdysi psal, moje filozofie je plánovat pro upgrade v pulce životnosti. Coz je typicky jen dokoupení ram a vymena graficke karty. Disky nepočítám, ty se kupuji dle potřeby. Tudiz je vhodne mirne usetrit na ramce a graficke karte a přidat na procesoru.
Přebytek výkonu imho není treba kupovat, z definice.
Až vyjdou SUPER verze grafik s 24GB RAM, tak by mohly ty 16GB ještě o něco zlevnit.
NVIDIA má prej prodeje pod očekávání, tak ty SUPERky prý budou dříve. Já bych Ti s 16GB VRAM, jako náhradu za 3080Ti, třeba nekoupil.
Jako že je to risk, ale stojí za zmínku Intel Arc B580 s 12GB VRAM za 7500 kč. Karta jako taková není špatná, vyrovná se RTX 4060. ALE ještě to není tak dobré, co se ovladačů týče. Nebo zkusit si počkat na vydání Intel Arc B770 a její benchmarky. Případně zkusit A770 za 8500 kč.
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.