Rumcajs, kazdopadne sa tu najde par sikovnych kolegov, ktory uz paku plnej velkosti zrobili a niektori co ju robia. chcelo by to skusit ich oslovit a spojit to s tvojim napadom na servomotory.
Safrik napsal:
A já se těšil na nějaký krásný projekt s RPi-čkem, že ti ho jako podstrčím místo Arduina, ale takhle z toho nic nebude. :,/ Ano máš pravdu Arduino bude vhodnější. Snad to není příliš drzý dotaz, ale plánuješ se pak s daným projektem pochlubit? : )
Zatím o tom přemýšlím. Arduino by bylo zajímavé, kdybych s tím chtěl řídit nějaký servo motor. Na čtení spínačů, potenciometrů a hallů si vystačím s MJoyem. Zatím tedy projekt přímo pro Arduino nemám.
Měl jsem v hlavě třeba force feedback páku plné velikosti. Ale na to nemám potřebné vybavení na obrábění. A vůbec největší nápad, co mám, je zabudovat toho mýho autopilota do nějakýho lítacího aparátu. V podstatě RC model, ale autonomní s tím, že by se řídil třeba přes WiFi či LTE ... jako že bych mu poslal GPS souřadnice a letadlo tam doletělo. Ale to je taky asi jen sen. Asi by to bylo i ilegální.
Mám asi hrozně malou představivost, ale nedokáži si představit udělátko ve spojení s virtuálním létáním, které by potřebovalo servomotor? Ale je to tvé Know-How, takže už nebudu vyzvídat. : )
K tomu autonomnímu létacímu aparátu, tady je článek právě ve spojení s RPi a už v úvodu je popsána tvoje idea. ; ) Chvilku jsem nad tím přemýšlel, že by to bylo fajnové něco takového postavit. Nejspíše bych však skončil u kupovaného stroje, časově bych to asi nedal. : /
Safrik napsal:
Mám asi hrozně malou představivost, ale nedokáži si představit udělátko ve spojení s virtuálním létáním, které by potřebovalo servomotor?
No to přece píšu, že serva by byly potřeba na FFB páku. Klasicky MSFFB2 klacík má serva přímo místo pružin, prostě se pereš s motorem, místo s pružinou. Nebo by servo mohlo napínat pružinu.
Autonomní lítadlo bych nekupoval. Nejvíc zábavy vidím v tom pokoření hmoty, že to člověk doma upeče sám. Koupit si to hotový, to je na nic. Navíc já bych určitě chtěl něco, co by mělo křídla. Ty kvadrokoptéry mě neberou. Navíc už jsem půlku z toho udělal, řídící soft na pilotáž letadla už jsem vyrobil.
Krásná práce, Bivoyi, takhle jsem si to představoval. Jak Ti to lítá - všechno funkční? Jsem elektrorookie, a tohle bych dohromady nedal.
Ta čtyři točítka vlevo nahoře - dá se to využít jako trimy? Dají se otočit vícekrát dokola (=přesnější trim), nebo jen 360°?
---
Petras (alis Otto Lilienthal) napsal: "mám rád lidi, kteří něco dokáží stvořit"
Nepostavil sis náhodou kdysi na koleni funkční motorové rogalo?
Ty potenciometry mají rozsah 180°- čili půl otáčky od 0 do 100% . Ano jako trimy či směs ..... . Kdyžjsem to takhle zbastlil já tak snad každý!!! Já neměnil ty proklaté poťáky , jinak po mém by tam byly nejméně 360°, pro jemnější ladění .
Myslím, že zda má osa střed či ne, je součástí informací posílaných z daného zařízení do Windows. Windows při kalibraci pak podle toho příznaku odlišují, jak danou osu mají kalibrovat. Aby se tohle změnilo, asi by se muselo překonfigurovat to zařízení, nebo ovládací soft k tomu. Některá zařízení nemají vlastní SW a vystačí s s Windows, jiná mají vlastní drivery i konfigurační soft. Tedy pokud je vykuchán joystick a ty prvky použity na takovouhle skříňku, asi se dva (tři) kroutíci musí kalibrovat i se středem, jinak by to windows mršily. Protože Bivoy použil kroutíky s dorazama, asi není problém střed odhadnout.
Při kalibraci se to zobrazuje jako klasický joy , i ty potenciometry , pouze když chceš provést několik úplných kruhů musíš hýbat dvěma . Ve hře to funguje jako standartně co ubýva / přidává , akorát jsem nevyřešil 100% rozsah . Mi to už také vrtalo předem hlavou , ale na nic lepšího jsem nepřišel . Takže nyní na dvou potenciometrech nemám rozsah 180°, ale cca 80°- čili jsem si namapoval funkci , která nevyžaduje , až takovou citlivost . Určitě by šly originální pot. nahradit jinými , to je pro mne španělská vesnice . Snad by to šlo i pozměnit pomocí Vjoye ..... . Já mám na kroutítkách tečičky poloviny rozsahu a není problém na krabici dodat funkční rozsah odkud pokud to nastavuje .
BIVOY napsal:
Určitě by šly originální pot. nahradit jinými , to je pro mne španělská vesnice . Snad by to šlo i pozměnit pomocí Vjoye .....
Predpokladam, ze by vymena origos potikov znamenala len napr. zvacsenie toho jednostraneho rozsahu z +-90° na povedzme +-180°, co moze byt celkom dobre prilepsenie.
Rumcajs, ten vJoy by to ale mohol zvladnut? myslim nacitat ten joy a prekonfigurovat tie osy tak aby sa tvarili nejak inak aj napriek spominanym priznakom?
BIVOY napsal:
Určitě by šly originální pot. nahradit jinými , to je pro mne španělská vesnice . Snad by to šlo i pozměnit pomocí Vjoye .....
Predpokladam, ze by vymena origos potikov znamenala len napr. zvacsenie toho jednostraneho rozsahu z +-90° na povedzme +-180°, co moze byt celkom dobre prilepsenie.
Rumcajs, ten vJoy by to ale mohol zvladnut? myslim nacitat ten joy a prekonfigurovat tie osy tak aby sa tvarili nejak inak aj napriek spominanym priznakom?
vJoy je pro Windows další zařízení. Má svoje osy a svoje tlačítka. Jen ty osy a tlačítka se neovládají fyzickým zařízením, ale krmí se to nějakým programem. Program samozřejmě může číst vstupy z nějakého fyzického zařízení, nějak ten signál upravit a poslat ho na svojí osu. To taky dělám s těma křivkama. Můžu změnit charakteristiku toho signálu nějakou transformací (křivkou), přidat mrtvé zóny, udělat filtrování a různé další blbinky. Ale nemůžu změnit HW charakteristiku původního potenciometru a nemůžu předělat původní zařízení.
HW: Ak sú poťáky pripojené na 3 drôtoch (napájanie-signál-zem), žiadna výmena za potenciometer s inou hodnotou odporu rozsah vo win a hre nezmení. Jedine môže odpáliť zvyšok elektroniky z toho joya, pretože je to napäťový delič a výstup bude vždy v rozsahu medzi napájaním a zemou, bez ohľadu na odpor deliča.
Pre dvoj drôtové pripojenie poťáku zmena odporu má vplyv, ale treba zmerať max. a min odpor pôvodného poťáku pri krajných výchylkách vo win a nahradiť ho podľa nameraného. Poťáky na dvoj drôtovom pripojení som ale v žiadnom, aspoň trocha serióznom USB zariadení nevidel. Posledne v akomsi joystick-u pre game port.
SW: Na nastavovanie (a monitorvanie) homemade HID zariadení používam DIView (4.65.116.0) od Logitechu. Dajú sa ním nastaviť max krajné polohy vo win (a teda aj následne v hre) aj keď poťák ešte nie je úplne na konci dráhy, alebo naopak, roztiahnuť výchylku na celú dráhu potenciometra, či nastaviť stred nezávisle na krajných hodnotách. Overené na osiach 2xBU od Leo Bodnára a CobreM5 (staršia verzia), win 7 64bit.
Ťahať do toho ešte vJoy+ďalší program je síce možné, ale úplne zbytočné.
DIView, to znie dobre. BIVOY to by si mohol skusit, a daj potom vediet
btw nie som odbornik na HW cast, ale nedali by sa JuLB nahradit povodne potenciometre napr. viacotackovymi s rovnakou hodnotou odporu? co by sa tym dosiahlo?
Upravil/a 313_Nevo dne 18-02-2015 08:00
No jestli někdo četl úvod tak se dozvěděl o mých neschopnostech elektroniky . Funkci potenciometru znám , ale nahradit jej jiným bez poškození USB portu u mne není . Jistě při ukázce v práci se ozvaly hlášky typů - hmmmm kámo to bude nějakých 100k , ale tady na fóru se této výměny lidé znalí problematiky zřekli . Osobně si myslím , že je jedno zda 180°, 360°nebo několika otáčkový , je třeba zvolit vhodnou hodnotu nového . Na těch originálních nějaké hodnoty jsou , po zadání do strejdy googla mi , ale nic nevylezlo .
DIView, to znie dobre. BIVOY to by si mohol skusit, a daj potom vediet
btw nie som odbornik na HW cast, ale nedali by sa JuLB nahradit povodne potenciometre napr. viacotackovymi s rovnakou hodnotou odporu? co by sa tym dosiahlo?
Dalo, dosiahlo by sa väčšieho mechanického pohybu na hriadeľke potenciometra na rovnakú zmenu v PC/win/hre. Jednoduché, stačí zmerať jeho odpor a kúpiť viacotáčkový. Dakto už len nejaký multimeter požičia a vysvetlí ako sa meria odpor.
Rád bych se zeptal, jaký průměr (a typ) drátu je možné použít na propojení MJOY plošného spoje s tlačítky.
A dále:
Nakoupil jsem od každého typu spínače a přepínače - páčky jeden (jednopólový, dvoupólový, ON/ON, ON/OFF/ON, ON/OFF, s aretací, bez aretace, mikrospínače + jejich kombinace), dále jeden otočný a jeden posuvný potenciometr. Teď s tím budu experimentovat, propojím to a uvidím, jak se to chová ve hře.
Např. mě zajímá, jestli bude fungovat vysunutí a zasunutí podvozku na páčku (ON/OFF).
Ocením případně nějaké vaše tipy a postřehy - díky.
Montáž a kompletace bude ještě zajímavá, ale není kam spěchat
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.