Josko, tady ti ale většina lidí píše jen to, že Track IR je lepší, nikoliv, že FreeTrack je špatný. Ostatně už jen ta snímkovací frekvence je dosti omezující, nicht Wahr?
Ahoj
Nemužu sice srovnávat protože jsem nikdy TrackIR nevlastnil, ale za freetrack !!!
Pokud neuděláte nějakou zásadní blbost tak maká na 100%.
Možné chyby:
1)Dáváte clip z diody na pravou stranu hlavy!(Zprávně je vlevo)
2)Chcete ušetřit a nekoupíte kamerku třeba osvědčenou VX-800 a volíte tu co už máte doma kde třeba nejde nastavit natvrdo 30FPS
3)Nepřiděláte clip na robusnější sluchátka a clip se na hlavě pohybuje
4)Software FT neistalujete jako správce
5)Při odstraňování filtru z webky poškrábete, znečistíte čočku kamerky.
6)Nedodržíte geometrii a rozměry clipu
7)Nastavíte freetrack program nekorektně
........
A hlavně nemáte dost trpělivosti a namísto aby jste se sněkým poradily píšete do fora jak je freetrack špatný:-(
"Lepší vypadat jak hlupák a zeptat se, než hlupákem být "
Tohle je možná docela dobrej seznam toho, co všechno může být blbě. TIR má taky svoje mouchy. Láme se to tykadýlko. Blbě nastavit křivky lze i tam. Ale to je tak nějak asi všechno. Taky nemám přímé porovnání TIRu a FreeTracku. Princip mají stejný, tedy i možnosti. Jak je to implementovaný, to je jiná věc. U TIRu poměrně dost dělá to koukání vzad, které je tak nějak přirozené. Že maj vychytaný, kdy otáčet a kdy neotáčet logiku pohybu. Ne že by to bylo bezchybný, ale docela to funguje. Pak samotná přesnost snímání. TIR funguje z mé strany bez výhrad. I při akrobacii udržím cíl v zorném poli a i ty moje videa vykazují třeba to, že udržím cíl úplně stabilní v prostředku obrazovky. A to aniž by mě to stálo nějaké úsilí. Pokud tohle lze stejně elegentně s FreeTrackem, a pokud funguje přirozeně to otáčení smyslu při pohledu dozadu, pak nevidím, čím by ten zážitek mohl být jiný. Jen s tím rozdílem, že FreeTrack poskytuje víc možností jak zabloudit. No a otázka podpory jednotlivých herních titulů. Tedy .. mě zajímají celkem všeho všudy tyto: ROF, BOS, CLOD, DCS. Jestli FreeTrack chodí v těchto simech a jestli poskytuje porovnatelné (rovnocené) zážitky, pak je z mého úhlu pohledu rovnocené řešení.
Tedy vy co máte přímé porovnání:
1) Jak je na tom TIR vs FreeTrack ohledně přesnosti? Lze říct, že jedno nebo druhé poskytuje přesnější snímání?
2) Jak je na to TIR vs FreeTrack s filtrováním šumu? Nevykazuje jedno nebo druhé nechtěné impulzy?
3) Stabilita? Lze bez velkého úsilí v TIRu i FreeTracku udržet pohybující se cíl stabilní ve středu (zvoleném místě) obrazovky?
4) Implementace pohledu dozadu. Lze v FreeTracku stejně jako v TIRu zapnou tu volbu TrueView (nebo něco podobného)?
5) Response křivky? Jsou v FreeTracku editovatelné jako v TIRu?
Vlastnik pouze Freetracku vl. vyroby:
- PS3 kamera, sirokouhle IR diody
- pouzivane rozliseni: 640 x 480 (snad spravne, pisu z hlavy), 75 fps
1) bez odpovedi, nemam s cim porovnat
2) Opticky sum filtrovatelny prostredky:
- r_obrazu_diody_min, r_obrazu_diody_max, prah_citlivosti_detekce_signalu
Jiny sum jsem nezaznamenal
3) Stabilni
4) Joj, dobra otazka, to netusim :-)
5) Editovatelna maximalni vychylka (smernice usecky), krivky z koncovych bodu. Umoznuje nelinearizani nastaveni v pohledech do zadni sfery a u neutralniho bodu (pro pohledu vpred mrtva zona)
+:
- 6DOF bez problemu: jednorazove nastaveni parametru (parametru pro sw: rozmery, umisteni vuci stredu rotace hlavy), pak profilu (krivky, citlivost s vyhlazovanim pohybu)
- profily
- cena
- poteseni z vlastni vyroby a studia 'jak to funguje' :-)
- podpora protokolu FreeTrack, TrackIR
- snadna oprava a dostupnost nahradnich dilu :-)
-:
- mam pocit, ze se sw uz nejakou dobu nevyviji (na druhe strane to tak moc nevadi, ucel plni).
- pri nizkych fps (cca pod 30) neplynulost pohybu pohledu
Josko, tady ti ale většina lidí píše jen to, že Track IR je lepší, nikoliv, že FreeTrack je špatný. Ostatně už jen ta snímkovací frekvence je dosti omezující, nicht Wahr?
To je ale přece věc volby kamery, Fuči. Klidně můžeš mít FreeTrack s FPS vyšším, než má TIR5, klidně i s vyšším zorným úhlem, než má TIR5, nicht Wahr?
Asi ano. Nicméně v době mého experimentování s Freetrackem taková kamera (640*480/52°/120FPS) v rozumné cenové relaci myslím neexistovala. Vlastně ani dnes si nejsem jistý, jakou s takovými parametry bych vybral. Kterou bys doporučil?
Track IR 5 jsem tehdy kupoval z USA cca za 3000,- Kč.
Webku s nejvyšším FPS znám zatím jen PS3 Eye od Sony.
Frekvence snímání:
125 fps při 320 x 240
75 fps při 640 x 480 (lze nastavovat spousty hodnot i mezi těmito dvěma režimy)
Max. zorný úhel 75°
Cena pod 300kč
Když jsem experimentoval před časem s různými ovladači k ní, tak jsem z ní dostal něco přes 170 FPS při 320x240, ale na takovou rychlost nebyla v té době aplikace FreeTrack přizpůsobená a buď to po chvíli sama snížila na 125 FPS a nebo zhavarovala. Jestli už jde víc FPS získat dnes, nebo přes konkurenční aplikaci Facetrack NoIR s modulem pro tykadla, to už jsem nezkoušel, možná až se budu hodně nudit.
Každopádně rozdíl mezi 75 a 125 FPS jsem už nezpozoroval. Nějaký rozdíl byl mezi 30 FPS a 125 FPS, ale jen při hodně rychlých pohybech hlavy a téměř neznatelný. Než to vyšší FPS se mi u PS3 líbila citlivost v krajních úhlech zorného pole, když jsem se potřeboval v ROF vyklonit z kokpitu a podívat se přímo dolů pod trup. U WW2 strojů jsem se takhle extrémně vyklánět nepotřeboval, ale u hadraplánů nebrání sklo kokpitu a při takovém vyklonění už byla VX-800 občas nejistá. Každopádně dávám Joskovi za pravdu, že největší vliv má u FreeTracku správná konstrukce a nastavení ovladače i aplikace. Když to někdo zbastlí od oka, s nevhodnými diodami, odpory a špatně nastaví parametry webky, bude mu tam lítat FPS kolem 10-15, neudrží to stabilně v záběru diody, tak pak samozřejmě souhlasím, že může být přechod na TIR5 omračující.
No...takže i dnes má ta kamera jen cca 60% framerate při odpovídajícím rozlišení...a to ten TIR mám snad 5 let. Navíc to naprosto spolehlivě funguje s kšiltovkou bez Track Clipu a jakýchkoliv diod. Tzn. se sluchátky i bez nich. Nicméně souhlasím, že ten framerate už asi nemusí být úplně znát. Nicméně oproti té MS kameře (snad dokonce té VX-800) byl tehdy rozdíl obrovský.
Ty rozdíly vlivu poměru rozlišení a FPS jsem u PS3 Eye shledal natolik nepatrné, že jsem si snížil rozlišení ve prospěch FPS, funguje mi to tak k plné spokojenosti a už s tím dál nelaboruju, to přenechám mladším, já už raději jen létám...
Vážení,
nechci tady na nikoho ukazovat, ale v době TrackIR 3 se stále ještě prodávalo, jistou mě neznámou firmou, cosi jako TrackIR 1 pro pohybově hendikepované s cenovkou 10000-11000 Kč (buď bez nebo s DPH). To k té předraženosti. Přitom TrackIR 1 měl oproti tomu možnost nejen ovládat kursor myši, ale dovedl i kliknout.
Kdo pamatuje TrackIR 1, tak už ani ten neměl problém se světlem odraženým od brýlí. Odrazku jsem měl právě na brýlích a ne na čele Jediné, co bylo na závadu, byl tehdy monopolní dodavatel a neochota jediného produkťáka z dnes provařených internetových obchodů zařadit TrackIR do sortimentu, hlavně že se u nich po letech objevila sračka na bázi EEG na místo myši (naprosto neužitečná a nefunkční věc na cokoliv).
Proti freetrack hraje i to, že se výpočty provádění na CPU, kde mu konkuruje mnoho procesů. Zároveň není jisté, zda vám dříve nebo později neodejde kamera, protože z ní byl odstraněn filtr. Freetrack má prostě spousty neznámých a mít TrackIR je úleva, asi jako když se ... nebo to Fuči myslel jinak ?
hmm ... ty filtry se pred detektory prece davaji proto, aby vyfiltrovali blizke IR kvuli obrazu ve viditelne oblasti elmag zareni. Co se tyka obavy, ze bys znicil kameru prehratim, odhaduju jako prehnanou. Tedy v beznych provoznich podminkach freetrackovani. Jiste by se dal podniknou experiment, jak silny zroj v IR casti elmag zareni bys potreboval na prehrati detektoru a elektroniky, ale v domacich podminkach si nemyslim, ze jsou obavy namiste.
Také bych řekl, že obavy ze zničení čidla silným zdrojem IR záření v domácích podmínkách nejsou na místě. Přinejmenším v naší kotlině je pravděpodobně uživatelů FreeTracku citelně víc, než uživatelů TrackIRu a tuhle zajímavou myšlenku o možnosti poškození webkamery jsem zaregistroval teď poprvé až tady. To už jsem daleko častěji četl o obavách ze zdravotních důsledků toho, jak na nás naše IR diody stále svítí :-)
Ale určitě to je zajímavý námět na experiment, kdo má nějakou zbytečnou webkameru a chtěl by ji odpálit, mě samotného by zajímalo, co taková webkamera bez IR filtru vlastně vydrží.
Já jsem jel na freelooku a kamerce nekolik let. Pak me zasah od DT do Sturma v podstate znemoznil pouziti tohoto systemu, protoze kvuli TIRu sahli do 3D os v kabine, aby je upravili prednostne pro TIR. Dost me to tenkrat n.sr.lo a po delsi dobe jsem si poridil se skripanim zubu TIR5 i s Clipem a musim rict, ze to je uplne jina liga. Tir funguje naprsoto spolehlive bez nutnosti nastavovani cehokoliv ve vsem co hraju a kde potrebuju rozhlizet se hlavou. Je pravda ze jsem jeste nevyzkousel ARMuII. Ale ve Sturmu, Clodu, Strike Fighters, Falconu BMS, jsem nemusel sahat na osy vubec. Proste jsem nainstalil a sel litat bez nekonecneho nastavovani a s mnohem plynulejsim pohybem nez kdy predtim.
Tak tak, za kvalitu a hlavne pohodlie sa musí platiť. A čas sú tiež peniaze. Takže kto nie je študent a má slušne platenú prácu je pre neho TIR riešienie určite lepšie. Príde domov, nemusí laborovať a "zalieta si" vo voľno čase, ktorého nie je veľa.
Nezamestnaný alebo študent má zas čas "laborovať" a verím že aj freetrack sa dá vyladiť k plnej spokojnosti. Len to chce čas na prehrabávanie sa fórami a na skúšanie.
Ja som freetrack riešil niekedy v roku 2009/10. Tých problémov bolo viac, stále sa mi to cukalo alebo padal framerate. Nedržalo to nastavenie (to som vyriešil cez spustenie ako správca).
Nakoniec som sa nato vykašlal a za týždňovú brigádu kúpil TIR5 a od vtedy už len "lietam" a nič neladím.
Viem, že by som to nakoniec doriešil aj ten freetrack, ale nechcelo sa mi kupovať zas novú webku a kaziť ju. A TIR som kúpil z Ebay USA za vtedy neskutočných 160 USD + 13 USD poštovné, pričom kurz bol veľmi nizko a obišlo to aj colnicu. Takže ma to celé vyšlo asi 120 EUR aj PRO Clipom.
A typ té webky? Já si pamatuju akorát nějaké šílené postupy u VX-1000, kdy se muselo při prvním spuštění svítit do objektivu nějakou silnou žárovkou a používat u toho nějaký další program Button Enabler, to byl při instalaci opravdu vopruz. Ale u novějších kamer už stačilo jen zapojit a jelo to, případně hnout s posuvníkem expozice webky, aby dobře ty diody detekovala, jinak se nastavují ve FreeTracku jen křivky a profily a ty se nastavují i u TIRu.
Vůbec si nemyslím, že FreeTrack si pořizují jen ti, kteří mají čas na nějaké laborování. Ten, kdo chce nebo počítá s laborováním, tak si vezme webku, co má zrovna po ruce a FreeTrack si nějak spíchne, se všemi riziky z toho vyplývjícími. Ale je tu ještě další skupina lidí, která chce také jenom létat, nemá čas na laborování a nemůže investovat tolik peněz do TIRU, ti si nechají FreeTrack postavit od těch, kteří už mají jeho konstrukci a komponenty roky odladěné. Stačí si přečíst reakce lidí na stránkách JoskyPilota, kteří jeho Freetracky kupují a kteří ho jen zapojí a jedou, není jich tam málo, i na SVK tu určitě budou.
No, já mám Freetrack nastavenej leta a nešáh jsem na něj. Jede plynule 30 FPS. Ještě dneska se na tom daj vyšetřit minimálně 2 litry. Nevim, ale to jsou pořád slušný prachy
Ano, ale když na to technicky nemáte, tak to je radši zaplaťte
To si musí každej rozmyslet, aby si tu pak nestěžoval, že je s tim prej nějakej problém.
Tak 30 FPS jsem měl na freelooku taky, ale TIR je o něco víc "smooth" - jemnější. Navíc pěkně drží střed - bez nutnosti vyštělovat jej. U Freelooku jsem strávil nejméně dva večery, než mi jen ve Šturmu fachal bez posunování středu při rozhlížení. No a pak další hry... V Lock Onu jsem jej nerozjel nikdy ke spokojenosti.
Freetrack jsem nerozjel nikdy, protože ačkoliv moje Webka měla 30FPS, tak Freetrack mi tvrdošijně jel jen na 12-14 FPS. Tak jsem ho prostě jednou pro vždy odinstaloval a koupil TIR.
TIR je prostě TIR.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.