Jenže vojáci jsou vojáci. Stejně jako policajti a bachaři, nebývají zrovna moc inteligentní. Stačí že jsou to Ajchmani - plní rozkazy a tzv. drží hubu a krok.
Harris nebyl ani horší ani lepší než jiní. To, že vraždění civilistů, nejlépe na dálku a dronama, povede k nějaké změně, je i v současnosti běžná doktrína např. v USA - tisícileté zkušenosti lidstva prostě ty zmrdy, svině - politiky a vojáky, nepředělají. To by tak hrálo! To by ještě mohli přestat být asociálními psychopaty, a co pak!
Kdo jsi a kde bereš odvahu soudit druhé na základě jejich postavení ve společnosti...?
Co jsi dokázal...?
Nebo jen trpíš komplexem méněcenosti vůči těmto organizacím které zdá se neuznaly Tvého génia a nepřijmuli tě do svých řad?
A copak? Syndrom potrefené husy?
Kdybys mě znal tak bys věděl odpověď na všechny tři otázky Úsměvná je vlastně hlavně ta poslední... oni totiž vyvíjeli nemálo úsilí (a vyvíjejí dodnes) abych "do jejich řad" šel. A taky bys věděl, co NIKDY na rozdíl od jmenovaných DĚLAT NEBUDU!
Pokud se zrovínka tebe osobně uvedené netýká, tak ti gratuluji.
Já Ajchman nejsem. Nejde to - pánbůh mě udělal s vlastní hlavou a svědomím. A osobní moci mám tolik, že by mi každý politik či hovado s obuškem mohlo závidět. Já totiž MŮŽU NEDĚLAT NIC JEN PROTO ŽE MI TO NĚJAKÝ MAMRD ROZKÁZAL
Podívej, když budeme hrát fotbal a já misto balonu trefím tvoje koule, není to to stejné jako když vběhnu na hřiště s řevem "ja ho nakopu do koulí." Výsledek je stejný, to ano, ale v úmyslu je rozdíl.
Podívej, když budeme hrát fotbal a já misto balonu trefím tvoje koule, není to to stejné jako když vběhnu na hřiště s řevem "ja ho nakopu do koulí." Výsledek je stejný, to ano, ale v úmyslu je rozdíl.
zapomnel jsi jeste na jednu variantu ... trefit me do kouli umyslne, ale rikat ze jsi chtel trefit balon, protoze na tebe kouka cela rodina a ty pred ni nechces vypadat jako hajzl
EDIT: abychom si rozumeli, ja jim neberu tu snahu. RAF taky mela snahu bombardovat presne, jenze v ty dobe kdy to zkouseli tak zjistili dve veci. 1 - ve dne to nepujde, protoze myslenka ze bombardovaci svaz se sam ochrani pomoci palubnich zbrani se ukazala jako neplatna; 2 - v noci vetsina letadel vubec nenasla cil. Takze prisli s tim, ze pokud sotva najdeme mesto tak holt budeme utocit na plosny cil a budeme doufat, ze se neco ujme. BC RAF v prubehu valky taky zvysovala presnost. A to docela vyrazne
Upravil/a j4ck41 dne 15-07-2013 15:16
K panu Harrisovi. Nekritizuji ho za samotné bombardvání německých měst jako takové. Kritizuji ho proto, že britové nejpozději v období invaze už zjistili, že kobercové bombardování civilního obyvatelstva má na německou vůli k odporu zcela opačný vliv, než se podle pana Douheta předpokládalo a panu Harrisovi bylo, kabinetem pana Churchila doporučeno, aby se zaměřil na jiné cíle, což on nikdy neudělal a naopak bombardování vystupňoval.
1 - jak vystupnoval? to jakoze do doby invaze nechal nejakou cast BC neaktivni a teprve v teto dobe ji zacal pouzivat? Trosku blbost ne? To "vystupnovani" byl dusledek toho ze mu zacaly prezivat osadky, ze se mohlo zacit letat ve dne apod. Imho neni mozne kritizovat velitele ze vyuziva maximum jednotek jemu podrizenych ke splneni svych ukolu
2 - prave v obdobi invaze BC pridala do sveho seznamu radu novych cilu at uz se jednalo o predinvazni bombardovani, Palivovej plan apod. Harris sice brblal protoze to nepovazoval za spravnou cestu, ale BC nad ty cile litalo
3 - kobercove bombardovani se mohlo delat ve dne, takze to delala USAAF. BC RAF v noci provedela plosne bombardovani
4 - uz jenom cekam az nekdo prevezme slova pana Goebbelse a zacne mluvit o teroristickem bombardovani. Takze abychom tomu - pokud mozno - predesli. Neni pravdou, ze by nemecka mesta byla bombardovana jenom a pouze kvuli tomu aby se tam zabijeli nemecti civiliste a jenom a jedine kvuli tomu aby se tim zlomila moralka nemeckeho civilniho obyvatelstva. To neni pravda. Ostatne tezko vycitat poinvazni bombardovani nemeckych mest pouze panu Harrisovi. Na tom samym bombardovani se vedle BC RAF vesele cinilila u 8. USAAF. A ty Harris, zcela urcite, nevelel
1 - nehádám se. (Ale britové se za něj sami dodnes tak trochu stydí.)
2 - myslel jsem právě po invazi, kdy mu vrátili všechna jeho letadélka.
3 - promiň jestli nemám správnou terminologii.
4 - o terorismu mluvit nebudu, ale právě třeba v Hamburku o kterém píše Horrido byly hlavním cílem dělnické čtvrti. Důvod - hustěji zastavěná plocha, horší budovy (čti hořlavější), vysoká koncentrace obyvatelstva. Oficiální cíl - maximální likvidace německé pracovní síly!
Američani provozovali přesné bombardování, proto létali ve dne. A na tom přesném bombardování si dost zakládali. Vím že to tak občas nevypadalo ale byla to opravdu jejich doktrína.
Pokud se zapojili do plošného ničení bylo to většinou v souladu s kolegy Angličany v rámci dobrých vztahů...
I v Japonsku se snažili o totéž. Vypálení Tokia (počtem mrtvých daleko před A-bombením) byl "experiment." Dost se o tom vedly debaty. O použití A-bomby se dokonce hlasovalo. I mimo vojenske kruhy.
Oni byli vlastne uplne svati. Na scesti je privedli pouze jejich evropsti kamaradi...
Co na tom, ze na cil spadlo prumerne 20% bomb a ty byly tak male, ze stroje v bombardovane fabrice mely jen otriskany lak, kdyz na ne spadla strecha. Tokio bylo experiment snad mozna tim, ze bylo tak uspesne, az ve Washingtonu vyskocili radosti a poslali seznam dalsich par desitek mest k vypaleni. Na civilisty-zlute podlidi ocividne plati jina pravidla nez na normalni civilisty.
Když jsem tu byl proti glorifikování Amíků, málem mě tu ta tlupa jeskyňářů sežrala.
By the way, Clonův přístup mě fascinuje. Takže Tobě, Clone, přijde normální, že Ti někdo postřílí rodinu a Tebe vykastruje a řekne Ti: "Víš, já můžu, protože Tvůj stát je ve válce s tím mým, ty platíš pěkně daně a makáš v továrně, abys měl co jíst - jsi spoluviník a teď to máš. Sice jsi nikdy nikoho nezabil, ale prostě máš smůlu." Dafuq Clone, Dafuq?
Érin go bragh!!Tiocfaidh ár lá - Our day will come
http://www.youtube.com/user/Tartaruscast
Freddie Mercury - Lover of life, singer of songs. 1946 - ∞ Raging hard on WarThunder...
Wolvercorte: Ano, ve válce mi to přijde normální. Máš jedno, jestli tě vyhladoví zničením potravin, nebo postřílí (zjevně ti jde více o způsob). Teď mi ty odpověz, co vidíš normálního na válce. Válku většinou vyhraje větší silnější hajzl.
Opitz, zkus to ještě jednou, původní reakce se zamítá jako vytržená z kontextu a zbytečně afektovaná.
Powerty, musíš hledat komplexní černobílé řešení na jedné straně ty, na druhé nepřítel, efekt. Jinak se válka vést nedá.
Můj podpis je myslím všeříkající. Platíš daně a z nich vede tvůj stát válku, jsi z pohledů válečného úsilí spoluviník a tedy legitimní cíl jako každý druhý. Nemusíš ani vyrábět tkaničky do armádních bot.
Tady nejde o slabé a neschopné, nepřítele nesoudíš, vedeš válku, soudíš až potom. Moje vyjádření je o riziku, né o vině.
PS: Tleskám onomu uživateli, který se nechal unést a dal fajfku Opitzově postu. Uvažuj, člověče, vždyť to byla provokace.
4 - o terorismu mluvit nebudu, ale právě třeba v Hamburku o kterém píše Horrido byly hlavním cílem dělnické čtvrti. Důvod - hustěji zastavěná plocha, horší budovy (čti hořlavější), vysoká koncentrace obyvatelstva. Oficiální cíl - maximální likvidace německé pracovní síly!
Britové jsou holt dnes takový pitomci, že se stydí říci cokoliv, co by mohlo někoho popudit. A tak nám vesele prezentují, jaký je islám fajn přínos do jejich kultury, ikdyž jim řežou na ulicích hlavy a vypalují obchody. Dnešní názory pacifistických individuí bych sem ale opravdu netahal. Pro nás může být taky barbarské házet mrtvoli do studen s vodou n nepřátelském území a jak to hezky fungovalo.
Můžeš mi ten oficiální cíl nějak doložit, že byl opravdu oficiálním cílem? Ve skutečnosti to byl spíš sekundární, který v podstatě nešlo nezasáhnout, protože obydlí dělníků byla nalepená na továrny a bylo potřeba to nějak omluvit.
Na druhou stranu kvalita německé výroby šla během války značně dolů. Já osobně nepochybuji o tom, že kdyby mě někdo 2x týdně hodil na hlavu bomby anenechal vyspat a svůj volný čas místo odpočinku budu vyhrabávat svoje věci, nebo sousedy, tak půjde kvalita mé práce i výkonnost bokem.
Američani provozovali přesné bombardování, proto létali ve dne. A na tom přesném bombardování si dost zakládali. Vím že to tak občas nevypadalo ale byla to opravdu jejich doktrína.
Pokud se zapojili do plošného ničení bylo to většinou v souladu s kolegy Angličany v rámci dobrých vztahů...
I v Japonsku se snažili o totéž. Vypálení Tokia (počtem mrtvých daleko před A-bombením) byl "experiment." Dost se o tom vedly debaty. O použití A-bomby se dokonce hlasovalo. I mimo vojenske kruhy.
Oni byli vlastne uplne svati. Na scesti je privedli pouze jejich evropsti kamaradi...
Co na tom, ze na cil spadlo prumerne 20% bomb a ty byly tak male, ze stroje v bombardovane fabrice mely jen otriskany lak, kdyz na ne spadla strecha. Tokio bylo experiment snad mozna tim, ze bylo tak uspesne, az ve Washingtonu vyskocili radosti a poslali seznam dalsich par desitek mest k vypaleni. Na civilisty-zlute podlidi ocividne plati jina pravidla nez na normalni civilisty.
Ano, byli dokonale svatí. Protože za každého zabitého japonce vedla cesta přímo do ráje kde všichni američtí hrdinové po pravici zvečnělého George Washingtona budou hodovat obsluhováni anděly jejichž křídla jsou červenobílá a na modři nebeské klenby jim budou svítit hvězdy a hlasy jejich mrtvých nepřátel uvržených do pekla věčného zatracení jim budou znít jako oslavný chorál až do příchodu Pána, který povstane ve Spojených státech amerických.
a proto vloni kralovna otevirala pamatnik BC RAF v londynskem Green Parku
2 - myslel jsem právě po invazi, kdy mu vrátili všechna jeho letadélka.
aha, takze nalet na Wesselingskou rafinerii 21/22.06.1944 se vlastne nestal. A na Gelsenkirchen tu samou noc taky ne. A vubec tech celkove asi 5 naletu na ropne zarizeni v cervnu 44 nebylo. Ani tech 6 v cervenci. A v srpnu. A ....
3 - promiň jestli nemám správnou terminologii.
Neprominu. Pokud chces kritizovat, tak si aspon nastuduj co kritizujes
A vis o tom, ze nad Hamburk letela i 8. USAAF, ze jo? A vubec co k hlavnimu cily - tedy delnickym ctvrtim - rikaji napr. reporty 218. squardony BC RAF?
24.06. Flight officer K.F. Shaw HA-D, Aiming point observed by Green TI - (cilize Target Indicator) - and river and docks. 27.06. a 29.06. uz pise ze jen odhzoval na TI.
Kam to slo 27.06. vsak muze trosku osvetlit dalsi pilot z 218. sq a to Pilot officer G.L. Jenkins, ktery toho dne letel s HA-H: Own incendiaries seen to burst on aircraft buildings
Takze budu jenom rad kdyz dolozis ten tvuj oficialni cil. kuju
Co ja vim tak zamerem Operace Gomora byla totalni likvidace mesta. Ostatne proc myslis ze se to jmenovalo Operace Gomora? Neslo jenom o delnicke ctvrti. Slo jim o to Hamburk vymazat a nemce vystrasit. A to se jim i povedlo. I sam Goebbles - ?nebo to byl Speer? - po navsteve Hamburku vyjadril obavu ze jeste jedno dve takto zniceny mesta a je konec.
Upravil/a j4ck41 dne 16-07-2013 10:34
Ano, po zničení Hamburku na okamžik zavládl zdravý rozum i v Luftwaffe. Popisuje to Galland jak Goring přijal všechny návrhy na změnu zameření LW na západě na totální defenzivu, včetně změn ve výrobě letadel a organizaci. Pak ovšem pan Hitler rozhodl jinak...
K tomu bombardování ještě jednu věc - aneb proč ne bodově ale kobercově:
Víte, jak se skáče padákem? Vyletí se v "Anduli", nastoupá se (i kdyby to byl jen základní, první seskok, ze 600m na zádržku tak tento postup se vždy dodržuje), a když letadlo doletí do místa předpokládaného seskoku, tak se neskáče, jen se vyhodí fléra! Ve dne je to malá zátěž se stuhou, která tu zátěž trošku brzdí. V noci skutečná fléra, tedy světlice, protože ta stuha by nebyla vidět. Podle jejího dopadu se zkoriguje seskok.
Proč? No protože už při tak malém výškovém rozdílu není stejný směr a rychlost větru. Takže, pokud nechceme, aby nám borci dopadali třeba na dráty vysokého napětí, nebo do ulice plné aut apod., musíme...
Poté se udělá ještě jeden oblet, a místo seskoku se podle fléry upraví.
A teď jak se bombarduje: Ve filmu "Memphis belle" se celá sestava 2x vrací, aby odbombila přesně. Obávám se, že kdyby to ten idiot velitel Krásky skutečně udělal, asi by ho ostatní posádky (i jeho vlastní) kolektivně ukamenovali hned po přistání. Už kvůli spotřebě paliva. Kolik stovek kilometrů by museli uletět kolem cíle než by se znovu dostali nad něj???
Ve skutečnosti se poslalo pár strojů, coby "Pathfinders", ti odhodili zápalné bomby a dýmovnice ve vypočteném místě, a dle skutečného dopadu se pak korigovala sestava. Ta pak odhodila bomby prakticky současně, tedy vzdálenost odhozu se rovná vzdálenosti strojů, do šíře i do délky. Najděte si kolik to bylo...
Problém ovšem je, že se to musí udělat těsně před sestavou, aby se nestačil stočit vítr, nebo aby v cíli nestačili např. zapálit kupky sena celé kilometry mimo město (směr je v tomto případě fuk, jakákoli nepřesnost to rozhodí).
Prostě, pokud chudinky Němci (a kritici Harrise a spol.) kritizují bombardování celých měst, tak jsou těžce vedle. Rozptyl bomb shazovaných z několika kilometrů je i v případě že by je shazovali všichni ze stejného místa, i stovky metrů. A co potom když sám odhoz byl z obrazce několik set krát několik set metrů?
a proto vloni kralovna otevirala pamatnik BC RAF v londynskem Green Parku
Nenapsal jsem, že za BC, ale konkrétně za Harrise. A kam až sahají mé informace to stále platí.
aha, takze nalet na Wesselingskou rafinerii 21/22.06.1944 se vlastne nestal. A na Gelsenkirchen tu samou noc taky ne. A vubec tech celkove asi 5 naletu na ropne zarizeni v cervnu 44 nebylo. Ani tech 6 v cervenci. A v srpnu. A ....
Myslel jsem pochopitelně v období od invaze do konce války, ne v řádu týdnů. Je mi samozřejmě zámo, že i po invazi podporoval Spaatze při náletech na rafinerie. A hlavně tady (stejně jako o odstavec výš) jde o osobní touhu pana Harrise důsledně uplatnit Douhetovu teorii. Ne o kritiku letectva jako takového.
Neprominu. Pokud chces kritizovat, tak si aspon nastuduj co kritizujes
Pokud ti záleží na slovíčkaření, prosím! Je to tvůj boj. Normálni lidi se domluví i bez něj.
A vis o tom, ze nad Hamburk letela i 8. USAAF, ze jo?
Ano to vím, ale americké letouny představovaly jen 6-7% z celkového počtu letounů, které se této operace zůčastnily.
A vubec co k hlavnimu cily - tedy delnickym ctvrtim - rikaji napr. reporty 218. squardony BC RAF?
24.06. Flight officer K.F. Shaw HA-D, Aiming point observed by Green TI - (cilize Target Indicator) - and river and docks. 27.06. a 29.06. uz pise ze jen odhzoval na TI.
Kam to slo 27.06. vsak muze trosku osvetlit dalsi pilot z 218. sq a to Pilot officer G.L. Jenkins, ktery toho dne letel s HA-H: Own incendiaries seen to burst on aircraft buildings
Reporty! Obdivuju hloubku tvého zájmu, ale je už historií velmi dobře prověřeno, že to co vidí posádka bojového letounu při akci, nemusí vůbec odpovídat skutečnosti.
Takze budu jenom rad kdyz dolozis ten tvuj oficialni cil. kuju
Pokusím se. Doufám, že o tom bude něco v tom co mám doma. Ale je jasné, že když chci zabíjet dělníky bombarduji oblast kde je jich vysoká koncentrace. To jest města s továrnami.
Co ja vim tak zamerem Operace Gomora byla totalni likvidace mesta. Ostatne proc myslis ze se to jmenovalo Operace Gomora? Neslo jenom o delnicke ctvrti. Slo jim o to Hamburk vymazat a nemce vystrasit. A to se jim i povedlo. I sam Goebbles - ?nebo to byl Speer? - po navsteve Hamburku vyjadril obavu ze jeste jedno dve takto zniceny mesta a je konec.
V tomto máš samozřejmě pravdu, ale samozřejmě to taky nebyl první nálet na tohle město.
PS: Jestli máš pocit, že urážím (tvojí evidentně milovanou RAF), tak se pleteš. Jen neschvaluji názory a osobní cíle pana Harrise.
PPS: Jestli se někdy účastníš takových akcí jako AP Pardubice, nebo CIAF HK, tak můžem dát řeč osobně a uvidíš, že se zbytečně hádáme.
Prostě, pokud chudinky Němci (a kritici Harrise a spol.) kritizují bombardování celých měst, tak jsou těžce vedle. Rozptyl bomb shazovaných z několika kilometrů je i v případě že by je shazovali všichni ze stejného místa, i stovky metrů. A co potom když sám odhoz byl z obrazce několik set krát několik set metrů?
Proboha. Rozptyl bomb, to je tak základní věc, že o ní snad většina přítomných nemusí diskutovat (alespoň doufám). Mě šlo samozřejmě o bombardování, kde jsou už pumy odhozeny s úmyslem zasáhnout obytné bloky. Jedno jestli to mají na svědomí Harris, Spaatz nebo to "tlusté prase". (Harris jen prostě zrovna přilétl do rány.) To prostě nemohu s klidným svědomím akceptovat.
PS: Jedině, že mi tu někdo vysvětlí jak přesně jsou za válku zodpovědné malé děti.
Kazda bojujuca strana chce vyhrat co najrychlesie a tak minimalizovat vlastne straty v predlzujucom sa konflikte.
A pokial zabijanie cudzich malych deti ma pomoct predcasne ukoncit vojnu (a uchranit tak vlastne male deti) tak to urobia.
Do akej miery tato taktika fungovala a funguje (sa pouzivala a pouziva) si odpovedzte sami.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.