January 19 2026 16:17:02
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 7

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,759
· Nejnovější pilot: Kubas
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » IL-2: 1946 - diskuse
 Vytisknout diskuzi
Vulching
rudidlo
Lucka napsal:Jsou ostřelováni flakem a atakováni tvými kamarády, kteří vzlétli chvíli před tebou. Nemají čas přemýšlet nad tím, co je statický objekt a co "právě narozený Jamamoto"

To ani nemusí. Bez absence šedé kůry mozkové je každému jasné, že na stojánce statické letouny nestojí. Jsou vždy rozmístěny okolo.
1stCL_Jamamoto napsal:
No bitevníci mají mít cower, nebo létat jako pánové z 3.BIAP. Pak vidím postřelování startujících letadel jako zbytečné...

Pánové z 3.BIAP nejají při útoku na letiště startující letadlo být a při návratu si jej prohlížejí v zrcátku?
WT_Flan napsal:
IL a zejmena DF servery jednoduse realitu jako onu REALITU nenasimuluji a tohle vsechno k tomu patri.

Ale jak je z [censored] vidno, hráčům IL2 o tu realitu jde. Se zbytkem souhlasím. Vždy mám právo volby. Včera jsem se rozhodoval mezi létáním a chlastem. Nakonec jsem trouba vlezl na WT server s mapou wake, na které bylo zaplněno už klasickým počtem osmi lidí, jak už na pacifických mapách bývá zvykem Úsměv Ale to už je na jiné vlíkno.
313_OTU_Paegas napsal:
3. Jak se asi cítí ti co letí s bitevníkem nebo bombrem a stíhači to do nich šijou dokud nespadnou?

Občas si mě poslechni na TS Šklebící se
313_OTU_Paegas napsal:
To nejdůležitější je, kdo, kde, jaký má morální kodex virtuálního pilota.
No a protože jsem součástí 313ky, řídím se jejím kodexem a ikdyž se tam přímo nepíše o zákazu vulchingu a střílení na přistávající nebo poškozená letadla tak nějak je nám to vtloukáno do hlavy od našich velitelů :sm19: zčehož chápu, že z nás nechtějí mít jenom řezníky, ale i rytíře virtuálního nebe.:sm38:

No u nás taky nějaké ty kodexy máme, ale já se raději řídím tím co mám v hlavě.
WT_Schmouddle napsal:
Ve valce bylo cilem znicit (tedy zabit) protivnika jakymikoliv prostredky.

No nevím, jak tomu bylo před šedesáti lety, ale nám vždycky vtloukali do hlavy, že je nutné (nejdřív nepřítele, potom protivníka) vyřadit z boje. Je to dokonce účinnější.
WT_Schmouddle napsal:
Pokud nekdo rika ze vulching je prasecina, tak odpovidam: Chovat se rytirsky je blahovost a ve valce jeden z nejlepsich zpusobu jak prijit o kejhak. Ten, cos ho dneska nechal pristat, zitra sestreli tveho wingmana nebo rovnou tebe

No tak nejak to bude.

http://silicon-remarks.blogspot.com
Von Schnitzel

Na AH serveru (mapa Stalingrad - zima) jsem, na Laggu-3 vyzbrojeném raketami, několikrát napadla nepřátelské letiště silně chráněné flakem a nepřátelskými stíhači. A mohu potvrdit, že to je vyloženě sebevražedná mise, z které téměř není návratu.

Doporučuji před JABO akcí nastavit u pilota hodnotu Pud sebezáchovy na polovinu Úsměv

Lucka
Von Schnitzel napsal:Doporučuji před JABO akcí nastavit u pilota hodnotu Pud sebezáchovy na polovinu Úsměv

UberŠklebící se
Upravil/a Lucka dne 04-01-2006 13:35

AH_James_Gastowski
1stCL_Fucida napsal:
Pokud vím, tak mu vypadl jeden motor u Schwalbe ale pokračoval v útoku. Pak ho zřejmě rozcupovaly doprovodný Mustangy.

..to jsem něco spletl, tak koho to sestřelili ve Schwalbině při přistávání?..

Tajpan
Prečítal som si všetky príspevky . viz hore.
Každý má niečo do seba, vyzerá to nanaozaj dlhé diskusné vlákno.
Čo sa mi páči, a ešte viac sa mi páči, že udržujete všetci slušné správanie.
No každá diskusia by mala mať nejaký výsledok, záver, konečné slovo.
A téma "Vulch" nejaký konečný záver nemá.
Zatial.

No čo adminy serverov AH, WT, LION povedali na takú to možnosť:

Všetci tu hovoríme o realistickom lietaní, rytierskom správaní, kodexu ,, o vojne ktorú sme nezažili , taktike atd atd

Čo keby sme to preniesli aj na servery????

Skusme dať na niektorý server (to je jedno ktorý), dat DEATHKICK 1:1 a ak sa dá ban cca niekolko minút 1-3-5????.

Povedzme na niekolko dní max 1 týžden.

A skúsme si každý sledovať vlastné aj cudzie správanie sa počas letu

A napísať potom nejaký svoj záver na SVK.

Možno to k niečomu povedie, a možno nie. Mrknutí

Kto má odvahu

Edit: pár vecí
Upravil/a Tajpan dne 04-01-2006 13:43

57MH_Zvire
Víte co je váš největší problém? Že nemáte na mapách pořádnou protileteckou obranu. Kdyby jste měli pořádnou obranu letiště, tak si nikdo netroufne útočit na letiště a startovalo by se vám jedna báseň. Šklebící se

airspace.cz
AH_James_Gastowski
57MH_Zvire napsal:
Víte co je váš největší problém? Že nemáte na mapách pořádnou protileteckou obranu. Kdyby jste měli pořádnou obranu letiště, tak si nikdo netroufne útočit na letiště a startovalo by se vám jedna báseň. Šklebící se

Přesně tak, takovou obranu, že když to začne střílet, tak začne mapa lagovat :sm6:

WT_Slava
AH_James_Gastowski napsal:
1stCL_Fucida napsal:
Pokud vím, tak mu vypadl jeden motor u Schwalbe ale pokračoval v útoku. Pak ho zřejmě rozcupovaly doprovodný Mustangy.

..to jsem něco spletl, tak koho to sestřelili ve Schwalbině při přistávání?..

Obecně rozšířený omyl via "Velký cirkus"?

WT_Slava
3IAP_Tajpan napsal:
Zatial.

Všetci tu hovoríme o realistickom lietaní, rytierskom správaní, kodexu ,, o vojne ktorú sme nezažili , taktike atd atd

Skusme dať na niektorý server (to je jedno ktorý), dat DEATHKICK 1:1 a ak sa dá ban cca niekolko minút 1-3-5????.

Kto má odvahu

No Tajpane sice nejsem admin serveru, ale myslím, že právě to co navrhuješ nějak koliduje s tím že si HRAJEME na válku. Obávám se, že jediným výsledkem by byl prázdný server. (Nebo "piloti" létající ve výšce nad vlastním letištěm, kteří se při prvním náznaku nepřátelského kontaktu zdrhnou schovat do vlastního flaku).

WT_Slava
57MH_Zvire napsal:

Přesně tak, takovou obranu, že když to začne střílet, tak začne mapa lagovat :sm6:

Yes. A lítání se změní v prohlížení jednotlivých screenůÚsměv

Tajpan
WT_Slava napsal:
3IAP_Tajpan napsal:
Zatial.

Kto má odvahu

No Tajpane sice nejsem admin serveru, ale myslím, že právě to co navrhuješ nějak koliduje s tím že si HRAJEME na válku. Obávám se, že jediným výsledkem by byl prázdný server. (Nebo "piloti" létající ve výšce nad vlastním letištěm, kteří se při prvním náznaku nepřátelského kontaktu zdrhnou schovat do vlastního flaku).

Ja viem Slavo.
Prázdny server.
Žiadny tzv "piloti".
Možno pár odvážnych pilotov, ktorí stoja za niečo.
Minimum vulcherov , alebo útokov na pozemné ciele, hlavne letiská.
Úteky do vlastného flaku.
No dúfam , väčšia organizovanost súbojov.

Ale určite velmi málo ludí.

Takže téma Vulchovania na DF serveroch je asi ukončená. Mrknutí

Alebo nie? :sm35::sm18:

:sm35:

rudidlo
WT_Slava napsal:

To si nemyslím. Na lioním serveru je dost hustý flak, ale nemyslím, že by sloužil primárně ke schovávání.

mkubani
WT_Flan napsal:
Sam (vulcher) riskuje flaky, spoustu nepratel kolem, pred nim cesta daleko domu ( pokud prezije ) jako sedici kachna v male vysce a s velkou pravdepodobnosti, ze to ero nebude mit sakramentsky v cajku, zatimco za nim ( za nimi ) potahne pomstychtiva banda.
Naproti tomu kdo je na zemi si bud muze jit nekam jinam na letiste, nebo na cigaro, nez se to nad plochou uklidni, ....pripadne startovat sam, ci v chumlu dalsich a riskovat.
Oba maji volbu....vulchovat, nebo nevulchovat a lezt na tu plochu, nebo nelezt.

Amen to this brother!!! :sm36:

Podla mna moze byt clovek zvulchovani len 1x (v priebehu kratkej doby) bez toho, aby sa mohol branit. Potom je to uz len jeho chyba.

LOL, a fakt neviem, kedy si Letka 13 vysluzila titul piratov nebies. :Fuci: V kazdom pripade aspon mozeme s kludnou dusou povedat, ze my sa snazime plnit aj ciele daneho skriptovaneho servera (najma utok na pozemne objekty) a nie len lietat v 7+ km. Pff

WT_Flan
rudidlo napsal:
WT_Slava napsal:

To si nemyslím. Na lioním serveru je dost hustý flak, ale nemyslím, že by sloužil primárně ke schovávání.

No, primarne mozna ne, ale mnohdy "velmi sekundarne"Šklebící se

Pozn. :nemyslim ted pouze konkretne zminovany lion server

Ucho
WT_Flan napsal:
rudidlo napsal:
...dost hustý flak, ale nemyslím, že by sloužil primárně ke schovávání.

:lol:

Jo a nevidím na tom nic špatnýho, i zrhat se musí umět :-)
Žije, žije ve stepi jeden v suché otepi.
Druhý v láptích pod pařezem, třetí v díře mezi bezem.
Ať si jsou, tam kde jsou. Ať sem na nás nelezou.

57MH_Zvire
WT_Slava napsal:
57MH_Zvire napsal:

Yes. A lítání se změní v prohlížení jednotlivých screenůÚsměv

Ale nemuseli by jste mít strach odstartovat nebo přistát. Šklebící se

airspace.cz
rudidlo
CSL_Ucho napsal:
WT_Flan napsal:
rudidlo napsal:
...dost hustý flak, ale nemyslím, že by sloužil primárně ke schovávání.

:lol:

Jo a nevidím na tom nic špatnýho, i zrhat se musí umět :-)

Koneckonců - když se k zaflakování letišť přidá větší vzdálenost k cíli, tak aspoň nebude kam se schovávat (nebo minimálně). Ale už slyším ty nářky, že pokud to bude více, než 20 km, tak to nikdo nebude lítat....

WT_Schmouddle
rudidlo:
Při svých návštěvách mi bylo několikrát názorně předvedeno, že tomu tak je. Flak nad Fuerstenwalde nemá řádné jiné praktické využití. To stejné s flaky nad městy na mapě Prochorovka (nebo tak něco). Což mě tak maně připomíná, že v obou případech byl flak na modré straně...Šklebící se

Tajpan:
Jak říká pája, deathkick není dobrý nástroj na prosazování čehokoliv. Druhak, chceme si hrát a nikoliv čumět do připojovacího dialogu. Rozumné chování lidí se dá zařídit i jinými způsoby než tvrdou diktaturou deathkicku. Třeba rozumnou tvorbu map. Nebo vlastním příkladem. Nastavením obtížnosti serveru.
Nerad bych se tě nějak dotknout, ale výsledkem tvého pokusu by zbyly dvě skupiny lidí.
1/ Virtuální Hardcore (v dobrém i ve zlém)
2/ Virtuální flagelanti

Chceme si na to zabíjení hrát, ne dokazovat si že máme na to být pilotem v WWII, ne? My to virtuální létání děláme pro radost, ne proto že bychom byli ve válce a šlo nám o krk. Já do toho pokusu nejdu, protože je zbytečný.

IMHO tahle diskuse nemá konce, protože každý má jiný názor a správně jsi řekl, že každý od toho čeká něco jiného.

www.wtigers.org
WT_Slava
3IAP_Tajpan napsal:

Ja viem Slavo.
Prázdny server.
Žiadny tzv "piloti".
Možno pár odvážnych pilotov, ktorí stoja za niečo.
Minimum vulcherov , alebo útokov na pozemné ciele, hlavne letiská.
Úteky do vlastného flaku.
No dúfam , väčšia organizovanost súbojov.

Ale určite velmi málo ludí.

Takže téma Vulchovania na DF serveroch je asi ukončená. Mrknutí

Alebo nie? :sm35::sm18:

:sm35:

Tajpane možná se toho tvého nápadu někdo chytne. Ale pro mě (a myslím, že i pro většinu ostatních?) je tohle moc überrealistisch. Pokud to mohu soudit podle sebe, tak si do kokpitu vlezu večer po práci, když si chci odpočinout od problémů které jsem řešil dneska a nechci přemýšlet o problémech které mě čekají zítra. A v těch cca 2 hodinách večer kdy lítám se setkávám s podobně postiženými a prostě si hrajeme. Ono i na obyčejném DF serveru najdeš pár pilotů, kteří za něco stojí a všechno ostatní (vulching, strafing atd) je jen věcí každého jednotlivce a jeho přístupu. Rozhodně k vulchingu nebo stylu létání nelze zaujmout jednotné stanovisko, prostě proto, že jsme každý jiný. A možná právě to "večerní setkávání individualit" je to co mě na online lítání baví. Prostě když bych měl použit terminus technicus - člověk je nestandartní materiál a liší se kus od kusu.

WT_Peci
ad vulching a moje osoba…

Někdy se stane, že mě někdo zvulchí, někdy se stane, že se při tom zabije. Někdy někoho zvulchím já, někdy se u toho zabiju. Není to o ničem jiném, než o lidech a jejich vztahu k lítání a vážení si svého virtuálního života. Někdo má ila jako vrchol seberealizace, někdo jako „vácheň“ a někdo ho má jen jako odreagování se po perném dnu v práci (ve škole). Úsměv

Tuším Jamamoto říkal, že bitevníci v těsné blízkosti letiště by měli mít stíhací krytí. Pokud toto stíhací krytí eliminuje protivníka na zemi (při startu), neměla by mít startující letadla taky nějaké krytí z PVO, třeba? Jinak to prostě vidím jako snahu o zavření protivníkova letiště za účelem zajištění klidu svých bitevníků.

Dorážení poškozených strojů

Každý letící stroj představuje potenciální nebezpečí třebas jen v tom, že může rádiem podávat informace o situaci na bojišti. Nebo mám nechat kouřící letadlo uletět jen proto, aby mohl nabonzovat naše bitevníky, kteří jsou za kopečkem ve směru jeho letu? Poškozený stroj na finále pro mě není cíl, ale někdo si ho vychutná. Taky jsem byl párkrát oběť, ale což, stanou se i horší věci.:sm14:

Jak byste reagovali třeba včera, kdy jsem zapálil 110ku přilétající k našim pozicím a ona místo toho, aby to zabalila to stočila na další naše cíle (ve směru možného odletu) a začala je ničit? Vždyť hoří, je jasné že daleko nedoletí a je silně poškozená? Ale ničí nám cíle – prostě dokud neryje čumákem v zemi, nebo nemá zastavený motor, odhozený překryt, nebo nevisí na šňůrách, je pro mě protivník pořád bojeschopný a tudíž je nutné ho eliminovat. Mimochodem ta 110 letěla s hořícím pravým motorem 5 minut čistého času, než ji kolega ubezdušil.

Tudíž pokud se někdy ve vzduchu potkáme a já budu mít to štěstí, že budu tím, kdo se rozhoduje, jestli nechat žít, nebo ne, tak na mě neblikejte, nevytahujte podvozek, nepouštějte čmoudíky. Je to zbytečné, zvláště nad mým územím. :sm13:
Střelbu zastavuju jen při zastaveném motoru (a to je kolikrát taky ošemetné, už se mi stalo, že ho někdo jen zastavil a pak zase nahodil, když jsem ho přeletěl, a pak už se mi jen setmělo….) a po odhozeném překrytu. :yes: Padáky jsou pěkné, po těch nestřílím… :sm12:

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

39,111,890 návštěv