To 310_Pip: Já se neobouvám do CODu, jen jsem se pozastavil nad Hoperovou úvahou o lidském oku. Pokud by to zoomování už chtěl k něčemu přirovnat (v jakémkoliív simulátoru), pak spíš k tomu, že by si pilot vytáhl z kapsy dalekohled a podíval se na chvíli skrz něj.
Upravil/a LEON dne 19-12-2011 08:03
FPV Air Combat - hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE Czech Rocket Society - moderní čeští raketoví modeláři, více info ZDE
Horri - start 15 stihaciek proti 15 stihackam je bez problemov mozny, moze sa tam zamotat aj 15 Stuk utociacich na letisko - krasny pocit vzlietat do vybuchu bomb a oblacikov flaku.
zoomovanie - kym sa pozerame na placaty monitor a pixelovate lietadla tak sa to asi inak neda. V CoD je mozne zoomovanie a la Il-2 (3 FOV) alebo plynule ako v RoFke. Nenapada ma lepsi sposob ako to urobit. Ak niekomu prekaza nemusi prepinat pohlady vobec a moze lietat na strednom FOV + 6DoF. Sice na monitore hovno uvidi, pretoze sa nepozera do priestoru okolo seba ale na placatu placku s bodkami, ale bude to 'realisticke.'
klapky - ako zamedzis tomu, aby ich nejaky hnup nevysuval v suboji? Klapky tam boli, konkretne v Hurricane su namodelovane OK. To je o uzivatelovi a nie o sime. Co je fakt, tak klapky nemaju ucinok ako by mali mat, t.j. cumak padne dole, ale ani nemaju era nechutne vytuneny lift ako v sturmovi. Ratam, ze to opravia aj s ostatnymi svojrazami momentalnych FM.
To Robo: Pokusy použít 3D zobrazovací technologie do Šturma už tu byly. Nevím, jestli jsem to četl na SKV nebo na fóru SVZ, ale význam to mělo pouze u objektů bezprostředně blízko pozorovatele. Dot vzdálený 2km byl ve 3D brýlích stejný jako dot na plochém LCD monitoru, na takovou vzdálenost se prostorové vnímání vůbec neprojevilo.
FPV Air Combat - hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE Czech Rocket Society - moderní čeští raketoví modeláři, více info ZDE
AB1_LEON napsal: To 310_Pip: Já se neobouvám do CODu, jen jsem se pozastavil nad Hoperovou úvahou o lidském oku. Pokud by to zoomování už chtěl k něčemu přirovnat (v jakémkoliív simulátoru), pak spíš k tomu, že by si pilot vytáhl z kapsy dalekohled a podíval se na chvíli skrz něj.
v pohode Leone, Tvoje prispevky jsou vzdycky korektni, ja reagoval na Horrida
WT_Horrido napsal:
Může, může, kdyby to šlo...
asi mi neco uniklo a hraju jinej ROF? (pravda ted uz sem ho dlouho nelital, asi se na to podivam, ale pokud me pamet neklame tak tam zoomovani je)
P.S. jo Robo, ten to zase vystihl Upravil/a 310_Pip dne 19-12-2011 13:16
Vous etes des femmes,des esclaves,des chiens.Je crache sur vous!
Hoka hey!
Co se tyče zoomování a hoperova zaostření, člověk dokáže rozpoznat éro třeba na dva kilometry protože vidí jeho tvar, byď malý ale dokáže ho zaostřit. A co chcete zaostřit na obrázku 1×1 pixelu, že? To se prostě musí zoomnout . Jinak vše dobrá videa .
A co se klapek týče, kdesi sem čet, že ve zhruba do vzletové polohy lepšují manévrovtelnost. Ve šturmech to funguje (alespoň tedy v 4.04, jak výš, nemám páru )
To Koty: To je pravda, ale řeč byla o něčem trochu jiném - já reagoval na Robův příspěvek, kde v souvislosti s identifikací vzdáleného dotu psal, že na PC se díváš do plochého monitoru a chybí Ti 3D vnímání. O použití 3D brýlí, které zprostředkovávají 3D vjem ve hrách už tu někdo dříve psal, že ve střílečkách to je sice nádherné, ale ve Šturmovi ten 3D efekt nemá na vzdálená letadla prakticky žádný vliv, tak jsem to jen připomněl. Rozlišení má samozřejmě taky vliv jak píšeš, jestli letíš na 1024x768 a letadlo je tvořeno pouze několika pixely, nebo letíš na Full HD, kde se dá stejně vzdálené letadlo už identifikovat podle tvaru. To už je ale problém spíš v peněžence uživatele, než problematika 2D/3D vnímání Upravil/a LEON dne 19-12-2011 18:26
hmm, tak mladý Koty pochopil, jak jsem to myslel
a starý Horri (a Leon) zase prd...
:))
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
To Hoper: Máš to marný, dokud si nenecháš do oka implantovat aspoň jednu čočku navíc, tak si ten objekt prostě nenazoomuješ V lidském oku sice je čočka s proměnlivou ohniskovou vzdáleností, ale jedna zoom neudělá.
jak jinak bys to chtěl jednoduše udělat, abys zaostřil vzdálený objekt ?
Rozostřit okolí a lehce přiblížit (ne nazoomovat) daný výsek by byl jen další výpočet navíc...
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Na LCDéčku máš každý objekt ,,zaostřený" na maximum (pokud hra nemá přímo grafickou fičůru Focus, která záměrně rozostřuje objekty dle vzdálenosti od pozorovatele), dál už je to otázka peněz každého, jestli mu stačí zírat na 1024x768, nebo si pořídí Full HD rozlišení, aby měl letadlo tvořeno více pixely, nebo si připlatí ještě víc. Já zoom nepoužívám ani v COD (tam ani nevím jak se vlastně plynule zoomoje) ani v ROF, protože na mém LCD žádná ,,rozostřená" letadla nejsou, zatím se mi žádné pixely na LCD nerozostřily Upravil/a LEON dne 21-12-2011 10:12
Leone, tys nikdy nejezdil např NFS Shift, kde se ti nad určitou rychlostí rozostří okolí a ty vidíš jen pruh "kolem" volantu ?
Něco takového jsme myslel v tomhle. Ale ne rozostření rychlostí, ale tím, že ty se zaměříš na jeden určitý objekt v dálce. Tudíž vše v tvé bezprostřední blízkosti máš rozostřené.
Chápeš už ? :)
To co popisuješ je ve hrách fce Focus, IL-2 ji nesimuluje, tam máš všechno ostré, blízké i daleké objekty. Auta nehraju, pouze letadla a MMO/RPG hry. Focus jsem viděl ve hrách Lineage 2, nebo zrovna včera v nových Star Wars, viz. obr. http://www.ab1.ic..._focus.jpg
Tam se obraz zaměří na bližší objekt a zase se rozostří pozadí, princip je stejný. To bys musel dodat do IL-2 nějaký mód, aby se Ti při pohledu na vzdálené letadlo rozostřil kokpit. Ale mně zrovna tohle v simulátorech zase tak nechybí... Myslím, že by to docela hodně hráčům spíš vadilo a vypínali by si to, jako rušivý prvek, který sice přinese větší realističnost ale hůř by se jim koukalo na rozmazané budíky
EDIT: Teď mě tak napadá, nebyl on Focus v úplně prvních verzích ROF? Dal se v setupu aktivovat, pokud se vyplo AA. Já jsem ho měl vypnutý, protože všechno bylo tak nějak divně rozmazaný, i to, co podle mě mělo být ostré. Později ta volba vypadla z nastavení grafiky úplně.
Upravil/a LEON dne 21-12-2011 12:42
ani neviem ci by to bolo nejako realisticke, pretoze rychlost zaostrenia oka je omnoho vacsia a v reale si to neuvedomujes pokial sa fakt nesustredis na jeden bod a v halve si uvedomujes ze okolie je rozmazane.... takze tam kde sa pozres mas vzdy ostre .....
je to vo viacerych hrach , v Call of dury je to anzvane ako deep of field albo ako sa to vola....ale v simulatore sa mi to zda hovadina
AB1_LEON napsal: To Hoper: Máš to marný, dokud si nenecháš do oka implantovat aspoň jednu čočku navíc, tak si ten objekt prostě nenazoomuješ V lidském oku sice je čočka s proměnlivou ohniskovou vzdáleností, ale jedna zoom neudělá.
Když si to pořádně promyslíš (a spočítáš) tak zjistíš, zoom je nutnou součástí letových simulátorů. A to z toho důvodu, že obraz na monitoru je oproti skutečnosti velmi malý. Já třebq používám 24 palcový monitor a jsem od něj 0,8 metru. Jednoduchým výpočtem zjistíš, že obraz mi zabírá FOV (Field of View) 36° horizontálně a 23° vertikálně. A šturmovik na něm zobrazuje obraz (maximálně) s FOV 90° horizontálně a 68° vertikálně (bohužel u širokoúhlých monitorů je to horší, s nimi šturm neumí dobře pracovat).
Dále jde z těchto hodnot vypočítat, že máš na monitoru obraz cca 6x-7x menší než je ve skutečnosti. Tak z důvodu abys něco viděl na dálku potřebuješ zoom (ovšem za cenu drastického zmenšení FOV).
Dál použití Depth of Field (DoF - teda, ty tomu říkáš fokus) je ve spoustě programů kontraproduktivní, protože aby to dobře fungovalo, tak by musel program vědět, kam máš zaostřené oko.
Mimo jiné, používání DoF v 3D filmech je hlavním důvodem, proč z nich často bolí oči a hlava a proč by na ně neměli chodit děti do cca 4-5 let.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.