January 01 2026 10:39:09
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 3

· Piloti on-line: 1
1stCL_Fucida

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Leteckí stíhači II. v boji na ČT1
WT_Horrido
No jo když vono to bylo zakázano ženevskou konvencí a na trest smrti při použití. Dokonce to odmítl mechanik nabít na přímý příkaz pilota...
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

Jp-
ženevská kovence se zápalnejma střelama v době yperitu byl dost dobrej argument, jj politická korektnost existovala i v tý době. Šklebící se
Upravil/a Jp- dne 16-09-2009 11:33

310_Podrs
Ten 37mm kanon meli namirit dozadu, fungovalo by to jako urychlovac... Šklebící se

http://www.310raf.com
WT_Horrido
Jp- napsal:
ženevská kovence se zápalnejma střelama v době yperitu byl dost dobrej argument, jj politická korektnost existovala i v tý době. Šklebící se

Rytíři nebes ne? Šklebící se
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

Rad
AH_Cutora napsal:

S tím 37mm kanónem měl velké problémy, nemělo to automatické nabíjení, nabíjel manuálně. Bylo to spíš malé dělo než kulomet, na manévrovej dogfight to nebylo. Při výstřelu se jeho spad otřásl jak kdyby narazil do zdi. Ničivej účinek fajn, ale jinak na prd.

Jasně že to bylo "dělo" - upravený námořní kanón Puteaux. Jednalo se o první montáž zbraně mezi bloky válců motoru. Vymyšleno a provedeno u firmy Hispano Suiza. Takto pokusně vyzbrojené Spady byly tuším S.XII C1.

Tajpan
Jp- napsal:
WT_Peci napsal:
aha, tak proto místo původně navrhované Medal of Honour dostal "jen" Distinghuished Service Cross. jj, dva zranil, tři zhmoždil a jednoho... zesměšnil Cool

Sice knipl držet uměl, o tom žádná, ale to prase používalo v boji zápalné střelivo (ač byl jeho úkolem doprovod průzkumného Salmsonu 2A2) Naštvaný.

se jim divim já bych tam zápalný ládoval furt Cool plátno a nechráněnej benál to je ta pravá kombinace na zápalky, Škrt a hořej jako japoncí Šklebící se

McLanachan (budúce britské eso) bol svedkom ako nemeckí stíhači zápalili jedného brita v Nieuporte "zápalnými" gulkami. Tie boli povolené len na balony a vzducholode.
McLanachan dal rozkaz svojmu mechanikovi aby mu naládoval zápalné.
Mechanik odmietol, tak si ho začal chystať sám.
Jeho velitel Mannock mu to zatrhol:
Nikdy po mne nestrielali ničím iným ako zápalnými gulkami.
Kludne ale môžeš toto svinstvo napáliť do niektorého z našich lietadiel , alebo ešte horšie do jeho benzínovej nádrže. Vieš si predstaviť , čo sa potom stane?
OT: nik nebol z nemeckej strany obžalovaný z používanie zápalných striel. NA nemeckej strane to bol nedostatkový tovar.

Tajpan
AH_Cutora napsal:
3IAP_Sasa napsal:
Tajpan napsal:
WT_Horrido napsal:
Já jsem nadšenej. Průlet Spadu který jednou salvou zapalí dva Fokkery mě nemuže ani jinak naladit. :-)

14.srpen 1918 René Fonck v Spad XIII za 10 sekúnd zostrelil 3 Fokkery.
na vrchole svojich síl dokázal zostrelil lietadlo len s piatimi kulkami.

neměl Fonck pokusně namontovanej na nějakým éru 37mm kanón? Pak by to asi i šlo Úsměv

Ne, těch 3 sestřelů dosáhl s normálním kulometem. Ale myslím, že při tom dostal 2 na jednu dávku, že letěli za sebou a pokropil je a asi trefil piloty. Fonck psal ve své knize že se specializoval na útoky z překvapení a střelbu z bezprostřední blízkosti, že nad 80m vzdálenosti střílel jen vyjímečně a dost často dostal nic netušící oběť. Popisoval jak jednou sejmul protivníka (nevím už jestli jednoho nebo dva) i s kuframa v kabině - stěhovali se na jiné letiště - a nesměl manévrovat aby nepřišel o bagáž. Že se prostě spustil shora, vystřelil a zmizel a bylo vymalováno, kufry zachráněny, protivník zničen. Dneska by se řeklo: klasická BNZ taktika.

S tím 37mm kanónem měl velké problémy, nemělo to automatické nabíjení, nabíjel manuálně. Bylo to spíš malé dělo než kulomet, na manévrovej dogfight to nebylo. Při výstřelu se jeho spad otřásl jak kdyby narazil do zdi. Ničivej účinek fajn, ale jinak na prd.

Mrknutí
ešte doplním, že sa často zasekával, a zhoršené ovládanie lietadla.
bola to zbran, ktorá predbehla svoju dobu.

WT_Horrido
Tajpan napsal:
Jp- napsal:
WT_Peci napsal:
aha, tak proto místo původně navrhované Medal of Honour dostal "jen" Distinghuished Service Cross. jj, dva zranil, tři zhmoždil a jednoho... zesměšnil Cool

Sice knipl držet uměl, o tom žádná, ale to prase používalo v boji zápalné střelivo (ač byl jeho úkolem doprovod průzkumného Salmsonu 2A2) Naštvaný.

se jim divim já bych tam zápalný ládoval furt Cool plátno a nechráněnej benál to je ta pravá kombinace na zápalky, Škrt a hořej jako japoncí Šklebící se

McLanachan (budúce britské eso) bol svedkom ako nemeckí stíhači zápalili jedného brita v Nieuporte "zápalnými" gulkami. Tie boli povolené len na balony a vzducholode.
McLanachan dal rozkaz svojmu mechanikovi aby mu naládoval zápalné.
Mechanik odmietol, tak si ho začal chystať sám.
Jeho velitel Mannock mu to zatrhol:
Nikdy po mne nestrielali ničím iným ako zápalnými gulkami.
Kludne ale môžeš toto svinstvo napáliť do niektorého z našich lietadiel , alebo ešte horšie do jeho benzínovej nádrže. Vieš si predstaviť , čo sa potom stane?
OT: nik nebol z nemeckej strany obžalovaný z používanie zápalných striel. NA nemeckej strane to bol nedostatkový tovar.

Jeden z jeho pilotů například při souboji spatřil, jak vzplál Nieuport řízený jeho devatenáctiletým kamarádem. Byl přesvědčen, že se tak stalo proto, že německá stíhačka po něm střílela zápalnými střelami. Toto střelivo bylo zakázáno Ženevskou konvencí, s výjimkou útoků na pozorovací balóny. V takovém případě u sebe musel pilot mít písemný rozkaz k provedení takového útoku. Pokud by jej neměl, byl sestřelen, padl do zajetí a v jeho letounu se našlo zápalné střelivo, hrozil mu okamžitý trest smrti.
Mannockův pilot byl tak pobouřen a rozzuřen, že po přistání nařídil svému mechanikovi, aby mu také nabil kulomet zápalnými střelami. Mechanik odmítl, protože by se tím sám vystavil hrozbě válečného soudu. Pilot si tedy začal nabíjet kulomet sám, ale Mannock za ním šel, pohovořil si s ním a jeho počínání mu rozmluvil.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

Panek
To s tím zápálným st?elivem je jako dneąní dohadování, kdo úmysln? laguje. Šklebící se

313_Santy
Oni si rokovali o pravidlech i v době války? A ještě ji podepisovaly všechny zůčastněné státy? Tak tomu říkám gentlemani. Úsměv

Tajpan
II. čast kamikadze.
v pohode diel, nič extrémne nového, klasika.
až na znova a znova a znova a znova sa nekonečne opakujúce zábery na vrážanie valov do torpédoborca. Mrknutí

Hoper
mno tak já při tom párkrát rostl...

nezdá se mi těch 50 kamikaze
zvlášť pokud tam bylo vidět, že několik letadel tam jen odhodilo bombu
a kamikaze měli stíhací doprovod
takže vyloženě sebevražedných letounů tam podstatně méně
a je divné, že by taková skupina letěla na jeden torpédoborec a dva vyloďovací čluny (to je další podivnost - proč předsunutou hlídku tvoří vyloďovací čluny ?? - chyba překladu ?...)
mohlo to být chybou toho průzkumného Valu ale také nemuselo...

a pak mne občas s..ly takové ty hlášky o "hrůzných útocích kamikaze"...
ve válce se hrůzně útočí na všech stranách - viz zápalné bomby na dřevěné Tokijo apod...

a taky se mi líbilo, jak o taktice kamikaze povídal (hmm, jednu pidivětu) pilot z nedávno probírané 343 :) (což byl jejich stíhací doprovod na Shidenech)
ale aspoň tam už měli i "hochy" z druhé strany...
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif

WT_Horrido
Stejně to bylo zajimavé. Připadalo mi, že to bylo uplně nekoordinované ty útoky, nevím jestli to japonci až tak nezvládali nebo to zase bylo trochu jinak.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

Hoper
ta koordinace útoků byla asi skupina od skupiny...
ale tomuhle bych klidně i věřil (bohužel :)) )
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif

WT_Horrido
Tak dnešní Mustang nalejvárna stála za to. Úsměv
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

ZVP_Hekite
Šklebící se
Na tom pořadu se mi líbí to jejich " Bf 109 "
A když vidím tu animaci tak děkuju za šturma Šklebící se (mod)
Upravil/a ZVP_Hekite dne 20-10-2009 21:47

http://zvp.wz.cz/
Panek
U nás jela Růžovka Smutný

3IAP_Sasa
nejlepší byla ta asi 8g stopka s přesnou střelbou na pádovce...

WT_Schmouddle
jé, to už zase jde v bedně "kazeťák here, repráky here?"Šklebící seŠklebící seŠklebící se
[img]http://forum.il2sturmovik.com/public/style_extra/team_icons/founder_gold_en.png[/img] is not a valid Image.

www.wtigers.org
WT_Horrido
Nejenom repráky, třeba velitel formace Bf 109 vede své stíhače (zásadně ve formacích po pěti, ještě že ti Němci vynalezli čtyřprstou formaci :-) v dubnu 1945 v letounu se žlutou haubnou.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

12-11-2025 10:15
Cthulhu dostal podvodní piáno https://youtu.be/.
..UuLQP-YE8O

10-11-2025 10:38
Den válečných veteránů 11. 11. https://www.daruj.
..ojekt/1812

38,961,187 návštěv