Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Zadnej kokpit nevypinej, akorat se zkazis hned na zacatku. Drep pekne uvnitr a litej. Je to jen o case.
Poradí mi prosím nějakej pokročilej pilot?
Pročetl jsem skoro celé forum, hodně radíte zalítat si mulťák, kde by mi někdo se vším poradil přes teamspeak, zatím vám to jako začátečník ovšem nechci moc kazit
Kdybych se měl na úvod popsat, tak na střední obtížnost umím zatím celkem v pohodě vzlétnout, přistát, jakžtakž držet kurs s ostatníma offline pilotama (ale nesmím je ztratit z dohledu, pak už je nenajdu), sem tam sejmu nějaký to nepřátelský letadlo nebo pozemní cíl, učím se celkem dobře předsazovat při střelbě (hodně mi pomohlo uložit video z hraní, které si pak analyzuju). Ještě jsem například ani nezkoušel trimování, to je pro mě španělská ves. Z komunikace zvládám nějaký ty základní věci, jako požádat o povolení přistání atd.
Tak asi nějak takhle na tom teď jsem
1) Jak dobře zvládnout take off z kokpit-view?
Jako úplnej začátečník (odlétáno několik desítek hodin v IL2 1946) jsem zvyklej hrát na nastavení obtížnosti něco mezi jednoduchou a střední obtížností. Zkusil jsem to i na "hard", ale pak mám problémy vzlítnout, neboť přes kokpit ani nevidim friendy letadlo přede mnou (nevim, kdy se mám rozjet). Jak na to? Jde to všechno nějak vyřešit přes vysílačku, nebo jednoduše "musim vidět"?
2) Prstoklad, ovládání..:
Mám obstojnej joy, klávesnici, myš. Sleduju videa profíků a nejde mi na rozum, že jsou schopní mít pronásledovaný letadlo neustále pod dohledem. Mně se, než otočím myší nebo rozlížecí páčkou na joyi, letadlo celkem rychle ztratí. Já lítám tak, že mám v levé ruce myš (rozlížení) s klávesnicí a v pravé ruce joy (jsem pravák). Ale moc mi to nejde, nevím, jestli je to nezvyk, nebo něco dělám špatně. Prosím o tipy, jak letadlo ovládáte vy (kdo má stejný ovládací hw jako já).
Ještě ode mě přibudou další otázky, nebojte se (a díky).
Upravil/a hubert dne 26-02-2013 15:13
1) musíš se holt z kokpitu rozhlížet tak, jak radí pilotní příručky. Musíš pojíždět hadovitě a pořád kejvat čumkem z leva doprava a zpátky. Tím si zajistíš výhled vpřed. Pojížděj pomalu, vykopnutím směrovky v kombinaci se zabržděním ti bude letadlo zatáčet kam potřebuješ a pár chvil cviku by to mělo zpravit.
2) i to je o cviku. Hodně lidí takhle s myší létá přesně jak popisuješ. Hodně lidí se rozhlíží kloboučkem a už i solidní zastoupení má Freetrack, Trackir a podobné věci. Pokud jsi kutil a máš doma webkameru, tak zkus hodit do googlu "freetrack" (i tu najdeš návody) a zkusit to s tím.
A offline nikomu nic nepokazíš. Maximálně uděláš protivníkovi radost, když se mu rě podaří sestřelit ;-)
Cau, neboj se ze bys neco nekomu kazil. Prijd treba na Asfaltove holuby na TS a staci rict ze jsi zacatecnik. Radi ti pomuzou nahoru i dolu
Pri startu z kokpitu, kdyz se chces podivat pred sebe jestli mas volnou drahu, hod brzdu, plnou smerovku a uhni si cumakem tak abys videl. Je dobre kdyz stojis v rade letadel zaparkovat mirne vyoseny abys videl pred sebe. Na serverech byva casto nastaveno, ze na letisti muzes koukat z vnejsiho pohledu.
Ja osobne mam treba na levem tlacitku mysi pridat plyn, na pravem ubrat plyn, pak ani v souboji nemusim kvuli plynu davat ruku z rozhlizeni. Na videich piloti sleduji nepritele vetsinou pomoci TrackIR nebo podobneho HW, takze si z toho velkou hlavu nedelej. Letam stejne jak ty (leva ruka mys + klavesnice + plynovka, prava joystick)
Huberte vítej ve světě magorů a závysláků. Všechny Tvé dotazi se nejjednodušeji zodpoví pomocí TeamSpeaku(dále jen TS). Stáhni si ho z netu(je zdarma), večer kolem 20:00h., se přihlaš nejlépe na TS Asfaltových holubů (adresa je zde na těchto stránkách: http://www.aholub...server.php) a tam si požádej o pomoc. Mile rádi ti pomohou se vším co budou vědět. Vypisování zde přes forum je zdlouhavé a zavádějící.
a ja bych pro zacatek jen doplnil, ze v multiplayeru je pohyb po letisti o dost snadnejsi, protoze pokud zrovna ostatni piloti nestartuji "na cunika pres brambory", tak si davaji taky pozor na okolni stroje a je-li s tebou nekdo na TS, muze ti podat informace o situaci pred tebou na zemi - single player postaveni na draze a nulova komunikace od ai je podle me o dost slozitejsi do zacatku.
ale pomalejsi cik-cak pojizdeni si klidne natrenuj, to urcite taky vyuzijes
PS: stoprocentne se nekdy ukaz, vubec se neostejchej
Vítej. Tip, dej si plyn na kolečko od myši, lepší než zmiňované tlačítka.
Jako pravák jsem upřednostnil mít neustálý přehled, tak létám s myší v pravé ruce. Pro mě bylo snažší se naučit létat s joyem levačkou.
radil někdo pro take-off (už z dráhy, když jsi nastaven na vzlet) zamknout kolečko ? u některých letadel to dost pomůže (a u některých je to krapet nebezpečné :)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Tak pánové, díky a těším se, že se brzy potkáme na nějakém čs serveru. Il2 je super relax, teď jen aby se chuť virtuálně lítat udržela.
Už se mi podařilo vzlítnout a dokonce přistát (!) na real. obtížnost.
Koukal jsem na ten TrackIR, ani jsem o nečem takovym neměl ponětí, ale ta věcička vypadá úžasně. Nejdřív to ale asi bude chtít sehnat headset.
Do začátek bude stačit Huberte FreeTrack, pokud už máš webkameru, tak pak stačí jen tři IR diody a omrknout nějakou inspiraci z webu, např. na http://joskapilot... případně jsou tu ochotní lidi, co Ti ho postaví (myšleno ten FreeTrack )
FPV Air Combat - hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE Czech Rocket Society - moderní čeští raketoví modeláři, více info ZDE
Do začátek bude stačit Huberte FreeTrack, pokud už máš webkameru, tak pak stačí jen tři IR diody a omrknout nějakou inspiraci z webu, např. na http://joskapilot... případně jsou tu ochotní lidi, co Ti ho postaví (myšleno ten FreeTrack )
Těch 1.200,- za kompletní Freetrack je pěkných, koukal jsem taky na fotky kokpitu autora, to musí bejt parádička, v tomhle lítat...
...no, ať přispěju radou: minimálně z počátku je dobré úplně moc nestřídat typy, ale naučit se solidně létat s jednou řadou letadel (Spitfire, Bf 109, Jaky). Až budeš bez větších potíží zvládat vzlet a přistání, tak se můžeš vrhnout na uveddení stroje do vývrtky a zase naopak ven. A jakmile umíš tyhle tři základní věci, tak je skoro ideální čas jít opravdu za někým na TS a popovídat si s ním o nějakém tom "vyšším" bojování.
...no, ať přispěju radou: minimálně z počátku je dobré úplně moc nestřídat typy, ale naučit se solidně létat s jednou řadou letadel (Spitfire, Bf 109, Jaky). Až budeš bez větších potíží zvládat vzlet a přistání, tak se můžeš vrhnout na uveddení stroje do vývrtky a zase naopak ven. A jakmile umíš tyhle tři základní věci, tak je skoro ideální čas jít opravdu za někým na TS a popovídat si s ním o nějakém tom "vyšším" bojování.
Jj, vidím to taky tak, zatím cvičim offline. Budu se brzy stěhovat, takže mám dočasně jen takovej dost blbej a nespolehlivej internet od operátora, na online hraní úplně na houby - často padá.
Jestli létám Luftwaffe? Lítám všechno, v nabídce je přes 200 letadel, ještě jsem se nenabažil, takže pořád objevuju. Nemám žádný oblíbený, i když dobře se mi lítá (jde-li to vůbec říct) třeba se Spitfire, Hurricanem, Bf109. Líbí se mi IL2. Ten má pro mě předevšim jednoduchou a přehlednou přístrojovku; na jiných letadlech kolikrát ani nenajdu kompas a u spousty budíků ani nevim, k čemu slouží.
Vítám tě mezi nás magory.
Rozhodně doporučuji připojit se na Asfaltové holuby, protože kromě vysvětlování přímo k věci (via TS) je také výhodný v tom, že jsou to vlastně dva servery - bojový a tréninkový. No a právě tam se s tebou může někdo "vyřádit" a dělat ti sparringpartnera.
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.