I když chápu, že může existovat někdo, jako je Hoper, který si introvertně poletuje někde mimo všech. Ale to může dělat, jak už Clone poznamenal, doma v offline.
Speciálka má pobavit. Má být nabita akcí, má vyvolávat pocity napětí a vzrušení z boje. A to pro všechny přihlášené bez rozdílu, ne jen pro několik málo jedinců. Většinou pořád těch samých. Někdy mám pocit, že si tu speciálku někdo dělá pro sebe a ty ostatní si tam naláká jen jako statisty to počtu, okolo sebe.
Vsuvka. Fuči, v tom minulém vlákně jsi vyjádřil mylnou domněnku, že hodnotím, podle toho, že se jednou s nikým nepotkám a podruhé do že mě někdo nepálí. Ne, hodnotím podle všech speciálek, kterých jsem se za poslední dobu účastnil a podle toho, jak se pak o nich diskutuje na fórech a na TS.
Milý Jirko, asi si nikdy nezakusil tu "introvertnost", kdy si říkáš - "najdou, nenajdou, stihnu před jejich útokem odhodit", jinak bys toto nepsal ...
Hopere , zažil a ne jednou. Nicméně jsem to, co jsi napsal ,pochopil jinak. A jak můžeš vidět podle Clonovi reakce, nebyl jsem sám.
Poznámečka. Několikrát jsem tu narazil na slovo "skriptované" v souvislosti s dedikovaným serverem a speciálkou. Vězte, že nic takového není. Neexistuje nic statičtějšího než je mapa běžící na dedikáči.
Upravil/a Jirka dne 19-04-2007 13:27
313_OTU_Sheddan napsal:
Santy, souhlasim. Hlavně ty zálohy. Já osobně klidně budu půl hodiny sedět, abych pak ve sluchátkách zaslechnul "SCRAMBLE!" Nahodit, start rovnou před sebe, stoupat jak o život, dát se do kupy a hned akce... Jo, jo, jo! Chachá! Mám nápad...
Santy zhruba pobral i mé názory.
Scramble si za spojence moc neužiješ..Luftwaffe je má ve speciálkách skoro pořád, ale spojenci skoro pořád útočí a stroje čekající na zemi na zteč Luftwaffe tam jsou až moc nepotřebné.
1stCL_Fucida napsal:
Santy zhruba pobral i mé názory.
Scramble si za spojence moc neužiješ..Luftwaffe je má ve speciálkách skoro pořád, ale spojenci skoro pořád útočí a stroje čekající na zemi na zteč Luftwaffe tam jsou až moc nepotřebné.
A jak by se klukům v Beaufech na Fjordech hodily...
Jirka napsal:
Poznámečka. Několikrát jsem tu narazil na slovo "skriptované" v souvislosti s dedikovaným serverem a speciálkou. Vězte, že nic takového není. Neexistuje nic statičtějšího než je mapa běžící na dedikáči.
Jiříku, ono slovo "skriptovaná" se v případě speciálky může týkat i něčeho jiného než pohybu fronty a pozemních jednotek.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Hele, pamatujete někdo na tu speciálku, která se letěla někdy po Berlínu?
Dělal jí Kraken a skládala se ze dvou částí.
V první čekaly britské brewstery na japonské valy a doprovodná zera. Nejméně půl hodiny jsme trčeli na ploše ve strojích a nevěděli, co se bude dít. Potili se mi ruce nervozitou, chtělo se mi na záchod, ale nemohl jsem a ve sluchátkách takové to nervózní vtipkování pilotů v ostatních strojích...
Pak na mne Kraken (coby řídící z kontrolní věže) cosi vyštěkl v angličtině (rozumněl jsem sotva polovinu) a šli jsme do vzduchu. K našemu letišti se blížil svaz nepřátelských letadel...
Dostali jsme strašně nařezáno (jen dvěma z nás se podařilo nouzově přistát, ostatní padli). Trvalo to jen pár minut...
Ta zhruba půlhodina před startem byla to nejlepší, co jsem kdy v ilovi zažil. Naprosto dokonalá atmosféra...
Tohle bych chtěl opět někdy prožít. Stačilo by jen to čekání, pak už je to jen běžná rutina.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
bigjirka napsal:
A ještě poznámka k té nudě. Třeba by šlo, aby autor speciálky napsal, zda je "skriptovaná" nebo naprosto volná.
Jestliže má někdo hrůzu z vulchování, tak se prostě na "volnou" speciálku nepřihlásí, protože v ní je pravděpodobné, že naše letiště zamknou. A je pak na veliteli každé ze stran, aby svoje bombardéry nekryl pouze nad cílem, ale i nad letištěm. Že?
Že při "volné" speciálce nepotkám ani letadlo? Je to blbost moje nebo velitelova. Že na bombry bez eskorty spadne 20 fokáčů? Fokáče měli štěstí a bombry smůlu. Nebo neschopného velitele. Apod.
Ale jak říkám, muselo by se to napsat dopředu, aby s tím zúčastněný mohl počítat a případně se nehlásil.
mozna tu nekoho nastvu, ale s tim se neda nic delat, berte to jako muj osobni nazor
IMHO ta naprosto "volna specialka", kdy se nezajistuje setkani nepratel neni zadna "specialni mise" !!!
neni na ni vubec nic specialniho, je to obycejna DF mapa, s tim rozdilem, ze ji oproti ostatnim DF mapam ridi 2 velitele
takovou specialku jakou popisujes by sme mohli litat kazdej den na AHckach jen s tim rozdilem, ze by se reklo: "cerveny velitel je ten a modry ten" a specialka by byla hotova z jakekoliv mapy ktera se tam nahodne* vygeneruje
PS: znova se teda podivejte do vlakna, kde se probiralo, co je specialka, nekde by tu melo byt
bigjirka napsal:
A ještě poznámka k té nudě. Třeba by šlo, aby autor speciálky napsal, zda je "skriptovaná" nebo naprosto volná.
Jestliže má někdo hrůzu z vulchování, tak se prostě na "volnou" speciálku nepřihlásí, protože v ní je pravděpodobné, že naše letiště zamknou. A je pak na veliteli každé ze stran, aby svoje bombardéry nekryl pouze nad cílem, ale i nad letištěm. Že?
Že při "volné" speciálce nepotkám ani letadlo? Je to blbost moje nebo velitelova. Že na bombry bez eskorty spadne 20 fokáčů? Fokáče měli štěstí a bombry smůlu. Nebo neschopného velitele. Apod.
Ale jak říkám, muselo by se to napsat dopředu, aby s tím zúčastněný mohl počítat a případně se nehlásil.
mozna tu nekoho nastvu, ale s tim se neda nic delat, berte to jako muj osobni nazor
IMHO ta naprosto "volna specialka", kdy se nezajistuje setkani nepratel neni zadna "specialni mise" !!!
neni na ni vubec nic specialniho, je to obycejna DF mapa, s tim rozdilem, ze ji oproti ostatnim DF mapam ridi 2 velitele
takovou specialku jakou popisujes by sme mohli litat kazdej den na AHckach jen s tim rozdilem, ze by se reklo: "cerveny velitel je ten a modry ten" a specialka by byla hotova z jakekoliv mapy ktera se tam nahodne* vygeneruje
PS: znova se teda podivejte do vlakna, kde se probiralo, co je specialka, nekde by tu melo byt
*) nahodne jiste ne, ale pro me ano
Clone, nikoho nenaštveš, aspon mna určite nie.
V niečom máš pravdu, ale viac sa priklánam k názoru BigJirky.
I ked u mna je skutočná špeciálka, ked je na nej niečo nové, čo sa nelieta ani na DF, Coop onnline war.
Jirka napsal:
Jiříku, ono slovo "skriptovaná" se v případě speciálky může týkat i něčeho jiného než pohybu fronty a pozemních jednotek.
A čo si teda predstavujetě pod takým slovom "skriptovaná" ?
Já se s ním setkávám už celá leta denně v práci a pořád to znamená to samý a tudíž to mám už pevně zařazený ve slovníku axiomů. Sktiptovaný znamená naprogramováný v nějakém skriptovacím jazyce => algoritmus, jasná, předem definovaná pravidla. Žádné "operativní změny během letu".
Kdyz uz teda slovickarime Slovicko skriptovana mise zavedl tusim Fuci uz pred lety a priznavam, ze me take nedava moc smyslu z duvodu co tobe Vogone. Ale proste si to prekladam jako pod taktovkou rezisera a podle scenare.
Ad Clon a jeho rozhorceni nad velenou specialkou bez scenare, ze to neni specialka. Vis Clone, svym zpusobem mas pravdu. Ale specialnost je v tom, ze SEZENES 30 a vic pilotu, KTERI SKUTECNE POSLOUCHAJI. To na DF neudelas ani nahodou. Nase SM byla prave presne takovahle nijak dopredu neplanovana akce. Cele je to o tom, ze ten ktery general ma nejakou myslenku co by chtel na te dane mape s tom danem case dokazat a podle toho honi piloty kteri ho poslouchaji a reaguje na akce protivnika a piloti to vedi. Kdyz to jeste doplnis pravidlem za smrt ci poskozeni letadla, mas SMky.... Sado Maso bylo dotazene jeste dal o strategicky prvek pozemnich boju.
Jestli to povazujes za tak jednoduchou vec, zkus to zorganizovat. Uvidis ze bude vetsina z nas nadsena a zucastni se a ty take zmenis uhel pohledu na to jestli je takova akce "beznou kazdodenni akci", nebo jestli si to to prizvisko Specialni Mise zaslouzi.
Ale vzdyt mam za to, ze ses toho take snad zucastnil, tak bys snad mel vedet o cem to je...
clone9cz napsal:
Hele Cloňáku, to je tvůj názor. Ano.
Jenže mě naopak přijde, že když je připraveno nějaké "setkání", není to nic jiného, než obyčejný COOP. Všichni odstartují, letí na cíl, postřílí se a ti lepší nebo šťastnější letí domů. Takhle létám AFW. Od speciálky očekávám něco jiného. Improvizaci. Jediné, co každá strana bude mít, je úkol a dostupná letadla. Jak ho splní, je na veliteli a později i na pilotech.
Ale jak říkám, autor napíše, co to bude, a kdo chce může se přihlásit.
E CL_Punkey napsal:
Přihlašování typu: "Chci 4 strojů pro naší letku, jména dodám později." je podle mého názoru třošku sobeckost vůči ostatním.
Punkey, k tomu bych se docela rád vyjádřil, jelikož s tímto nesouhlasím. Naopak si myslím, že je mnohem lepší, když má letka svého velitele, který po dohodě toto obstará. Samozřejmě, pokud jsou tady jedinci, kteří nejsou v nějaké letce a létají ,,sami´´ tak pro ně to bude možná trochu obtížnější se na specku potom dostat. Ale už je to tak, když se například podivam na Kurland, tak musim přiznat, že jsme se sotva podival na planeset a už to bylo vše zabrané. Holt řekl bych že v tomto platí prostě právo rychlejšího. To že si leader dané letky zarezervuje počet letadel a neuvede jména, neni nic špatného (podle mě). Většinou se to dělá (teda alespon u FK), že se dohodnu s lidmi z letky kdo poleti a kdo nepoletí, tím pádem zjistim počet pilotu a na SVk si to rezervnu,abychom se na specku dostali. To si myslim, že neni žádná diskriminace....(Jmena se samozřejmě musí co nejdříve dodat )
clone9cz napsal: mozna tu nekoho nastvu, ale s tim se neda nic delat, berte to jako muj osobni nazor
*) nahodne jiste ne, ale pro me ano
osobně bych řekl, že o potkání je právě spíše tan DF kde si chceš přijít a zastřílet si "hlava nehlava"
speciálky jsou o tom, si zalítat (a zastřílet), ale s hlavou a patou pod nějakým jednotným velením...
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
FK_Rychtyg napsal:
... Naopak si myslím, že je mnohem lepší, když má letka svého velitele, který po dohodě toto obstará...
Nechci se dotknout nikoho, ale velitel - dustojnik - musi umet neco uplne jineho nez co se obvykle zde v komunite predstavuje. Velitel vubec nemusi umet letat a strilet. Muze to byt i uplna lama. Ale musi mit rozvahu, autoritu a umet vest lidi k DULEZITYM cilum. Musi umet odhadnout co je dulezity cil a co ne.
K cemu je velitel stihaci letky, ktery ma za ukol poskytnout cover sturmasum leticim nizko, ale ve skutecnosti kdyz zmerci letku protivnika tak se na ne obori a 15 minut s nimi fighti a sturmase necha nechranene?
K cemu je velitel stihaci letky, ktery dostane od vrchniho veleni rozkaz k utoku na nizko letici skupinu bombarderu, ale on odmitne s oduvodnenim, ze tak nizko budou jako husy na odstrel a v pripade pokud prileti stihaci doprovod tak by je mohl vyhmatnout a at tam preveli nekoho jineho...
Vetsina tak zvanych velitelu a dustojniku v letkach se chova prave vyse zminenym zpusobem. Z pohledu stratega bych takove dustojniky ve valce pri nejmensim degradoval na vojiny, pripadne bych je exemplarne nechal postavit ke zdi!
Ono se to pak projevi na celkove atmosfere specialky, Jestli to bude jen serie DF na nejake tema, nebo jestli to bude mit opravdu poradnou stavu a budou tam i takove zazitky jak popisoval Cibule: sedim na hotovosti a potim se jak pes a je to skvelej zazitek....
Treba musim rict, ze ted Izraelska valka byt byla pekna, mela docela dobrou atmosferu, skvele jsme se pobavili a vubec to vyslo, tak nam stejne sklouzla do DF. Proste jsme tomu nedokazali urvat dost casu a energie na opravdu kvalitni pripravu i kdyz jsem si tohohle vseho byl vedom. Neni to snadne a vyzaduje to od organizatoru ohromne nasazeni a vypeti. Ne vzdy je z nejruznejsich duvodu mozne to tomu dat...
Čutora má pravdu, pokud to má být speciálka s atmosférou a má splnit to, proč to je speciálka, tak se prostě plní cíle mise a rozkazy se poslouchají, i když by byly sebehloupější a znamenající jistou smrt.
Když speciálka, tak pořádná, se vším všudy
Clone, pokud letím speciálku a chci zničit nějaký pozemní cíl, tak se setkání se stíhači nepřítele snažím vyhnout, můj cíl je zničit pozemní cíle, ne se zapojit do boje.
Jirka napsal:
A čo si teda predstavujetě pod takým slovom "skriptovaná" ?
Já osobně si představuju "se scénářem". Script=scénář. Můj názor. Nikomu nevnucuju
Ano, to je poměrně přesné.
Jsou určitě lidé, kteří se domnívají, že termín "skript, skriptovaný" se objevil až se vznikem programovacích jazyků apod. Ale to je poměrně omezený pohled.
Skript pochází z latinského slova "scribere" a znamená psát. V angličtine se používá sloveso "to script" popř. "scripted". Na cizích serverech se v souvislosti se speciálkami používá od nepaměti (pochybuji, že by to měli od Fučidy ).
V přeneseném slova smyslu to znamení (a to nejen v počítačovém žargonu či žargonu virtuálních pilotů) činnost, která se řídí podle předem napsaných pravidel.
To znamená přesně to, co napsal Kurtis. Například při misi Berlín zaútočily fockewulfy na B-25 při cestě nad cíl a thunderbolty, přestože již byly ve vzduchu, jim nesměly jít na pomoc. Svůj úkol plnily až při odpoutání bomberů od cíle. Takto to bylo naskriptováno.
Vogone, to, že něco neznáš, ještě neznamená, že to neexsistuje. A neplatí to jen o výrazu "skriptovaný"
AH_Cutora napsal:
K cemu je velitel stihaci letky, ktery dostane od vrchniho veleni rozkaz k utoku na nizko letici skupinu bombarderu, ale on odmitne s oduvodnenim, ze tak nizko budou jako husy na odstrel a v pripade pokud prileti stihaci doprovod tak by je mohl vyhmatnout a at tam preveli nekoho jineho...
Tady bych si dovolil trochu polemizovat - velitel jakékoliv skupiny má samozřejmě nejen zodpovědnost za splnění úkolu mise, ale i za přežití sebe a pilotů, které vede. Poznámka ve smyslu "budeme tam jak husy na odstřel" nemusí být vůbec projevem nějakého srabáctví, ale velmi chladné kalkulace - a pokud je riziko skutečně moc vysoké, pak se nedivím veliteli, který hledá jiné alternativy.
To že si leader dané letky zarezervuje počet letadel a neuvede jména, neni nic špatného (podle mě). Většinou se to dělá (teda alespon u FK), že se dohodnu s lidmi z letky kdo poleti a kdo nepoletí, tím pádem zjistim počet pilotu a na SVk si to rezervnu,abychom se na specku dostali. To si myslim, že neni žádná diskriminace....
Nemluvíme o diskriminaci, ale o sobeckosti. A to je takový problém, říct ostatním ať se sami nahlásí?
Clone je pravda, že zabírání míst typu "8xLa5FN pro IAP" není fér, omlouvám se
Ale zamluvení typu "4xLa5FN pro 3.IAP_Agijo, 3.IAP_Dragon, 3.IAP_Nordom, 3.IAP_David" je naprosto v pořádku
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.