Film Memphis Belle tuto neděli
|
Hoper |
Přidané 17-07-2006 07:55
|
Moderátor
Příspěvek: 12091
Založený: 29.09.05
|
Glad69 napsal:
Podle me to zas tak bezva parta nebyla:viz co-pilot, ktery zarli na kapitana atd.
mno ale viděls, jak se tam rozhádaní střelci měli v jádru rádi
a na konci jaká to byla bezva parta ...
(navíc pak pilot po vybrání střemhlavu co-pilotovi poděkoval...)
jinak ad morálka - v nějaké knize našeho pilota od 311 si pamatuju, jak psal o zážitcích ze služby na věži (možná tam byl jen na čumendě) - přistávaly tam emerické B-17
žádné "suché" anglické předpisové hlášení do vysílačky ale děs a běs
jenže když se pak přišel podívat, s čímže to vlastně přistály a kolik z toho vytáhli raněných a mrtvých členů, tak jim nakonec smekl.
jen mne tak včera napadlo - nebylo ono tohle nenoční posílání B-17 nad Evropu v roce 43 a kusu 44 bez stálého doprovodu tak trochu forma "nas mnogo" ... ? |
|
|
|
Ucho |
Přidané 17-07-2006 08:12
|
Diskutující
Příspěvek: 2952
|
Hoper napsal:
jen mne tak včera napadlo - nebylo ono tohle nenoční posílání B-17 nad Evropu v roce 43 a kusu 44 bez stálého doprovodu tak trochu forma "nas mnogo" ... ?
No to určitě nee. Volič a daňový poplatník je pán a nechat umírat jeho syny nad skopčáckem určitě nebylo populární. Jeden z důvodů byl nedostatek letadel s doletem, druhý kultivovanost nebo jak to nazvat (možná to tak ale jen vypadalo, nevím) + snaha o efektivitu. Přeci jen v noci jdou kobercové nálety měst lépe než přesné bombení konkrétních cílů, nutných pro válečnou výrobu Německa...navíc se to v r.43 teprve učili. |
|
|
|
Hoper |
Přidané 17-07-2006 09:12
|
Moderátor
|
Ucho napsal:
No to určitě nee. Volič a daňový poplatník je pán a nechat umírat jeho syny nad skopčáckem určitě nebylo populární. Jeden z důvodů byl nedostatek letadel s doletem, druhý kultivovanost nebo jak to nazvat (možná to tak ale jen vypadalo, nevím) + snaha o efektivitu. Přeci jen v noci jdou kobercové nálety měst lépe než přesné bombení konkrétních cílů, nutných pro válečnou výrobu Německa...navíc se to v r.43 teprve učili.
nějak jsem tě vůbec nepochopil
neříkám, že je nad tu Evropu posílali bez doprovodu schválně nebo z důvodu úspory pohonných hmot
ale byli si vědomi, že kus (nejhorší) cesty poletí bez doprovodu, za dne, kdy si na ně může vystřelit kdejaký jouda, pardon člen LW , a stejnak je tam posílali
a i přes občas značné ztráty tohle denní bombardování nezastavili
takže se jim ty ztráty za cenu "přesnějšího" bombardování vyplatily ?
to by pak ale stále znamenalo to "nas mnogo ..." |
|
|
|
Ucho |
Přidané 17-07-2006 09:24
|
Diskutující
|
Hoper napsal:
Ucho napsal:
No to určitě nee. Volič a daňový poplatník je pán a nechat umírat jeho syny nad skopčáckem určitě nebylo populární. Jeden z důvodů byl nedostatek letadel s doletem, druhý kultivovanost nebo jak to nazvat (možná to tak ale jen vypadalo, nevím) + snaha o efektivitu. Přeci jen v noci jdou kobercové nálety měst lépe než přesné bombení konkrétních cílů, nutných pro válečnou výrobu Německa...navíc se to v r.43 teprve učili.
nějak jsem tě vůbec nepochopil
neříkám, že je nad tu Evropu posílali bez doprovodu schválně nebo z důvodu úspory pohonných hmot
ale byli si vědomi, že kus (nejhorší) cesty poletí bez doprovodu, za dne, kdy si na ně může vystřelit kdejaký jouda, pardon člen LW , a stejnak je tam posílali
a i přes občas značné ztráty tohle denní bombardování nezastavili
takže se jim ty ztráty za cenu "přesnějšího" bombardování vyplatily ?
to by pak ale stále znamenalo to "nas mnogo ..."
pro křečka zjednodušeně : když budu házet bomby do lesa, uspíší to vojenskou porážku protivníka? Taky po některých náletech a obrovských ztrátách bylo zvažováno pozastavení operací, taky je občas zastavili atd. Z téhle bryndy je vytáhly stíhačky s dlouhým doletem. BTW Hledej bombardovací koncepci 8 armády, šmudlo :-)
No a k té "kultivovanosti" nejdříve začali opravdu s velkou snahou o ničení výhradně vojenských cílů, americké veřejné mínění by kupodivu nepřivítalo zrujnovaná města hned, narozdíl od anglánů, kteří si svoje už zažili. Strategie ničíme důsledně všechno, byla přijata tuším až na spojenecké schůzce v Teheránu nebo kde. |
|
|
|
j4ck41 |
Přidané 17-07-2006 09:54
|
Diskutující
Příspěvek: 2006
Založený: 09.02.06
|
no denni bombardovani se taky nazyvalo "presne" bombardovani. pomerne nedavno jsem cet knizku Bomber Command a tam se to zaobiralo prave touhle strategii, kdy i nekteri clenove RAF nekdy okolo roku 1942-1943 verili, ze by mohli prejit na denni bombardovani aniz by utrpeli velke ztraty.
stale totiz prevladal dojem z predvalecne doby, ze uzavreny box bombardovacich letadel se dokaze sam uspesne ubranit - ze to neni pravda se ukazalo uz v 18. prosince 1939 pri naletu na Vilhemshaven, ale nebylo to pochopeno.
ale tohle posilani bombru nad Risi nebylo taktika "nas mnogo" ale hlavne a jedine snaha RAF i 8. armady o to dokazat platnost predvalecne bombradovaci doktriny (myslim, ze autor byl italskej general jehoz jmeno zacina na D) ktera stavi na tom, ze bombardovaci letectvo je schopne vyhrat valku bez pomoci ostatnich slozek |
|
|
|
j4ck41 |
Přidané 17-07-2006 10:01
|
Diskutující
|
Ucho napsal:
No a k té "kultivovanosti" nejdříve začali opravdu s velkou snahou o ničení výhradně vojenských cílů, americké veřejné mínění by kupodivu nepřivítalo zrujnovaná města hned, narozdíl od anglánů, kteří si svoje už zažili. Strategie ničíme důsledně všechno, byla přijata tuším až na spojenecké schůzce v Teheránu nebo kde.
no stejne gentlemansky si zpocatku pocinala i RAF. jakojiz vyse zminovany nalet 18. prosince 1939, kdy svaz mel zakazano shodit bomby v pripade, ze by mohlo dojit k zasahu civilniho zarizeni, takze Vellingtony si nad Vilhemsahaven udelali zatacku s otevrenejma pumovnicema a s bombama v brichu si to hasili z5 do Anglie. Stejne tak meli posadky propagacnich letu zakazano shazovat baliky s letaky v celku "Co kdyby to dole nekoho zabilo?". a tahle nechut likvidovat jiny nez vojensky objekty byla zduvodnovana, tim, ze se jedna o soukrome tovarny a ze je nepripustne nechat likvidovat soukromy majetek.
no ale pak je to rychle preslo takze nebyl problem vypalovat mesta ve velkym. ostatne velitel 8. armady mel nekdy v roce 1944 prohlasit, ze radeji obetuje 1000 francouzkych civilistu, nez ze ztrati jednoho svyho cloveka - nebo tak nejak |
|
|
|
j4ck41 |
Přidané 17-07-2006 10:06
|
Diskutující
|
dodatek: no a hlavne bombardovaci ofenziva byla po dlouhou dobu jedina ofenzivni akce namirena na Evropu a Risi, takze po jejim rozjeti ji vlastne uz nemohli zastavit, aniz by to vypadalo jako porazka |
|
|
|
Ucho |
Přidané 17-07-2006 10:13
|
Diskutující
|
Jo, to jsou ty nevýhody pro armádu demokratického státu. Furt do toho někdo pindá, že to prachy stojí, nemůžeme tam nechat moc svejch lidí, nemůžem se chovat jako barbaři (tedy alespoň to tak nesmí vypadat)... zlatá diktatura |
|
|
|
Hoper |
Přidané 17-07-2006 10:13
|
Moderátor
|
Ucho napsal:
pro křečka zjednodušeně : když budu házet bomby do lesa, uspíší to vojenskou porážku protivníka? Taky po některých náletech a obrovských ztrátách bylo zvažováno pozastavení operací, taky je občas zastavili atd. Z téhle bryndy je vytáhly stíhačky s dlouhým doletem. BTW Hledej bombardovací koncepci 8 armády, šmudlo :-)
když budu házet bomby přesně na cíl, ale stále za cenu velkých ztrát osádek bombardérů, není to taktika "nas mnogo" ?
Rusové taky občas po mohutných ofenzívách a defenzívách museli na chvíli přestat, aby nabrali dech a doplnili stavy |
|
|
|
Ucho |
Přidané 17-07-2006 10:17
|
Diskutující
|
Odpověděl jsem výše, tedy obecně. To si každej už sám musí přebrat...
...jo a taky za ty ztráty a prachy musíme mít nějaký výsledky, v tý naší demokratický armadě....protože nás jinak rozebere tisk, prostě hrůza běs, zlatej Stalin :rol: |
|
|
|
j4ck41 |
Přidané 17-07-2006 10:29
|
Diskutující
|
Ucho napsal:
...jo a taky za ty ztráty a prachy musíme mít nějaký výsledky, v tý naší demokratický armadě....protože nás jinak rozebere tisk, prostě hrůza běs, zlatej Stalin :rol:
:tup::tup:
i kdyz je pravda, ze bych radsi slouzil pod Pattonem nez pod Zukovem - sance na preziti se mi zda vetsi |
|
|
|
Hoper |
Přidané 17-07-2006 11:07
|
Moderátor
|
Ucho napsal:
naprosto krásně je vidět, jak se lze na jednu věc dívat několikero (minimálně dvěma) pohledy |
|
|
|
j4ck41 |
Přidané 17-07-2006 11:16
|
Diskutující
|
Hoper napsal:
Ucho napsal:
naprosto krásně je vidět, jak se lze na jednu věc dívat několikero (minimálně dvěma) pohledy
sice trosku OT, ale ty dva pohledy na jednu vec mi neda. ted jsem zkouknul dva filmecky o Iraku. jeden z emericky produkce American Soldiers a druhej z turecky produkce Valley of the Wolves: Iraq.
v jednom dobri a neohrozeni amici kosej ty zly a zasrany arabaky jako na bezicim pasu, v druhym dobri a neohrozeny arabaci kosej ty zly a zasrany amiky jako na bezicim pasu
docela sranda pustit si to hned po sobe |
|
|
|
Ucho |
Přidané 17-07-2006 11:24
|
Diskutující
|
Hoper napsal:
Ucho napsal:
naprosto krásně je vidět, jak se lze na jednu věc dívat několikero (minimálně dvěma) pohledy
No problém je v paušalizaci "nas mnogo" Jestliže se němci v BoB dostali na tuším 25-30% ztrát při jednotlivém náletu, jako na už nepřijatelnou hranici, předpokládám, že při úspěšné obraně dokázali amíkům to samé, při nějakých "zdařilých" náletech bez stíhaček. Amíci + Ag navíc měli výhodu rostoucího počtu nasazovaných letadel. Přesnej opak němců v BoB. Takže když sundáš 20strojů ze stovky, je to něco jiného než z 200 atd.
Taky jsem psal že ty nálety zastavovali a na docela dlouhé období zastavili, v průběhu a ke konci r.43. A čekali na stíhače. Fakt si nemohli dovolit takové "nasazení" lidí jako rusové....
BTW S čím to chceš porovnávat? Nas mnoga? Se ztrátami šturmoviků? :-) |
|
|
|
Jp- |
Přidané 17-07-2006 11:44
|
Uživatel
Příspěvek: 688
Založený: 30.09.05
|
tomiczech napsal:
i kdyz je pravda, ze bych radsi slouzil pod Pattonem nez pod Zukovem - sance na preziti se mi zda vetsi
Koněva na tebe to byl teprv masomlejn, Žukov měl eště slušnou statistiku a ke konci války se mu dost zlepšovala, to Koněv zjistil, že hlavní jsou výsledky a toho se držel až do konce bezohledu na nasycení technikou, tak mu ty ztráty zůstávali procentě stejný což je dost otřes.
Edit češtin to nejhorší
Upravil/a Jp- dne 17-07-2006 13:28
|
|
|
|
Tajpan |
Přidané 17-07-2006 11:54
|
Diskutující
Příspěvek: 2928
Založený: 11.10.05
|
Jp- napsal:
tomiczech napsal:
i kdyz je pravda, ze bych radsi slouzil pod Pattonem nez pod Zukovem - sance na preziti se mi zda vetsi
Koněva na tebe to byl teprv masomlejn, Žukov měl eště slušnou statistiku a ke conci války se mu dost zlepšovala, to koněv zjistil, že hlavní sou výsledky a tohi se držel až do konce bezohledu na nasicení technikou tak mu ty ztráty zůstávali procentě stejný což je dost otřes.
Súhlasím, až na Seelowské výšiny. tam sa
Žukov moc teda nepreviedol. I ked je otázka , či by si hocikto iný poradil lepšie. |
|
|
|
j4ck41 |
Přidané 17-07-2006 12:07
|
Diskutující
|
Jp- napsal:
tomiczech napsal:
Koněva na tebe to byl teprv masomlejn, Žukov měl eště slušnou statistiku a ke conci války se mu dost zlepšovala, to koněv zjistil, že hlavní sou výsledky a tohi se držel až do konce bezohledu na nasicení technikou tak mu ty ztráty zůstávali procentě stejný což je dost otřes.
no von Zukov byl taky peknej pasek. traduje se historka, ze kdyz prebiral veleni u Chalchyn-Golu, tak s nim prijelo neco malo dustojnictva. jednoho porucika poslal hned v noci prevzit jednotku, ten chudak v noci v neznamy krajine zabloudil a tu svou pridelenou jednotku nenasel. Zukov zadnou omluvu nebral a porucika nechal zastrelit pro nesplneni rozkazu - takze clovek si nevybere |
|
|