September 21 2025 08:27:12
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 2

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Jaký joystick si pořídit?
Gubis
Rumcajs napsal:

X52 je rozporuplný kus plastu k počítači.....

Více méně jsi popsal zkušenosti s X52, a co Pro to už není takový kus plastu ne? To jak jsi popisoval síly při různých výchylek páky to platí i pro X52 Pro? Jak si stojí Pro s vůli? ta prý používá 2 pružiny, tak by se ta vůle nemusela časem tak zvyšovat ne? Co se týče kruhového pohybu páky tak to by mi asi vadilo, Logitech má normálně čtvercový, u kruhového pohybu podle mě dochází k ořezání výchylek v rozích polohy páky takže je tím ochuzeno řízení jestli se nemýlím.

Koukám se i po té Kobře ale ta má taky kruhový pohyb páky se mi zdá.

Gubis
313_Nevo napsal:

Toto splna vsetko co potrebujes - lacne s oddelitelnou plynovkou:

Thrustmaster T.Flight Hotas X

images.bit-tech.net/content_images/2012/07/cyborg-fly-5-vs-thrustmaster-t-flight-hotas/tflighthotasx-5-1280x1024.jpg

O tom jsem taky přemýšlel ale příjde mi, že má málo tlačítek na páce, což by nebylo tak hrozné, ale co by mi vadilo tak to, že jsem se v jedné diskuzi dočetl, že jak plynovka tak i páka funguje jako by po úsecích, takže jako by se výkon plynu zvyšoval/snižoval např. po 10%.

magot
kvitek napsal:Warthog - uvnitř plast, navenek kov

Který plastový části máš na mysli?

SepiaX
Gubis napsal:

Rumcajs napsal:

Více méně jsi popsal zkušenosti s X52, a co Pro to už není takový kus plastu ne? To jak jsi popisoval síly při různých výchylek páky to platí i pro X52 Pro? Jak si stojí Pro s vůli? ta prý používá 2 pružiny, tak by se ta vůle nemusela časem tak zvyšovat ne? Co se týče kruhového pohybu páky tak to by mi asi vadilo, Logitech má normálně čtvercový, u kruhového pohybu podle mě dochází k ořezání výchylek v rozích polohy páky takže je tím ochuzeno řízení jestli se nemýlím.

K X52pro můžu říct konkrétní zkušenosti po 2647 nalétaných hodinách:

1)řádný vakl mezi spojem páky a kovové části s pružinou.
2)brutální vůle na směrovce (twist)
3)přepínač módů (kolečko na pravé straně hlavy joisticku) pomalu ztrácí aretační blok, takže zvolený mód indikuji pouze jiným zbarvením led diody
4)posuvný potenciometr na plynovce je po čase užívání nepřesný
5)rozcentrování josticku dochází méně než na předchozí x52
6)soustava dvou pružin je fajn joy je o malinko jistější než klasická x52
7)kruhové snímání zón je řešitelné, kdesi na netu je dokonce video návod jak jej překopat na čtverec

Radil bych počkat s jakou cenou příjde X55 protože ta je tvarem podobná X65 a ta je mnohem ergonomičtější tvarově i uspořádáním o plynovce nemluvě ta bude úplně jinde vzhledem k tomu že vychází z té X65 (X65 jsem osobně zkoušel). Mno a když bude X55 drahá tak alespoň srazí cenu X52pro popř. jí pošle do výprodejů.
Má-li problém řešení nemá cenu se trápit, nemá-li řešení trápení je zbytečné.

Rumcajs
Gubis napsal:

Rumcajs napsal:

Popsal jsem zkušenost s X52 Pro.
Vůle vznikne kolem twistu směrovky, na to ty pružiny nepomáhají. Prostě se ta páka začne viklat kolem té osy. Alespoň ten můj kus to dělá.
Ta nelinearita sil v průběhu výchylky je dána tím vystřeďovacím mechanismem. Kolem středu se ten klobouček téměř neposouvá, proto je to tam gumový. Pak ve středních polohách je to celkem slušný, ale problém začíná s překonáním asi 50% výchylky, kdy dochází k značnému posunu toho středícího kloboučku po ose a především ten klobouček začne klouzat po tý díře, ve který se středí. Tedy tam je největší problém s tím třením. Je to společné pro všechny tyhle Saitekové konstrukce. Tohle je opravdu potřeba si osahat. Jsou lidi, kterým to nevadí.
Ten kruhový pohyb je nějak magicky přepočtený na čtverec. Tedy ačkoli fyzický pohyb je do kruhu, ovladač k tomu z toho nějakou transformací dělá čtverec. Ta transformace je zas věc, kterou chce zkusit. Něko je s tím spokojenej. Jinej ne.
Kobra má čtvercový pohyb. Má klasický kyvný mechanismus pro dvě osy. Pro každou osu pružinu. Je to tu někde dokonce vyfocený.

Nakonec ani ten Saitek nemusí být úplně blbá volba. Ta plynovka je skutečně prima .. dokud funguje. A ten klacík je taky použitelný. Nakonec nejvíc záleží na tom, co člověk v tom virtuálním průvanu dělá a ne na klacku. Vadit to začne ve chvíli, kdy se chceš zlepšovat ve střelbě. Nebo možná kdybys lítal virtuální akrobacii.

Shadowdeath
magot napsal:

Třeba ty co postoval Horrido?

WT_Horrido napsal:

Tady je nafoceno rozebraní Prasete:

http://www.flickr...otostream/

Můžete porovnat s Hadem...

[img]http://www.dodaj.rs/f/1A/5K/4LGqCEIT/dsc9339.jpg[/img] is not a valid Image.

Jo a mimochodem

[img]http://www.dodaj.rs/f/21/SO/HFvjAET/dsc00251.jpg[/img] is not a valid Image.

Gubis napsal:

O tom jsem taky přemýšlel ale příjde mi, že má málo tlačítek na páce, což by nebylo tak hrozné, ale co by mi vadilo tak to, že jsem se v jedné diskuzi dočetl, že jak plynovka tak i páka funguje jako by po úsecích, takže jako by se výkon plynu zvyšoval/snižoval např. po 10%.

S HOTAS X jsem začínal, sehnal jsem ho nový ve výprodeji za 300kč, takže joy a plynovka za ty prachy byla jasná volba.
Plynovka má chod nějakým "zadrhávátkem" rozdělěn na dva úseky. Nevím proč to tam je, ze začátku mě to štvalo, ale nějak už jsem si na to zvykl. Jinak jde normálně, žádné po 10%. Mám jí do dnes.
Páku jsem po čase nahradil, právě Cobrou.

Jináč před časem mě přišla Mamba. Perfektní záležitost, až na dvě věci...
První jsem si zavinil, tak nějak sám, a to proto, že jsem se málo ptal Úsměv Objednal jsem Light verzi (bez tech dalších čuflíků) s upgradem na PRO a myslel, jsem si, že si budu moci přidat pár čuflíků a točítek sám. Ale controller v Mambě má specální plošnák a nemá žádné další vývody. Pouze na ty originál rozšiřující plošnáky. Takže si nejde nic jednoduše přidat.
A druhá, zvyklí na ultra dlouhý chodu joystiku, se mě zdála osa y nějaká krátká oproti Cobře (osa X byla srovnatelná). Tak jsem to rozebral, abych se podíval, kde udělali soudruzi chybu. A bylo to kvůli konektoru pro nasazování páky, asi ve vývoji podcenili jeho uchycení, a prakticky brání mechanismu v plné výchylce. Tak jsem to celé rozebral a konektor napájel jinak, zvětšil dorazy, a jsem spokojen. Snad to vydrží Úsměv

Takže po této zkušenosti, bych si příště koupil, pouze ten upgrade mechaniky + Pro Controller (má to háček, že mechanika není určena k prodeji pro evropu, a na dotaz, zda je to možné nějak objednat přes tu evropskou pobočku, zatím bez odpovědi). Nový Controller z toho důvodu, že základna kobry poskytuje dostatečné množství místa na nějaké další čuflíky a kroutítka. A nemělo by být problém si za pár korun něco přidat. Kovová mechanika nemá twist, proto se ten Pro kontroler může hodit pro případné připojení nějakých homemade pedálů (Pár dřívek k sobě poskládá každý, ale programování nějakého ATMELu do toho už se mě na stará kolena nechce pouštět Mrknutí)

Gubis
Shadowdeath napsal:

S HOTAS X jsem začínal, sehnal jsem ho nový ve výprodeji za 300kč, takže joy a plynovka za ty prachy byla jasná volba.
Plynovka má chod nějakým "zadrhávátkem" rozdělěn na dva úseky. Nevím proč to tam je, ze začátku mě to štvalo, ale nějak už jsem si na to zvykl. Jinak jde normálně, žádné po 10%. Mám jí do dnes.
Páku jsem po čase nahradil, právě Cobrou.

U té Cobry mám strach, že mi brzo odejde, velice mě znepokojilo toto video kde osa X nevystřeďuje páku: YouTube Video

Jo s Mambou by to bylo fajn, kde jsi objednával?

Rumcajs:
Jakou používáš plynovku a s Cobrou létáš jak dlouho, jinak spokojnost s Cobrou?

Rumcajs
Gubis napsal:
Rumcajs:
Jakou používáš plynovku a s Cobrou létáš jak dlouho, jinak spokojnost s Cobrou?

Původně jsem to kombinoval s plynovkou od X52 Pro. Ale na ní prostě časem fungovalo míň a míň tlačítek. No až se to dostalo do stavu, že jsem koupil plynovku od CH Products. Kobru budu mít už asi rok. Tedy mám tu modovanou kovovou se všema těma čudlíkama a atp. Spokojenost především s tím, že je přesná, nemá vůle, dead zony a funguje. Taky se dá o 3 cm povytáhnout a prodloužit. Zas je to věc přesnosti.

Gubis
Rumcajs napsal:
Původně jsem to kombinoval s plynovkou od X52 Pro. Ale na ní prostě časem fungovalo míň a míň tlačítek. No až se to dostalo do stavu, že jsem koupil plynovku od CH Products. Kobru budu mít už asi rok. Tedy mám tu modovanou kovovou se všema těma čudlíkama a atp. Spokojenost především s tím, že je přesná, nemá vůle, dead zony a funguje. Taky se dá o 3 cm povytáhnout a prodloužit. Zas je to věc přesnosti.

A kdes tu Cobru kupoval s těma čudlíkama, nebo sis to sám spáchal? Ta plynovka od CH mi příjde, že má málo čudlíku oproti třeba X52 Pro ale možná se mi to jen zdá. Když jí porovnáš s plynovkou od X52 Pro co se týče třeba ergonomie a posunu, je CH na tom významně kvalitnější?

Rumcajs
Koupeno zde http://flightsimc...com/store/. Tu původní King Kobru už nemají, teď prodávají Black Mambu.

Plynovka od CH má čudlíků dost. Je to tím, že má 4 kloboučky. Tedy to je jako 16 tlačítek. Pak má ještě 3 tlačítka na přední straně tý páky. A ve finále mikro stick - 2 osy na čudlíku. Proti X52 plynovce nemá posuvník a trimovací kolečka. Místo toho má víc tlačítkových funkcí. Jinak CH Products hlavně nekupuj u Krouzy v Čechách. Vyjde to levněji a rychleji z Německa z Aerosoftu http://www.shop.a...ticle_list.
CH plynovka se posouvá rovně, zatímco X52 kolem čepu. Tedy je to jiný přístup. Je to ale věc zvyku. Stačí den dva a je to. Za mě je to tak, že CH je vyhlášena kvalitou a trvanlivostí, X52 plynovka je ale ergonomičtější.

magot
Shadowdeath napsal:Třeba ty co postoval Horrido?

Shadowdeath
magot napsal:

Shadowdeath napsal:Třeba ty co postoval Horrido?

Mno třeba zrovna ta kulička (či ja se tomu odborně říká). Ten obrázek s tou porouchanou, zrovna nemusí být full HD, aby z toho človek poznal plastovej výlitek.

Jinak příspěvek z jiného fóra, chlapíka co to rozebíral (důležitá část pro jistotu zvýrazněna):
So, I decided to take a look inside of the TM Warthog stick to see what coused this. It became clear to me as soon as I found out that the ball joint (cap and ball) are both of plastic (yes, plastic!) and besides that, there is a large surface of contact between the two. Even though it is all greasy inside, I think this design is not as perfect as it appears to be.

Celý článek zde: http://forums.eag...hp?t=62564

kvitek
magot napsal:

Ohledně vnitřností vycházím hlavně z této recenze, kde je všechno vyfocené pěkně pohromadě: http://www.simhq...._174b.html plus konkrétní detaily, co se povalují různě po netu.

Takže zprostředkovaně (nerozebíral jsem):
- ta koule, po které jezdí joy - plast s docela velkým třením
- plynovky zespodu - kompletně plast, kovové pláty jsou jen přidané, aby to bylo těžší

Osobní zkušenost (ono to bude až pod stromečkem, takže pššt):
- na joyi - ten šedý čudlík pod palcem se ve středové poloze trošku klepe a "stopka", na které drží, působí dost chatrně
- plynovky - hlavně ta pravá má mírné vůle i do stran, moc si neumím představit, že bych si na ně položil ruku celou vahou

Souhlasím, že přepínače na kovových stopách jsou OK, ale prostě ten hlavní mechanismus (koule na joyi a chod plynovek) je jenom plast.

Gubis
Když to tak teda shrnu, tak vlastně není žádný pořádný joy do 5000kč. Když chci s HOTAS, tak mám možnost koupit buď X52 Pro, nebo thrustmaster hotas x. Nebo koupit zvlášť plynovku od CH (asi jediná za 2000 kč) a k tomu páku zvlášť a to mě jediná solidní napadá Cobra M5. Co si z toho vybrat?

Rumcajs
Gubis napsal:

Když to tak teda shrnu, tak vlastně není žádný pořádný joy do 5000kč. Když chci s HOTAS, tak mám možnost koupit buď X52 Pro, nebo thrustmaster hotas x. Nebo koupit zvlášť plynovku od CH (asi jediná za 2000 kč) a k tomu páku zvlášť a to mě jediná solidní napadá Cobra M5. Co si z toho vybrat?
Plynovka je asi větší potíž než páka. Smysluplná samostatně je tu běžně dostupná jen ta od CH Products. Kupovat jen kvůli plynovce X52 je pitomost. Snad se něco vyrábí v Rusku, ale otázka je, jak to sem dostat. Páky přeci jen jsou. Ta Kobra je slušná volba za tu tisícovku, co to stojí. Pak T.16000M je vychvalovaná věc. Taky můžeš sehnat někde z druhé ruky MS Sidewinder.

magot
kvitek napsal:Osobní zkušenost (ono to bude až pod stromečkem, takže pššt):

Tak to bude hodně bohatej ježíšek Úsměv
Upravil/a magot dne 17-12-2013 22:58

CSL1_Talbot
Novy Saitek a zas ten jeho priblbly pruzinovy system
http://www.saitek...

[img]http://www.saitek.com/x55/img/x55stick-lg.jpg[/img] is not a valid Image.
[img]http://www.ulozisko.sk/obrazky/700632/sigpic3393_11.gif[/img] is not a valid Image.

WT_Horrido
Ale máš čtyři pružiny s různou silou, nestěžuj si Úsměv
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

313_Paegas
Asi bych si počkal na tu X55.
Osobně mám Logitech G940 a můžu říct, je to pěkná sračka a podruhé bych si jej nekoupil. FF je úplná zhovadilost, vůle to má jako traktor a postupně odcházejí funkce na plynovce tak jak se hoblují dráty.

WT_Horrido
Kdo si pořídí FF joystick pokud chce přesnost?
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-09-2025 17:59
Ahoj, jak bych si s vámi mohl zalétat? Kdy, kde a jak? Létal jsem BOS solo a ted si na TAW trosku osvojil i engine mgmt a navigaci jen podle mapy. Sám ale nemám šanci. Létám za spojence.

20-08-2025 11:11
Ahoj dneska někdo na il-2 budem na teamspeaku kolem 5-6 hod klidne i ty Vity muzes dorazit taky se vracime po dlouhé době. Mrknutí

19-08-2025 21:45
Ahoj, Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá Úsměv poraďte mi kde bych objevil staré veterány.

09-08-2025 13:55
Tak na zbytek roku hodně štěstí jako z Kokury!

23-07-2025 10:14
A kde máš ty "svoje" obrázky?

22-07-2025 20:07
já "svoje" nezakazuju

18-07-2025 10:09
Jaké nalinkované obrázky? 95% obrázků na netu nelze linkovat, je to zakázáno.

14-07-2025 18:24
a není tu čistě náhodou někdo, kdo ví proč se nezobrazují nalinkované obrázky?

13-07-2025 23:31
Další zpráva o medvědech! Šklebící se

13-07-2025 19:07
Pro zajímavost: Na území česka se v minulosti v hradních příkopech medvědi nikdy nepoužívali. Bylo to neekonomické.

38,065,711 návštěv