Poznej ty fotky II
|
Coffin Corner |
Přidané 09-01-2024 14:49
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 223
Založený: 17.09.18
|
Není to ta super stíhačka ve které lital Bond?
...taky sem si nemyslel že bych mohl sestřelit německý letadlo. Dva roky po válce se mi to konečně podařilo.
Abraham Simpson
|
|
|
|
alfik |
Přidané 09-01-2024 17:05
|
Diskutující
Příspěvek: 4820
Založený: 21.04.06
|
310_cibule napsal:
A ten náš vynalezli v Rusku, i když potomek Francouzů (a podle něj se mu tam dodnes říká – olivier).
Svět prostě není v pořádku ; )
Tak úplně ne. I když se to na Internetech objevuje rok co rok. Asi to tam postují nějací ruští trollové
Pravda je, že kuchař Olivier dělal pro carskou rodinu salát stejného jména, ale to nebyl ani náš bramborový, ani ruský mnohem starší "рыба под шубой" - "rýba pod šuboj", což je česky ryba pod decembrákem.
Poznáš to snadno, ryba pod šubou je nahoře krytá červenou řepou, zatímco originál olivier salát je pokrytý kolečky salámu nebo šunkou. A řepu v něm vůbec nenajdeš.
Což ani jedno nemá ten náš salát.
Bramborové saláty se objevily na celém světě (vyjma fšech Emerik) hned jak se objevily brambory, a zjistilo se že jsou k jídlu. Protože saláty s majonézou byly známy už před tím a lidi jsou, co se žrádla týče, cekem vynalézaví
A majonézu znali, jak se říká, "už staří Řekové a Římané"
Stejně jako ostatní bramborová jídla. Ovšem až po tom, co nějaký fr. dochtor zjistil, jak je to s tím jedem, a doporučil brambory k jídlu pro chudinu. V našem kulturním okruhu následoval pruský císař Fridrich který potřeboval uživit tu svou armádu, no a protože u Hradce napapaní prušáci vypráskali hladolety od Habsburků, tak následovalo ouřední nakázání že se budou povinně žrát kobzole aby se to neopakovalo
Pokud by tě to extra zajímalo, můžu se juknout i jak se jmenoval ten fr. lékař. Z hlavy si to nepa. Nebo se podívej sám, určitě to bude na wikině.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 09-01-2024 17:39
|
Fusioner
Příspěvek: 15069
Založený: 29.09.05
|
Nechci za každou cenu zpochybňovat tvoje informace, Alfi, ale v řadě ruských a ukrajinských rodin jsem jedl bramborový salát, který jako by z oka (a úst) vypadl tomu, co dělala na Vánoce moje maminka. Byl v něm hrášek, mrkev, vejce, cibule, okurky, kousky salámu, brambory a spoustou majonézy.
V Německu a Rakousku se zase dělá jen z brambor, cibule a octa (mimochodem je taky dobrý).
Ten "náš" údajně přivezli z Ruska legionáři, tedy recept na něj.
https://en.wikipe...vier_salad
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
magot |
Přidané 09-01-2024 18:30
|
Fusioner
Příspěvek: 17608
Založený: 19.06.08
|
.. a záhada existence bambusové B-29 zůstává nevyřešena |
|
|
|
Ajvn |
Přidané 09-01-2024 20:15
|
Diskutující
Příspěvek: 2485
Založený: 30.05.07
|
Kromě toho má dřevěné kolca. Na co? |
|
|
|
Tyler Durden |
Přidané 10-01-2024 08:50
|
Diskutující
Příspěvek: 2537
Založený: 07.10.14
|
Není to žádná záhada. Tyhle full 3D kopie byly tři, a jedna zcela jistě sloužila k nácviku při přípravě útoku na letiště na Okinawě. K čemu byl tento konkrétní? Taky k nácviku nebo k lákání do FLAK pasti? Možné je oboje.
Nácvik byl prováděn na tyto akce: https://en.wikipe...n_Airfield
Upravil/a Tyler Durden dne 10-01-2024 10:05
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"
|
|
|
|
alfik |
Přidané 10-01-2024 10:55
|
Diskutující
Příspěvek: 4820
Založený: 21.04.06
|
310_cibule napsal:
Nechci za každou cenu zpochybňovat tvoje informace, Alfi, ale v řadě ruských a ukrajinských rodin jsem jedl bramborový salát, který jako by z oka (a úst) vypadl tomu, co dělala na Vánoce moje maminka. Byl v něm hrášek, mrkev, vejce, cibule, okurky, kousky salámu, brambory a spoustou majonézy.
V Německu a Rakousku se zase dělá jen z brambor, cibule a octa (mimochodem je taky dobrý).
Ten "náš" údajně přivezli z Ruska legionáři, tedy recept na něj.
https://en.wikipe...vier_salad
Klidně zpochybňuj, kdo říká že zrovna já musím mít jediné správné informace?
Může to být ve skutečnosti tak jak píšeš ty.
Když legie dovezly pozdrav "ahoj", mohly dovézt i ten salát.
Oni ti Rusové, Poláci, Bělorusové a Ukrajinci zase mají název několikanárodní polífky od nás boršč se jmenuje podle staročeské bršť, která se dělala mj. ze stejnojmenné rostliny - viz https://cs.wikipe...becn%C3%BD
Svět je malý
PS: Ten německý mám taky rád. A jiné taky Máš-li zájem, můžeš si (až na nějaký přijedeš) na srazu okopírovat Receptury studených pokrmů. Tam jich je...
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 10-01-2024 12:38
|
Fusioner
Příspěvek: 15069
Založený: 29.09.05
|
magot napsal:
.. a záhada existence bambusové B-29 zůstává nevyřešena
Když ti to neprozradí sám HU, napíšu ti, co jsem o tom vygůgloval ; )
alfik napsal:
Oni ti Rusové, Poláci, Bělorusové a Ukrajinci zase mají název několikanárodní polífky od nás boršč se jmenuje podle staročeské bršť, která se dělala mj. ze stejnojmenné rostliny...
A debata o žrádle mne nakonec taky hodně baví. Dík, Alfi, za další info.
Upravil/a 310_cibule dne 10-01-2024 14:22
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
alfik |
Přidané 11-01-2024 09:45
|
Diskutující
Příspěvek: 4820
Založený: 21.04.06
|
310_cibule napsal:
alfik napsal:
Oni ti Rusové, Poláci, Bělorusové a Ukrajinci zase mají název několikanárodní polífky od nás boršč se jmenuje podle staročeské bršť, která se dělala mj. ze stejnojmenné rostliny...
A debata o žrádle mne nakonec taky hodně baví. Dík, Alfi, za další info.
Jasně.
Tak třeba: První zaznamenaný recept na guláš (konkr. "Kolaschfleisch" ) je v české, německy psané knížce, vydané v r. 1805 v Karlových Varech: "Bayerische Köchen in Böhmen", tedy Bavorská kuchyně v Čechách. Autorka výslovně uvádí, že je to jídlo z Uher. Papriku nazývá "tureckým pepřem", a podotýká, že pro Čechy a Němce se jej používá méně než pro Uhry, kteří jsou na něj více uvyklí
Na zapití doporučuje pivo...
Historie je někdy fakt legrace
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
|
|
|
|
Tyler Durden |
Přidané 11-01-2024 09:57
|
Diskutující
Příspěvek: 2537
Založený: 07.10.14
|
A guláš je v Uhrách polévka a to co děláme jako guláš je perkelt.
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 11-01-2024 12:03
|
Fusioner
Příspěvek: 15069
Založený: 29.09.05
|
Super. Napadá mne v této souvislosti tisíciletá tradice typicky českého trdelníku, ale to je tak nějak obecně známo ; )
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
magot |
Přidané 11-01-2024 13:43
|
Fusioner
Příspěvek: 17608
Založený: 19.06.08
|
No praděda když se vrátil z legie z širé rusi přivezl recept na jakési slané vdolky s makem. Byl to rodinný hit po dvě generace. Další dvě generace se už ale nenaučily ty správné poměry přísad a pochoutka z ruska je zdá se ztracena, byť recept byl archivován ..
Z druhé maďarské strany se ale v rodině předává maďarská roštěná o které v čechách nikdo nikdy neslyšel a tu jsem musel naučit uvařit, aby si ji rodiče nevzali do hrobu (To co vygůglíte pod tím názvem nemá s tou orig. roštěnou z Budapešti pranic společného, protože základní barva pokrmu je bílá barva
Lesník - sorry za offtopic
Upravil/a magot dne 11-01-2024 13:52
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 11-01-2024 14:23
|
Fusioner
Příspěvek: 15069
Založený: 29.09.05
|
magot napsal:
Z druhé maďarské strany se ale v rodině předává maďarská roštěná o které v čechách nikdo nikdy neslyšel a tu jsem musel naučit uvařit, aby si ji rodiče nevzali do hrobu (To co vygůglíte pod tím názvem nemá s tou orig. roštěnou z Budapešti pranic společného, protože základní barva pokrmu je bílá barva
Kdy tak zhruba mohu přijít? ; )
P.S. Nezaložíme si vlákno gurmetů-žvanilů, abychom to tady nezasírali?
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
Tyler Durden |
Přidané 11-01-2024 15:00
|
Diskutující
Příspěvek: 2537
Založený: 07.10.14
|
Pár fotek svěstkových knedlíků podávaných na nahém ženském těle mám.
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"
|
|
|
|
magot |
Přidané 11-01-2024 15:06
|
Fusioner
Příspěvek: 17608
Založený: 19.06.08
|
@Cibule
A podává se s domácím knedlíkem s vysokým obsahem vajec, s tím že klas. houskový knedlík by byla urážka na cti všech přítomných u stolu
Kdy tak zhruba mohu přijít? ; )
no to mé vaření je jen taková betaverze, ještě to potřebuje ladit, na originál zatím dojíždím k našim. Až to bude release, tak se ozvu ;-)
Upravil/a magot dne 11-01-2024 15:43
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 11-01-2024 17:47
|
Fusioner
Příspěvek: 15069
Založený: 29.09.05
|
magot napsal:
@Cibule
A podává se s domácím knedlíkem s vysokým obsahem vajec, s tím že klas. houskový knedlík by byla urážka na cti všech přítomných u stolu
Kdy tak zhruba mohu přijít? ; )
no to mé vaření je jen taková betaverze, ještě to potřebuje ladit, na originál zatím dojíždím k našim. Až to bude release, tak se ozvu ;-)
Ok, hlásím se jako beta tester. Na oplátku mohu nabídnout buřty na černém pivu. Originální receptura (na netu je jich hafo ; )
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
Richi |
Přidané 11-01-2024 18:28
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 449
Založený: 20.02.18
|
magot napsal:
@Cibule
A podává se s domácím knedlíkem s vysokým obsahem vajec, s tím že klas. houskový knedlík by byla urážka na cti všech přítomných u stolu
Kdy tak zhruba mohu přijít? ; )
no to mé vaření je jen taková betaverze, ještě to potřebuje ladit, na originál zatím dojíždím k našim. Až to bude release, tak se ozvu ;-)
A recept by release nebyl? |
|
|
|
magot |
Přidané 11-01-2024 19:22
|
Fusioner
Příspěvek: 17608
Založený: 19.06.08
|
ten se dědí jen v pokrevní linii |
|
|
|
LesniHU |
Přidané 11-01-2024 19:44
|
Stařešina
Příspěvek: 5855
Založený: 30.09.05
|
Poprosim hladove, aby si zalozili dedikovane vlakno - mozna by jejich konverzace zajimala i ty, kteri tohle vlakno nectou.
A mezitim: co to je a k cemu to slouzi?
|
|
|
|
magot |
Přidané 11-01-2024 21:41
|
Fusioner
Příspěvek: 17608
Založený: 19.06.08
|
filmařskej dodge, baj voko by s ním mohl natáčet záběr z kokpitu/ zezadu při nárazu do překážky |
|
|