January 20 2026 03:05:20
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 2

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,759
· Nejnovější pilot: Kubas
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » IL-2: 1946 - diskuse
 Vytisknout diskuzi
HISTORICKÝ DEN - 14. března 2006
fatale
3BAP_Cassius Chaerea napsal:
1stCL_valhera napsal:
Ja teda nevim, ale cetl jsem, ze pribeh o Maresjevovi byl smysleny a byl inspirovany prave Baderem.
Je to asi pet let zpátky co Maresjev zemrel. Ale treba nekdo ho jen 60 let napodoboval MrknutíŠklebící se .

jj, tak nejak to kolem 5ti let bude, vim, ze jsme ho zapijeli a to tak, ze jsme ze sebe udelali Meresjeva vsichni- nikdo nemohl chodit Šklebící se

http://www.fatale.biz
Bretis
fatale napsal:jj, tak nejak to kolem 5ti let bude, vim, ze jsme ho zapijeli a to tak, ze jsme ze sebe udelali Meresjeva vsichni- nikdo nemohl chodit Šklebící se

[img]http://simulatory.valka.cz/kniha/images/smiles/rofl.gif[/img] is not a valid Image.

losik
Zdravím všechny!
Já ten pořad poslouchal na Boleticích ve stanu a bylo dost dobrý. Jen se mi nelíbilo,že to od Pavlíny vyznívalo tak, jako že je na simulování 2 sv. války něco špatnýho a na létání na strojích Luftwaffe taky.

clone9cz
losik napsal:
Zdravím všechny!
Já ten pořad poslouchal na Boleticích ve stanu a bylo dost dobrý. Jen se mi nelíbilo,že to od Pavlíny vyznívalo tak, jako že je na simulování 2 sv. války něco špatnýho a na létání na strojích Luftwaffe taky.

dle meho nazoru bylo treba vysvetlit, ze kazdy nakonec leta s erem s jakym chce. A ze nikdo nebyl vylosovanej za "zlodeje" a "policajta", to uz je vec jina ...

kazdy ero bylo navrzeny tak, aby svym zpusobem plnilo ukoly, ktere plnit ma ... a o tom to je, "svym" zpusobem, v tu chvili za ten nas vyber nezodpovida LW, RAF nebo VVS, ale konstrukter:yes:
Upravil/a clone9cz dne 17-03-2006 23:25

http://www.wwii-illusion.net
310_cibule
Mluvil jsem o tom s Pavlínou v úterý před WC asi tři hodiny. Bylo to děsně poučný, teda zejména pro mne. Uvědomil jsem si, kam nás tenhle náš pošahanej koníček vlastně dostal a jakou cestu většina z nás ve svém myšlení zřejmě urazila.

Ani ve válce není svět černej a bílej (ve smyslu: na tom černým je všechno úplně špatně, no a ti bílí jsou fakt velký borci). I když bezprostředně (zejména během konfliktu samotného) je naprosto nezbytné takto uvažovat, jinak se válka (i ta, které se říká spravedlivá) nedá vyhrát.

Jenomže s odstupem času je třeba udělat i odstup v myšlení. Ty špatný mohli být i tak bezvadní konstruktéři, piloti a vlastně i lidé, Tím nikdo neomlouvá zrůdné idelogie (lágry či politickou policii). Ale obdivovat lidi, kteří něco dokázali - to by měli umět i vítězové. Vlastně je to jejich velká výsada, kterou ovšem můžou doživotní záští zcela prošustrovat.

Pavlína to nemohla pochopit (stejně jako většina lidí, kteří končí i padesát let po válce u znalostí na úrovni vzdělávácího ústavu ve kterékoliv zemi, jež se počítá mezi vítěze téhle války). To není odsudek, jen nahlédnutí možností, které nám hlubší zájem o historické souvislosti umožňuje.

Jak můžete chtít létat za Němce, ptala se několikrát. Vždyť přece člověk podvědomě inklinuje i dobru, k té správné straně.

Zdálo se, že si v tomhle jen těžko můžeme rozumět. A já měl pocit, že v nás právě tohle naše létání (mimojiné) dokázalo vypěstovat určitou úctu i k tomu, s jehož idelogií či vládou naprosto kategoricky nesouhlasíme. Hrozně těžko se to vysvětluje komukoliv, kdo o tomhle nebyl nucen přemýšlet (ať už třeba jen kvůli prosté otázce: proč ty kluci lítaj modrý éra).

Chci jen říct, že člověk, který nemá tuto historickou průpravu a není nucen o tom (s velkou mírou nadsázky) uvažovat při každém připojení do podobného simulátoru, přemýšlí úplně jinak. Proto Pavlína kladla otázky, které má většina z nás dávno vyřešené.

Velmi zjednodušeně by se to - myslím - dalo shrnout následovně:

Mnozí lidé nechápou, jak to, že řada z nás může usednout do stroje s hákovám křížem na směrovce.

Většina z nás, která o tom přemýšlí, to může udělat právě proto. Aniž by tím dávalo najevo postoj, který těm výše jmenovaným bez hlubší úvahy volba virtuální Luftwaffe automaticky evokuje.

No, trochu jsem se rozkecal. Ale chtěl jsem se jen podělit o téma, které se mi během rozhovoru s Pavlínou a později i při poslechu vysílání opakovaně vracelo.
Upravil/a 310_cibule dne 18-03-2006 12:19

giraffka
Ani ve válce není svět černej a bílej (ve smyslu na tom černým je všechno úplně špatně, no a ti bílí jsou fakt velký borci). I když bezprostředně (zejména během konfliktu samotného) je naprosto nezbytné takto uvažovat, jinak se válka (i ta spravedlivá) nedá vyhrát.

asi to nebude světaborná teorie,ale myslim,že ve válce černej černym zůstává,ale bílej tmavne...(to jsem samozřejmě taky hoodně zjednodušila,ale nějak se mi to teď nechce víc rozpatlávat...)

Jak můžete chtít létat za Němce, ptala se několikrát. Vždyť přece člověk podvědomě inklinuje i dobru, k té správné straně.

a to si myslim,že taky neni pravda,protože v těch hrách je kolikrát zábavnější bejt zloděj,už jen proto,že ty hodný se snažíme bejt v reálu...asi..(teda alespoň když se hrálo městečko palermo,taxem se dycky radovala z úspěchu mafiánu, i když mě třeba zabili...ale možná jsem divná:-) )
Navíc se tady na to možná dá vybodnout (teda to nevim,ale napadlo by mě to) a brát to čistě jako "modrý" a "červený"-a holt každý maj jinou výzdobu...

Mnozí lidé nechápou, jak to, že řada z nás může usednout do stroje s hákovám křížem na směrovce.

mně jako osobě mimo letectví dělá problém spíš pochopit,proč si sednout do křesla a dělat,že lítám...ale když už,tak lítám asi ve stroji,kterej mi vyhovuje...:lol: a hákáč na směrovce je detail...

tolik pohled dalšího amatéra..

btw:cibule,dorazila nakonec ta giraffka nebo žiraffka nebo aspoň nějaká z nich?:hoper:

losik
Plně souhlasím. Někteří lidé se stále nemůžou odprostit od předsudků, já nelítám na německých strojích proto,že bych obdivoval nacismus, ale proto,že se mi ty stroje líbí jak po stránce technické tak různorodostí kamufláží. Stejně tak se mi líbí Spitfire, Hurrican nebo Tempest.

clone9cz
k tomu se proste neda napsat nic jinyho: "spojenci (rudi) by to bez nas, bez LW, nelitali"

z meho pohledu to vypadalo jako by si Pavlina neuvedomila, co se stane, kdyz se ze sturma odstrani vsechny nemecky, japonsky a dnes uz take italsky era

zase bych chtel podotknout, ze rozhovor s odbornikem by byl naprosto predvidatelnej pro nas a nesrozumitelnej pro tech 99% posluchacu

... kdyz nad tim tak uvazuju, fuci by si od kazdeho z nas zaslouzil poradnou poklonu, po kazde otazce vzdy nasledovala kratka pauza s naprosto srozumitelnou odpovedi pro laika:sm20:, tedy bezneho smrtelnika ... nebot my jsme nesmrtelni:sm27: ... :hoper: takyMrknutí

http://www.wwii-illusion.net
giraffka
a taky mám dojem,že kdyby tu byl někdo, kdo lítá v německejch letadlech jen proto,že obdivuje nacismus, tak byste si to s nim docela rychle vyříkali...

losik
Měl bych dotaz on sice do tohoto tématu nepatří, ale mohli by jste mi doporučit nějaka kvalitni sluchatka s mikrofonem tak do 1000 kč?:sm19:

Tajpan
losik napsal:
Měl bych dotaz on sice do tohoto tématu nepatří, ale mohli by jste mi doporučit nějaka kvalitni sluchatka s mikrofonem tak do 1000 kč?:sm19:

Losik, kludne si môžeš založiť nové vlákno na túto tému.Mrknutí
Rada laika: Nekupuj najlacnejšie, kúpil som za 199Sk,- a spotreboval som ich cca 3kusy za rok Smutný, .Teraz mám nejaký Labtec za 600Sk,- v pohode.

losik
Rád bych založil, abych nenarušoval téma této diskuze, ale jak?:sm19:

Tajpan
losik napsal:
Rád bych založil, abych nenarušoval téma této diskuze, ale jak?:sm19:

Vydrž, pošlem ti PM.

313_Gryzlov
losik napsal:
Zdravím všechny!

Na kterých Boleticích? Neříkej že u Krumlova na jihu Čech ... to by mě zarazilo (a příjemně překvapilo Úsměv ) Jsem moc veliký optimista? Úsměv

310_cibule
giraffka napsal:
[quote]btw:cibule,dorazila nakonec ta giraffka nebo žiraffka nebo aspoň nějaká z nich?:hoper:

Žirafka byla, giraffka nebyla. Nevíš o ní něco?

losik
Jasně že na VVP (vojenský výcvikový prostor) Boletice. Měli jsme 14 denní cvičení.

313_Gryzlov
losik napsal:
Jasně že na VVP (vojenský výcvikový prostor) Boletice. Měli jsme 14 denní cvičení.

Promiň :lol:

Fak mě to potěšilo, protože tam bývám často. Teda spíše býval. Mám tam příbuzenstvo a do VVP zavítám taktéž. Naposledy jsem tam byl na konferenci pyrotechniků Úsměv

giraffka
cibule: netušim...ona občas bývá rozpolcená...ale něco máme společný...ona musela kreslit vrstevnice (který stejně nekreslila a kreslila je až den potom a byla kvůli tomu nevyspalá dva dny) a já se tam koukala na postup laborek (který nám stejně neuznaly,bže má laboratoř blbej ph metr..ale to už je ot:sm28: )
Upravil/a giraffka dne 18-03-2006 12:37

rudidlo
3IAP_Tajpan napsal:
losik napsal:

Losik, kludne si môžeš založiť nové vlákno na túto tému.Mrknutí
Rada laika: Nekupuj najlacnejšie, kúpil som za 199Sk,- a spotreboval som ich cca 3kusy za rok Smutný, .Teraz mám nejaký Labtec za 600Sk,- v pohode.
Vím, že to je OT, ale já používám sluchátka s mikrákem za 130 Kč už rok a půl.

EDIT: z carrefouru.
Upravil/a rudidlo dne 18-03-2006 12:43

http://silicon-remarks.blogspot.com
giraffka
jé-a už poněkolikátý jsem zapomněla pochválit natanovo fotky:brrr:

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

39,116,575 návštěv