|
HISTORICKÝ DEN - 14. března 2006
|
| fatale |
Přidané 17-03-2006 00:21
|

Nováček

Příspěvek: 32
Založený: 07.12.05
|
3BAP_Cassius Chaerea napsal:
1stCL_valhera napsal:
Ja teda nevim, ale cetl jsem, ze pribeh o Maresjevovi byl smysleny a byl inspirovany prave Baderem. Je to asi pet let zpátky co Maresjev zemrel. Ale treba nekdo ho jen 60 let napodoboval   .
jj, tak nejak to kolem 5ti let bude, vim, ze jsme ho zapijeli a to tak, ze jsme ze sebe udelali Meresjeva vsichni- nikdo nemohl chodit  |
| |
|
|
| Bretis |
Přidané 17-03-2006 12:51
|

Rozkoukaný

Příspěvek: 298
Založený: 10.03.06
|
fatale napsal:jj, tak nejak to kolem 5ti let bude, vim, ze jsme ho zapijeli a to tak, ze jsme ze sebe udelali Meresjeva vsichni- nikdo nemohl chodit 
[img]http://simulatory.valka.cz/kniha/images/smiles/rofl.gif[/img] is not a valid Image. |
| |
|
|
| losik |
Přidané 17-03-2006 22:47
|

Rozkoukaný

Příspěvek: 261
Založený: 06.02.06
|
Zdravím všechny!
Já ten pořad poslouchal na Boleticích ve stanu a bylo dost dobrý. Jen se mi nelíbilo,že to od Pavlíny vyznívalo tak, jako že je na simulování 2 sv. války něco špatnýho a na létání na strojích Luftwaffe taky. |
| |
|
|
| clone9cz |
Přidané 17-03-2006 23:22
|

Hlavní administrátor

Příspěvek: 5064
Založený: 09.10.05
|
losik napsal:
Zdravím všechny!
Já ten pořad poslouchal na Boleticích ve stanu a bylo dost dobrý. Jen se mi nelíbilo,že to od Pavlíny vyznívalo tak, jako že je na simulování 2 sv. války něco špatnýho a na létání na strojích Luftwaffe taky.
dle meho nazoru bylo treba vysvetlit, ze kazdy nakonec leta s erem s jakym chce. A ze nikdo nebyl vylosovanej za "zlodeje" a "policajta", to uz je vec jina ...
kazdy ero bylo navrzeny tak, aby svym zpusobem plnilo ukoly, ktere plnit ma ... a o tom to je, "svym" zpusobem, v tu chvili za ten nas vyber nezodpovida LW, RAF nebo VVS, ale konstrukter:yes:
Upravil/a clone9cz dne 17-03-2006 23:25
|
| |
|
|
| 310_cibule |
Přidané 18-03-2006 00:04
|

Fusioner

Příspěvek: 15166
Založený: 29.09.05
|
Mluvil jsem o tom s Pavlínou v úterý před WC asi tři hodiny. Bylo to děsně poučný, teda zejména pro mne. Uvědomil jsem si, kam nás tenhle náš pošahanej koníček vlastně dostal a jakou cestu většina z nás ve svém myšlení zřejmě urazila.
Ani ve válce není svět černej a bílej (ve smyslu: na tom černým je všechno úplně špatně, no a ti bílí jsou fakt velký borci). I když bezprostředně (zejména během konfliktu samotného) je naprosto nezbytné takto uvažovat, jinak se válka (i ta, které se říká spravedlivá) nedá vyhrát.
Jenomže s odstupem času je třeba udělat i odstup v myšlení. Ty špatný mohli být i tak bezvadní konstruktéři, piloti a vlastně i lidé, Tím nikdo neomlouvá zrůdné idelogie (lágry či politickou policii). Ale obdivovat lidi, kteří něco dokázali - to by měli umět i vítězové. Vlastně je to jejich velká výsada, kterou ovšem můžou doživotní záští zcela prošustrovat.
Pavlína to nemohla pochopit (stejně jako většina lidí, kteří končí i padesát let po válce u znalostí na úrovni vzdělávácího ústavu ve kterékoliv zemi, jež se počítá mezi vítěze téhle války). To není odsudek, jen nahlédnutí možností, které nám hlubší zájem o historické souvislosti umožňuje.
Jak můžete chtít létat za Němce, ptala se několikrát. Vždyť přece člověk podvědomě inklinuje i dobru, k té správné straně.
Zdálo se, že si v tomhle jen těžko můžeme rozumět. A já měl pocit, že v nás právě tohle naše létání (mimojiné) dokázalo vypěstovat určitou úctu i k tomu, s jehož idelogií či vládou naprosto kategoricky nesouhlasíme. Hrozně těžko se to vysvětluje komukoliv, kdo o tomhle nebyl nucen přemýšlet (ať už třeba jen kvůli prosté otázce: proč ty kluci lítaj modrý éra).
Chci jen říct, že člověk, který nemá tuto historickou průpravu a není nucen o tom (s velkou mírou nadsázky) uvažovat při každém připojení do podobného simulátoru, přemýšlí úplně jinak. Proto Pavlína kladla otázky, které má většina z nás dávno vyřešené.
Velmi zjednodušeně by se to - myslím - dalo shrnout následovně:
Mnozí lidé nechápou, jak to, že řada z nás může usednout do stroje s hákovám křížem na směrovce.
Většina z nás, která o tom přemýšlí, to může udělat právě proto. Aniž by tím dávalo najevo postoj, který těm výše jmenovaným bez hlubší úvahy volba virtuální Luftwaffe automaticky evokuje.
No, trochu jsem se rozkecal. Ale chtěl jsem se jen podělit o téma, které se mi během rozhovoru s Pavlínou a později i při poslechu vysílání opakovaně vracelo.
Upravil/a 310_cibule dne 18-03-2006 12:19
|
| |
|
|
| giraffka |
Přidané 18-03-2006 01:31
|

Nováček

Příspěvek: 20
Založený: 20.01.06
|
Ani ve válce není svět černej a bílej (ve smyslu na tom černým je všechno úplně špatně, no a ti bílí jsou fakt velký borci). I když bezprostředně (zejména během konfliktu samotného) je naprosto nezbytné takto uvažovat, jinak se válka (i ta spravedlivá) nedá vyhrát.
asi to nebude světaborná teorie,ale myslim,že ve válce černej černym zůstává,ale bílej tmavne...(to jsem samozřejmě taky hoodně zjednodušila,ale nějak se mi to teď nechce víc rozpatlávat...)
Jak můžete chtít létat za Němce, ptala se několikrát. Vždyť přece člověk podvědomě inklinuje i dobru, k té správné straně.
a to si myslim,že taky neni pravda,protože v těch hrách je kolikrát zábavnější bejt zloděj,už jen proto,že ty hodný se snažíme bejt v reálu...asi..(teda alespoň když se hrálo městečko palermo,taxem se dycky radovala z úspěchu mafiánu, i když mě třeba zabili...ale možná jsem divná:-) )
Navíc se tady na to možná dá vybodnout (teda to nevim,ale napadlo by mě to) a brát to čistě jako "modrý" a "červený"-a holt každý maj jinou výzdobu...
Mnozí lidé nechápou, jak to, že řada z nás může usednout do stroje s hákovám křížem na směrovce.
mně jako osobě mimo letectví dělá problém spíš pochopit,proč si sednout do křesla a dělat,že lítám...ale když už,tak lítám asi ve stroji,kterej mi vyhovuje...:lol: a hákáč na směrovce je detail...
tolik pohled dalšího amatéra..
btw:cibule,dorazila nakonec ta giraffka nebo žiraffka nebo aspoň nějaká z nich?:hoper: |
| |
|
|
| losik |
Přidané 18-03-2006 01:38
|

Rozkoukaný

|
Plně souhlasím. Někteří lidé se stále nemůžou odprostit od předsudků, já nelítám na německých strojích proto,že bych obdivoval nacismus, ale proto,že se mi ty stroje líbí jak po stránce technické tak různorodostí kamufláží. Stejně tak se mi líbí Spitfire, Hurrican nebo Tempest. |
| |
|
|
| clone9cz |
Přidané 18-03-2006 02:40
|

Hlavní administrátor

Příspěvek: 5064
Založený: 09.10.05
|
k tomu se proste neda napsat nic jinyho: "spojenci (rudi) by to bez nas, bez LW, nelitali"
z meho pohledu to vypadalo jako by si Pavlina neuvedomila, co se stane, kdyz se ze sturma odstrani vsechny nemecky, japonsky a dnes uz take italsky era
zase bych chtel podotknout, ze rozhovor s odbornikem by byl naprosto predvidatelnej pro nas a nesrozumitelnej pro tech 99% posluchacu
... kdyz nad tim tak uvazuju, fuci by si od kazdeho z nas zaslouzil poradnou poklonu, po kazde otazce vzdy nasledovala kratka pauza s naprosto srozumitelnou odpovedi pro laika:sm20:, tedy bezneho smrtelnika ... nebot my jsme nesmrtelni:sm27: ... :hoper: taky
|
| |
|
|
| giraffka |
Přidané 18-03-2006 10:57
|

Nováček

|
a taky mám dojem,že kdyby tu byl někdo, kdo lítá v německejch letadlech jen proto,že obdivuje nacismus, tak byste si to s nim docela rychle vyříkali... |
| |
|
|
| losik |
Přidané 18-03-2006 11:53
|

Rozkoukaný

|
Měl bych dotaz on sice do tohoto tématu nepatří, ale mohli by jste mi doporučit nějaka kvalitni sluchatka s mikrofonem tak do 1000 kč?:sm19: |
| |
|
|
| Tajpan |
Přidané 18-03-2006 12:04
|

Diskutující

Příspěvek: 2928
Založený: 11.10.05
|
losik napsal:
Měl bych dotaz on sice do tohoto tématu nepatří, ale mohli by jste mi doporučit nějaka kvalitni sluchatka s mikrofonem tak do 1000 kč?:sm19:
Losik, kludne si môžeš založiť nové vlákno na túto tému.
Rada laika: Nekupuj najlacnejšie, kúpil som za 199Sk,- a spotreboval som ich cca 3kusy za rok , .Teraz mám nejaký Labtec za 600Sk,- v pohode. |
| |
|
|
| losik |
Přidané 18-03-2006 12:08
|

Rozkoukaný

|
Rád bych založil, abych nenarušoval téma této diskuze, ale jak?:sm19: |
| |
|
|
| Tajpan |
Přidané 18-03-2006 12:12
|

Diskutující

Příspěvek: 2928
Založený: 11.10.05
|
losik napsal:
Rád bych založil, abych nenarušoval téma této diskuze, ale jak?:sm19:
Vydrž, pošlem ti PM. |
| |
|
|
| 313_Gryzlov |
Přidané 18-03-2006 12:15
|

Uživatel

Příspěvek: 1088
Založený: 30.09.05
|
losik napsal:
Zdravím všechny!
Já ten pořad poslouchal na Boleticích ve stanu a bylo dost dobrý. Jen se mi nelíbilo,že to od Pavlíny vyznívalo tak, jako že je na simulování 2 sv. války něco špatnýho a na létání na strojích Luftwaffe taky.
Na kterých Boleticích? Neříkej že u Krumlova na jihu Čech ... to by mě zarazilo (a příjemně překvapilo ) Jsem moc veliký optimista?  |
| |
|
|
| 310_cibule |
Přidané 18-03-2006 12:20
|

Fusioner

Příspěvek: 15166
|
giraffka napsal:
[quote]btw:cibule,dorazila nakonec ta giraffka nebo žiraffka nebo aspoň nějaká z nich?:hoper:
Žirafka byla, giraffka nebyla. Nevíš o ní něco? |
| |
|
|
| losik |
Přidané 18-03-2006 12:22
|

Rozkoukaný

|
Jasně že na VVP (vojenský výcvikový prostor) Boletice. Měli jsme 14 denní cvičení. |
| |
|
|
| 313_Gryzlov |
Přidané 18-03-2006 12:31
|

Uživatel

Příspěvek: 1088
Založený: 30.09.05
|
losik napsal:
Jasně že na VVP (vojenský výcvikový prostor) Boletice. Měli jsme 14 denní cvičení.
Promiň :lol:
Fak mě to potěšilo, protože tam bývám často. Teda spíše býval. Mám tam příbuzenstvo a do VVP zavítám taktéž. Naposledy jsem tam byl na konferenci pyrotechniků  |
| |
|
|
| giraffka |
Přidané 18-03-2006 12:35
|

Nováček

|
cibule: netušim...ona občas bývá rozpolcená...ale něco máme společný...ona musela kreslit vrstevnice (který stejně nekreslila a kreslila je až den potom a byla kvůli tomu nevyspalá dva dny) a já se tam koukala na postup laborek (který nám stejně neuznaly,bže má laboratoř blbej ph metr..ale to už je ot:sm28: )
Upravil/a giraffka dne 18-03-2006 12:37
|
| |
|
|
| rudidlo |
Přidané 18-03-2006 12:42
|

Diskutující

Příspěvek: 2447
|
3IAP_Tajpan napsal:
losik napsal:
Měl bych dotaz on sice do tohoto tématu nepatří, ale mohli by jste mi doporučit nějaka kvalitni sluchatka s mikrofonem tak do 1000 kč?:sm19:
Losik, kludne si môžeš založiť nové vlákno na túto tému. 
Rada laika: Nekupuj najlacnejšie, kúpil som za 199Sk,- a spotreboval som ich cca 3kusy za rok  , .Teraz mám nejaký Labtec za 600Sk,- v pohode. Vím, že to je OT, ale já používám sluchátka s mikrákem za 130 Kč už rok a půl.
EDIT: z carrefouru.
Upravil/a rudidlo dne 18-03-2006 12:43
|
| |
|
|
| giraffka |
Přidané 18-03-2006 12:47
|

Nováček