Rate na 60 není řešení. Musí to pracovat na 90. Když mi to psalo tuhle hlášku, tak jsem myslím jen resetoval pc a poté to už naběhlo na 90.
Deformovaný obraz jsem také řešil, pomohly drivery grafické karty.
Zkus to dát zpátky do standardního (modrého, nebo červeného) USB a dej vědět, jak to zareagovalo.
Jinak headset během té kalibrace (je jedno, jestli na židli, nebo ve větším prostoru) nasazený mít nemusíš. Stačí ho mít jen přibližně v prostoru, kde ho chceš používat. Je to kvůli kalibraci kamer. Polohu pak vycentruješ myslím klávesou F9...nebo tam někde:-) Hledám jí potmě:-)
Upravil/a 1stCL_Fucida dne 19-12-2020 20:23
Rate na 60 není řešení. Musí to pracovat na 90. Když mi to psalo tuhle hlášku, tak jsem myslím jen resetoval pc a poté to už naběhlo na 90.
Deformovaný obraz jsem také řešil, pomohly drivery grafické karty.
Zkus to dát zpátky do standardního (modrého, nebo červeného) USB a dej vědět, jak to zareagovalo.
Díky za rady. Úpravy dělám trochu (trochu víc) nesystematicky, udělám víc úprav v jednom kroku, takže vlastně nevím, co je důvodem změn.
No upravil jsem teď něco v BIOSu, konkrétně jsem v "Onboard Devices Configuration" změnil u PCIEX, u položky M.2_1, 2 a SB Link Mode nastavení z Auto na GEN3. Co jsem tím změnil tuším pramálo (sníží se snad datová prostupnost nebo datový tok něčeho, někde...), ale pro desky s čipsetem AMD X570 to zase "někde" pomohlo.
A pak ano, zkusil jsem dát USB konektor brýlí znova do USB portu na počítači. Taky je popsaný, že stačí "aktivovat" G2 na jiném počítači, a ta pak funguje i v USB portech, kde před tím nešlapala. Možná že i tohle hrálo roli, protože
voilà, stojím v tom baráku, země pode mnou, nebe nahoře, můžu se v něm teleportovat a tak. Další výkřik HURÁ.
Ale pořád to není hurónský řev, ostrost mě úplně nenaplňuje bezmezným nadšením. Text přečtu, ale že by to bylo ostré jako břitva, to teda ne. Optimalizace se ale odkládá, dostal jsem mail, který mně připomněl, že mám do dnešního dne odevzdat nějaké povídání, na které jsem zapomněl... Takže pokračování tak v úterý
Ostrost určitě nebude zdánlivě působit tak jako na monitoru - hlavně s rostoucí vzdáleností od středu, ale ono je to prostě tou "obrovskou" velikostí čehokoliv ve VR. Nicméně základ je provozovat to na těch 90Hz - už to na nich pouštíš?
PS: Jinak provádět změny jednu po druhé je základ analytického přístupu, což samozřejmě všichni vědí, ale většina lidí to nedodržuje a prostě mydlí pěstmi do palubní desky a čeká, že se to spraví
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Jako premyslel jsem o novem hezkem velkem monitoru, ale nejak si nemuzu vybrat.. ty co by se mne libili, jsou v podstate za stejnou cenu jako VR, ale s VR by mohlo byt vic srandy...
Asi bych se priklanel k nejake variante, ktera se da pouzit i bez kabelu napr. prave ten Oculus Quest 2.. duvod je to, aby se mela moznost vyblbnout i draha polovicka, musi ten vydaj precijen take schvalit
Da se pak s takovym typem take obstojne parit na PC? at uz treba BOSko nebo Dirt rally 2.0..
"Když umřeš, tak o tom nevíš, ale pro ostatní je to těžké. To samé platí, když jsi debil." ~ autor neznámý
Oculus Quest má obecně od oživatelů hodně dobré hodnocení, slyšel jsem na něj jen a jen chválu. Ve verzi OQ2 už nabízí i hodně solidní rozlišení a i obraz z videí (through lenses) na mě zapůsobil. Propojitelnost s PC je také bezproblémová. Pokud by mělo % her, u kterých se chystáš volně hýbat, být významné, tak bych se ho nebál - je to solidní kousek HW. Jen tedy to nemá prý plynule nastavitelné IPD, ale jen skokově s maximem na 68 mm, což asi ideální není. Nicméně na očích jsem to nikdy neměl, jen soudím ze svého průzkumu trhu.
Pro lidi, kteří téměř výhradně sedí (letci, závodníci) je ale prakticky v každém, směru ještě o chlup lepší Reverb G2.
Upravil/a 1stCL_Fucida dne 02-01-2021 19:09
Q2 je dobrý HW ale má problém s fixací na FCB účet a případné rušení těchto účtů.
Netuším jestli nabízejí už i nějakou alternativu, ale některý lidi s tím měli takový problém že se ten HW nedal použít když se jim z nějakého důvodu zablokoval účet.
Aneb pořiďte si krásný HW s Cukrbergovou sračkou https://www.extre...us-quest-2
Nasel jsem srovnavaci video OQ2 vs G2 vs INDEX... jako ten obraz v G2 vypada uzasne..
YouTube Video
Jen se trochu bojim u G2 kombinace s 5700XT (drivery!!!), vykonove by to melo byt dostacujici, i kdyz asi ne na full detaily.. zbytek PC neni uplne moderni, ale nemel by byt problem u G2 s fyzickym pripojenim (na strankach vyrobce ctu, ze obsahem baleni je i "Redukce z USB-A na USB-C" a "Napájecí adaptér (lze použít v případě, že USB-C nepodporuje Power Delivery)", coz nemohu potvrdit u Questu, ktery take chce USB-C, sice by to melo chodit i s USB-A 3.0, ale je tam mozny problem, ze to nezvladne dostatecne napajet a o nejake moznosti dodatecneho napajeni jsem se nedocetl.. externi kartu tak nejak po internetech moc nedoporucuji..
Otazka je jak moc ten, z videii relativne masivni, kabel u G2 bude prekazkou u jineho vyuziti nez je pareni v sede..
Upravil/a Shadowdeath dne 02-01-2021 20:39
"Když umřeš, tak o tom nevíš, ale pro ostatní je to těžké. To samé platí, když jsi debil." ~ autor neznámý
To jsem moc zvědavý, už jsem se pro Reverb prakticky rozhodl : )
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
G2 mi měl dorazit ve čtvrtek, ale v UPS to nestihli. Tak mi dorazí v pondělí. Napíšu recenzi
...kabel u G1 je hodně na prd. jsem na ten u G2 zvědavý
Jeste jsem trochu zkoumal a rekneme, ze lidi s prechodem z G1 na G2 uplne nejasaji.. tak nejak bych vypichnul 3 body:
1. Obecne obraz je lepsi ve "sweet spotu" (az srovnately s monitorem), ale mimo sweet spot vice rozmazany nez na G1. Coz mozna nezni az tak spatne, ale potiz je, ze ten sweet spot je udajne mensi jako v G1, ze je obcas problem ho najit tak nevim no..
2. FOV je pry horsi jak u G1, protoze cocky jsou dale od oci. Ale asi to pujde vyresit nejakym modem, ktery by oci blize k cockam posunul.. mit oci blize cockam by mozna pomohlo i s bodem c. 1
3. Sluchatka na setu, nejsou primo sluchatka ale spis takove male reproduktory co jsou relativne vzdalene od usi.. takze nepotlacuji zvuky z okoli a zaroven uzivatel G2 rusi okoli.
Kazdopadne se Fuci budu tesit na tvou recenci.
Jeste bych mel vseobecny dotaz k VR headsetum, jak se vyporadavaji s dalekozrakosti/vetchozrakosti? Do dalky vidim dobre, ale na kratko uz to neni co to byvalo :-) Na telefon/knizku/noviny sice jeste nemusim koukat s natazenou rukou, ale dobre na predmet zaostrim treba az kolem 20 cm, rekl bych ze za mlada, to bylo mnohem mene, ale mozna si to jen blbe pamatuji, bohuzel jsem to nemeril
No, úplně první dojem je ten, že půjde na reklamaci (což je po 4 měsících čekání děsně fajn, zvlášť když to asi bude znamenat ho doručit do Lipska), takže na finální recenzi pro PC tuning si ještě všichni počkáme :-/
První (a druhé) dojmy:
FOV je skutečně o něco menší, než u G1, rozdíl není velký a obecně hodně záleží na tom, jak moc si člověk ten headset utáhne, ale při prvním nasazení jsem si toho všiml. Z hlediska kvality obrazu jsem očekával trošičku větší posun vpřed, G2 je hodně hodně podobný té G1. Neřekl bych, že by G2 (v jakémkoliv směru) byla slabší. Ostrosti hodně pomáhá regulovatelné IPD (vzdálenost čoček - jak uprostřed, tak na krajích) - tedy funkce, kterou G1 postrádá.
Ovladače (do ruky) jsou o třídu lepš, ale na nich mi moc nezáleží . Pohodlí na hlavě je také lepší, konstrukce na temeni drží lépe (byť ani G1 v tomhle směru neměla zásadní problém). Sluchátka (vlastně spíš mini-repráčky) jsou skvělé, ptal jsem se manželky, jestli ji jejich zvuk neruší a nerušil. Můj sluchový vjem je na zcela jiné úrovni, než u G1.
Zásadní problém, kvůli kterému to potřebuju reklamovat, spočívá ve snímání pohybu. Přestože se nehýbu, tak oraz často někam ujíždí, nebo se zachvěje, aby se o vteřinu později zase obnovil v původní pozici. Na to, že z hlediska trackingu by G2 měla na tom být lépe, než G1, je tohle prostě špatný. Řešil jsem to s podporou HP a tam se domnívají, že mám bohužel vadný kousek a doporučují vyměnit (což se v současnosti mnohem snáze řekne, než udělá) :-/
Upravil/a 1stCL_Fucida dne 06-01-2021 12:37
Z hlediska kvality obrazu jsem očekával trošičku větší posun vpřed, G2 je hodně hodně podobný té G1.
jsem očekával trošičku větší posun vpřed ale furt je ten obraz zřetelně lepší
a nebo
jsem očekával trošičku větší posun vpřed a kdyby šlo pouze o obraz tak nemá upgrade z G1 na G2 moc smysl?
Šibalská otázka, co? Jinak moje subjektivní zkušenost z podobnejch zklamání když sem čekal větší posun vpřed (nikoliv ve VR oblasti) je většinou taková, že tam hraje roli to, že seš zvyklej na starou verzi a s novou ses ještě ne zcela stotožnil a sžil. Jinými slovy, když bys to udělal obráceně a po půl roce používání G2 sis nasadil G1, tak by sis možná řekl: "ten obraz je o dost horší"...
Domnívám se, že LCD panely, které používá G1 a G2 jsou totožné, nebo extrémně podobné. Pokud má člověk oči správně daleko od sebe a vidí v G1 skutečně ostře, tak nemyslím, že pro něj upgrade na G2 má smysl.
Jenže právě tohle je kámen úrazu a díky regulovatelnému IPD budou mít obraz jdoucí z G2 ostřejší výrazně.
Ja jsem jeste zvedav jak dopadne tato akce YouTube Video
Chlapik oslovil sve fanousky, co maji problem prave s tim malym sweetspotem, aby mu poskytli svuj headset na vyzkouseni. On sam jsem pochopil ten problem take nema..
Tech negativnich ohlasu na ten sweet spot je po internetu celkem dost, ale je mozne, ze treba jini vyrobci to maji jinak a G1 to ma podobne a prechod z G1 na G2 neni v tom to smeru tolik znatelny.
Viz clanek, ktery obsahuje obrazek, ktery ukazuje, ze na tom Questu 2 je ten obraz po vetsi plose ostry.. https://www.reddi..._q2_owner/
Akorat u toho Questu se obavam jinych veci pohodli, facebooku a hlavne input lagu, ono se to k PC pripojuje jen pres USBko (nejaky jejich Oculus link) a zadny video port.. nevim jak to funguje. Nemate s tim nekdo zkusenost?
1stCL_Fucida napsal:
... ptal jsem se manželky, jestli ji jejich zvuk neruší a nerušil.
Tvá paní po letech společného života ovšem musí být zvyklá na ledacos (nechci rovnou říct, že na některé vjemy spojené s tvým hobby už zřejmě rezignovala ; )
Shadowdeath napsal:
Tech negativnich ohlasu na ten sweet spot je po internetu celkem dost, ale je mozne, ze treba jini vyrobci to maji jinak a G1 to ma podobne a prechod z G1 na G2 neni v tom to smeru tolik znatelny.
Viz clanek, ktery obsahuje obrazek, ktery ukazuje, ze na tom Questu 2 je ten obraz po vetsi plose ostry.. https://www.reddi..._q2_owner/
Zvláštní fotka toho rozmazaného reverbu - takhle - a to ani zdaleka - mi ani G1, ani G2 nevypadá.
1stCL_Fucida napsal:
... ptal jsem se manželky, jestli ji jejich zvuk neruší a nerušil.
Tvá paní po letech společného života ovšem musí být zvyklá na ledacos (nechci rovnou říct, že na některé vjemy spojené s tvým hobby už zřejmě rezignovala ; )
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.