No tak tam dej ten Level 3. To 1800 znamená, že to jede na 3600MHz. Tedy 3600MHz tam jistě jako frekvence nikde není, je to trošku kreativní matematika, ale říká se tomu tak. A pokud ti to na 3600MHz poběží s CL 16, pak je to fakt slušný.
Když mě kolega z práce říkal že moje i5-2400 Sandy Bridge, byť přetaktovaná rapidně brzdí GTX 1060 6GB v rozletu, nevěřil jsem mu. Blázen jsem si myslel, že tak o 10-15% max. ale min. FPS v DCS World ukazují, že jsem se hluboce mýlil.
Tehdy jsem měl okolo 35-40 a minima šly i k 15-17 fps (záleží na scéně). Teď mám okolo 54-60 a minima nejdou pod 45-47 fps. To mě přijde jako sakra velký rozdíl.
PS: takže RAM jsou v BIOSU CL15, napětí 1.35V, bez ohledu na to zdali jedou ručně na CL15 nebo XMP na CL15, všechny utility ve Windows shodně ukazují reálných CL16. Frekvence je OK 3000 Mhz.
Jen otázečka, pokud bych chtěl na Ryzenu přetaktovat RAM na vyšší frekvenci, třeba těch 3200Mhz+, stačí když si pohraji s System Memory Multiplier z Auto (30) na vyšší hodnotu?
Proč je v BIOSU (nově) XMP High Frequency Support: Auto, Level1-3? V manuálu tato položko není vůbec zmíněna a co to nastavení dělá na to jsem nepřišel.
Tak i5 2400 je procesor z roku 2011,v ty dobe jeste nebyla na trhu ani GTX680ka, je jasny ze s GTX1060 coz je vyrazne vykonejsi karta,to nemohlo nikdy stihat...(no a jak vime jsou tady i lidi kteri maj jeste vykonejsi GPU a k tomu jeste slabsi CPU a chrochtaj jak jim to jde krasne)
Jinak u tech otacek vetraku u CPU chladice je neco hodne blbe,nemel by bejt jedinej duvod proc to tocit az na 3000rpm,myslim ze i 1400rpm by melo bejt vic nez dost aby se to v pohode uchladilo,zkusil bych to bud v BIOSU nebo ve Windows nastavit manualne na tvrdo na tech cca 1400rpm(gigabyte urcite ma nejakej sftware k desce nebo tak kde to pujde manualne nastavit)
Nejvíc chutná Ryzenu IF 1867 to je 3733 MHz, zároveň je latence ramek snížena o 10ns.
Je tedy potřeba vybírat nejpomalejší ramky na frekvenci 3600 nebo více.
Hele a není to návod jak utratit moře peněz za minimální přínos?
Totiž tyhle rychlé RAMky stojej dvoj i více násobek běžných RAM. No a jejich přínos pro cokoli, čemu se říká výkon, je relativně malý. Podle mě je mnohem smysluplnější nějaký ten nadměrečný peníz vrazit do GK. Jako pokud je cílem FPS ve hrách. Jestli člověk vrazí pár tisíc navrch do grafiky, povyskočí FPS podstatně víc než lepšími RAM.
Ovšem pokud je cílem renderování v nějakým tom grafickým programu, nebo výpočet budoucnosti světa, pak asi RAMky něco udělají.
BTW tu RAM jsem raději nechal na CL16, to nastavení nebylo úplně stabilní. Stejně to je jedno zdali CL15 nebo CL16 na 3000Mhz, důležité je množství RAM.
Ryzen 3000 je nový, časem to nějaké AGESA spraví. I tak to funguje na první dobrou.
PS: jedno z nejlepších CPU jaké jsem kdy v životě koupil. Tohle se AMD neskutečně povedlo. Vivat AMD.
PPS: jo a tu GTX 1060 6GB jsem před hodinou prodal. Teď už zbývá jen čekání na RX 5700 XT NAVI s ne-referenčními chladiči nebo RTX 2060 Super nebo RTX 2070 Super. Ještě nejsem úplně rozhodnutý. AMD prý vydá i highend RX 5800, což by si R7 3700X plně zasloužil. Co myslíte? Vyplatí se připlatit si za lepší GPU? Mě přijde už dát 15 tis jako hodně, už těch 12k mě přijde dost.
No 1440p monitor teď budu mít dlouho. Samozřejmě bych byl rád aby nová GPU vydržela pokud možno déle a zvládla DCS World i v budoucnu.
Otázka tedy zní zdali se vyplatí příplatek za RTX 2070 Super nebo ne? Ta karta s 3 chladiči mě přijde monstrózní proti relativně malé RTX 2060 Super nebo Navi RX 5700 XT.
PII vs i9 - David a Goliáš i9 dá na max OC vzduch - 4,96 Ghz
Jo a ten vrtulník Noctua DH-15, ani nevím že mám pc pod stolem!! Ani v OC režimu, absolutně potichu. (Možná to je i tím odhlučněným casem)
Cinebench R20 CPU benchmark i9900KF
All cores (3,6 Ghz) - 4923
Single-core - (3,6 Ghz) - 516
Což je o trochu méně než má Rapiérův 3700X!! Takže pochvala ryzenu
Upravil/a magot dne 08-08-2019 17:59
No v DCS naprostá spokojenost. Když dám vše na max včetně stínů, dohlednost extrémní, SSA 2x, MSAA 4x tak to pod 57 FPS nejde (včetně měst), max je 120.
Když dám nastavení vysoká (dohlednost), msaa 2x, ssa 1,5x, stíny vysoká, tak to pod 70 nejde. Max 120.
Když dám medium stíny, ta to pod 80 fps nejde.
Průměrné FPS je 80+
Mise Mig-19P takeoff - Kavkaz
A hlavně, absolutně žádnej microstuttering.
S 2080tkou by to bylo mnohem lepší, ale zatím mě to přijde že není potřeba .. možná s VR.
Upravil/a magot dne 08-08-2019 20:12
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.