January 19 2026 19:08:23
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 10

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,759
· Nejnovější pilot: Kubas
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2: Battle of Stalingrad (letový bojový simulátor z období bitvy o Stalingrad) » IL-2: BoS diskuse
 Vytisknout diskuzi
WWII sim na RoF enginu: spekulace, informace, dezinformace i jine -ace
Ajvn
Náhodné určitě.Úsměv
No sválně.
Clone co kdyby jsi vyhlásil anketu, kolik že ouchylákůÚsměv zajímá BOF.

PS
Já jenom že svého času na Winksech (BLAHÉ PAMĚTI) probíhala virt válka-západní frnta...
Tam jsme přece začínali ve Francii ne?
Museli tam tvůrci dávat různé náhradní éra místo frantíků. A lítli na tomhle srvru mraky lidí.
Nechápu proč by se měla BOF v ILovi ignorovat.
Vždyť tam dneska máme různé letadla které letěly ve válce jen 2,5krát.
Tak proč proboha Francie ne!?

TozziFan
No myslím, že teorií je tu plno. Teď už jen dočkat ten avizovaný rok a čtvrt.
Jen takový nástřel:
1. Pokud bude opravdu jen ten Stalingrad a letadla poplatné době, tak hra bude bavit zhruba tak 1/2 roku a hotovo.
2. I když mapa bude třikrát větší než je teď v ilovi, stejně se na téhle platce maptvůrcům nic moc nepovede vykouzlit.
3. Rychlost v současném systému ROF (1 patch za cca 3-4 měsíce s jedním letadlem) tu hru nezachrání. Jedině, že každýho 1/2 roku vyjde i nová mapa. O tom ale dost pochybuji. Kanál trval skoro dva roky jestli se nepletu.

A trocha OT:
Spousta lidí(rozuměj veteránů virt. nebe) žije v iluzi o možném vzniku něčeho nemožného. Doba, kdy PC hry a (simul. žánr ) vstoupil do našich domovů a my zkoumaly ty úžasné výdobitky západního světa, zatímco mi tu jen honili vajíčka na NU PAGADÍ se prostě už nevrátí. Nikdy. Buďme rádi za to co jsme zažili a radujme se z nových drobností. Jakou radost jsme měli, když jsme pod stromkem našli např. liazku s bovdenem nebo walkmana. A zkus to dnes koupit vnukovi. Se Ti vysměje a požádá své rodiče o Tvé zbavení svépravnosti. Bohužel hry, jaké jsme hrávali se už prostě nenosí.

Rumcajs
To máš Tozzi určitě pravdu. Ale on ten náš žánr není úplně mrtvý. Já vím, dnes letí Angry Birds a jiné ptákoviny, ale i tak je v tom furt ještě dost peněz, aby vznikaly produkty jako je ROF, BoS, World of Planes ( a Warplanes), DCS, Take on Helicopters. Což není tak úplně málo. Taky bych řekl, že třeba celková doba života ROF+BoS+(co bude dál) bude vysoká. Si myslím, že se dnes již dá postavit produkt, který bude žít leta a že i v průběhu těch let bude růst. Ostatně to již taky Jason psal, že mají pro ROF připravenej novej damage model a flight model s tím propojenej, jen to zatím nemůžou nasadit, protože na to není smysluplná konektivita a výkon serverů. No a pokud vím, má přijít pokrok v zobrazovacích technologiích. Že bude norma, kdy místo HD 1920*1080 bude bodů na každou stranu dvakrát tolik. Si představ, jak to bude detailní na 3840*2160. Já se na takové zkoumání výdobytků těším.

magot
No co se týče soubojů stíhač proti stíhači na Staligradem tak tam celkem chcíp pes až na letecký most který bude zřejmě simulovat AI ... Moskva by byla o něčem jiném ...

606_Temp
X Novotny napsal:
No a nějaká BoS jakožto mikroprocento z ruské fronty je na tom sakra lépe co.Mrknutí

Ano, prpotože na tom se sveze další kus východní fronty a budou tam jaky, lavočky, pešky, šturmoviky, befka, fokáče, štuky, Ju atd. Východní fronta určitě zajímá mnohem víc lidí, než francie, která trvala pár dní a prakticky žádné velké letecké boje ani neproběhli. To že tam našich pár pilotů bojovalo a vedlo si dobře je jedna věc, ale jinak je toto období prostě pro většinu těžce neatraktivní. Pro mě je neatraktivní i ten stalingrad (potažmo východní fronta), ale pro hodně lidí je prostě atraktivní. Hlavně v rusku, že ...
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin

http://no606.ic.cz/
Rumcajs
Já si taky vždy myslel, že WW1 je pro mě neatraktivní. Pak jsem zkusil ROF a přišel na to, že to je skvělá zábava. Ono často je to tak, že si danou věc člověk z nějakého důvodu oškliví, ale když to zkusí, chytne ho to. A když to bude fungovat, ono nás to chytne. Jiná věc byl CloD, na který se kde kdo těšil, ale nefungoval. Za mě klidně Stalingrad, to že to letecky nebylo tak exponované jako Kursk, to vůbec nevadí. Stejně nelítáme historické bitvy. Si tu náplň děláme sami. A v tomhle úhlu pohledu by fajn byla i ta Francie. Sice to bylo na pár týdnů ve skutečnosti, ale my bychom to mohli lítat několik let a furt to neprohrát.

1stCL_Novotny
606_Tempik napsal:
X Novotny napsal:
No a nějaká BoS jakožto mikroprocento z ruské fronty je na tom sakra lépe co.Mrknutí

Ano, prpotože na tom se sveze další kus východní fronty a budou tam jaky, lavočky, pešky, šturmoviky, befka, fokáče, štuky, Ju atd. Východní fronta určitě zajímá mnohem víc lidí, než francie, která trvala pár dní a prakticky žádné velké letecké boje ani neproběhli. To že tam našich pár pilotů bojovalo a vedlo si dobře je jedna věc, ale jinak je toto období prostě pro většinu těžce neatraktivní. Pro mě je neatraktivní i ten stalingrad (potažmo východní fronta), ale pro hodně lidí je prostě atraktivní. Hlavně v rusku, že ...

Jůůůů a tohle všechno na tý mikromapce? Neuvěřitelné!

Pragr
TozziFan napsal:
Jen takový nástřel:
1. Pokud bude opravdu jen ten Stalingrad a letadla poplatné době, tak hra bude bavit zhruba tak 1/2 roku a hotovo.
2. I když mapa bude třikrát větší než je teď v ilovi, stejně se na téhle platce maptvůrcům nic moc nepovede vykouzlit.
3. Rychlost v současném systému ROF (1 patch za cca 3-4 měsíce s jedním letadlem) tu hru nezachrání. Jedině, že každýho 1/2 roku vyjde i nová mapa. O tom ale dost pochybuji. Kanál trval skoro dva roky jestli se nepletu...

Ad bod 1: Nemyslím si. Vzhledem k tomu, jak dlouho baví lidi RoF s jeho velmi omezenou mapou severní Francie. Potenciálních hráčů simulátoru WWII letadel je přitom mnohem více než WWI letadel.

Ad bod 2: To se dá těžko říct. Záleží na schopnostech tvůrců map a opět viz RoF a severní Francie. Map na dogfight je stále dost a co si budeme povídat velkou část lidí vlastně ani nezajímá kde se perou.

Ad bod 3: Těžko posuzovat. Tým 777 je hodně malej. Spojením s původním manšaftem co dělal CloD se ale z 1C studia stalo výrazně větší celek. Navíc nabírají další lidi. Podle mne pokud vydají opravdu za 14-15 měsíců koncept hry (kde IMO nejvíc práce zabere právě to aby se vše chovalo jak má), pak není důvod předpokládat, že nebudou schopni další mapu s možná omezenějším planesetem (nebo částečným využitím stávajícího) vydali do toho půl roku. Samozřejmě v ideálním případě, kdy nebudou po spuštění základní verze nalezeny závažné bugy. Jelikož každý další přídavek už bude z velké části vlastně skládání z existujících komponent.

Ad výběr mapy. Pokud se na to člověk přestane dívat z úzce sebestředného českého pohledu, je výběr mapy asi nejlepším možným. Hráčská komunita v Rusku totiž co do početnosti strčí do kapsy jak Amíky tak celou EU. A tak co může být lepší než zahájit vydání nového simu bitvou, která je pro Rusy významnější snad víc než Borodino.

EDIT: jen tak pro zajímavost původní mapa RoF zahrnující severní Francii má rozlohu 360x280km. Je tedy jen o něco málo větší ( necelých 20%) než má být mapa se Stalingradem. Pro ty kdo mají RoF vřele doporučuji nalogovat se třeba na Syndicate server nazoomovat mapu tak, aby se celá vešla na obrazovku. Pak porovnat na jakém prostoru se odehrávají jednotlivé mise (je barevně orámován), kde i tak je při 40 lidech občas problém najít dostatek soupeřů (pravda s pomalými letadly).
Upravil/a Pragr dne 05-01-2013 11:38

606_Temp
X Novotny napsal:
606_Tempik napsal:
X Novotny napsal:

Jůůůů a tohle všechno na tý mikromapce? Neuvěřitelné!

A ono tam nepůjde těch map přidat víc? Já měl zato, že téměř každý simulátor má těch map časem více.....
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin

TozziFan
Pragr napsal:
Ad bod 1: Nemyslím si. Vzhledem k tomu, jak dlouho baví lidi RoF s jeho velmi omezenou mapou severní Francie. Potenciálních hráčů simulátoru WWII letadel je přitom mnohem více než WWI letadel.

No omezenou, jak se to vezme. Ta mapa je z hlediska rychlosti letadel WW, účinosti zbraní a výkonů motorů velká dost.
Stroje z WWII jsou ale výkonější a třikrát tak rychlejší. A pro využití jejich předností tě čtverec 50x50km neuspokojí a bude to jen masomlejn.

Pragr napsal:
Ad bod 2: To se dá těžko říct. Záleží na schopnostech tvůrců map a opět viz RoF a severní Francie. Map na dogfight je stále dost a co si budeme povídat velkou část lidí vlastně ani nezajímá kde se perou.

To je propojené z jedničkou.

Pragr napsal:
Ad bod 3: Těžko posuzovat. Tým 777 je hodně malej. Spojením s původním manšaftem co dělal CloD se ale z 1C studia stalo výrazně větší celek. Navíc nabírají další lidi. Podle mne pokud vydají opravdu za 14-15 měsíců koncept hry (kde IMO nejvíc práce zabere právě to aby se vše chovalo jak má), pak není důvod předpokládat, že nebudou schopni další mapu s možná omezenějším planesetem (nebo částečným využitím stávajícího) vydali do toho půl roku. Samozřejmě v ideálním případě, kdy nebudou po spuštění základní verze nalezeny závažné bugy. Jelikož každý další přídavek už bude z velké části vlastně skládání z existujících komponent.

Kéž by

Baron
Trochu psychologickeho rozboru Úsměv :

Myslim si, ze BoS bude asi najviac diskutovanou rozpracovanou hrou roku 2013 a pravdepodobne najocakavanejsou hrou roku 2014 (pre fandov virtualneho lietania). Pretoze vo vseobecnosti sklamana WW2 komunita z CLoD dostala nadej. A sakramentsky velku Mrknutí. Je to vidiet i z toho ako sa hltaju kazde - hoci i nepotvrdene - informacie o BoS a ake vasnive denaty sa okolo toho vedu. Ked sa to tak vezme, zatial nam vyvojari nepovedali prakticky nic Šklebící se teda ak neberiem do uvahy, ze BoS bude v prvom kvartali 2014, ukazali nam vysek mapy (nie z hry!!!!), kde sa (asi) bude bojovat, ukazali nam JEDEN LaGG 3 (o ktorom ani nie je iste ci tento konkretny model vytvoreny este 1C pre pokracovanie CLoD v hre bude) a napisali, ze ked sa to bude dobre vyvijat, chceli by pokracovat cez Afriku, Francuzsko az po Pacifik Mrknutí No a co nato hraci? Vypukli divoke diskusie o tom, ci bude mapa dostatocne velka, skoro bratrovrazedna vojna o klikatelny kokpit, spekulacie o tom, co bude nasledovat po BoS atd atd atd Pff Pozor, to nie je iba specifikum tohoto fora, tieto diskusie prebiehaju na vsetkych forach Úsměv A vyplyva z toho co? Nuz, ze pokial to 777 vyslovene (damy prepacia a deticky to necitaju) nedojebe, tak sa nam rysuje legenda podobna Sturmovikovi a pravdepodobne s rovnakou, ak nie dlhsou zivotnostou. Podporu hracov na to ma.
Upravil/a Baron dne 05-01-2013 12:16
Hals - und Beinbruch!

Pragr
Tozzi já mám pořád dojem, že si buď nerozumíme, nebo nevíš co říkáš.

Pro ilustraci, celá původní mapa z RoF (a rovnou se omlouvám za zhůvěřile velký obrázek):

[img]http://img6.imageshack.us/img6/9497/mapahs.jpg[/img] is not a valid Image.

Obdélníky A1-E6 mají rozlohu 60x50km čily 3000km čtverečních. Celá mapa je pak o 1/4 větší než mapa České Republiky. Online mise pro WWI letadla se odehrávají na barevné výseči mezi čtverci B1-B2. Na rychlosti používaných letadel je taková výseč dostatečná. Pro online misi s letadly z WWII by nejspíš stačila výseč 6 obdélníků (180x100 nebo 120x150km). To pro začátek poskytuje dost prostoru na tvorbu misí.

310_cibule
Mimochodem před vyjitím původného ila bylo po světě hodně lidí/expertů, kteří si mysleli, že letecký simulátor z východní fronty nemá kromě Ruska a okolí šanci. Vtěšina Američanů o ní neví skoro nic a daleko víc je zajímá Pacific. A ejhle, tyto předpovědi nevyšly. Předpovědi jsou ostatně od toho, aby jich bylo hafo všech možných a drtivá většina nevyšla (u těch, které vyjdou, je to náhoda - viz teorie pravděpodobnosti).

Moc se na BoS těším. Pokud si s ním užiju aspoň tolik zábavy jako s CoD (a jiní třčeba s RoF), budu spokojen.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."

Rumcajs
Přesně tak Prágře, ta mapa ROFu je dost velká i pro letadla z WW2. I tak to bude 30 minut na plný plyn z jedný strany na druhou. Já vím, někdo by chtěl celý Atlantik, aby mohl transportovat B17 po vlastní ose do Británie. No tak to holt není.

saldy
Ta mnohá diskuze mi příjde taky zbytečná, a zanikají v ní některé zajímavé postřehy, např. problém s exportovanými objekty na mapě.

Letecká bitva na stalingradské frontě byla velmi specifická a dovolím si předjímat že se k tomu zase nepřiblížíme, možná s vyjímkou nějaké navržené specky či rozumně připravené soutěže typu SCH.

V onlajnu nás čeká polet ve slunečném bezvětrném poledni, sem tam nějaký mráček aby se neřeklo. Na jedné straně horda befek, proti nim Jaky a Lagy, sem tam troufalec v Ju-88 nebo Il-2. To není výčitka tvůrcům, spíš komunitě.

Těším se tedy více na kampaň, jedno jestli stíhač či bomber. Onlajn snad už jen příjemně (doufám ) překvapí.

Tvůrci zatím nikde neuvedli planeset, přitom tady by to mělo být pevně dáno, moc prostoru na kombinace zde není, co myslíte?
[img]https://ijncluny.estranky.cz/img/original/405/mig19ccc.jpg[/img] is not a valid Image.

http://www.sturmovik1946.estranky.cz/
313_Nevo
Na transport B17 cez atlantik je tu velmi dobra vec v podobe FSX Mrknutí

Kazdopadne, nech vydaju BOS s nabusenou offline kampanou ktora bude poskytovat aspon ciastocnu znovuhratelnost a online s moznostou zalozenia dedikacu a je to v suchu a mame o zabavu postarane.

Osobne mi je jedno ci to bude v zaklade 109 vs LaGG, alebo tam bude dalsich 10 strojov. Úsměv
A to by nakoniec nebol ani zly financ model. Na zaciatok 109 vs LaGG a jedna offline kampan za jednu alebo druhu stranu. Neskor dalsi datadisk v podobe napr Stuka vs IL2 atd. Mrknutí
CPU 4core 3.3GHz | GPU 1GB GDDR5 192bits | DDR3 4x4GB CL9 | SSD 250GB | Win7

TozziFan
Prágře, ale já vím jak je mapa RoF velká. Ale problém zatím zůstává, že pro potřeby letadel WW je 50x50 dostačující. Tím pádem není problém na druhou stranu na ni mít veškeré objekty.
Ale jak bylo už vzpomenuto(nevím teď ve kterém vlákně), není doposud v možnostech serveru utáhnout větší oblast s objekty na mapě. Na co mi bude rozloha 200x200, když bude bez objektů? To je ten problém.
Ano pravda, co bylo v rusku za hustotu osídlení je zas další věc.

Rumcajs
Tozzi, oni si to v 777 a i v 1C určitě uvědomují, čím je stávající engine ROFu limitovanej. A pokud do toho šli, pravděpodobně mají v plánu ty limity posunout. To že to dnes nějak chodí, neznamená, že to je cílový stav. Nikde neřekli, že do ROFU jen naimportují druhou válku a bude to. Bych řekl, že dokonce naopak lze z jejcih vyjádření usuzovat, že si potřeby rozvoje toho enginu jsou vědomi. Jinak je třeba říct, že enginy jsou vlastně dva - klientskej a serverovej. Klient dělá grafiku na lokále, server dělá bitvu, propojený je to síťovou vrstvou. No a je otázka, co je úzký hrdlo. Možná je to serverová část, která není optimalizovaná na použití více vláken a nestíhá počítat stav velkýho počtu objektů. Možná je to síťová vrstva, která se snaží synchronizovat stav všech objektů (i těch hodně daleko) a to ji limituje. Možná je to klientská strana, která nestíhá zobrazovat všechny ty děje okolo. Ale ať je to cokoli, dá se to určitě předělat, aby to chodilo líp. Server může být masivně paralelní. Síťová vrstva nemusí synchronizovat vše, jen co je v reálném dohledu a klient se na vzdálený objekty taky může vykašlat - teď nemyslím zobrazování, to už maj vyřešený, mám na mysli počítání změn stavů, trajektorie střel atp.
No chci říct, že je zřejmý, že stávající ROF trpí nějakým takovýmhle neduhem, že nějaká část nebyla koncipovaná na velká množství a velké mapy. To ale neznamená, že se to úzké hrdlo nedá předělat. A páčto 777 zná své ruské piloty a ví, že jich ve Stalingradu budou tisíce, nenechaj to náhodě.

606_Temp
BOS stejně vyjde až za nějaký ten rok. za tu dobu bude mít PC dvojnásobný výkon, než teď. Takže nějakých objektů bych se nebál.

BP_dFrog
Pragr napsal:
TozziFan napsal:
Jen takový nástřel:
1. Pokud bude opravdu jen ten Stalingrad a letadla poplatné době, tak hra bude bavit zhruba tak 1/2 roku a hotovo....

V první světové ani nemá cenu dělat jinou mapu, jinde letecké boje tak zajímavé nebyly (ať se na mě taloši, rusové ani CaK nezlobí) a ostatní bojiště hrála z pohledu masovosti leteckých střetnutí minoritní roli. Navíc ta mapa stačí na CELOU VÁLKU, na to nezapomínejte.

WW II už je věc jiná. Tady musím souhlasit s TozziFanem. Je celkem fuk jak bude mapa velká. Jen mizivé procento serverů má scénáře označitelné za reálný. Úlitba hratelnosti je prostě nutná. Důležitá je i variabilita, jinak se hráči začnou nudit. CloDisté budou oponovat, ale hrát 3 roky jen dogfight občas zpestřený náletem bombardérů, to není to pravé ořechové. Pro někoho tedy ano, ale ne pro mě. Byť historicky důležité střetnutí, v herním světě je BoB poněkud omezený repertoár. Ale připusťme, že to není důležitý argument. Tak máme BoB. Ale tím válka nekončí, kde jsou další bojiště ? Za 3 roky existence nikde. Moskvu by vyvíjeli ještě minimálně 2, to je moc dlouho.

Osobně si myslím, že Šturmovik se s tím rozumně popral tak, že vedle reálných map byli k dispozici i pseudomapy, které se používaly jakožto náhražky než byly doplněny další mapy a umožňovaly tak tvorbu scénářů, pro něž mapy "ještě" nebyly. Doufám, že to tak bude i v případě BoS, i když zejména v počátcích s omezeným planesetem jejich využití nebude až takové.

Prostě uvidíme. Já BoS fandím, Il si zaslouží se odebrat na odpočinek s vědomím, že má důstojného nástupce. Ale trochu se bojím, že BoS dojede na omezené období a lokalitu.

P.S. Asi jsem se zařadil ke 4%. Pořád doufám, že BoF jednou v Ilovi bude. Tedy až se někomu v TD rozsvítí.

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

39,113,006 návštěv