1stCL_Fucida napsal:
Mám sice Greifa rád, ale takhle moc bych mu zase nefandil..pokud by už měly mít problémy Lavočky a Jaky, pak by VVS mohlo vzít nějaké skupiny Spitfirů ...
Z dlouhodobého hlediska ano. Ale pokud by šlo o ojedinělý vyhlazovací nálet, tak si nejsem jist, že by ti Spiti byli v dosahu. Takže svým způsobem na tom Tajpanově tvrzení něco je.
Ale vím kulový o tom, jak to bylo na východě Polska pokryté radary. Třeba by dokázali zjistit nálet včas a ty Lavočky potom pěkně nahnat někam nahoru.
1 nalet vyhladi letisko len kratkodobo. Pokial by leteli vo vyske, kde by ich Lavocky a Jaky neboli schopne postihnut, presnost bombardovania by navyse bola priserna.
Btw., nejaky pilot Polikarpova-2, co chodil hadzat pomoc povstalcom spominal, ako najprv hadzali na padakoch, potom na rozhodnuti "zhora" bez nich. Hodte pri letovej rychlosti vrece zbrani z 30 metrov a je jasne, co bude z obsahu po dopade na zem.
Tajpan: 3.Postupom k Prusku sa dostali do velmi blízskeho dosahu jedinej operačnej skupiny s He177, ktorá ak by objavila tento letecký most, velmi jednoducho by si stými letiskami poradila. He177 mohli operovať za denného svetla, bez doprovodu a vo velkých výškach kde ruská PVO bola bezmocná.
Mám sice Greifa rád, ale takhle moc bych mu zase nefandil..pokud by už měly mít problémy Lavočky a Jaky, pak by VVS mohlo vzít nějaké skupiny Spitfirů a ty by s nekrytými Heinkely udělaly hodně krátký proces. Ale imho by úplně vklidu stačily Lavočky a Jaky..zase takovej dostup Greif nemá..
Greifer je tiež môj oblúbenec, hlavne protitanková verzia.
Nemôžem nájsť tú kniku , takže s pamäti.
Na jar 1944 bola aktivovaná skupina He177 v oblasti Pruska. A začala robiť strategické nálety na Rusko. No skôr to boli mini strategiské nálety, lebo to skupina mala asi cca 90 akcieschopných lietadiel, a bola obmedzované nedostatkom paliva. Napríklad bombardovala Veliki Luky. Lety boli bezo strát, či od flaku, alebo lietadiel. A ak mali nejaký kontakt s ruskými strojmi, zahnali ich palbou.
Dôvodom bolo určite vela. Krátky dosah radarov, krátky dolet frontových stíhačiek, organizácie samotnej obrany adť. A to sa bombardovalo na úseku , kde sa fronta skoro nepohla od jula1943, takže času na vybudovanie kvalitnej PVO bolo dostatok.
I ked v neprospech He177 je jedna vec.
Ked začala operácia Bargation, ktorá skončila pre nemcov katastrofou, snažili sa nemci zastaviť hocijakými prostriedkami tankové brigády Červenej armády. A nakoniec sa bitevným akcií zúčastnili aj tieto stroje. Musela to byť úžasná scenéria, ked tieto obrovské monštrá sa snažili zničiť T34 s bombami.
Staty boli katastofálne, 50%. Takže na straty a benzínovú krízu, je aj tento ich útok velmi otázny.
Lenže , to čo vieme my dnes o 60 rokov, vedeli aj Rusi v 44-tom?
Asi nie.
Brali fakt, že sa priblížili k Prusku, odpor nemeckej armády vzrástol, nemecké protiútoky ktoré nasledovali boli úspešné (Riga, Narew, Bug) a v Prusku sa nachádzalo dostatok už dávno vybudovaných leteckých základní pre LW, ktoré danú oblast mali v dosahu.
A rusi si museli všetko od nuly vybudovať a zorganizovať.
Upravil/a Tajpan dne 11-05-2007 00:31
1stCL_Fucida napsal:
Mám sice Greifa rád, ale takhle moc bych mu zase nefandil..pokud by už měly mít problémy Lavočky a Jaky, pak by VVS mohlo vzít nějaké skupiny Spitfirů ...
Z dlouhodobého hlediska ano. Ale pokud by šlo o ojedinělý vyhlazovací nálet, tak si nejsem jist, že by ti Spiti byli v dosahu. Takže svým způsobem na tom Tajpanově tvrzení něco je.
Ale vím kulový o tom, jak to bylo na východě Polska pokryté radary. Třeba by dokázali zjistit nálet včas a ty Lavočky potom pěkně nahnat někam nahoru.
A Jaky? Jak-9 v 7 km na klapkách ...
s tými spitfajrami to nie až taký zlý argument.
Spit IXc a IXe sa začal dodávať do ruska na jar 1944. V čase Bagration už boli vyzbrojené nejaké letky v PVO - Leningrad, Moskva, Murmansk, Dálný východ. Len je otázne nakolko boli tieto letky operačne akcieschopné kedže boli stroje prevzaté z operačnej služby RAF. Celkom nové spity až na jar 1945.
spíše mám pocit že dějepis jako takový (předmět) ustupuje jiným, "důležitějším"......alespoň mám ten pocit z některých zaměřených středních škol. Jak máme potom vybudovat podvědomí a snahu pochopit historii (abychom se vyvarovali stejných chy když ji neznáme?Pokud se děcka v dějepise nedozví co se všechno dělo po 2.sv. válce, tak je to chyba....
Tajpan napsal:
V čase Bagration už boli vyzbrojené nejaké letky v PVO - Leningrad, Moskva, Murmansk, Dálný východ.
Však právě proto. Dokáže Spitfire přiřazený do PVO Moskvy nebo Leningradu bránit letiště někde na hranicích Běloruska nebo minimálně v západní části Ruska?
Museli by je tam převelet ....
Nebo možná jinak. Ty spojenecké bombardéry, které by mohly zásobovat Varšavu, by měly přistávat kde?
EDIT: To je skutečně otázka. Žádná narážka.
Upravil/a Kurtis dne 11-05-2007 08:13
313_OTU_oblak napsal:
spíše mám pocit že dějepis jako takový (předmět) ustupuje jiným, "důležitějším"......alespoň mám ten pocit z některých zaměřených středních škol. Jak máme potom vybudovat podvědomí a snahu pochopit historii (abychom se vyvarovali stejných chy když ji neznáme?Pokud se děcka v dějepise nedozví co se všechno dělo po 2.sv. válce, tak je to chyba....
nemůžeš veškerou zodpovědnost za vzdělání házet na instituce, je tu ještě rodič, ten má nejvíce vychovávat a má na to nejlepší páku
313_OTU_oblak napsal:
nemůžeš veškerou zodpovědnost za vzdělání házet na instituce, je tu ještě rodič, ten má nejvíce vychovávat a má na to nejlepší páku
súhlasím. lenže....
Ak si videl Pád Berlína, najlepšie na tom filme boli asi posledné minúty, vlastne výpoved mladej (teda teraz už postaršej) sekretárky.
313_OTU_oblak napsal:
Když děcko nebude chtít, můžeš jet jak kafemlejnek, stejně o tom nebude za 5 minut vědět. Pokud projeví dítě zájem, je to věc jiná.
313_OTU_oblak napsal:
súhlasím. lenže....
Ak si videl Pád Berlína, najlepšie na tom filme boli asi posledné minúty, vlastne výpoved mladej (teda teraz už postaršej) sekretárky.
Tajpane, hlavní smysl výchovy vidím v tom že svého potomka budeš učit jak se učit, nedělat jednoduché závěry, nedát na jeden zdroj, ověřovat a hlavně myslet. Vlastní zážitky max. z hospody a to ještě uvést druhý zdroj, bo víme co si člověk pamatuje není to co se opravdu stalo
313_OTU_oblak napsal:
súhlasím. lenže....
Tajpane, hlavní smysl výchovy vidím v tom že svého potomka budeš učit jak se učit, nedělat jednoduché závěry, nedát na jeden zdroj, ověřovat a hlavně myslet. Vlastní zážitky max. z hospody a to ještě uvést druhý zdroj, bo víme co si člověk pamatuje není to co se opravdu stalo
Kane , do oblasti teorie výchovy potomkov ma netahaj. Na to mám ešte čas.
Moja odpoved mala podobný zmysel ako Rudidlova. Ked sa chce, dá sa zistiť pravda. A nezáleží na veku.
GC3_Kane napsal:
[Tajpane, hlavní smysl výchovy vidím v tom že svého potomka budeš učit jak se učit, nedělat jednoduché závěry, nedát na jeden zdroj, ověřovat a hlavně myslet.
Jablko nikdy nepadá daleko od stromu.
Dítě, které nebude věřit učebnici prvouky a radši si hned přečte zahraniční dílo o vývoji mloka, mi přijde jako chudák. Dělám si srandu? Možná.
Ale znám člověka, který dostal doporučenou literaturu ke studiu. Nevěřil jí a začal pátrat sám v jiných knížkách. Pátral a učil se. Trvalo mu měsíc, než se připravil na zkoušku. My "normální" jsme se na ní učili týden.
On dostal "výbornou", my dostali za dva, někdo za tři. Všichni jsme to udělali, ale on ztratil tři týdny času. Někdo řekne, že mu to něco přineslo. Podle mě ne.
Učit se je časově náročné. Někdo se rád baví a někdo radši sbírá informace ...
Tajpan napsal:
V čase Bagration už boli vyzbrojené nejaké letky v PVO - Leningrad, Moskva, Murmansk, Dálný východ.
Však právě proto. Dokáže Spitfire přiřazený do PVO Moskvy nebo Leningradu bránit letiště někde na hranicích Běloruska nebo minimálně v západní části Ruska?
Museli by je tam převelet ....
Nebo možná jinak. Ty spojenecké bombardéry, které by mohly zásobovat Varšavu, by měly přistávat kde?
EDIT: To je skutečně otázka. Žádná narážka.
ano, súhlasím.
Lenže s tým spitfajrami je to tak trochu zložitejšie. Podla M.Maslova, Spitfajry IX už boli boli prevelené v strategickej rezerve. Výcvik pilotov bol zameraný na lety vo velkých výškach cca cez 10.000m a boli šetrené na prípadný boj s B17 a hlavne na B29.
to nikde nie je presne napísané. Ale jedná sa oblasť Bieloruska. A podla jedinej železničnej trate, podla ktorej prebiehalo zásobovanie smerom na západ, tak možné lokality sú Baranovič a Minsk. Tažko zničená infraštruktúra, Minsk sa kompletne vybudoval až po vojne.
myslíš to povstání, které se dnes jmenuje pražské, ale ve skutečnosti začalo už na konci dubna v jiných městech republiky?
myslíš ty demoralizované a neškodné Němce, kteří až do posledních dnů války u nás vypalovali vesnice a vraždili parlamentáře?
myslíš ty němce, kteří se rozhodli za sebou zničit všechny důležité komunikace, mosty a fabriky?
trochu neskoro ale predsa.
problém je trochu právneho dosahu. Podla dohôd z 1938/39 právne Češi ako národ zanikli a stali sa súčastou Nemeckého národa. Niečo ako Bavory, Sasy, Durínci atd. A so všetkými povinnostami a právami.
Takže v 1939-45 Češi neboli ani vojnovým národom, či štátom, z právneho hladiska ani neexistovali.
Takže ak nejaký Čech bojoval u spojencov , bol vlastizradcom Nemeckej ríše, a čakala ho poprava. Napr Sokolovo.
Je teda velmi obdivuhodné že sa našli ludia čo odišli z novej vlasti a bojovali po boku Spojencov.
A ešte viac je obdivuhodné že vôbec povstali so zbranou v ruke.
Taký vojnový štát (Francúzsko, Norsko, Holansko, Belgicko, Dánsko Luxembursko ) vlastne ani nepovstali na ozbrojený odpor.
Ano , boli tam partizáni, odboj, dokonca Paríž aj povstal (ale len jedno jediné mesto v celom Francúzsku).
A ak by aj povstali, ich statút bol bol iný ako u Čechov.
Ked povstali Polliaci vo Waršave a boli porazený, zajatci dostali statút vojnového zajatca.A podobne mohli rátať aj iné národy.
Češi s týmto nemohli rátať. Boli to vzbúrenci a na potlačenie vzbúrencov v čase vojny sa neberie žiadny ohlad. A je jedno diktarúra, demokracia.
A ked ešte ktomu pridám okolnosti ako sú Nemci/Sudety a Českí pravicový fašisti/nacisti (hlavne v poslednej dobe získaných informácií), tak to že sa Češi vôbec odhodlali na povstanie je obdivuhobné až nepochopitelné.
Taký malý zázrak.
Česť jejich pamiatke!
edit: ak by predsa niekto nechápal, nech si trošku pozornejšie prečíta moju popisku.
Upravil/a Tajpan dne 11-05-2007 11:09
Tajpan napsal:
problém je trochu právneho dosahu. Podla dohôd z 1938/39 právne Češi ako národ zanikli a stali sa súčastou Nemeckého národa. Niečo ako Bavory, Sasy, Durínci atd. A so všetkými povinnostami a právami.
Sorry Tajpy tohle je trochu vedle, Bavoři, Sasy a Durínci krváceli v uniformách třetí říše na všech frontách a to bez ohledu na to jestli se hlásili na vojnu dobrovolně či ne. Narozdíl od Bavorů atd. my žili v protektorátu Bohem und Maren (či jak to němci píšou). Povinosti i práva obyvatel protektorátu byly dosti odlišné od obyvatel Třetí Říše.
Tajpan napsal:
Sorry Tajpy tohle je trochu vedle, Bavoři, Sasy a Durínci krváceli v uniformách třetí říše na všech frontách a to bez ohledu na to jestli se hlásili na vojnu dobrovolně či ne. Narozdíl od Bavorů atd. my žili v protektorátu Bohem und Maren (či jak to němci píšou). Povinosti i práva obyvatel protektorátu byly dosti odlišné od obyvatel Třetí Říše.
Těšínsko připadlo Polákům následně bylo přímou součástí říše. No a o dalších češích netřeba mluvit kladně.
Upravil/a 3BAP_Cassius Chaerea dne 12-05-2007 10:21
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.