313_otu_123 napsal:
zapoměl si na třetí možnost zastřelit velitele
jinak osobně bych se tam asi fakt stoupnul
než koukal jak vražděj děti a ženský
Kua to je siláků.
btw: kolik z vás přizná že jste nosili pionýrský šátek? Takhle to začíná...
ja, ja, ja byl pionyr. Dokonce jsem i obrecel, ze nemuzu jet skladat slib do Terezina nebot jsem byl nemocnej. ale zase pak jsem byl jeden z mala jaky meli dost cetne absence na pionyrskych schuzkach. ovsem jako jedinej ve tride jsem pak nepodepsal po revoluci tu bumazku ze chci z pionyra vystoupit. takze jsem vlastne pionyr porad, ale v ilegalite
pánové bojovat je jednou z lidských přirozeností
jde jen oto zač, proč a jak
válka jako jakákoliv mezní situace ukáže naše slabé stránky
někdo se nechá strhnou masou protože je to pohodlné
a bezpečné
ale vždy se najda pár bláznů kteří dělají oblouček proti větru
vždycky jsou aspon 123 možnosti a né každý volí tu nejbezpečnější
Po valce, kdyz nase generace hledala vysvetleni, proc nas Hitler tak snadno povolal do zbrane, jsem pochopil, ze jsem proste jako dustojnik chtel dostat sve cti. Sluzba vlasti pro nas byla svata, jine slovo na to neni.
Meli jsem stale parlament a kanclere, ale zeme byla v troskach. Doufali jsme v jedine - ze nekdo zase zvedne dusi Nemecka z prachu. Myslim ze jsme byli velmi zoufali a touzili jsme po nekom, kdo by nam poskytl duvod zase verit ve svou vlast. Jeho sliby, ze vrati zemi ztracenou slavu, nas rozpalovaly. Touzili jsme po vudci, ktery rika ty spravne veci a obnovuje narodni sebevedomi. Nemci byli odjakziva hrdi, ale v dusledku Versaillske smlouvy se nase hrdost, ekonomika i kultura hroutily. Svou budoucnost jsme tedy spojili s Hitlerem a myslenkou treti rise.
WT_Horrido napsal:
Po valce, kdyz nase generace hledala vysvetleni, proc nas Hitler tak snadno povolal do zbrane, jsem pochopil, ze jsem proste jako dustojnik chtel dostat sve cti. Sluzba vlasti pro nas byla svata, jine slovo na to neni.
Meli jsem stale parlament a kanclere, ale zeme byla v troskach. Doufali jsme v jedine - ze nekdo zase zvedne dusi Nemecka z prachu. Myslim ze jsme byli velmi zoufali a touzili jsme po nekom, kdo by nam poskytl duvod zase verit ve svou vlast. Jeho sliby, ze vrati zemi ztracenou slavu, nas rozpalovaly. Touzili jsme po vudci, ktery rika ty spravne veci a obnovuje narodni sebevedomi. Nemci byli odjakziva hrdi, ale v dusledku Versaillske smlouvy se nase hrdost, ekonomika i kultura hroutily. Svou budoucnost jsme tedy spojili s Hitlerem a myslenkou treti rise.
Takových výpovědí od pamětníků jsou mraky.
Stačí si vzpomenout na nadšení brigádníků v padesátých letech u nás. Ti lidi tomu opravdu věřili. Propaganda fungovala. Tak si padesátá léta u nás vynásobte třemi nebo pěti a asi tak nějak fungovala dvacátá a třicátá léta v Německu.
Taky všechny ty lidi odsoudíme za to, že věřili propagandě?
EDIT: Já jsem taky coby dítě (než mě z pionýra vyhodili), že imperialisti žerou nemluvňata a skomíraj hlady. Dokonce jsem měl na gymplu i spolužáka, který mi při jedné rvačce řekl : "...jestli řekneš ještě něco proti Sovětskýmu Svazu, tak Tě zabiju!"
Upravil/a rudidlo dne 08-11-2006 16:37
313_otu_123 napsal:
pochoduju na rusko páč potřebuju větší pískoviště
a někoho kdo za mě bude psát domácí ůkoly
nebo
pochoduju na berlín páč mě kuci z něměcka rošlapali pískoviště
a ukradli moje oblíbené autíčko
ps: du si přeleštit slepecké brejle
to o těch informacích nemyslíš vážně že ne ?
O těch informacích to myslím smrtelně vážně. Myslíš, že v Německu věděla široká veřejnost o tom, co se ve skutečnosti děje? Koncentráky, pokusy atd? Podle tebe, kdo šel k wehrmachtu, tak tam šel kvůli tomu, aby mohl vypálit nějakou tu vesenici nebo vyvraždit nějaký nevinný civily? Neříkám, že tam takový žádní nebyli, ale berme v potaz většinu. A měli myslíš vůbec na výběr?
Zkus ještě porovnat názor na přísluníky nepřátel u jakéhokoli esa LW a třeba Kožeduba a nějakého spojeneckého esa. Ten přístup zabít nepřítele si myslím bude ve většine u Rusů, přitom Němci Britům toho zničili také dost.
Já se tu v žádném případě nesnažím obhajovat nacismus, ale brát každého člena Wehrmachtu jako zločince mi přijde jako poněkud přehnané. Podobně mi pak přijde přehnané focení se u hrobů ikon propagandy a zveřejňování toho na diskuzí :-) a to i přes fotku, kterou mám v avataru
tak to vezmem popořadě
Hitler o svých plánech do budoucna docela nahlas hulákal
koncentráky, pokusy, židi - vědělo se to, budem se klidně hádat
ty se rusům divíš
to co si dovolili němci v rusku to tu ještě v tak velkém měřítku nebylo
podle trestního práva je zločinec každej který o trestném činu
věděl a neoznámil ho
313_otu_123 napsal:
někdo se nechá strhnou masou protože je to pohodlné
a bezpečné
pohodli a bezpeci? u frontovyho vojaka? sni dal
oni totiz ani mise jaky jsou v byvaly Jugoslavii nejsou moc pohodlne a bezpecne. jit se koupat do reky s vedomim, ze stoupat na dno se nedoporucuje jelikoz tam muzou bejt miny, nebo bejt pridelenej k britsky hlidce jenom proto, ze civilove jsou na brity nasrany kvuli jednomu zatcenymu a pritomnost cekyho vojaka by mohla odvratit pripadny utok moc na pocitu pohodli a bezpeci neprida. ani s vlozkou Allways nebo plinkami Pampers
edit: preklepy
Upravil/a j4ck41 dne 08-11-2006 16:44
WT_Horrido napsal:
Jedným, z charakteristickým rysom starého Ruska bolo, že bylo nestále bité za svoje pokulhávanie, za svoju zaostalosť. Bili ho mongolskí vladári. Bili ho tureckí vezíri. Bili ho švédski feudáli. Bili ho polskí a litovskí šlachtici.Bili ho britskí a francúzski kapitalisti. Bili ho všetci za jeho zaostalosť..... Sme pädesiat či sto rokov pozadu za pokrokovými krajinami. Behom desiatich rokov ich musíme dohoniť.
Bud sa nám to podarí , alebo nás zničia.
prejav z 1931-ho roka.
A o desať rokov boli vojská istej nemenovanej krajiny u bránach Moskvy.
WT_TeeDee napsal:
Jedna krátká otázka pro všechny zdejší moralisty: Jak a podle čeho se měl dejme tomu 20letý klučina rozhodovat, která strana je ZLO a která DOBRO? Bavme se o řadových vojácích a ne o nějakých řeznících z koncentračních táborů................
Tohle je taky zajímavá otázka.Hodněkrát jsem o tom přemýšlel.Většinou zanívá názor,že dozorci v koncentračních táborech byly ty nejhorší lidský zrůdy.
Ale pochybuji,že by třeba v Osvětimi tvořilo personál řekněme 2000-3000 sadistickejch vrahů.To je velmi nepravděpodobný.Samozřejmě se tam našli,ti kterým to dělalo vysloveně potěšení,ale co ten zbytek?
Překvabylo by nás,že to byli před válkou úplně normální civilizovaný lidi.Žádný barbaři bez morálky.Jak je tedy možný,že se mohli účastnit něčeho takovýho jako služba v koncentračním táboře a většinou se nijak nesnažili na tom něco změnit.
Já jsem na to přesnou odpověď nenašel.
Myslím si že je to zčásti proto,že jedna z vrozených vlastností člověka je po čase otupět vůči čemukoliv.A to i vůči hromadnýmu vraždění.
Potom v tom asi hraje roli propaganda,která to počínání zdůvodní jako potřebný a správný a v neposlední řadě taky to že služba v koncetračním táboře byla určitě mnohem bezpečnější než fronta.
Jestli to ovšem stačí k tomu aby se z normálního vzdělanýho člověka,který má rodiče a svojí rodinu stal příslušník SS a dozorce v koncentračním táboře to opravu nevím.......
Mungo napsal:
TeeDee, aby som ta vratil nohami na zem: Mozno bezni ludia nevedeli o koncentrakoch. Mozno nevedeli o mnozstve veci. Ale kto aspon trosku chcel, vedel a musel vediet co za ..... s prepacenim je Hitler a to skor, ako padol prvy vystrel. Vedel a musel vediet, co sa deje na uliciach, videl a musel vidiet teror voci Zidom, vedel o rasizme, uceni o menejcennych rasach. Vsak to bola oficialna politika Tretej rise, decka boli k tomu vychovavane.
A vedeli aj to, co sa robi v ZSSR. Boli predsa vydane rozkazy, ako sa ma zaobchadzat s "komunistickymi zivlami", to ze na Vychode sa povedie vyhladzovacia vojna a sovietski zajatci nemaju narok na ochranu. Ze za liniami sa vrazdia ludia - wehrmacht sa na tom sam zucastnoval.
Sorry, zvyknem ludom pripominat, ze je az prilis lahke sa hrat na sudcu, ked ta neoblecu do uniformy a nedaju ti na vyber "popravcia cata alebo sluzba", ale to neurobi v mojich ociach z nemeckych vojakov hrdinov. Ani ich schopnosti a vykony - k zabijaniu proste ziadnu uctu nemam.
A nie som mimochodom ani nijako "na vetvy" z Cervenej armady, pretoze Sovietsky zvaz v mojich ociach nie je nijako moc cistejsi nez Risa.
Nemám problém souhlasit s tím, co jsi napsal. Jen mi vadilo to, že někteří nevidí němce jako vojáky. Já si myslím, že většina jich nebyla horší než vojáci spojenců. On je takoé trošku rozdíl v tom, kdo prohrál válku, tak u něj se ty špatné věci více vyzvihovaly, zatímco u vítězů se v ledasčem přimhouřilo očko :-)
Válka je špatná
313_otu_123 napsal:
zapoměl si na třetí možnost zastřelit velitele
jinak osobně bych se tam asi fakt stoupnul
než koukal jak vražděj děti a ženský
Kua to je siláků.
btw: kolik z vás přizná že jste nosili pionýrský šátek? Takhle to začíná...
Asi tak, takhle se to z tepla a bezpečí domova/práce říká, ale pak skutečnost...
Když člověk získá nějakou moc (a to získá, když dostane do ruky kvér a okolo jsou lidi, co ho nemají), tak toho začne využívat, i když si to nikdy nemyslel. Pokud někdo viděl Das Experiment (njn Němci ) tak asi ví nač narážím. Prostě nesouhlasím s tím, že by všichni Němci šla do wehrmachtu kvůli zabíjení bezbranných civilů. Pokud to takový národ je, tak by je měli snad raději vyhladit,ne?
Už to vlákno konečně zamkněte
řeší se tady kdo je horší..ano Německo zabralo nás i Rakousko....ale co se stalo když bylo napadeno Polsko??SSSR do Polska vrthnul také--byl to pakt Německo a SSSR...nad tím se tady nikdo nepozastaví??že slavná rudá armáda zabrala část tehdy suvereního Polska,vtrhla do samostaných pobaltských států a napadla Finsko....
říká se -- kdos bez viny-hoď kamenem
PS:věřím,že toto je opravdu poslední příspěvek v tomto vlákně
-S-
313_otu_123 napsal:
tak to vezmem popořadě
Hitler o svých plánech do budoucna docela nahlas hulákal
koncentráky, pokusy, židi - vědělo se to, budem se klidně hádat
ty se rusům divíš
to co si dovolili němci v rusku to tu ještě v tak velkém měřítku nebylo
podle trestního práva je zločinec každej který o trestném činu
věděl a neoznámil ho
ještě něco ?
Fajn,
ono záleží jak ty informace podáž, že? Propaganda fungovala v té době skvěle, takže i z něčeho takového dozajisté udělali něco, co chtěli všichni. Jak popisovali koncentráky, to opravdu nevím,tak se hádat nebudu.
Jo Rusové byli hodně nasraný, to chápu, ale to vcelku Britové mohli být také po všech těch bombardováních atd. Ale to se dostáváme někam jinam.
Mně šlo o to, na kolik se mohl jedinec vzepřít davu, aniž by ho to stálo život? Jo tady všichni píšou silné řeči, jak oni by udělali todle, protože je to správné, ale pak přijde na věc a oni by drželi hubu a krok nejvíce ze všech. Když někdo někoho přepadne, tak na to ostatní pěkně z vysoka serou, aby postiženému šli pomoct, pokud by samy mohli dostat přes hubu. Ano jsou vyjímky.
Edit: trošku jsem to přeformulovat
Upravil/a WT_TeeDee dne 08-11-2006 19:03
1stCL_VLK napsal:
Už to vlákno konečně zamkněte
řeší se tady kdo je horší..ano Německo zabralo nás i Rakousko....ale co se stalo když bylo napadeno Polsko??SSSR do Polska vrthnul také--byl to pakt Německo a SSSR...nad tím se tady nikdo nepozastaví??že slavná rudá armáda zabrala část tehdy suvereního Polska,vtrhla do samostaných pobaltských států a napadla Finsko....
říká se -- kdos bez viny-hoď kamenem
PS:věřím,že toto je opravdu poslední příspěvek v tomto vlákně
-S-
Proč zamykat? Myslím, že zatím se tato diskuze vede korektně (na SVK rozhodně). Nikdo vyloženě nikoho nenapadá, tak proč? Je pravda, že to uhlo od tématu, ale k té fotce bylo řečeno podle mě vše a již není potřeba to déle komentovat.
Pánové, ja jsem taky hrozne chytry vsemu rozumim a vsechno znam a samozrejme vse hodnotim s dostatecnym nadhledem.
Takze Vam take sdelim s dovolenim svuj bezesporu nejmoudrejsi nazor.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.