Bf 109 tuhnul opravdu hodně, síly v řízení byly značné za všech rychlostí. Oproti tomu Spitfire měl jednu z "nejlehčích" výškovek mezi WarBirdy. Dle všech informací, které se ke mně dostávaly, se jedná o dva extrémy. Jak moc korektně jsou tyto modely interpretovány se dá těžko odhadnout.
Tempíku, Fw 190 se na rychlostech láme docela snadno Jak jsem již naznačoval dříve, když jsem při trénincích na Invazi řídil Spitfiry (a samozřejmě i Focke-Wulfy), tak mi to přišlo +/- stejné, nelámal jsem ani jedno. Paradoxně si myslím, že je mnohem snazší rozlámat Spita při nízkých rychlostech, než při vysokých. Fw 190 se pod 550 rozlámat bez podvěsů nedá, Spitfire ano, dokáže jít na vyšší géčka.
Fw 190 měl reálně především poměrně malé síly na křidélkách, na výškovce to už taková sláva nebyla. Na vysokých rychlostech ta letadla obecně limitují géčka na konstrukci a pilota, ne samotná schopnost točit (tam se to dalo dohnat trimem).
Při přitažení není problém rozlámat foka ani spita. Ale na potlačení se mi zdá Spit mnohem náchylnější. Tempest nebo P-51 ještě mnohem více.
Nechci tu porovnávat které letadlo se má lámat dřív. Ale samotné lámání mi přijde až moc přehnané. Spojenečtí piloti dostávali například antiG kalhoty, aby neusínali a těžko s tímto zároveň došlo k posilování konstrukce letounů. Osobně taky nemám s rozlamováním nějaký větší problém, ale také se mi párkrát stalo, že si letím, potlačím a křídlo pryč. U německých letadel se mi to nestalo nikdy (tím netvrdím že to nejde, jen že je to méně náchylné). Osobně jsem nikdy nečetl, že by se nějaký letoun během potlačení při úhybném manévru rozlomil a to bylo potlačení zcela běžným ůhybným manévrem všech stran.
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin
chlapi, i já si práce DT cením, na patch se těším, Každý krok směrem k větší komplexnosti motorů vítám.
ale k těm rozpadům a proč jsem toto zmínil.
rozpady při plusovejch G mi vaděj nejmíň. Obzvláště, pokud se přitahuje na citovku. dá se řídit jak podle stmívání obrazovky, tak podle těch zvuků (který připomínaj teda spíš piráty z karibiku) Nepamatuju se, že bych se rozpad kvůli přetažení vejškovky na plusovym G.
Neplatí to ale o "bedně s nářadím". Ta se prostě rozsype většinou z čistajasna. podle mě by se hodilo, aby toto proběhlo po nějakém alespoň jedno-dvouvteřinovém chvění. Hratelnost by se opět výrazně zlepšila.
Na co se dál hodně blbě zvyká jsou rozpady při negativních G, protože je zpravidla žádné varování neprovází. Ani nezčervená obraz, ani se letadlo nechvěje, ani nic nezapraská, ale rovnou se to rozpadne. (thunder, tempest, typhoon)
Befko a Fock se při tomto dají rozlámat jen velmi obtížně.
Stejně tak rozpady při výkrutech na vyšších rychlostech. Tam jsem byl nemile překvapen již několikrát. naposledy v lightningu a spitu. je fakt, že jsem asi v tomto zapojil i další osu. Tady v tom se musim ještě dokalibrovat.
Ale i zde bych si dovedl představit, že lépe než prostý statický lom by se hodila nějaká deformační sekvence, která by ho provázela a virtuálního pilota trochu varovala. Současná forma mi přijde poměrně zákeřná.
Nejsme ani profíci, ani v tom reálně nesedíme. boční výchylky, které se ve skutečnosti dají dobře cítit na prdeli můžeme přečíst jen z budíků a tam se člověk s befkem na šestce nekouká. Pokud je tedy letadlo v nějakém režimu blížícímu se strukturální pevnosti, nedalo by se do FM zakonfigurovat třeba podobné chvění, jaké je na maximálních rychlostech? Nebo nějaký jiný prvek, který by udělal rozpady čitelnějšími?
Mě osobně se zdá, že ona fantastická hratelnost série IL2 zde trochu utrpěla.
Obluda - hranici mezi hratelností a realističností má každý posunutou někde jinde....
Pokud DT obsahuje lidi, co reálně lítají a virtuálně hodně lítají, bude zřejmý posun směrem k realitě, možná až "přerealitě" a požitek z hraní může vymizet.
606_Tempik napsal:
Ovšem lámání letounů jak je to ted se mi prostě taky moc nelíbí. Pilot by měl dle mého snést méně než stroj a zajímavé by bylo krom ničení letounu na +10/-4 zraňovat pilota na +8G/-3.5. Nejeden pilot si přetížením pocuchal vnitřnosti a vrátil se s krví na obličeji a jeho stroj byl v pořádku.
Tempíku, zraňovat pilota při +8/-3.5 G ? Člověk je sice křehkoučkej ale ne zase tolik, akrobati si tolik nakládají úplně běžně. Lidské tělo vydrží bez poškození určitě větší přetížení než letadlo z WWII.
clone9cz napsal:
Farky, pozor na to paušalizování, když se otočíš doprava dozadu a zatáhneš na 6G+, tak to čekej následný potíže s krční páteří.
Vím, hodně jsem to zjednodušil. Spíš jsem reagoval na ty pocuchané vnitřnosti. Je jasné, že vysoký "géčka" nejsou sranda a musíš se na ně připravit, jinak se opravdu můžeš ošklivě zranit.
----------
Mimo soutěž - v jakém simu bylo slyšet jak pilot vydýchává géčka? Nemůžu si vzpomenout, určitě to byla nějaká "roura".
Každý laik musí vědět, že řetěz je tak silný, jako je silný nejslabší článek.
Co je nejslabší článek soustavy pilot+letadlo?
Když pominu že pilot omdlí dříve než letadlo, tak co je nejslabší článek letadla?
Hlavní nosník křídla, nebo vedlejší? Nebo snad dokonce ovládací plochy ?
Jaký se používá bezpečnostní násobek při stavbě letadel? Tuším 1,4 (ne li více, takové výtahy mají bezpečnostní násobek 3), ale opravte mne jestli se pletu, jsem už dlouho ze školy a ač letecký inženýr, stavbou letadel se neživím.
Z toho mi plyne, že ač se DT snažili přiblížit realitě, tak se naopak vzdálili. Né tedy, že by to udělali úplně špatně, jenom by to chtělo doladit a přehodnotit "limity" a vzít v potaz pilota.
Takže pokud mám letadlo konstruované na +10/-4G tak bych očekával při těchto hodnotách ztrátu nějakeho ovládacího prvku a ne praskání, či dokonce prasknutí draku či křídla. Dále bych pro praskání použil násobek 1,2 (+12/-4,8G) a pro deformaci 1,4 násobek (+14/-5,6G) To vše bych ale nedělal jako okamžitý efekt, ale řekněme 2s po dosažení těchto limitů.
Tomu by mělo předcházet varování a to buď formou chvění, nebo black/red outu, řekněme s nástupem +8/-3,5G opět 2s.
Ono historicky těch případů, že prasklo křídlo moc nebylo. To byl až následný efekt ztráty ovladatelnosti letadla a to buď tím, že pilot omdlel a přešel do neřízeného pádu, nebo že právě přišel o nějakou řídící plochu a následně letoun přešel do nekontrolované spirály.
Další věc, co jsem tak četl, nebyl ani problém Géček jako takových, jako spíše to, že se překračovaly maximální rychlosti.
Samozřejmě, že byly zaznamenány překročení G limitů, ale to se většinou dělo u školních letek, tudíž u nováčků a nekončilo to vždy havárijí, ale spíše poškozením letadla, které pak šlo na opravu.
Dálší zajímavost co jsem někde našel je, že někdy kolem roku 1942 se začali dávat do Befek tabulky s limity. Že by konstrukční problém?
Spíše ne, přikládá se to tomu, že piloti nebyli dostatečně školeni (asi hodně nováčku po BoBu).
No v každém případě je IL momentálně hůře hratelný co se týká DM jako RoF a to jsou chmelnice Upravil/a 313_Paegas dne 01-01-2012 12:14
MicroWave napsal: We need another round of Beta testing, so I wouldn't expect a release at least for another month.
Vzhledem k tomu, ze se Tozzifan nechal strhnout euforii cekani na patch, dovolim si ho opravit - onen MicroWaveuv prispevek je datovan k 15. zari 2011, cili je to 3 a pul mesice stare, coz by klidne na betatesting mohlo stacit, tudiz to o datu vydani az tak moc nevypovida.
Ale ja vim z jake doby je prispevek. Jen me s**e kdyz mi nekdo s**e na hlavu a dela jako ze nic. Jak pises je to tri mesice a nic, zadne info, jen guide. Vim ze jsou vsichni nadsenci a delaji to zadarmo ve volnem case. Kua tak ale neslibuju nic, kdyz nevim kdy to bude. Taky by jsi byl nasr**nej, kdyby ti kamaradi slibovali ze ti prijdou na stavbu pomoct za tyden a prisli az pristi jaro. 4.11 slibovali uz na jare tohodle roku a je tu nov
y rok a nic. At se na me nezlobi, ale tohle slendrianstvi mi neco pripomina.
TozziFan napsal:
Ale ja vim z jake doby je prispevek. Jen me s**e kdyz mi nekdo s**e na hlavu a dela jako ze nic. Jak pises je to tri mesice a nic, zadne info, jen guide. Vim ze jsou vsichni nadsenci a delaji to zadarmo ve volnem case. Kua tak ale neslibuju nic, kdyz nevim kdy to bude. Taky by jsi byl nasr**nej, kdyby ti kamaradi slibovali ze ti prijdou na stavbu pomoct za tyden a prisli az pristi jaro. 4.11 slibovali uz na jare tohodle roku a je tu nov
y rok a nic. At se na me nezlobi, ale tohle slendrianstvi mi neco pripomina.
Jedine, co ti kamarati oznamili bolo, ze nepridu minimalne mesiac a nic konkretne ti neslubili.
Vis Tozzi, to co pises o te stavbe, to jsem doopravdy zazil Sice neslo o kamarady, ale o remeslniky, nicmene stalo se to, takze pokud se budu ridit timto prikladem, tak pak se DT nevymykaji z bezne reality
Jinak chapu, ze jsi rozladeny, taky se na ten patch tesim, a urcite nejsme sami, ale zpusob informovani se tusim DTakum vytykal uz loni a tak to beru, jako ze to k nim patri. Stejne, dokud to nevypusti, budeme rozruseni, at uz se o tom povede diskuse nebo ne, takze musime holt vydrzet a tesit se. Mozna je lepsi nemit konkretni termin, kdyz by se treba kvuli nejakym bugum musel nekolikrat posouvat. Tusim je nejake porekadlo/prislovi o sladke nevedomosti, ktere by se k tomu hodilo, ale nechce se mi to googlovat
310_Obluda napsal:
Na co se dál hodně blbě zvyká jsou rozpady při negativních G, protože je zpravidla žádné varování neprovází. Ani nezčervená obraz, ani se letadlo nechvěje, ani nic nezapraská, ale rovnou se to rozpadne. (thunder, tempest, typhoon)
Befko a Fock se při tomto dají rozlámat jen velmi obtížně.
Obludo, je pravda, že s Bf109 si môžem dovoliť ísť na -G, ale to sa o FW nedá povedať ani náhodou. Veľmi ochotne mení geometriu krídel, U +G pri vysokých rýchlostiach sa lámu oba typy.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.