Snakesi, já právě o současném letovém modelu Bf 109 příliš velké iluze nemám (mrkni na mou poznámku snad na Saldyho text k Bf 109 na předchozí straně). Vím, že to trimování je trochu absurdní, stejně jako používání klapek. Na druhou stranu pokud by se změnilo (zpomalilo) trimování, mohl by to být krok vpřed. Mimochodem, v CLODu je to hodně podobné - sám jsem to zkoušel. U Bf 109 je spousta dalších divných věcí. Chybí některé rozšířené verze, naopak máme namodelovanou G-2/1,42 ATA, což byla totální raritka...prostě by to chtělo kompletní revizi všeho. Snad jen DM mi přijde rozumný a vyvážený..
Sloty jako takové Šturm neumí. Jsou sice udělané graficky, ale FM jejich vliv prostě nedokáže namodelovat (skokové zvýšení Cx a Cy na vyšším AoA...je to tam nějak šizené). Mám za to, že je pořádně neumí ani CLOD, dobrý náběh je ale v BoS.
Fuči, jsem si jistý, že i když tvá jediná láska je Fokáč, tak moc dobře víš, že Mezci v ILu jsou co se týče letových vlastností mimo. Trimování befkařů je taky ujetý. Ve skutečnosti totiž přenastavení stabilizátoru nebyla otázka půl vteřiny. Např. přestavení stabilizátoru z jedné krajní polohy do druhé bylo plných 5 a 3/4 otáčky kolem o průměru cca. 30cm (a rozhodně to nebylo stylem jako klička na stahování okýnek u auta). Druhá věc je ta, že to stejně nepomohlo Befku utáhnout zatáčku, pač šlo velmi ochotně do přetažení. Takže i kdybys v rychlosti a díky trimu přitáhnul, tak éro "čumák zvedá, ale (skoro) netočí". V ILu stačí stáhnout plyn, otočit trimem a točíš se jak čamrda. Např. v Clodu je tohle udělané velmi dobře a opravdu tam funguje i to, že pokud máš za zadkem Befko, stačí Spita nebo Hurrika převrátit na záda, nabrat rychlost a přes výškovku brejknout (jak to popisují taktické poučky pro britské piloty).
Další věcí je zakmitání křidélek a tím rozkývání letadla vlivem změny obtékání konců křídla, pokud se vysunou sloty. Ale o zakomponování tohoto do FM se asi nikdo nikdy ani nepokoušel a nevím, jestli to nějak nevyřešili v průběhu vývoje 109.
Zajímavé vzhledem k realitě v ILu je, že G-čková řada prý trpěla na lámání konců křídel při vysokých rychlostech a od podzimu 1942 nejméně do léta 1943 byly oficiálně snížené limity povolených max. rychlostí. Limity byly níž než u Spitů IX ...
Jsem přesvědčen, že nic z toho se už v ILovi nezmění, protože by pro to musela být vůle. DT i modeři dělají úpravy FM ve hře podle vlastního uvážení a zadarmo, takže když nechtějí, nic se nezmění. Zbývá to buď lítat nebo nelítat.
Ale na tohle téma jsem musel zareagovat, protože zlehčování takových nedostatků FM u letadla, které je jedno ze dvou stěžejních stíhacích typů LW přijde zas absurdní mě...
PS: Dlouho se tu neukázal Punik, tak jsem chtěl trochu rozjet diskuzi ... ať mám v práci co číst
Výpomoc trimem ve velké rychlosti popisuje velká spousta pilotů a v těhle rychlostech zdaleka nebylo potřeba točit 5 otáček.
Hoď prosím nějaké info k lámání křídel. Ve všech manuálech co mám je uvedeno 750 km/h. Ani nevím, že by se v G vůči F nějak sahalo do křídel.
Jinak ano, vzhledem ke všemu co mám ohledně 109 načteno mi příjde, že by měly 109 ve šturmu tuhnout o něco víc než momentálně tuhnou.
Jinak vzhledem k realitě ve všech testech G-6 vs Spit IX, popisují že 109 spita v divu přeakcelerovala. Když jsme to nedávno zkoušeli nebyl tam z toho ani náznak a FW začal ujíždět až nad 700 km/h.
Chybí některé rozšířené verze, naopak máme namodelovanou G-2/1,42 ATA, což byla totální raritka...prostě by to chtělo kompletní revizi všeho. Snad jen DM mi přijde rozumný a vyvážený..
Ona zrovna G-2 sice na budíku má 1.42ata ale poměrně dobře odpovídá testu G-1 na 1.3 ata : 535 u země (sturm 538), 660 v 7km (sturm 668).
F-4 máme taky jen 1.3 ata.
Což je další problém 109 ve šturmu kdy výkony které dávaly v režimu Steig u.Kampfleistung (tedy 30 minut) nepodržíme bez upečení motoru ani 5 minut.
Early G-6 by měla být pomalejší než je, ale neměla by působit o tolik těžší než G-2 (MG 131 je nárůst 40kg). Late G-6 by zase mohla být klidně o něco rychlejší.
G-6/AS je kompletně vycucaná z prstu a neodpovídá ničemu.
K-4 z nějakého neznámého důvodu stoupou líp než G-10.
Místo toho se ale radši modelují IK-3 a podobný věci
Pokud se nepletu, a platí to co mi kdosi kdysi (díky Archie) prásknul, mělo by být pořadí úprav následující:
Spitfiry, FW, P-40, Befka, Jaky, La, Ily
Osobně doufám, že to ještě platí a není to dezinformace ...
To by bylo krásné. Přál bych si 3 věci:
- Vc bez Vokes filtru nebo provedení jako u Bf, aby se objevoval na pouštních a pacifických mapách
- plně funkční gyrozaměřovač u IXe a dál
- aspoň jeden Spit s motorem Griffon
- update FM 109tek skončil v dubnu 2013
- update 109tek 3D model byl spíše zavrhnut, jako příliš rozsáhlý projekt
- omezení rychlosti trimování je zajímavý nápad, nicméně se tím nikdo nikdy nezabýval a pochybuju že se tím někdo zabývat bude. (Tím mají 109tky trochu navrch)
- tuhnutí vejškovky/směrovky je pouze zjednoušeně (všeobecně) simulováno
- skokovou změnu vztlaku při vysunutí slotů nelze korektně simulovat v IL2, pouze plynule
- gyro u Spita nebude
- gyro Askania pro FW je sice připraveno, ne však implementováno
- Filtry na Spit VC prozatím nikoho netankujou
- @Werner IK-3 je placený projekt lidí z Chorvatska, pro ně je to srdcový projekt jako byla pro CZ komunitu B-534 i když je na bojišti WWII prakticky nepoužitelná. Nikoho z DT IK-3 nezajímá, přesto tam je. He-177 byl přijat mnohem lépe.
jen pro info 4.13 je prozatím ve stavu polo-komatu ... nic moc se na tom neděje ...
@Werner
Našel jsem to omezení rychlosti na www.wwiiaircraftperformance.org. Spíš jsem myslel, že to někdo potvrdí nebo vyvrátí. Nejde o 750 km/h, ale spíš o to, že museli vydat nařízení, kde se limity snižovaly protože k takovým nehodám docházelo.
Ad. pomáhání si trimem ... no bodejť ne, když jinak by s tím těžko pohnuli. (5 a 3/4 otáček je na celý rozsah - 11,8°)
Několikrát jsem četl zmínky o tom, že pronásledované Befko prostě pokračovalo v divu až do země, aniž by po něm pronásledovatel vystřelil. Nebo taktický pokyn Britským pilotům, že pokud se jim podaří aby je Befko následvalo při půlvýkrutu na záda a po hlavě dolů ve výšce 3000 ft. a níže, nemá Němec šanci to vybrat...
On i Lipfert popisuje, že piloti Jaků se snažili unikat zvraty nízko nad zemí, v kterých je 109 nemohly následovat. (popisuje i historku, kde to Jaku rozmluvil kopec )
V ilovi se tyhle úniky moc dělat nedají, protože 109 v každé zatáčce velmi výrazně ztrácí rychlost a rychle se dostane do zóny, kde už reaguje dobře. Kdyby 109 držela rychlost jako např. Mustang, bylo by to tuhnutí mnohem nepříjemnější.
Nicméně ačkoli všichni piloti potvrzují tuhnutí, snad nikdo se nevyjadřuje, že by šlo o přímo o ztrátu kontroly. Pak už bylo na každém, aby si pohlídal, aby se nevrhnul v kilometru při 700km/h kolmo dolů.
Takže gyro pro brity, kteří ho zavedli sériově a jako první v počtu několika tisíc kusů nebude, ale 2ks FW, které testovali Askanii ho mít budou ?
OK, tak až se bude vybírat další placený projekt, víte na co přispěju.
Na co přispíváš je tvoje věc . Nicméně DT pro 4.13 (a myslím, že ani pro žádnou jinou verzi) o implementaci Askanie neuvažuje a snad ani vážněji neuvažoval.
To čumim. A já se ptal jen na výškovky
Takže jsem z diskuse snad ?správně? pochopil..
Je to tak, že silnější tuhnutí namodelovat nějak jde. (Např. jako u P38 - Pamatuju svůj první nálet v divu na pozemáky ještě asi v 4.09 a jaké bylo moje překvapení, když jsem po odhozu na kemp pokračoval dál do přilehlého rýžoviště... Tím samozřejmě nechci srovnávat P38 s Bf109) Nicméně modelovat to jde..
ALE nemá to cenu modelovat, protože jekékoliv namodelované tuhnutí lze krásně obejít trimem? Takže s letadlem je potom možné provést utaženou zatáčku, podobně jako při plném přitažení kniplu a záleží jenom na tom, jestli to konkrétní letadlo vydrží?
No a co se týká toho zmíněného návrhu řešení zpomalením trimu - Nebude to marný krok, když se to ve finále bude chovat při limitech stejně, jenom si pilot včas vytrimuje a do dajvu/do souboje bude vstupovat s kompenzujícím potlačením kniplu?
No zaujalo mně v odkazu od Wernera toto:
"With the wrong trimset - the one for cruising at high altitude it was not possible to pull out of the dive just by using the stick. They needed to use the trimwheel to recover the plane from the dive. This happened in such violent manner that the testpilot had to push the stick foreward to be not blacked out...
If the trim was set to +1.15° it was possible to recover without using the trimwheel - both flightpaths, with and without the trimwheel, are very similar. So even with the concrete stick the limitating factor seems to be the pilot."
Dle tohoto tvrzení by bylo lépe pro konkrétní typy namodelovat, aby se při nadměrném použití trimu v dajvu pilot dřív posr..ehh pardon.. uspal Tím by byl více limitovaný ztuhlou výškovkou a trimem by si mohl pomoci jenom opatrně. Dosáhlo by se i podobných letových drah, jako když to s trimem přežene a musí kompenzovat potlačením, tak jak je to uvedeno v tom odkaze? Co vy na to?
Hoď prosím nějaké info k lámání křídel. Ve všech manuálech co mám je uvedeno 750 km/h. Ani nevím, že by se v G vůči F nějak sahalo do křídel.
Je-li tohle oficiálně uvedená maximální rychlost v dajvu u 109, proč je potom v ilovi 800km/hod u F a G2 a od G6 dokonce 850?
To co píše JD je i moje zkušenost. Lítám Ila od vydání a 109 do 4.10-11 (?) tuhly na výškovce podstatně více (stejně P38).
A ještě jedna věc mě zajímá, nicméně jde jen o pocit, třeba to tak není (netestoval sem), ale proč mám pocit, že 109 mají vyšší dolet než Spity? Respektive, asi není dobře namodelovaný palivoměr ve spitech...
Vous etes des femmes,des esclaves,des chiens.Je crache sur vous!
Hoka hey!
Je-li tohle oficiálně uvedená maximální rychlost v dajvu u 109, proč je potom v ilovi 800km/hod u F a G2 a od G6 dokonce 850?
To že je v manuálu 750 km/h znamená, že je to naprosto bezpečná rychlost. Že letadlo vydrží víc není nic nenormálního. BTW limit 750 km/h měl už emil a ten se při téhle rychlosti rozpadne.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.