Tajpan:
Poviem vám , krvi by sa vo mne nedorezali. Musím už teraz pochváliť navigátorov V G4, prileteli zo západu a to asi nik nečakal. A poviem pravdu, už sme ani nečakali. Prekvapenie bolo dokonalé a treba uznať , že G4 sa podarili aj zásahy do jednej l. lode. S! Ale už tu boli aj corsáry a tie odviedli super prácu s raketami. S! Mne sa podarili poškodiť a zničiť jednu G4, vedenú Razom. S! Už to vyzeralo na osamotený nálet bettyniek, ale zareagoval flak na sever , kde boli len tri? hrdinské zerá. Ale nemali šancu. Hopere, ten tretí corsár bola divoká kočka. S! Utočný sväz Bettyniek a zier bol zničený za cenu jedného corsára. Aj ked Bettyny trafili jednu l.lod, neboli viditelné žiadne poškodenia. Klasika, pristátie. S!
Kolik tam ve vzduchu bylo těch Corsairů nakonec ve vzduchu? Původně jsem myslel, že jsem někomu říkal, aby ve vzduchu hlídkovala dvojice strojů..ale už nevím komu. Jak vás mohlo napadnout si na to vzít rakety? Vědět, že vás to může napadnout, tak to zatrhnu..jsem u svazu vystřelil po odstoupávajícím Corsairu a když padla poslední Bettyna, tak jsem s celou svojí trojicí vzal nohy na ramena a valil domů
Ja teda na hlidkovani rakety nemel, ale co jsem mel byl super lag pri padu na Betyny jak uz jsem driv psal. Diky nemu (20 sekund letu rovne z kurzu primo proti doprovodu ) jsem se dostal do peknyho prusvihu (Zera kolem me) ze ktereho jsem jentak tak vyvazl bez poskozeni. Pak jste zacali zdrhat a ve chvili, kdy jsem se vratil nad svaz letadlovek(to uz japici zdrhali), tak teprve nas radar rval POPRVE o utoku.....to by videl i kuchar od krajeni cibule - a ten uz by to rval pri priletu.
Po skonceni akce jsem byl u vas na TS a tam myslim Bumik rikal, ze ten nas radar (Fucida) daval nejaky mylny informace podle kterych vas nemohli poradne najit (bo neco v tom smyslu).....tak nevim....asi ho taky videli/slyseli.
Ad mapa: Tak me to zase neprislo nejaky + , ze jsem videl mapu s cilema. Mel jsem je napsany na mem itinerari presne dle rozkazu pred zacatkem akce, coz by se ve skutecnosti asi taky nestalo. (Vedeli bychom driv na co pujdeme )
Ze by AP HAVRy v poctu 14ks asi tu velkou mrchu nerozcoudili ???
Ale to jen tak jako postrehy z meho vcerejsiho vecera u tracku.
Rufu napsal:
Jak to tedy bylo s tou naší skupinou Shidenů?
Co je správně AK11 nebo AP11?AP15 je správný mluví o něm obě strany.
Protože pokud AK11 tak nám Fučida dal mylné info?
Nebo jste vy amíci zničili mosty pro volský potahy a ne pro vojenskou techniku.
Jak to byl s Shideny? Teď, když vyděšeně koukám na mapu akce, tak je mi jasné, že naší skupině byl dán rozkaz hlídkovat v sektoru, kde jsme neměli sebemenší šanci potkat kohokoliv z američanů!!! Zřejmně nejvýkonější skupina japonců (aspoň co se týče strojů ) tak byla odsouzena k poslouchání Jimíkových skvělých pohádek a pálení drahoceného benzínu. Podle našeho zadání se jevil sektor s mostem v AP11 jako místo, kde máme šanci na velmi četné průlety američanů a AP 15 jako místo, které bude zřejmě napadeno jako jeden z posledních cílů ...Vědět o SKUTEČNÉM rozložení našich VLASTNÍCH jednotek, tak se tam nemotáme dvě hodiny naprosto k ničemu. Na TS při brífingu nám Fučida líčil, jak se naším sektorem bude prohánět spousta Helcatů a Korzárů ... Holt poučení pro příště ...Stíhač má aktivně vyhledávat boj.
310_cibule napsal:
Z rozkazů se nepodařilo splnit pouze potopení bitevní lodi, což bylo s daným planesetem vyloučeno.
Nechci nejak smrdet, ale my potopili bitevni lod s 250kg pumama na 5 naletu, tzn na 2500kg pum a to unesou 2 korzari....
2 Corsari(2x 2x500=2000) ? Que ? Takze jsme meli vzit jako 2x500 + 8AP HVARu na mosty a 50 paliva abychom se odstouchly z te stojici mrchy a s benalem (kteryho to pri tomhle nastuchu asi spapa vic) meli litat ty dalky... dost napjaty, nemyslis ?
AD SBD: SBD teda meli byt na WESTU, aby stihli do pul hodiny nicit vas svaz .... ale jinak panove v SBD...klobouk dolu Co jsem shledl v tracku byla nadhera
Upravil/a 312_HeRa dne 02-04-2007 08:56
Cibul:U toho svazu bylo "jen" 6 Corsairu a 2 Wildcaty:-).Byl to docela adrenalin vas poslouchat na TS, odstartovat, pak hodinu mackat rucni zatazeni podvozku a pritom jit celne proti tem bettynam:-).
Fuci: proste jste trefili blbou dobu utoku...Kdybyste zautocili o 5 minut driv, byl by tam jen Tajpan s Wildcatem a kdyby o 5 minut pozdeji, tak by tam byl 1 Wildcat a 3 Corsairy
K mapeodle mne bylo spravne, ze nam to Lekk ukazal. Nebo si myslis, ze by pri vylodeni jen rekli lette nekam do toho a toho sektoru a tam neco najdete? Tohle by slo mozna nekde na vychodni fronte, ale ne nekde, kde neco naplanovali Amici, nebo Anglani.Podle mne by tomu u red musel predchazet velice podrobny pruzkum a pote briefing s vyznacenymi cili na mape + fotky.Jedina problematicka otazka je, jestli nam mel ukazat kde je ten japonsky svaz.
Glad69 napsal:
Cibul:U toho svazu bylo "jen" 6 Corsairu a 2 Wildcaty:-).Byl to docela adrenalin vas poslouchat na TS, odstartovat, pak hodinu mackat rucni zatazeni podvozku a pritom jit celne proti tem bettynam:-).
Fuci: proste jste trefili blbou dobu utoku...Kdybyste zautocili o 5 minut driv, byl by tam jen Tajpan s Wildcatem a kdyby o 5 minut pozdeji, tak by tam byl 1 Wildcat a 3 Corsairy
Aha, myslel jsem, že v té době už jsi byl v corsairu (poté, co Tajpan dopředu oznámil, že končí a držet ve vzduchu jen jednoho wildcata nemělo cenu). Ve skutečnosti tam stejně byly ty corsairy tři. Já se dostal do vzduchu, když šla poslední bettyna dolů. Myslím, že Mamuťák s Crowleym na tom byli jen o pár minut lépe.
Glad69 napsal:
K mapeodle mne bylo spravne, ze nam to Lekk ukazal. Nebo si myslis, ze by pri vylodeni jen rekli lette nekam do toho a toho sektoru a tam neco najdete? Tohle by slo mozna nekde na vychodni fronte, ale ne nekde, kde neco naplanovali Amici, nebo Anglani.Podle mne by tomu u red musel predchazet velice podrobny pruzkum a pote briefing s vyznacenymi cili na mape + fotky.Jedina problematicka otazka je, jestli nam mel ukazat kde je ten japonsky svaz.
Musím říct, že se ke mně nedoneslo, že primárním cílem je ten svaz lodí. Nicméně by to stejně bylo jedno, protože bychom ho prvním útokem nepotopili, ani kdybychom vzlétli se všemi corsairy a dvěma pětistovkama (měl jsem kvůli lagu problém cílit rakety, pumami bych možná trefil oceán, ale není to úplně jisté).
Podle toho, co se dozvídám až tady, by náš případný druhý útok přišel pozdě. Jenomže my ho stejně na začátku vůbec neplánovali, protože jsem byli primérně směřováni na mosty a baterie.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Nicméně nechci, aby to působilo jako brblání. Ani to tak není myšleno.
Zmatek k válce patří. Málokdy vyšlo vše podle plánů. Já jsem byl s tou akcí navýsost spokojen, i když chápu šideny, že jim ty tři čtyři hodiny u compu mohly přijít trochu nudné.
Upravil/a 310_cibule dne 02-04-2007 12:18
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
310_cibule napsal:
Nicméně nechci aby to působilo jako brblání. Ani to tak není myšleno.
Zmatek k válce patří. Málokdy vyšlo vše podle plánů. Já jsem byl s tou akcí navýsost spokojen, i když chápu šideny, že jim ty tři čtyři hodiny u compu mohly přijít reochu nudné.
Výborně, takže příště jdeš do šidena ty
Ještě v neděli u oběda, když jsem obíral kuře, mě bolel loket. Tak moc mi při tom dlouhém nic nedělání v jedné poloze zatuhnul
Pomoc stavebnemu batalionu zabranila mojej ucasti na prvom lete Bettyn, ale radiom som po prichode k jednotke dostal uistenie, ze v druhom utoku pre mna maju miesto.
Nalozili sa torpeda, let vo vyske az k hranici radaru, potom sklesanie pod jeho uroven. Doktorp skvele navigoval, takze to slo podla planu, dokonca sme drzalu vcelku solidnu formaciu. Po uisteni, ze lode su v ose vychod-zapad padlo rozhodnutie predlzit let, otocit na sever a utocit odspodu.
Coskoro sme vleteli do flaku a utokov stihaciek. Vysledok formacie neviem, utocil som druhy v poradi a torpedo veduceho aj moje preukazatelne lod zasiahli, tym padom je IMO spravne ju povazovat za vyradenu a akychkolvek dalsich akcii.
Ci sa ostatnym podarilo odhodit torpeda neviem, ale mozem overit.
Utok masy stihaciek a palba flaku sa zial ukazali byt "k neprezitiu".
Nasledoval utok Kamikadze. Uzasny roj much doletel do oblasti a usporiadane zautocil na lode. 2x ma napadol Corsair este vo vyske, ale brejkol som im za cenu blackoutu - takze nakoniec som bol poslednym utociacim samurajom. Uspesnym.
Vzhladom na pocetnost zasahov LL je vhodne povazovat ju za znicenu.
Z celej skupiny Bozskeho vetra myslim stihacmi ani flakom nebol zniceny jediny clen, vsetci splnili svoju ulohu.
310_cibule napsal:
Zmatek k válce patří. Málokdy vyšlo vše podle plánů. Já jsem byl s tou akcí navýsost spokojen, i když chápu šideny, že jim ty tři čtyři hodiny u compu mohly přijít reochu nudné.
Ještě v neděli u oběda, když jsem obíral kuře, mě bolel loket. Tak moc mi při tom dlouhém nic nedělání v jedné poloze zatuhnul
No pokud vím, tak jsem říkal, že máte létat i nad pláže, ale tam se Amíci zae až tak moc nevyskytovali, takže byste je taky potkali těžko. 100% jistota na kontakt byla v posledním kamikaze letu, jenže ten letěl jen Georgeu a Jimik.
310_cibule napsal:
No pokud vím, tak jsem říkal, že máte létat i nad pláže, ale tam se Amíci zae až tak moc nevyskytovali, takže byste je taky potkali těžko. 100% jistota na kontakt byla v posledním kamikaze letu, jenže ten letěl jen Georgeu a Jimik.
Potvrzuju, že ani nad plážemi nebyl nikdo. Páč jsme tam byli taky. Jen co jsi nám to řekl, jsme se vydali na jih.
Příště by stálo za to, to pořadí akcí obrátit. Ne každej je schopen vydržet tak dlouho.
310_cibule napsal:
Potvrzuju, že ani nad plážemi nebyl nikdo. Páč jsme tam byli taky. Jen co jsi nám to řekl, jsme se vydali na jih.
Příště by stálo za to, to pořadí akcí obrátit. Ne každej je schopen vydržet tak dlouho.
červení si to obrátili..nejdříve lodě, pak mosty a pak pláže..takové bylo pořadí požadované mnou . No jenže mosty se udělaly až úplně nakonec. Musíme se příště přesněji domluvit s protistranou.
Omyl Fuci.....nejdriv byli lode, ten samy let mosty v AK-L11
Druhy let EDIT: byl cover nad lodema , 3. let mosty v AP 15 a nasledne Baterie v M8. Presne jak rikas....takove jsme meli rozkazy, takhle jsme leteli.
Upravil/a 312_HeRa dne 02-04-2007 16:02
myslíš jak FM-2 zničily dva mosty? Ano, ale cíl to byl jeden. Druhý cíl byl zničen až ve 22:20 - to už tam N1K nehlídaly a letěly domů připravit se na krytí kamikaze. Report by Cibule vypadá docela přesný..
Pokud jste ve 22:40 dostali instrukce, že se na vás řítí Džaponci, tak asi vaši operátoři museli být skutečně na šrot. Kamikaze skupina totiž vzlétala přesně ve 23:00 z letišť Omura a Fukuoka, stovky kilometrů mimo dosah radarů
1stCL_Fucida napsal:
myslíš jak FM-2 zničily dva mosty? Ano, ale cíl to byl jeden. Druhý cíl byl zničen až ve 22:20 - to už tam N1K nehlídaly a letěly domů připravit se na krytí kamikaze. Report by Cibule vypadá docela přesný..
Pokud jste ve 22:40 dostali instrukce, že se na vás řítí Džaponci, tak asi vaši operátoři museli být skutečně na šrot. Kamikaze skupina totiž vzlétala přesně ve 23:00 z letišť Omura a Fukuoka, stovky kilometrů mimo dosah radarů
Fuči, všude jsem psal čas cca. (schválně jsem to tam tímto zdůrazňoval), nedělal jsem si zápis. Čím později večer, tím jsou ty údaje méně přesné. Šlo mi hlavně o posloupnot.
To hlášení od radarů tedy asi přišlo později, ale byla to každopádně poslední naše bojová akce - tedy přesun nad svaz EAST a hrdinná smrt.
1stCL_Fucida napsal:
červení si to obrátili..nejdříve lodě, pak mosty a pak pláže..takové bylo pořadí požadované mnou . No jenže mosty se udělaly až úplně nakonec. Musíme se příště přesněji domluvit s protistranou.
Neobrátili. Nejdřív jsme šli na lodě, pak na mosty (ty jsme oba zničili, nikdo neřekl, že mají být oba zničeny při jednom útoku), druhý jsme zničili až při druhém a pak na baterie (druhý cíl druhého útoku).
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.