January 02 2026 13:32:22
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 9

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » Speciální mise
 Vytisknout diskuzi
Poslední konvoj - Malta 1943
1stCL_Wedge
Díky za pěknej výlet! Mrknutí

Dartanan
No a muj report.. letel jsem v JU88 Trop.... par chvil mi trvalo připojení diky jedné chybičce, poté jak jsem se pripojil sednul jsem, dal jsem torpeda, palivo....

kurtis pak začal rozdělovaní cílu které se pak delo ješte jednou, tudiš jsem dostal jednu sadu cílu a pak druhou, poté sme se začali formovat na vzlet asi tak v 3/4 drahy, byl jsem druhý hned za velitelem kurtisem a turoval jsem motory, jak sme se seřadili tak sme dali plný tah a vzlétavali kurtis mel předemnou naskok po startu tak 200 metru už se dostaval do vzduchu a najednou bum... zablesk... sem se vic zakoukal a kurva les snažil jsem se to maximalne přitahnout ale byl jsem dlouhy a pomaly a nasledoval jsem kurtise a za nim i třetí pilot prvni trojky.... poté přišlo dohadovani co dal, přišel rozkaz že byla to chyba serveru neplanovana a tudiš mužem znovu, tudiš s osmi Ju z prvniho staru byly ve vzduchu tři které leteli napřed a pak za nimi letela skupina vedena kurtisem (bylo nas 5) a nastalo nové rozdelení cílu.

let byl pohodovy akorát špagetacká ochrana nikde i když asi tam neco bylo ve velké výšce v kondenzaci, pobavili sme se jamamote a jeho povakovým plavbam a chytáním ryb, leteli sjme ve vyšce cca 1-2 km v přesným kurzu 180a před maltou jsme začali klesat, mezitim trojce uspešne startujicich Ju 88 napadla přistav a za zničeni jednoho stoje byl uspěšný.

mezitim sme se seřadili do vlačku a klesali s přeletem nad maltou v malé vyšce, pred přistavem sme se rozdelili na dve skupiny a napadli své cile, dle meho byl přístav byl uzky a tak jsem bohužel dostal jen jeden cil druhý minul jelikož nebyl čas na presné nastaveni (moc malo prostoru, už jen vyhybaním industrilaním stavbam v přistavu) poté let domu a sformovaní našeho pěti roje, nalet byl uspěšný každa dostal nejméne jednu lod.

Let domu byl celkem pohodovy az když sme uvideli sicilii tak cca na 10 hodine sme videli chumel stroju což byly nakonec B 25 a po chvili nas napadla trojce P38, hned prvni ranou mi zabili střelce a mne težce zranili plus poničili kabinu. poté sme přešli do obraného kruhu, který později přešel do tesné formace a znovu napadaní dvou P 38 schytal to vedouci kurtis který přišel o vyškovku a pak merten který zacal kouřit a poté se od nas odpoutal k nouzovýmu opuštení stroje.

mezitim poškozený kurtys navedl zbyvajici JU 88 nad letište a pak se katapultoval. šel jsem na přistani ale nalet P38 mi poškodil klapky a tak jsem si dal pulkolečko a uspišil jsem přistaní (duvod byl ten že se mi chtělo brutalně na toaletu a potreboval jsem co nejdříve sednout), na draze zrovna přistala jedna JU 88 a poté narolovala a ukončila let ja šel na přistani ale bohužel jsem lehce mimo ale šlo to bohužlel jsem si neuvedomil rozpetí JU 88 a pri dosedani jsem o blizko stojici stroj zavadil levým křidlem, pri kterém stroj explodoval a mne to utrhlo levé křidlo a zřidil jsem se po 50 metrech dál.

Tim bych chtel podekovat za dobrou specialku, také poděkoval za vyborný let a utok, a poté omluvil pilotovi na zemi za uspechaný přistani (težce se mi chtelo na velkou stranu) a naší likvidaci dvou stroju.

311_Rampa
dobrá, chápu, že machci měli nedostatek paliva. To pak mění celou situaci. Příště napište i důvod do toho příspěvku kde píšete že se Macchi rozhodly neutočit na B25. Samozřejmě tenhle důvod je jasný a tak tedy S! tomu, kdo se přece jen rozhodl na nás zaútočit na úkor svého návratu.

barry:

Pokud ti tam v jeden okamžik přilítnou Fw190, Machci i Ju88 a ty máš k dispozici pár spitů, nemyslím si, že by jsi zrovna řešil co a jak a na koho správně zaútočit, navíc v okamžiku, kdy už měly spity vyrazit na sraz s bombry. Ověšený bandaskama a pumičkama by asi moc dobře nestíhaly.
Upravil/a 311_Rampa dne 17-05-2009 12:44

1stCL_pbarry
Já myslim že je velice dobrá taktika startovat nad moře na sraz s bombry, kteří mají vlastní, byť zredukovanou ochranu, když máš nad maltou hromadu modrejch, včetně bombardérů, což je imho hlavní ukol spitfirů a vždycky byl. Chránit maltu.

Ja také velice dobré, si brát ke spitfiru pro tento let bomby. A je dobré zdrhat nad moře a nechat opozdilce masakrovat přesilou, nestarat se.

Ta hláška o 15ti mintách měla jít jen na náš kanál v tom smyslu že nemáme tolik paliva tam čekat a že tudíž asi proletíte k ochraně konvoje. Hláška byla určená Junkersům aby věděli že můžou čekat odpor.

Mě se zdá že je vám opravdu líto že sme vás tam nerozstříleli na přistání... nechápu.

Add 15 minut. Na většině posledních ( dva roky dozadu) akcí byl tento limit na přezbrojení letek. Pro vás to je novinka ?
Není důležité vyhrát, ale přežít.
I když vyhrát je taky fajn.
Obzvlášť, když vyhraju já!

barryk.webz.cz
311_Rampa
pbarry, takový byl rozkaz od tvurce mise, spity posílí cover bombru Mrknutí

Šklebící se Novinka by to nebyla, kdyby to někdo zapsal.... já si nepamatuju, co vše bylo v pravidlech za poslední dva roky...a nemám čas ani chuť študovat stará vlákna.
Upravil/a 311_Rampa dne 17-05-2009 12:53

1stCL_pbarry
311_Rampa napsal:
pbarry, takový byl rozkaz od tvurce mise, spity posílí cover bombru Mrknutí
.

Je fajn že takhle plníte rozkazy bez ohledu na situaci. Že budou mít naše bombárdéry zpoždění se dalo čekat vzhledem k jejich problémům na začátku. To že pak startujete do akce a ingorujete 20 modrejch nad maltou mě překvapuje. IMHO nízkej souboj přímo nad maltou by měl mnohem větší koule.

My taky měli rozkaz letět druhej let nad augustu, ale neletěli sme, protože už byla zbombena. Podle tvoji teorie bysme meli plnit rozkazy a stejne tam letet ?

A dejte sem ty vase rozkazy at to taky vidime Úsměv

barryk.webz.cz
Josef Ruhme
310_Runner napsal:

No a ten konec, ze zhora se na mě půstí hromada mlejnků, dolu se jim nechce i když mají velkou přesilu, do flaku se neschováš, jelikož žádnej nestřílí a když přistanem tak nám písnete "máte 15min na přezbrojení" no a pak můžete startovat a my vás budem sundavat aby sme pak mohli napsat "nestarali ste se "

Zde myslím zafungoval Lions kodex. Na přistávající a startující letadla se podle něj nestřílí.

311_Rampa
barry, pochop že v okamžiku když už spity startovali ke srazu v bombry, tak tam přilítlo vše co mělo německý a italský letectvo k dispozici. Proti nim bylo asi 6!!!!! Spitů. Určitě by to mělo koule ten nízkej souboj. Tak možná pro vás. Ty si to co by nastalo dovoluješ nazvat soubojem? Nechtěj mě rozesmát...

Ještě dobře, že jsme neletěli nad tu maltu, protože jsme mohli po hodině vypnout server. kdybychom letěli podle plánu co měl Fuči k dispozici (neobvinuji ho z ničeho), tak by to nádherně vyšlo, že by se všechny letadla setkala nad maltou. Všechna, tzn. 3xP38, 6xSpit a 7 B25tek.

K tomu, že je fajn, že takhle plníme rozkazy. Vyšlo to tak, možná to dokonce bylo lepší že ta trojice odlítla, přežila. Nebudeme si nalhávat, že by 6 spitů něco zhomhlo proti 12x Macchi, 8x Ju88 a 12xFw (který by kamarádům snad přišly na pomoc, kdyby bylo potřeba),.

Od toho je snad velitel aby vám řekl co a jak v případě že jste (ne)splnili ukol a co dělat dál. Třeba by řekl, tak si budem tady poletovat nad možným jejich ústupovým kurzem a třeba někoho chytnem...
Upravil/a 311_Rampa dne 17-05-2009 13:07

Tajpan
311_Rampa napsal:
jistě mezi spity takový poměr možná byl, ale v té době již britové hráli druhé housle co se bojů o sicílii týkalo...

OT:čo ale nie je pravda , s prepáčením. od politických, strategických taktických vecí rozhodovaní a počtu divíziií, lodí a lietadiel , hráli prvé husle na Sicílií Briti.
Ak by bolo to na USA, vylodenie na Sicílli, či v Taliansku , tak by vôbec nebolo. Mrknutí
Dokonca Briti bez vedomia USA presunuli 100.000 amíkov, ktorí boli už v Británii (od ledna/januára 1943) , do Stredomoria k operácii Husky.
Koniec OT.

311_Rampa
Rozkazy:

Spitfire Mk.Vc (BN8)
Dnes máte naplánované dva úkoly. První je váš každodenní chleba. Hlídka nad Maltou, jejími letišti a přístavem. Můžeme očekávat silný úder, nad Sicílií je rušno, vypadá to, že nás dnes čeká pěkně intenzivní masáž. Fašisti nás ale nepoložili do teď, nezvládnou to jistě ani v budoucnu!
Hlídku nad ostrovem máte držet do 13:30, poté úkol převezme druhá letka. Je potřeba rychle přezbrojit, vybavit stroje přídavnými nádržemi a být k dispozici Amíkům. Mají naplánovaný jejich obvyklý nálet na Augustu, ale k dispozici je jen málo doprovodných letounů. Vy jim pomůžete.

P38 (AE13)
Po celý den se budete starat o klid a pohodlí hochů na B25.

B25
Cílem je přístav města Augusta. Množství materiálu ke zničení je obrovské. Let bude probíhat dle níže uvedeného plánu a harmonogramu, který bude upřesněn před akcí. Po celou dobu letu vás budou chránit piloti na P38, mezi Maltou a cílem také Spitfiry RAF. Očekáváme jak silný flak, tak i odpor ze strany italských a německých stíhačů.

311_Rampa
Tajpan napsal:
OT:čo ale nie je pravda , s prepáčením. od politických, strategických taktických vecí rozhodovaní a počtu divíziií, lodí a lietadiel , hráli prvé husle na Sicílií Briti.
Ak by bolo to na USA, vylodenie na Sicílli, či v Taliansku , tak by vôbec nebolo. Mrknutí
Dokonca Briti bez vedomia USA presunuli 100.000 amíkov, ktorí boli už v Británii (od ledna/januára 1943) , do Stredomoria k operácii Husky.
Koniec OT.

jasně, o tom víš asi víc než já. Já to bral z hlediska letecké převahy ve vzduchu. Tam tehdy už kralovali amíci. tedy pokud se opět nepletu. Úsměv

1stCL_pbarry
Rampo, Ja neviděl focke wulfa ani jednoho, tou dobou už byly kdo ví kde. Situace byla 6-7 spitů na 10-11 MC. To je únosný. Samozřejmě poměr sil přesně nikdo znát nemohl. Vim alespoň jak bych se v té situaci zachoval já a to mi stačí Úsměv

Vždyť jo, úkol nemohl být splněn, proto jsem valili nad maltu a skutečně tam pár B25 potkaly. Stejně tak váš úkol nemohl být splněn, protože malta prostě byla pod útokem.

Bez debaty je že technické problémy rozhodli v náš prospěch a s tim dělat už skutečně nešlo nic.

barryk.webz.cz
Josef Ruhme
Zajímavé je, že v červených rozkazech nebyl vůbec zmíněn ten konvoj, na který měli útočit Ju 88.

311_Rampa
Jistě, jak jsem napsal už na začátku, technické problémy to ovlivnily. bohužel. Jednou to znevýhodní jednu stranu, jednou druhou stranu.

No jo, přilítli jste nad maltu, však OK, já jsem taky psal, po tom co jste mi vysvětlili pravý důvod toho, proč se Macchi vykašlaly na útok na B-25tky, že chápu, že jste do toho nešli, protože jste neměli palivo. Jenže tak jak to napsal na začátku Ruhme, to vypadalo, že se na to Macchi vykašlaly protože měli strach.

Před chvílí jsi psal, proč raději spity neutočili ja Ju88. Teď píšeš, že mohly něco s 11ti Macchinama udělat. Bohužel myslím, že obojí nešlo skloubit. Kdyby zaútočili na Ju, tak je Macchi roztrhaj. Pokud by je nerozbili střelci z Ju88. A mimochodem, co je úsnosný? Macchi je ve výkonu u země lepší než Spit Vc. Myslím Machci 202. nemyslím si, že by daná situace byla únosná. A myslím, že stejný názor budou mít všichni co seděli ve spitech. Prostě to tak krásně vyšlo, že zrovna, když startovali, tak jste přilítli vy. Bohužel pro nás. To nikdo neovlivní.

Co by jsi udělal ty v takové situaci, to je na tobě. Naši kluci měli rozkaz posílit cover, takže tři spity zůstaly nad maltou aby zbylé tři mohly vyrazit k big boys.
Upravil/a 311_Rampa dne 17-05-2009 13:39

Kurtis
No mně se líbil přístav na Maltě. Už průzkumné foto dávalo najevo,že to bude hustý. A skutečnost to potvrdila. Proplétat se mezi stěžni lodí, budovami, doky atp. a ještě k tomu házet torpéda na vybranou dvojici lodí, to má koule Mrknutí
Ani mi nevadí, že za mnou neparkovali žádnej Spitfire. Jedinej Spit, kterýho jsem viděl, stál na stojánce a asi přezbrojoval. Jestli to tak bylo, tak musím říct, že bych se asi tento ...
Sedět v kokpitu asledovat dvě skupiny Ju-88, které prolétají kolem mého letiště a v klidu si hází torpéda, to musí naštvat ne?

Josef Ruhme
Důvodů proč jsme nezaútočili na B-25 bylo víc. Nelze to svádět jen na palivo. Měli jsme ho dost na nekoordinovaný zbrklý útok ze zadu, jak ostatně předvedli dva naši neposlušní piloti. Riziko bylo příliš vysoké a předpokládaný zisk malý. Proto jsme do toho nešli.

311_Rampa
proto jsem psal, že vzhledem k tomu že nás ty dvě Macchi dojely, jste nás mohli předjet a zaútočit zepředu... takže jsme zase tam, kde jsme byli Šklebící se

1stCL_pbarry
311_Rampa napsal:

Před chvílí jsi psal, proč raději spity neutočili ja Ju88. Teď píšeš, že mohly něco s 11ti Macchinama udělat. Bohužel myslím, že obojí nešlo skloubit. Kdyby zaútočili na Ju, tak je Macchi roztrhaj. Pokud by je nerozbili střelci z Ju88. A mimochodem, co je úsnosný? Macchi je ve výkonu u země lepší než Spit Vc. Myslím Machci 202. nemyslím si, že by daná situace byla únosná. A myslím, že stejný názor budou mít všichni co seděli ve spitech. Prostě to tak krásně vyšlo, že zrovna, když startovali, tak jste přilítli vy. Bohužel pro nás. To nikdo neovlivní.

Co by jsi udělal ty v takové situaci, to je na tobě. Naši kluci měli rozkaz posílit cover, takže tři spity zůstaly nad maltou aby zbylé tři mohly vyrazit k big boys.

Já psal proc spity tolik řeší FW místo Ju-88 na které se prostě vykaslaly bez jakékoliv koncepce. Pak jsem psal proč jste radeji nebojovali o maltu. Nepsal sem proc jste neutocili na Ju88. Samozrejme že bysme vám je zadarmo nedali. Proto pocítám síly stíhaček. Ale ono je jednoduší se zdejchnout když nedokážu reagovat.

Nebo se snad mýlím ? Probehl u cervených nějaká připrava jak zamezit bombardování, jak odsmahnout Ju88 co nejrychlejc, jak to pokrejt ??

barryk.webz.cz
1stCL_pbarry
311_Rampa napsal:
proto jsem psal, že vzhledem k tomu že nás ty dvě Macchi dojely, jste nás mohli předjet a zaútočit zepředu... takže jsme zase tam, kde jsme byli Šklebící se

Dojela vás jedna 250ka, ostaní toho schopni opravdu nebyly a o predlítávání skutečně nemůže být ani řeč Úsměv

barryk.webz.cz
310_Gringo
Pbarry ty to asi nechápeš, nebo jseš totální sebevrah.Nevim jak kdo ale já ani rozkazy plnit nechtěl.Protože z těch vyplývalo, že našich 12 spitů (z čehož nám během chvíle zbylo asi 7 kvůli transferingu) postřílí nad maltou 32 modráků, pak přezbrojí a poletí cover nad maltu.
Pohode, brnkačka..s prstem v nose.

No a to tvoje nechali jste si sestřelit 3 spity...nestarali jste se...Když máš na tacháči 120 mil, zrovna se ti zavírá podvozek a v zcátku vidíš 4 MC který na tebe dajvujou.To se pak špatně brání malta..Já vím..Pbarry by přijal bojŠklebící se
Upravil/a 310_Gringo dne 17-05-2009 14:02

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

12-11-2025 10:15
Cthulhu dostal podvodní piáno https://youtu.be/.
..UuLQP-YE8O

38,971,098 návštěv