1stCL_Fucida napsal:
takticky ustup do predem pripravenych pozic
jj, vychodni fronta se presunovala do pozic na zapadni frontu a zapadni fronta se presunovala do pozic na vychodni frontu, kdo se presouval pomalu, byl chycen ve stredni evrope
Jo, pravda, mnohem menekrat, nez bych chtel, vetsinou letam treninky, pripadne spoluplanuji trasy a samotnou akci z ruznych duvod letet nemuzu :-/. A kolikrat ty?
Proti B25 asi 3x. Když budu počítat Raideny, tak 4x.
Ne proti, v :-).
Ja jsem na to neodpovidal proto, ze je uplne jedno, jestli to jsou defaultni nebo nedefaultni tricitky.
No ono moc jedno to v konečném důsledku není. Luftwaffe má dvě řady strojů. Bf 109 a Fw 190. Fw 190 se bez těch 30mm zbraní v klidu obejde. Bf 109 jsou bez defaultních 30mm bezcenné (úmyslně nepíšu méněcenné). Bf 109 s možností volby MG151/20 do trupu jsou: G-6 a G-6/AS. Všechny ostatní mají buď pouze 20 mm kanon, nebo pouze 30 mm kanon. Fw 190 A-8 má stále minimálně stejně silnou dávku, jako Bf 109 s 30 mm kanonem. Možná spíš silnější, navíc s rozumnější balistikou. V podstatě nemá smysl diskutovat o 30mm výzbroji u Bf 109, když 20mm výzbroj Fw 190 je minimálně stejně účinná.
Na strane cile to jedno je.
Kazdopadne proti sobe radeji ctyri dvacitky nez jednu tricitku.
A u Me109 se primo nabizi nahrazeni tricitkovych verzi za verzi G6/AS.
Spíš stíhači možná nerozumí tomu, jak chceš svého cíle dosáhnout - dej nám sem praktický příklad jak to realizovat.
To by bylo asi na delsi premysleni a povidani, ale pokud mluvime o simulaci naletu strategickych bombarderu, tak
-stihaci se zbavi presvedceni, ze ukolem je zastavit nalet tim, ze jej cely sestreli. Zadny nalet tazkych bombarderu se takhle nepodarilo zastavit, alespon o zadnem nevim. Tj. jejich ukolem bude vytvorit bombarderum nejake procento ztrat, pocitano podle toho, kolik bombarderu se vrati na zakladnu v primerene letuschopnem stavu.
-bombardery budou mit na vyber nekolik cilu a bude jasne receno, ze se utoci jen na jeden a nema cenu spechat, aby se stihlo o nalet vic.
-na zacatku bude hodne casu/kilometru na nastoupani vysky. I tak povezou B25 malo bomb, aby se vysplhaly alespon do dvaceti tisic.
-cil bude primereny typu utoku, coz znamena nejaka (velka) ctvrt ve meste, nic jineho neni videt dost z dalky a nic jineho se bez stabilizatoru poradne neda trefit.
-stihaci planeset bude vyrovnany. Nebudou v nem zadne prototypy ani maloserie a budou to letadla ze stejneho obdobi.
-do uvahy o vyrovnanosti planesetu se zahrne i sance bombarderu na preziti utoku stihacek. Rekneme, ze se budeme snazit o dvaceti az tricetiprocentni ztrety bombarderu (pocitano take podle stavu pri navratu) s tim, aby vetsina z tech ztrat nebyla okamzita. To prakticky vylucuje tricitky.
-jaka by byla forma radaru/hlasne sluzby je na delsi premyseni, ja bych vsadil na test runwaye na nekterych mistech mapy, na kterych by obranci sedeli a koukali po obloze (a nestartovali z nich, startovali by dle vlastniho rozhodnuti z urcenych klasickych letist).
Tak to vím opět naprosto přesně . Zatím jsem žádnou větší akci za červené neletěl, krom WarBirds, ale i tam jsem se případně staral o cover a ne o bomby
Ja jsem na to neodpovidal proto, ze je uplne jedno, jestli to jsou defaultni nebo nedefaultni tricitky.
Na strane cile to jedno je.
A u Me109 se primo nabizi nahrazeni tricitkovych verzi za verzi G6/AS.
Tady trpíme zcela zásadní neshodou, kdy já při svých zkušenostech tvrdím, že jsem schopen snáze, efektivněji a rychleji sundavat bombardéry se čtyřmi dvacítkami, než s jednou třicítkou. Prostě po deseti útocích se čtyřmi 20kami mi spadne 5 B25. Při útoku s jedinou Mk.108 pak třeba 3 B25.
Nehledě na to, že můžu těžko překousnout bezvýhradní nasazení G-6/AS (resp. G-14/AS)..což je jen tak mimochodem mé vůbec nejméně oblíbené Befko
To by bylo asi na delsi premysleni a povidani, ale pokud mluvime o simulaci naletu strategickych bombarderu, tak
-stihaci se zbavi presvedceni, ze ukolem je zastavit nalet tim, ze jej cely sestreli. Zadny nalet tazkych bombarderu se takhle nepodarilo zastavit, alespon o zadnem nevim. Tj. jejich ukolem bude vytvorit bombarderum nejake procento ztrat, pocitano podle toho, kolik bombarderu se vrati na zakladnu v primerene letuschopnem stavu.
U taktických náletů bylo poměrně běžné, že se útočící svaz podařilo zahnat před splněním cíle. U strategických si teď taky vybavuju jeden případ, ale datum z rukávu nevysypu. Btw: na to, že jsi ve stíhačce ještě nálet B25 neodvracel nám tady značně neoprávněně podsunuješ, že se snažíme zastavit nálet sestřelením všech bombardérů. Mělo by to znít jinak - nepřátelské operace se snažíme narušit sestřelením co možná největšího počtu nepřátelských letadel. Ale co bys na tomhle chtěl měnit?
-bombardery budou mit na vyber nekolik cilu a bude jasne receno, ze se utoci jen na jeden a nema cenu spechat, aby se stihlo o nalet vic.
S tím bez jakýchkoliv výhrad souhlasím.
-na zacatku bude hodne casu/kilometru na nastoupani vysky. I tak povezou B25 malo bomb, aby se vysplhaly alespon do dvaceti tisic.
Taky souhlas. Koneckonců do tohohle se Luftwaffe plést nebude a nikdy nepletla..tedy pokud B25 nehodlají stoupat nad Abeville .
-cil bude primereny typu utoku, coz znamena nejaka (velka) ctvrt ve meste, nic jineho neni videt dost z dalky a nic jineho se bez stabilizatoru poradne neda trefit.
To je samozřejmost. Cíl umístit mezi školku a nemocnici . Imho důležité je před akcí bombardérům poskytnout pořádnou dokumentaci a fotografie cíle udělané z příletového kurzu a minimálně z letové výšky.
-stihaci planeset bude vyrovnany. Nebudou v nem zadne prototypy ani maloserie a budou to letadla ze stejneho obdobi.
Jo, s tím také víceméně souhlasím. Kde končí malosérie? Je třeba Tempest už velkosérie, nebo ne? (třeba Ta 152 v poměru k celkovému počtu LW strojů bylo vyrobeno více, než Tempestů k počtu RAF a USAAF ).
-do uvahy o vyrovnanosti planesetu se zahrne i sance bombarderu na preziti utoku stihacek. Rekneme, ze se budeme snazit o dvaceti az tricetiprocentni ztrety bombarderu (pocitano take podle stavu pri navratu) s tim, aby vetsina z tech ztrat nebyla okamzita. To prakticky vylucuje tricitky.
Dostaly se v nějaké speciálce konkrétně B25 nad tyto ztráty? Tedy krom té Bumíkovy.
-jaka by byla forma radaru/hlasne sluzby je na delsi premyseni, ja bych vsadil na test runwaye na nekterych mistech mapy, na kterych by obranci sedeli a koukali po obloze (a nestartovali z nich, startovali by dle vlastniho rozhodnuti z urcenych klasickych letist).
Pokud by bombardéry měly na výběr mezi cíli vzdálenými od sebe 100km, pak by Luftwaffe potřebovala znát momentální pozici a cíl tak 15 minut předem (tedy trasu..), za předpokladu, že by měla bránící stíhačky už ve vzduchu. Nálety Viermotů byly radarem sledovány od formování se nad Anglií až po úder na konkrétní město. Hlásná služba pouze případně upřesňovala počty, klamné nálety..apod.
hehe neprijde vam ta debata(nebo spsi vysledky z ni, velmi mi to pripomina vec znamou vec CS "AW/M se nesmi)". Jejismarja tak modry maji tricitky no a? rudi zase maji 37mm laufy oba ucinkem srovnatelnym s Mk108.
Nemusi se vam to libit, muzete proti tomu protestovat ale to je asi tak vsechno co proti tomu muzete delat. je to jednoduse fakt. myslim ze nikdy za historii specialek se nestalo ze by nekdo vymazal ze sveta bombardery at uz mel 30 nebo ne. a nahrazovat pozdejsi verze befek G-10 nebo K-4 za G-6/AS je skutecne vysmech (nekuli vyzbroji ale kuli vykonum a neni to nahodou taky maloserie, tak pak muzou modry dostat G-6 ne? ).
kdyz budem dale resit vyrovnanost tak za chvili si vsichni vezmeme stejny era zapnem ikonky a muzeme zkuuset vymyslet jak zabrat vljaku...
me vazne dizkuze o vyrovnanosti, v programu jako je il2, tedy vec, co se snazi byt realite co nejblize, pripada skutecne padla na hlavu.
Nebylo by od veci se zamyslet nad tim, ejstli se tu ta vybroj krapet nedemonizuje, resp jeji skutecna bojova hodnota, zadan zabran dokonce ani Me-262 nebo Mk108 neni ani nahodou samospasitelna, jednoduse proto ze nesestreluje letadlo me-262 nebo kanon MK108 ale kterej sedi za kniplem, jeho uspesnost je primo zavisla na zkusenosti(zarnym prikladem budiz clostermanova specialka, kde se skloubila schopnost modrych ucinne bojovat v 262, a nezkusenost rudych s Tempesty).
Ja osobne jsem ani v zadne specce ani v coopce nezazil poradne provedej utok z headonu na bombardery, tedy tak jak si utok na bombardery predstavuju tj. formace nekolika stroju sezareznych do velmi melkeho V kde si kazdy vybere svuj cil a po utoku se bud odpouta zvratem k zemi, nebo odstoupa a pripravi se k dalsi steci.
cim vice budeme mit pravidel, tim vic se jich at vedome nebo ne bude porusovat a budou se a spirala flamu okolo kazde specky se bude tocit dal.
p.s. pokud sem se vyse zminenym textem nekoho dotkl, timt ose mu omlouvam nicmene je to jeho problem.
Upravil/a 1stCL_BlueL dne 21-08-2007 23:01
1stCL_BlueL napsal:
Jejismarja tak modry maji tricitky no a? rudi zase maji 37mm laufy oba ucinkem srovnatelnym s Mk108.
No jak bych to řekl, NENÁVIDÍM 37mm kanón. Ku*evsky blbě se mi zněj střílí a ještě víc překu*evksy se s ním trefuju. Jeho naprosto úžasná oblouková křivka, mě přivádí k šílenství. Nejednou se mi stává že vyškvařím všechny náboje na foka kterého mám rozpláclého přes celé přední sklo, ale přesto jej nedokážu trefit. Ještě že většina letadel se 37mm laufem je vybavena kulomety, které aspoň tak mi zachraňují tvář, samu před sebou.
Prostě učil sem se všechno možný a teoreticky i vím v jaké vzdálenosti je granát vysoko vůči zaměřovači. Ale i tak se sním málokdy trefím v zoomu a na manévrovej boj je to pro mě uplně k ničemu lauf.
Vsadím se, že teď se tu najde hora zastánců co mi bude psát jak je ten lauf skvělej a já že to s ním prostě neumím a vskutku je to tak, prostě to s ním neumím a když je možnost tomuto laufu se již vyhybám na sto honů. Čert ho vem.
Upravil/a 3BAP_Cassius Chaerea dne 21-08-2007 23:16
1stCL_BlueL napsal:
Jejismarja tak modry maji tricitky no a? rudi zase maji 37mm laufy oba ucinkem srovnatelnym s Mk108.
No jak bych to řekl, NENÁVIDÍM 37mm kanón. Ku*evsky blbě se mi zněj střílí a ještě víc překu*evksy se s ním trefuju. Jeho naprosto úžasná oblouková křivka, mě přivádí k šílenství. Nejednou se mi stává že vyškvařím všechny náboje na foka kterého mám rozpláclého přes celé přední sklo, ale přesto jej nedokážu trefit. Ještě že většina letadel se 37mm laufem je vybavena kulomety, které aspoň tak mi zachraňují tvář, samu před sebou.
Prostě učil sem se všechno možný a teoreticky i vím v jaké vzdálenosti je granát vysoko vůči zaměřovači. Ale i tak se sním málokdy trefím v zoomu a na manévrovej boj je to pro mě uplně k ničemu lauf.
Vsadím se, že teď se tu najde hora zastánců co mi bude psát jak je ten lauf skvělej a já že to s ním prostě neumím a vskutku je to tak, prostě to s ním neumím a když je možnost tomuto laufu se již vyhybám na sto honů. Čert ho vem.
to je uz ciste tvuj problem ne problem toho kanonu...
U taktických náletů bylo poměrně běžné, že se útočící svaz podařilo zahnat před splněním cíle. U strategických si teď taky vybavuju jeden případ, ale datum z rukávu nevysypu. Btw: na to, že jsi ve stíhačce ještě nálet B25 neodvracel nám tady značně neoprávněně podsunuješ, že se snažíme zastavit nálet sestřelením všech bombardérů. Mělo by to znít jinak - nepřátelské operace se snažíme narušit sestřelením co možná největšího počtu nepřátelských letadel. Ale co bys na tomhle chtěl měnit?
Nic, jen jsem chtel zcela jasne napsat, jak to vidim s tim pocitanim sestrelu.
Jo, s tím také víceméně souhlasím. Kde končí malosérie? Je třeba Tempest už velkosérie, nebo ne? (třeba Ta 152 v poměru k celkovému počtu LW strojů bylo vyrobeno více, než Tempestů k počtu RAF a USAAF ).
A, nase stara debata. Nicmene zrovna Ta152 neni treba resit, kdyz je posledni spojenecky stroj z pulky roku 44.
Dostaly se v nějaké speciálce konkrétně B25 nad tyto ztráty? Tedy krom té Bumíkovy.
Asi ne. Nejde ani tak o to, kolik jich je, jako ze bych si treba myslel, ze je jich moc. Jde o zpusob tech ztrat, procento zniceni B25 jedinym zasahem z 108 je podle me a mych offline testu moc vysoke.
Pokud by bombardéry měly na výběr mezi cíli vzdálenými od sebe 100km, pak by Luftwaffe potřebovala znát momentální pozici a cíl tak 15 minut předem (tedy trasu..), za předpokladu, že by měla bránící stíhačky už ve vzduchu. Nálety Viermotů byly radarem sledovány od formování se nad Anglií až po úder na konkrétní město. Hlásná služba pouze případně upřesňovala počty, klamné nálety..apod.
Vzpominam na vypraveni jakehosi pilota, jak bocni strelci vyhazovali z letadla dipoly proti radarum .
Nekdy muzeme zkusit neco na zpusob war games, jeden rozhodci, dva generalove a zkouset, jak husta sit a jak daleko od cile je potreba. Taky je mozne, ze ze zeme vysoko letici dot nebude v ilovi videt...
1stCL_BlueL napsal:
a nahrazovat pozdejsi verze befek G-10 nebo K-4 za G-6/AS je skutecne vysmech (nekuli vyzbroji ale kuli vykonum a neni to nahodou taky maloserie, tak pak muzou modry dostat G-6 ne? ).
Skutecne? Tak me pouc, v cem AS tolik vykonove zaostava.
1stCL_BlueL napsal:
Problém kanónu je v tom že je na ho*no. Stoosma, která drží rovinu a postupně klesá, při výstřelech jsou stoosmičkový letadla oproti letounům s 37mm stabilnější a dobrá kadence umožnuje i v manévrovým boji dosáhnout snadno zásahu, je prostě nesrovnatelná s 37mm laufem.
Dle mého žebříčku je efektivnost zbaní z východní fronty vcelku jasná:
1) MG 108 30mm
2) VYa 23mm
3) MG 151/20mm
4)Švak 20mm
a někde hluboko za německejma sedmičkovejma kulometama je 37mm lautr bumbumprdka.
proti K-4 je to vetsi vysce nejakch by voko 60km/h, proti G-10, 30-40km/h, na vychode to samo nevadi bo maximalka G-6AS je nekde v 6km (skutecne uzasna vec u letadla co ma udajne "sonder" motor, spravne by mela byt vykonove nekde tesne za G-10) da se rict ze je co do nasazeni (ve hre) srovnatelna s G-14 (ktera ma ale 30mm lauf, a aspon subejktive je prijemnejsi na pilotovani a o neco lepe krouti.)
1stCL_BlueL napsal:
Problém kanónu je v tom že je na ho*no. Stoosma, která drží rovinu a postupně klesá, při výstřelech jsou stoosmičkový letadla oproti letounům s 37mm stabilnější a dobrá kadence umožnuje i v manévrovým boji dosáhnout snadno zásahu, je prostě nesrovnatelná s 37mm laufem.
Dle mého žebříčku je efektivnost zbaní z východní fronty vcelku jasná:
1) MG 108 30mm
2) VYa 23mm
3) MG 151/20mm
4)Švak 20mm
a někde hluboko za německejma sedmičkovejma kulometama je 37mm lautr bumbumprdka.
imho co se ruskejch/amarickejch 37mm laufu tyka tak ja je ma mcelke mrad jen je potreba si anstavit nejakou rozumnou konvegerenci a tu pak strilet (v priapde jaku9 T okolo100-150m pak v podstate diky slusne rychlsoti 37mm projektilu ani neni potreba moc predsazovat)
LesniHU napsal:
A u Me109 se primo nabizi nahrazeni tricitkovych verzi za verzi G6/AS..
Eh.....no way...jesatli myslis ze 30mm znici b25 na jeden zasah tak nevin...zkus si to odffline...
109 s 1x20mm a utok na b25 je pak utopie..
Sorry lesnihu ale myslim ze s timhle nemas dostatek "bojovych" zkusenosti, jestli to tak muzu napsat. no offense
Upravil/a 1stCL_pbarry dne 22-08-2007 00:26
Není důležité vyhrát, ale přežít.
I když vyhrát je taky fajn.
Obzvlášť, když vyhraju já!
LesniHU napsal:
A, nase stara debata. Nicmene zrovna Ta152 neni treba resit, kdyz je posledni spojenecky stroj z pulky roku 44.
Když to bereš takhle, tak proč se vlastně zbraní, jako je Mk.108 (..a jejím nahrazením), vůbec zabýváme. Do poloviny roku 1944 máme stejně pořád klasické Bf 109 G-6 a nějaké diskuse okolo Mk.108 mohou jít mimo nás, ne?
Ve skutečnosti chybí spojencům z rozšířených stíhacích typů pouze Spitfire Mk.XIV (v nízkých výškách docela dobře nahraditelný 25ti liberákem) a případně Tempesty s vyšším boostem. P47M a P51H můžeme označit jako že jsou již mimo evropskou wwii.
LesniHU, když dělám akci já a B25 by v ní měly suplovat B17 a dělat cosi, jako strategický nálet, pak bych se snažil vyvarovat konfrontaci s větším množstvím těžce vyzbrojených letadel Luftwaffe, které by jim mohly způsobit ztráty přes 30% (a protože vím, že i v ideálním případě čelního útoku s minimální odchylkou od osy letu bombardérů, nebude úspěšnost obránců i s ideální výzbrojí Me 262 vyšší, než 50%, pak stačí nastavit počet těchto stíhaček cca na 50% stavu bombardérů). Jenže takovou akci jsem dělal jednou a v nejbližší době nic podobného neplánuju. B25 budou nasazené jako taktické bombardéry, budou tedy v roli sebe sama.
1stCL_BlueL napsal:
proti K-4 je to vetsi vysce nejakch by voko 60km/h, proti G-10, 30-40km/h, na vychode to samo nevadi bo maximalka G-6AS je nekde v 6km
Spravne, ma maximum niz, takze nad 6km vysky zaostava. Jenze na specialkach take litaji 'strategicke' bombardery o dva kilaky niz, takze se to vyrusi. A stejne je ten rozdil mezi nimi asi tak dulezity jako mezi 67" a 72 nebo 75" Mustangem.
1stCL_pbarry napsal:
LesniHU napsal:
A u Me109 se primo nabizi nahrazeni tricitkovych verzi za verzi G6/AS..
Eh.....no way...jesatli myslis ze 30mm znici b25 na jeden zasah tak nevin...zkus si to odffline...
109 s 1x20mm a utok na b25 je pak utopie..
Sorry lesnihu ale myslim ze s timhle nemas dostatek "bojovych" zkusenosti, jestli to tak muzu napsat. no offense
well, offline jsem to samozrejme zkousel, naposledy dnes. Miril jsem na pratelske B25 zezadu do oblasti motoru. Z prvnich ctyrech pokusu po jednom vypalenem naboji sly k zemi dve a treti zacala horet. Tak co ti na to mam rict ja? Kazdopadne mi to prijde jako prilis vysoke procento na vyrazeni cloveka z celovecerni akce.
109 s 1x20mm a utok na b25: no, to byste asi museli vymyslet neco jineho, jako treba utocit s fw, nebo podvesit dalsi kanony. Jakze se to delalo pred prichodem mk108?
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.