alfik napsal:
Mířit musíš furt ukazatelem na HUDu. Přípusť dávat podle toho ukazatele. Jde to i podle "Éčka".
Jestli myslis tim ukazatelem vektor letu, tak to je chyba a zkuseny LSO to pozna a bude ti to vycitat.
Vektor letu se da pouzit tak trochu na uvodni "usazeni" (namirit do vecka konce uhlove paluby), ale dal musis dle ostatniho - vertikalni pozice, horizontalni pozice, AoA, stale dokola.
1stCL_Fucida napsal:
No snažíme se to nějak společně řídit :-). Ale zatím jsme s tím retro radarem totálně slepí, tak to není ideální :-).
Nj, bez doppler filtrů to je hledání jehel v hodně nestabilní kupce sena ..
Občas to jde obejít taktikou přízemního letu a ozařování směrem nahoru, ale to jsou jen vzácné okamžiky než tě někdo rozšroubuje flakem
Jestli někdy heatblur udělá námořní verzi J, tak tam už byl AWG-10 a to už je "relativně" pohoda, jak v tomcatu
Takže mám být níž a pomalejší?
Chápu IFLOLS jako správnou sestupovou dráhu, jako optické ILS. Všude píší o pozici na Glide Slope, ne o úhlu náběhu.
Dívej, (neboli al-fikh ):
Ten na palubě (zemi) má dvě věci:
1) Monitor na kterém je v prostředku obdélník. Na něj promítá obraz kamera s takovým úhlem, jako má glieslope, horiz. i vertikálně. Pokud jsi na glideslope, jsi v tom obdélníku. Nahoře = moc nahoře a vice versa. Když jsi někde mimo něj, dá povel těm světlům. Možná že dnes už to dělá nějaká AI nebo co, ale ten maník je za to odpovědný
2) Světla na podvozkové noze, podle kterých pozná, jestli máš správné AOA. Podle AOA pozná, jestli máš správnou rychlost, protože čučet na nějaký rychloměr by bylo pomalé. A musel by se dívat jinam než na tebe.
Jsi-li na glideslope a máš-li správné AOA, je jistota že máš i správnou rychlost, tudíž že žuchneš tam kam máš, a že jako první se paluby dotkne hák, zachytí lano, a pak teprve bouchneš do lodi podvozkem - a to na správných místech
Ten v letadle toho má víc, ony se ty systémy redundují, protože co kdyby.
Má AOA ukazatel vlevo od HUDu (šipka-kolečko-šipka). Má "éčko" spolu s ukazatelem snosu na HUDu. Má ILS kříž na HUDu. A má na palubce rychloměr a AOAmeter podle kterých se taky dá lítat.
A především má to, co mu ukazuje batman (WWII) a IFLOLS, obojím mu dává najevo nějaký člověk na palubě "jak to vidí on".
Ideální je čučet tak trochu na všecko. Ale ten na palubě má lepší přehled, vidí to jasněji, není v takovém stresu jako pilot, a tudíž řídit se podle něho je nejlepší.*
PS: * Ostatně tak se to má podle órdnunku Upravil/a alfik dne 20-07-2025 10:09
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
alfik napsal:
Mířit musíš furt ukazatelem na HUDu. Přípusť dávat podle toho ukazatele. Jde to i podle "Éčka".
Jestli myslis tim ukazatelem vektor letu, tak to je chyba a zkuseny LSO to pozna a bude ti to vycitat.
Vektor letu se da pouzit tak trochu na uvodni "usazeni" (namirit do vecka konce uhlove paluby), ale dal musis dle ostatniho - vertikalni pozice, horizontalni pozice, AoA, stale dokola.
Njn napsal jsem to hrozně zkráceně. Viz předchozí příspěvek
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
Díky za rady, po neděli snad zas budu mít čas a pobouchám s tím.
Nahrál jsem si z toho záznamu video přistání i z pohledu LSO, musím ty různé informace poskládat. Vědět jak to funguje a dělat věci správně jsou dvě věci.
V editoru mám tuhle letadlovku a po přistání si nechávám dotankovat a zase vystřelit, opakovaně dokud mě to baví. Všechno teda CASE 1.
Ale podvozek jsem nerozlámal už několik přistání.
Richi napsal:
Ale podvozek jsem nerozlámal už několik přistání.
Já připouštím že přitom prvním s Phantomem, cca 15 roků po posledním přistání s Wildcatem na Saratoze, jsem levou nohu ohnul :-) Ale jinak cajk :-) Člověk se toho nesmí bát a musí důvěřovat tomu maníkovi, co u McDonellu počítal pevnost a pružnost :-)
No o přistávací hmotnosti jsem nic nenašel. Jediné co, že byste asi neměli mít rychlost klesání větší jak 500 stop za minutu.
Upravil/a AJaromir dne 20-07-2025 22:10
Rika se tomu "bringback weight" a je to maximalni hmotnost, se kterou se smi pristat na lodi. Kolik to bylo u F-4 nevim, rychle hledani vydalo 46000lb, ale neni jiste, ze to plati i pro lod nebo jen na letisti.
Mimochodem u F-14 tam byl pozadavek na brinback weight zahrnujici sest(myslim...) AIM-54, protoze odhazovat dva ci ctyri z nich pred kazdym pristanim by se neunosne prodrazovalo. To jsou ty drobne pozadavky, co se nascitaji, tuhle udelat odolnejsi, tuhle zpevnit, tim to bude tezsi a musi se zpevnit neco jineho a tak dal a nakonec se tam musi dat vetsi motory...
Jinak rychlost priblizeni nereste, ta je irelevantni. Jde jen a jen o uhel nabehu, aby byl hak ve spravne pozici vuci kolum. LSO by to mel mit nakoukane (existuji nakresy, v jake vzajemne pozici ma byt ten ci onen kus letadla vuci jinemu letadlu pri pohledu z lodi, kdyz je AoA spravne). Rychlost se meni s hmotnosti a vetrem.
To je ten malý "semaforek", o němž jsem psal. Ten svítí na LSO a podle něj LSO pozná jestli máte správný úhel náběhu. A když bliká (stejně jako v kokpitu), tak to znamená, že jste zapomněli spustit hák. Jinak pozor, nesmíte mít zapnutý "field bypass", jinak to nebliká.
Rika se tomu "bringback weight" a je to maximalni hmotnost, se kterou se smi pristat na lodi. Kolik to bylo u F-4 nevim, rychle hledani vydalo 46000lb, ale neni jiste, ze to plati i pro lod nebo jen na letisti.
Mimochodem u F-14 tam byl pozadavek na brinback weight zahrnujici sest(myslim...) AIM-54, protoze odhazovat dva ci ctyri z nich pred kazdym pristanim by se neunosne prodrazovalo. To jsou ty drobne pozadavky, co se nascitaji, tuhle udelat odolnejsi, tuhle zpevnit, tim to bude tezsi a musi se zpevnit neco jineho a tak dal a nakonec se tam musi dat vetsi motory...
Je to tak. Btw s 6 phoenixama se ale prakticky nelétalo.
Byl to jen jakýsi "emergency" koncept pro případ nukleární války, kdy bylo potřeba za každou cenu sestřelit celý svaz Tu-95. (Tu-22 a Tu-160 tomcatu s 6 phoenixamy prostě ulétly)
To je ten malý "semaforek", o němž jsem psal. Ten svítí na LSO a podle něj LSO pozná jestli máte správný úhel náběhu. A když bliká (stejně jako v kokpitu), tak to znamená, že jste zapomněli spustit hák. Jinak pozor, nesmíte mít zapnutý "field bypass", jinak to nebliká.
Pánové, znalci, mám dotaz. Je to nějakej bug, nebo smůla, nebo tak něco, ostatně DCS se věnujeme jen okrajově:
Včera jsem provedl hodně tvrdé přistání s Phantomem na Forrestalu, letadlo TVRDĚ dosedlo. Vypadalo to, že se nechytla lana, ale podvozek vydržel. Dal jsem plný plyn. Motory šly do otáček, pak to udělalo blik a letadlo skokově mířilo čumákem doleva (o 90°, vyloženě skokově, jako kdyby to laglo). Půl vteřiny jsem koukal takhle ale letěl furt v původním směru, pak další blik a koukám už zase dopředu, ovšem přímo do vody a pak už jsme s Bumíkem udělali jen velký žbluňk, na což Bumík reagoval slovy: "What?!"
Je pravda, že mi to včera na serveru trošku lagovalo, při tankování nás i s tankerem vybouchla AI F15, která si taky zjevně chtěla taky cucnout kerosin, ale ani náš Phantom pod břichem tankeru ji zjevně neodradil Já se ve chvíli výbychu málem posral. Takhle jsem se online neleknul už fakt dlouho
Jinak už maličko přicházíme na chuť tomu radaru. Je to sice fakt výzva, ale občas, když víme, kde přesně se cíl nachází, ten cíl má čtyři motory a je dostatečně vysoko, tak se stane, že ho najdeme na radaru o chvíli dřív, než očima Bumík si hraje s ovládáním výkonu a elevace a začíná to maličko, skutečně maličko fungovat. Jen si tedy neumím moc představit, že bych tohle řešil já jako pilot. V jednomístných strojích téhle doby to muselo být celkem pracné.
Tak jen pár drobností jestli ještě můžu.
1. Mýlil jsem se ohledně správné výšky kdy je vidět ball. Výška je pořád stejná, to jen IFLOLS - ball je oproti starším příspěvkům vidět ve větší vzdálenosti od lodi. Logicky potom je výška letové hladiny jiná v 1.2 nm a jiná v 0.8 nm.
2. Přistání takové nic moc, chtěl jsem schválně letět trochu výš, ale nechal jsem se moc nakopnout a trvalo než jsem se dostal zase správně dolu, ale ten závěr vidět je myslím jasně. IFLOLS a ILS ukazují opravdu každý něco trochu jiného.
Velocity vector je stále nad ILS, měl bych tedy myslím být dlouhý, ale ball ukazuje jinou rovinu. Když se letadlo blíží k palubě podle IFLOLS tak najednou ball docela rychle padá a buď se musí cca 200-300ft od paluby přidat plyn nebo letět v závěru pořád mírně nad jako já a ono to dopadne nakonec správně. Stejně jsem byl ve finále trochu nízko, u LSO je to hezky vidět.
Já vím, že to víte, to jen mně nešlo do hlavy, když letím celou dobu správně podle IFLOLS, proč to na konci vlastně spadne na 1 lano. Což teda stejně pořád nevím, ale je mi to jedno.
Jestli čím blíž, tím jemnější rozdíly a je třeba s tím počítat.
Máš špatný úhel náběhu. Zřejmě stále nechápeš k čemu je správné AOA potřeba .. Čumák trochu vejš a bude to dobrý.
Na plyn úplně zapomeň a dej si automatiku. Na IFLOLS radši taky zapomeň, jen tě to mate..
tady ukázka od mistra Paury sice CASE II ale to je šumák YouTube Video
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.