Bojová zpráva z operací US navy v oblasti Kjušů, 31.3.1945
Dnešního dne provedla US navy invazi na ostrov Kjušů. jednotky o síle dvou svazů zahájili zteče na vylodovacích plážích dle pokynů vrchního velení.
Bohužel chybnou komunikací byly rozkazy pro vzdušné jednotky získávány nesmírně pomalu, po částech a neúplné. Seznamy cílů byl nakonec dodány náhradním komunikačním kanálem.
Obdržený seznam útočných byl splněn na 110%.
-Tři mosty hluboko v uzemí Kjušů - byly nakonec zničeny 4.
-Napadení a eleiminace letiště blízko fronty - průběžně eliminovány nepřátelské jednotky na něm operující pouze po dobu naší přítomnosti v bojovém prostoru. Z původního počtu 10 letounů bylo eleiminováno 6. Vlastní ztráty 4 stroje.
-Kolony ustupujících nepřátel z obklíčeného prostoru na sever. Eliminace provedena na 100% - ztráty vlastních strojů 3.
-Svaz nepřátelských bojových lodí mířící do oblasti - zničeno/poškozeno většina lodí - vlastní ztráty 0?
- Dělostřelecké baterie na frontové linii - zničeno 100% - vlastní ztráty neznámé.
Obranné úkoly
Bránit svazy WEST a EAST - provedeno na 100% - jedna letadlová lod poškozena mírným požárem. Nepřátelský svaz bombardérů útočící na svaz WEST eliminován v plném rozsahu. Skupina Kamikaze útočící na svaz EAST zničena samostatně nebo ve spolupráci s protilodní obranou. Ztráty vlastních jednotek 3 stroje.
Ztráty jednotek technickými problémy 4 stroje.
Počet MIA 3 piloti. KIA 6-8 pilotů. Navržená vyznamenání - svaz WEST - 100% eliminace bombardovacího útoku a obrana svazu EAST proti 4násobné přesile. Svaz EAST - za vynikající úspěšnost a spolupráci v rámci bojové oblasti, nadprůměrné časové letové výkony.
Dobrá práce piloti - zbytek už je na marýně!
Rozchod.
Upravil/a Lekk dne 01-04-2007 13:15
Jojo fajnová akcička. Smutný že když přiletěli ty emeričani tak sem už byl na zemi a musel enem koukat jak si je tam Bubumikoo-san vyžírá sám. Vytočený do ruda, že nemohu se ctí sloužit císaři a všechno jen kvůli tomu že ti naši anorektičtí mechanici nedokážou připravit letadlo k opětovnému vzlétnutí dříve jak za 15 minut, idioti, rozhodl sem se že se opiju a pak to taky narvu do lodi. Jenomže Bubumikoo-san by pak neměl parťáka a sám se za gejšama bojí, a tak mi podstrčil nějaký béčkový saké, ze kterýho se mi udělalo šoufl a pak mi ještě někdo nasral do kalhot a nablil do kukly, a tak sem musel zvostat doma.
VGR_Lekk napsal:
Bojová zpráva z operací US navy
-Tři mosty hluboko v uzemí Kjušů - byly nakonec zničeny 4.
Tedy nevím, které mosty jste měli za úkol zničit, nicméně naše skupina N1K měla za úkol chránit mosty v sektorech AP11 a AP15 a ty určitě přežily... nedoletěl k nim jediný amerikánec... takže tady se 100% nekoná.
VGR_Lekk napsal:
Nepřátelský svaz bombardérů útočící na svaz WEST eliminován v plném rozsahu. Skupina Kamikaze útočící na svaz EAST zničena samostatně nebo ve spolupráci s protilodní obranou. Ztráty vlastních jednotek 3 stroje.
O eliminaci kamikaze už nemůže být vůbec řeč. Pokud je mi známo, hlídkující stíhači dokázali poškodit jediného z kamikaze skupiny...ostatní bez problémů, ale také bez většího úspěchu, zaútočili. To že nedosáhli lepšího výsledku bych svedl na to, že to byl jejich první takový úkol
Naopak po útoku kamikaze skupiny se její cover odpoutal v kompletním složení, někteří poškození od flaku, ale na nebi nezůstal jediný korzár...všichni skočili v moři a nesestřelili nic. Takže to byl jasný neúspěch. A ještě za to mají dostat metál? To je mi teda propaganda!!!
První chyba, co jsem udělal, byla ta, že jsem se vyprdnul na nějaké plánování - měli sme doprovázet Betty, tak ohledně navigace jsem se svěřil jim a při obraně hodlal improvizovat dle situace.
Druhá "chyba" - před 1900 jsem si posunul konvergenci na víc metrů, abych kulometama odháněl dotírající amíky na větší vzdálenost a šel ji vyzkoušet na Zeke. Při tom mne začala bolet hlava a já si vzal nějaký bobule. Asi byly tlumící ... ;)
Na "slezině na TS zjišťuju, že našich Zer je o 4 kousky míň - "Aspoň si víc zastřílíme" vtipkuju...
Vlastní start mise byl zajímavý. Nejprve jsme na TS rozmýšleli o startu s plně naloženým Zerem s přídavkou z letadlovky (mohla být sranda, že jsem se mohl rozbít už při úplném svém začátku...).
Naštěstí v roce 45 Japonci letadlovky už neměli a startovali jsme z letiště.
Čekání na vzlet nám okořenilo hlášení serveru, že nám nakope řitě, jestli nezačneme okamžitě něco dělat. Roztočení motoru a lehounké pojíždění po ploše nepomáhalo. Na poslední chvíli to Fuči zastavil... :))
Po startu a příletu nad Nagasaki jsme se tu chvilku oplendovali, koukali, jestli neuvidíme Chlapečka, ale místo něj sme konečně uviděli Byttyny.
Moje skupina se připojila na levou stranu, Fučiho na pravou.
Ještě nějaký kus cesty jsme letěli v nějakých 2000m, pak, po příletu k dosahu emerického radaru jsme šli pod 100m.
Teda ve skutečnosti jsme šli pod 50 :)) Fuči se bál, abysme náhodou nepřeletěli mezní výšku a tak nás krapet postrašil s jiným údajem výšky ;)
Pro mne let v tuto chvíli nabýval zajímavosti - koukal jsem na hladinu moře z nějakých 30m, sledoval Bettyny, sledoval oblohu kolem sebe, kontroloval pozici mých čísel, koukal, kdy budou lodě.
A to všechno s pálícíma očima.
Bettyny po chvíli ohlásily lodě. Zaslechl jsem cosi o 9clk. Ale my letěli dál v našem kurzu. Fuči jen ohlásil G4M, že je při vlastním útoku necháme flaku samotné, přidáme se k nim pouze v případě napadění stíhači. Rozumná volba, říkám si, stíhači tam nebudou, Bettyny se o sebe postarají a my poletíme v klidu...
Po chvilce Betty točí levou a patrně nasazují k útoku.
Mžourám přes zaměřovač, kdy konečně uvidím v dálce lodě.
Kouknu na svoji pozici vůči Bettynám, kouknu nad sebe, kouknu před sebe přes zaměřovač - a tam loď jako kráva.
Velím odval vlevo a plný plyn - pryč od flaku. Fuči se rovněž poroučí a velí návratový kurz nějaký 34°. Což pro náši trojici znamená buď letět přes svaz lodí nebo poněkud větší okliku.
Volím okliku.
Mírně stahuju plyn, aby mne mohli Sody s Viperem dohnat.
V tu chvíli někdo hlásí nepřátelské stíhače.
Opět velím plný plyn, stoupání a odhození nádrží. Letíme stále bokem od lodí.
Fučí hlásí boj s Korzárem. Je to pro nás ovšem přes svaz a tak hlásím, že se pokusím dohnat a chránit naše Betty - v dálce na 1-2clk jsem uviděl červený spray...
Sody se ptá na použití WEPu, ten zatím nezapínám, ale ženu motor na plný plyn.
Pak si na 3clk všímám nízko letícího Korzára, mířícího přímo k nám. Netočím hned, jen ho hlásím.
Mám snahu ho navést na sebe (za sebe), aby se o něj Sody postaral. Točím levou (od lodí) a během zatáčky slyším Sodyho mluvit o útoku - "On útočí na mě!!"
Dotáčím, teď už směrem k lodím, a sleduji před sebou dvě letadla - jedno tomu před sebou ustřeluje křídlo... Sody hlásí, že je pod palbou a že má nějaké poškození - s Viperem ho okamžitě informujem, ať skáče, že poškození bude závažnější.
Snažím se aspoň přiblížit na dostřel a sejmout toho šmejda. Jsem sice asi ještě daleko, ale když slyším Vipera hlásit, že se k nám spouští další Korzár, pošlu směrem k tomu prvnímu krátkou dávku a okamžitě se odpoutávám.
Bohužel stále na vysoké rychlosti (poslední chyba), takže moji zatáčku ?další? Korzár dokáže sledovat a při střelbě zasahovat. Hned jedna z prvních dávek zasahuje křídlo a tuším rychlý konec. Flak hustě pálí, nemůžu se pořádně ohlídnout, dělám zmatky, dostávám zásahy, zoufale se snažím otevřít kabinu...
Fuči mi pak ještě nabídl kamikaze akci, ale s díky jsem odmítl (ač v začátku ohlášení akce jsem v této skupině chtěl letět) - oči mne pálily jak mrchy, tak jsem vypnul komp a šel spát :)
Ten "?další? Korzár" nevím kolikátý ve skutečnosti byl, ale Viper jednoho hlásil - pouštím toho prvního. Pak ale hlásil, že jiný jde po něm, takže nevím, jestli to byl třetí nebo jeden z těch předchozích dvou.
Škoda toho neuskutečněného tréninku a mnou odfláknuté přípravy - možná by nás napadlo zamyslet se, co dělat nad neprátelským svazem lodí - jak vzhledem k Bettynám, tak i vzhledem k našim dvěma skupinám Zer. Takhle jsme byli v nejdůležitější moment svazem odříznutí od sebe, navíc naše trojka docela dlouho letěla stále při hladině...
Doufám, že jsem neprošvihl nějaký Valherův výstup, protože jsem na začátku zaslechl cosi o jeho požívání tekutin v důsledku časového zpoždění akce :))
A taky doufám, že jsem si takhle "neodbyl" na hodně dlouhou dobu akci z Pacifiku ;)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Lekk: Obdržený seznam útočných byl splněn na 110%.
-Svaz nepřátelských bojových lodí mířící do oblasti - zničeno/poškozeno většina lodí - vlastní ztráty 0?
Lekku, tohle je směšné. Kdy jste potopili ty japonské lodě? Dle jasně daných instrukcí jste tam měli letět hned napoprvé a být u nich tak do 30ti minut po začátku akce - jak jsem ti říkal, lodě se řítí na vás a do hodiny bude váš svaz letadlových lodí ostřelován japonskou bitevní lodí a dvěma křižníky. Nevím, jak těžké poškození jste jim způsobili, či kdy, ale když jsme nad nimi přelétali před torpédovým útokem (cca kolem 21:30), tak nebyla ani jedna z nich tak poškozená, že by kouřila. Tenhle cíl mise jste tedy rozhodně nesplnili (a byl to váš naprosto primární a životně důležitý cíl) - měl jsem dopředu říct pravidlo, že pokud je do hodiny nepotopíte, tak můžete celý západní svaz odepsat.
Zničeno/poškozeno většina lodí . Většina jsou 2 ze tří . A jak říkám, když jsme nad nimi přelétali, tak se všechny těšily dobrému zdraví .
Lekku, tohle je směšné. Kdy jste potopili ty japonské lodě? Dle jasně daných instrukcí jste tam měli letět hned napoprvé a být u nich tak do 30ti minut po začátku akce - jak jsem ti říkal, lodě se řítí na vás a do hodiny bude váš svaz letadlových lodí ostřelován japonskou bitevní lodí a dvěma křižníky. Nevím, jak těžké poškození jste jim způsobili, či kdy, ale když jsme nad nimi přelétali před torpédovým útokem (cca kolem 21:30), tak nebyla ani jedna z nich tak poškozená, že by kouřila. Tenhle cíl mise jste tedy rozhodně nesplnili (a byl to váš naprosto primární a životně důležitý cíl) - měl jsem dopředu říct pravidlo, že pokud je do hodiny nepotopíte, tak můžete celý západní svaz odepsat.
Zničeno/poškozeno většina lodí . Většina jsou 2 ze tří . A jak říkám, když jsme nad nimi přelétali, tak se všechny těšily dobrému zdraví .
Byly tam dvě menší lodě a mezi nimi byl snad Yamato nebo nějaká podobně velká loď...jedna loď kouřila na jednom místě druhá dokonce na dvou když jsme odlétali
Fuci:Zautocili jsme na ne jako na prvni cil cca 15 minut po zacatku akce. Neobnovovily se ty lode nejak? Po utoku nasich ledadel dve z nich kourily.A kdyz jsme po vasem torpedovem utoku leteli na dalsi cile, tak uz necoudily.
Upravil/a Glad69 dne 01-04-2007 17:00
Georgeu:Napred jsme meli zrusit mosty v AK 11.Jeden zrusil Tajpan, druhy jsem zrusil ja. Pak jsme leteli na mosty v AP 15 a tam jeden zrusil McMarty a druhy ja.
Lodě se tedy zřejmě nějak samoopravují, přesto jsem i teď kontroloval, jestli nebylo nastaveno, aby se jednou zničená jednotka znovu neobnovila - a je to nastavené správně. Obnovení zničené jednotky (včetně lodí) bylo anstaveno na 33000 vteřin, což je přes 9 hodin. Pokud jste lodě jen poškodili, pak jste cíl jednoznačně nesplnili. Bylo nutné potopit alespoň tu bitevní loď..ty dva torpédoborce, které suplovaly křižníky, tam byly spíš pro okrasu. Jak rychle by byla schopna bitevní loď vyřídit čtyři letadlové lodi je otázka .
Prostřední loď nebyla zdaleka velikosti Yamata, protože Yamato tam není. Jako Brit jsi Mamuťáku mohl poznat, že je to King George V. . Já Tirpitz taky poznám .
ad lodě - pokud vám to nenapsalo Enemy Ship destroyed, tak si kouřit můžou jak chtějí, ale zničené/odepsaté nejsou :))
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Prostřední loď nebyla zdaleka velikosti Yamata, protože Yamato tam není. Jako Brit jsi Mamuťáku mohl poznat, že je to King George V. . Já Tirpitz taky poznám .
kdo to ma v ty mlze poznat kdyz po nem prazi nas*ani strelci u zbrani
1stCL_Fucida napsal:
Lodě se tedy zřejmě nějak samoopravují, přesto jsem i teď kontroloval, jestli nebylo nastaveno, aby se jednou zničená jednotka znovu neobnovila - a je to nastavené správně. Obnovení zničené jednotky (včetně lodí) bylo anstaveno na 33000 vteřin, což je přes 9 hodin. Pokud jste lodě jen poškodili, pak jste cíl jednoznačně nesplnili. Bylo nutné potopit alespoň tu bitevní loď..ty dva torpédoborce, které suplovaly křižníky, tam byly spíš pro okrasu. Jak rychle by byla schopna bitevní loď vyřídit čtyři letadlové lodi je otázka .
Fuci:Tak tu akci vyhodnot a pak se uvidi.Nebo myslis, ze by bitevni lod zbavena sveho kryti pokracovala dale v plavbe, kdyz by mohla byt napadena ponorkama? I kdyz u Japoncu jeden nikdy nevi:-))).Za dalsi urcite by tam byly nejake bitevni lode USN , ktere by s ni velice rychle skoncovaly:-))).
Technicka:ale proc jsi nam teda Dauntlesy do svazu west? To by byl ukol presne pro ne.V zivote jsem neslysel, ze by stihacky(jabo) za WW II potopily bitevni lod. Na vychode jim byly ty SBDcka vpodstate nanic.
Upravil/a Glad69 dne 01-04-2007 17:38
V takovém případě by pravděpodobně na JV svazu US letadlových lodí nepřistálo už ani jedno letadlo a musely by tyto zamířit ke generálním opravám, protože za rodinu S. Kakaie mohu říct, že svůj úkol jenž mu svěřil samotný císař splnil na 100%! a stejně jako mnoho dalších statečných císařských pilotů. Jinak to bylo pěkné díky všem.
Vyhodnotit akci? . Inu vždyť vyhodnocujeme - já přeletěl nad loděmi, které rozhodně potopené nebyly . Hlásíte zničené mosty, z nichž minimálně část viděl Georgeu stát . Zničení všech cca 40ti vozidel, z nichž byla velká část pancéřovaných vidím taky jako nepravděpodobné, ale tam nikdo nepřeletěl, aby mohl vyhodnotit stav.
Přesné logy z mise k dispozici nejsou, protože jsem nechtěl zatěžovat HW..kvůli lagům. Což se myslím docela dobře povedlo.
Jsem zcela přesvědčený, že japonská bitevní loď by v srpnu 1945 pokračovala ke svému cíli dokud by toho byla alespoň teoreticky schopná. Napadení ponorkou možné je, ale ponorka musí být v dobré počáteční pozici, aby měla alespoň teoretickou šanci rychle plující loď potopit, koneckonců argument pro tuto akci to není. Žádné bitevní lodě ve svazu vašich letadlovek nebyly, jen 4 torpédoborce, ale i to je celkem jedno - být ta loď velikosti Yamata, tak ji stejně taková USS Pensylvania nezastaví . Instrukce dané Lekkovi byly takové, že japonský svaz, pokud nebude potopen, zaútočí do hodiny na vaše loďě - kvůli našim omezeným prostředkům plynoucím z možností dnešního HW a počtu zúčastněných pilotů tam plula jedna bitevní loď, kterou jste nepotopily a tím to haslo. Nad mírou poškození se můžeme přít, ale cíl nebyl splněn.
Corsairy byly na konci války používány i jako střemhlavé bombardéry, ale kdybyste chtěli, tak jste mohli do oblasti doletět i s Dauntlessy z druhého svazu - měly to sice poměrně daleko, ale stihnout se to určitě dalo. Kvůli nesplnění primárního úkolu mi Lekkovo vyhodnocení útočných akcí na 110% přijde přinejmenším podovné.
Glad69 napsal:
Georgeu:Napred jsme meli zrusit mosty v AK 11.Jeden zrusil Tajpan, druhy jsem zrusil ja. Pak jsme leteli na mosty v AP 15 a tam jeden zrusil McMarty a druhy ja.
AP 15 ( jsou tam dva mosty) mohl být napdaden jedině v samém závěru akce, když jsme doprovázeli kamikaze skupinu. AP 11 nebyl zničeno určitě. Vzhledem k zadaní, kdy jsem měli mosty hlídat jen do doby Velkého náletu předpkládám, že úkol byl splněn, posily do oblasti vylodění se po mostech již stačily přemístit...
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.