310_Pip napsal:
reknu to naplno: G-limity jsou blbost! kazdy letadlo za 2.sv. valky vydrzelo vic nez clovek, proto by bylo lepci volit castejsi uspani pri pretizeni... zacnu natacet tedy videa, kdyz budu litat ve spitu, abys to videl, pokud je harampadi v kazdym druhym manevru tak je neco spatne, ostatne rozpadavost spojeneckych letadel je narozdil od nemeckych daleko vetsi vzhledem k tomu, ze jim nevytuhava vyskovka!
Žádné letadlo nevydrží více, než člověk Člověk krátkodobě vydrží (přežije) opravdu velká přetížení; řádově desítky G, letadlo ne. Nastavené G limity jsou spíše mírně optimistické, nežli naopak (ono testování některých strojů na G se nám totiž dochovalo ).
Nicméně máš pravdu v tom, že rozpadávání spojeneckých letadel, resp. Spitu, je dána především menším vytuhnutím výškovky v porovnání třeba s Bf 109. Což je ovšem historicky zcela korektní. Na Me 262 bylo zakázáno vybírat střemhlavý let pomocí trimů. Proč asi? Je omyl očekávat, že ta letadla snesla více, než člověk. Když za ně pilot na vysoké rychlosti zabral a měl tu "smůlu", že neletěl v něčem extra vytuhlém, mohl letoun poškodit nebo i zničit.
U Fw 190 byl chod kniplu/výškovky dokonce v reálu optimalizován tak, aby na velké výchylky byla k dispozici kratší dráha a bylo tedy nutné využít více síly. To nejen že šetřilo místo v kabině, ale také snižovalo rizika, že to pilot na rychlosti přežene a letadlo půjde do háje.
to vis, nebo se jen domnivas?
Vím. UP od verze 3 již není z hlediska modelů 100% kompatibilní s oficiální verzí 4.10, resp. 4.10.1. Ostatně je to i v readme UP.
Fuci, nevis kde by bylo mozne ziskat zminene historicke podklady k limitum G a pote dale nejake podklady k vythuhnuti vyskovky u letadel jako jsou Bf-109, Fw-190, Spit a dejme tomu Tempest?
Trosku zkousim testovat s pomoci Autopilota od LesnihoHu a moc by se mi ta data hodila.
Síly v řízení jsou získatelné obtížně a nejlepším zdrojem jsou vzpomínky testovacích pilotů, kteří létali na více typech (Brown, Lerche...apod.), případně dobové porovnávací testy letounů. Známý je třeba test srovnávající Fw 190, F6F a F4U, či test srovnávající P51 a P47. Pokud získáš zmínky o jediném typu, pak jsou to údaje pouze relativní a jako takové bohužel ne úplně hodnotné. Nicméně sem tam narazíš na výjimky a opravdu konkrétní údaje o vynaložené síle pro určitou výchylku.
Ohledně přetížení je to ještě více komplikované. Skutečně měřená maximální možná přetížení se dochovala jen u minima strojů (alespoň co já vím). Sám vím o výpovědi testovacího pilota, který v tomto směru testoval Fw 190 a Bf 109 a zmiňoval se, že letoun dokázal vydržet přetížení asi 10 - 11 G, poté již následovaly deformace a pak praskliny a lomy. Problém je, že ten dokument jsem viděl X let zpátky a nevím kde (bylo to formou rozhovoru). Pilot ale zevrubně popisoval celý průběh testování. Mimochodem mi v paměti zůstala vzpomínka, že za tyto lety dostávali kvůli rizikům velmi tučné (doslova, dávaly se, pokud si vzpomínám, i v naturáliích) odměny. Bohužel pilot nezmínil (nebo si to nepamatuji) vzletovou hmotnost, která je klíčová. Takže je dobré počítat s tím, že hodnota +/- 9/10 G by měla být i při maximální hmotnosti v čisté konfiguraci (bez podvěsů) bezpečná. To koresponduje s návrhy letadel té doby a jejich "teoretickým" dimenzováním na papíře. Hodně se na tohle téma mohou rozepsat Čutora, Kraken či Gryzlov, tedy lidé, kteří se leteckou konstrukcí živí a vědí o tom strašlivě mnoho. Ostatně domnívám se, že při implementaci těchto prvků byli Daidalosu k ruce. Mnoho let zpátky jsem to za velmi narušeného osobního stavu (takovej ten, kdy mě vidíte v trikách jiných letek ) probíral na Hané s LesnímHU a Čutorou. Myslím
Jinak s testováním doporučuji počkat na verzi 4.11. A rozhodně bez Ultrapacku.
Vypadá to famózně, ani nevím na co se těším nejvíc.
Hoper napsal:
... a že úpravy dalších letadel (prý P-40 by to potřebovaly jako sůl) se dočkáme v 4.12 a dalších po ní následujících
Ono americký éra nejdou udělat "úplně správně", kvůli hrubě zjednodušenému ovládání motorů, ale P-40 by opravdu snesly kompletní "generálku". Od chybějících ukazatelů paliva až po FM.
No u těch manévrů, co jaké letadlo vydrží a co ne je docela důležité, jak jsou ty manévry prováděny, pamatuju se že v US málem uzemnili celou flotilu Beechcraft Bonanz kvůli nehodě, při které se u T-34 (v zásadě stejná kontrukce křídla jako u Bonanzy) použvané k simulovaným leteckým soubojům ulomilo za letu křídlo.
Následně se zjistilo, že letadlo bylo v okamžiku manévru hodně blízko, nebo dokonce za Vne (nepřekročitelná rychlost - 214 kt), tedy hodně za Va (manévrovací rychlost, tedy rychlost bezpečná k plné výchylce ovládacích ploch - 148kt) a pilot tahal nějakých 6g, na které je T-34 stavěné. Takže dalo by se říci, že tento samotný fakt by mohl znamenat destrukci křídla (povoleno 6g na 148kt, taháno 6g na ~210kt).
Jenže se zjsitilo, že T-34 téhle firmy létaly takhle v akrobačce tisíce hodin (ten kus údajně cca 4000) a že dosáhnutí 6g nebylo nic nenormálního.
Záznamy pak ukázaly, že pilot se pokusil při vertikálních 6g provést obrat zahrnující klonění a že došlo k nesymetrickému zatížení.
Va totiž znamená, že letadlo bez poškození přežije maximální výchylku ovládacích ploch, ale ne současně!
Takže jakkoliv letecké konstrukce vydrží velice mnoho (tedy jednorázově více, než jsou limity) nesymetrické zatížení je velice nebezpečné a dokáže způsobit destrukci při mnohem menších rychlostech nebo zatíženích.
Víte, že například F-15ky mají limit 2,5g pro obraty s kloněním i když normálně zvládnou 9g service load při gw 37000lb?
Manévr tak vypadá takto - při naloženém Gčku povolit pod 2,5g, změnit vektor kloněním a znovu naložit dle potřeby, nikdy ne najednou.
[img]http://forum.il2sturmovik.com/public/style_extra/team_icons/founder_gold_en.png[/img] is not a valid Image.
Nechci se vás všech dotknout, ale celý tenhle blázinec je o ničem, pokud nebude jasně definováno podle čeho se vlastně ty FM dělají.
Jak jsem tak pozoroval a skládal z infa z vývoje, tak vlastně vyhrává kdo sežene víc dat podporujících jeho verzi.
Co je však neviditelné je jak jsou tyto faktka promíchány. Obecně tedy lze říci, že si každý stroj v IL2 sturmu vlastně odnese z vývoje vždy jen ty nejlepší hodnoty, které se kdy naměřily, ačkoliv se navzájem mohly vylučovat. Co zcela určitě je opomíjeno jsou skutečně bojové podmínky života letounu, kdy jakákoliv záplata, nebo zanesení/opotřebení se dosti výrazně projevovala na chování/výkonech stroje. Nejvíce takto lze posuzovat motory s extrémním boostem (Některé Merliny/Jumo měly max životnost cca 25 hodin!!!)
Celý tento sim je podle mě za hranicí reálna a to díky tomu, že bereme jenom ty nejlepší hodnoty z tabulek a necháme je stále platné.
Proč nejsou simulovány nevýhody syntetického paliva, proč není zřejmá životnost motoru - Bf 109 na 105% + MW nepřehřívá, FW taktéž. tady nejde o to že když bude přehřáto tak to umře, tady jde o to , že to prostě nehřeje.
Když si vezmu Spita tak jakákoliv verze prostě topí a to mají max 100% plynu s boostem. (Spit VIII dokonce topí při maximální rychlosti/divu pod plynem! Spit IX má na 95% plynu + boost problikávání overheat, P47 je bez overheatu na konfiguraci 95%plynu(tj. bez boostu).
Jak se tedy nyní ve 4.11 modu, zachová motor Spita když bude umírat při prvním naskočení hodnoty overheat?.
To tedy opravdu budeme koukat na FW jak nám uletí ve stoupání na 105 plynu+boost protože naše motory se při 95% začnou přehřívat? co to je za blbost? Když jsem si přečetl co všechno je na FW změněno, tak mi ve všech rovinách vychází zlepšení hodnot v kritických limitech se zduvodněním, "že pánové v BMW vědí nejlíp jak na to".
Tohle je první info na WiKi:
The BMW 801 would eventually be fitted with a magnesium alloy cooling fan that rotated at 1.72 times the crankshaft speed.[2] This provided effective cooling although at the cost of about 70 PS (69 hp, 51.5 kW) required to drive the fan.
o tom že první verze měly problemy s chlazením je hned před tím: http://en.wikiped...ki/BMW_801
Oni to museli chladit přímím výkonem motoru přes redukci. Takže FW má přímé snížení reálného výkonu jenom provozem samotného motoru. Je tohle skutečně simulováno? nebo máme tabulkové výkony motoru na stolici, s tím že by to mohlo být takhle nějak i ve vzduchu?
Když čtu jak se vypiplal FW190 je mi dost líto, toho co se neřešilo na Spitovi. Takže výsledkem je porád UP verze, kde máme alespon adekvátní verze strojů. Spočítejte si kolik je typů Spitů (CW/HF,F -V,VIII,IX)a kolik je FW/Bf typů a čím se výkonově liší (EDIT: v 4.10.1). Výjde vám dost hruzostrašný nepoměr/variabilita ve prospěch LW.
Osobně tento mod opět zařazuju jako modrý mod, který díky overheat poškození bude katastroficky omezovat výkonové hodnoty spojeneckých strojů....leda že by prošly revizí všechny stroje a motory (Hurri, Spit, La, Yak,Mig,P-xx,Tempestů, FW,Bf,Ju,He,Do,Me, Ki,A6M) a hodnoty dosažení overheatu byly skutečně simulovány korektně.Upravil/a Lekk dne 29-12-2011 15:15
Mně tedy spíš přijde tak trochu do žluta, Lekku...
Mimochodem není tady nějaký insider, který tuší, kdy už konečně vyjde? Nemůžu se dočkat těch ruskejch bombardérů a lepšího engine managementu.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Proč nejsou simulovány nevýhody syntetického paliva, proč není zřejmá životnost motoru - Bf 109 na 105 + MW nepřehřívá, FW taktéž. tady nejde o to že když bude přehřáto tak to umře, tady jde o to , že to prostě nehřeje.
Když si vezmu Spita tak jakákoliv verze prostě topí a to mají max 100% plynu s boostem. (Spit VIII dokonce topí při maximální rychlosti/divu pod plynem! Spit IX má na 95% plynu + boost problikávání overheat, P47 je bez overheatu na konfiguraci 95%plynu(tj. bez boostu).
Jak se tedy nyní ve 4.11 modu, zachová motor Spita když bude umírat při prvním naskočení hodnoty overheat?.
To tedy opravdu budeme koukat na FW jak nám uletí ve stoupání na 105 plynu+boost protože naše motory se při 95% začnou přehřívat? co to je za blbost?
Na tohle si přišel jak ? Testoval jsem konrétně Spita LF.IXe před Invazí a ten dokáže letět na 100% + Boost.. od startu, přes stoupání až do 12km, tam ještě let 10minut ve snaze stoupat kam to jde a až potom se motor poškodil. Spity 9 obecně takřka nelze utavit. Stejně tak Bf 109 se zapnutou MW50 na 105% nevydrží letět ani deset minut. Jaký typ si zkoušel a na jaké verzi ? Mám totiž dlouhodobě úplně opačné výstupy.
Upravil/a 1stCL_pbarry dne 29-12-2011 14:56
Není důležité vyhrát, ale přežít.
I když vyhrát je taky fajn.
Obzvlášť, když vyhraju já!
Proč nejsou simulovány nevýhody syntetického paliva, proč není zřejmá životnost motoru - Bf 109 na 105 + MW nepřehřívá, FW taktéž. tady nejde o to že když bude přehřáto tak to umře, tady jde o to , že to prostě nehřeje.
To tedy opravdu budeme koukat na FW jak nám uletí ve stoupání na 105 plynu+boost protože naše motory se při 95% začnou přehřívat? co to je za blbost?
Na tohle si přišel jak ? Testoval jsem konrétně Spita LF.IXe před Invazí a ten dokáže letět na 100% + Boost.. od startu, přes stoupání až do 12km, tam ještě let 10minut ve snaze stoupat kam to jde a až potom se motor poškodil. Spity 9 obecně takřka nelze utavit. Stejně tak Bf 109 se zapnutou MW50 na 105% nevydrží letět ani deset minut. Jaký typ si zkoušel a na jaké verzi ? Mám totiž dlouhodobě úplně opačné výstupy.
A kdy ti začlo řvát overheat? to víš?
Že to rveš jak to jde a kašleš na hlášku overheat je jasná věc - ale jak to bude až ti po prvním zařvání overheat motor chcipne? pak začne ihned rozhodovat kdy se poprvé objeví overheat a v jakém maximálním režimu nemuže nastat.
Přečti si muj post znova.
Já nevim no doteď vám nepřišlo blbý že fokáč za 4,5 minuty po overheat končí, zatímco spit vydrží na overheat nechutně dlouho.
Já to beru jako velký krok dopředu, konec soubojů s tekoucími motory je jen dobře.
Prostě osobně bych nechal závěry až po testování.
To samé jako s géčkama, na začátku to byl nezvyk, ale poslední dobou si nepamatuju, že bych někdy utrhl křídlo. Borec od nás, těžký befkař pokaždé když usedne do fokáče, tak křídlo urve, protože je zvyklý, že vytuhlé befko se na plnou výchylku kniplu nehne, zatímco fokáč mění geometrii. Je to jen zvyku a chuti se učit něco nového.
1stCL_Werner napsal:
Já nevim no doteď vám nepřišlo blbý že fokáč za 4,5 minuty po overheat končí, zatímco spit vydrží na overheat nechutně dlouho.
Já to beru jako velký krok dopředu, konec soubojů s tekoucími motory je jen dobře.
Prostě osobně bych nechal závěry až po testování.
To samé jako s géčkama, na začátku to byl nezvyk, ale poslední dobou si nepamatuju, že bych někdy utrhl křídlo. Borec od nás, těžký befkař pokaždé když usedne do fokáče, tak křídlo urve, protože je zvyklý, že vytuhlé befko se na plnou výchylku kniplu nehne, zatímco fokáč mění geometrii. Je to jen zvyku a chuti se učit něco nového.
Hele ale ty furt nechápeš co tady pišu. přečti si to znovu a pak ještě jednou.
606_Tempik napsal:
Lekku, nevím co si stěžuješ. Minulý patch byl červený, když se udělal "pořádně" spitfire. Teď se udělal POŘÁDNĚ fokáč. Je to fifty fifty
To jako myslíš, že je v kombinaci s G limitama nepoužitelný?
Každá vejškovka na rychlosti tuhne - zvlast ta která má velkou plochu - jako například Spit a Bf. Pokud by se udělal spit pořádně tak by tuhle vlastnost měl implementovanou. Řekn i mi jak se Spit ve 4.10 vylepšil a ted to srovnej s tím co tady Fuči píše o "malých" opravách FW.
Ten "ferovej" 4.11 má prý zabránit použivaní motoru v overheat. pak je ale potřeba projít zpusob a podmínky jak se k hodnotě overheat dojde a ne jen plácnout hodnotu "např: 30 sekund po overheat ti motor umře"Upravil/a Lekk dne 29-12-2011 15:25
310_Lekk napsal:
Nechci se vás všech dotknout, ale celý tenhle blázinec je o ničem, pokud nebude jasně definováno podle čeho se vlastně ty FM dělají.
Podle dobové dokumentace + dle současných znalostí.
Jak jsem tak pozoroval a skládal z infa z vývoje, tak vlastně vyhrává kdo sežene víc dat podporujících jeho verzi.
Ano. Chtěl bys snad, aby letové modely byly skládány dle okrajových názorů?
Co je však neviditelné je jak jsou tyto faktka promíchány. Obecně tedy lze říci, že si každý stroj v IL2 sturmu vlastně odnese z vývoje vždy jen ty nejlepší hodnoty, které se kdy naměřily, ačkoliv se navzájem mohly vylučovat.
Tohle není zcela přesné. V případě Fw 190 byly implementovány jakési střední měřené hodnoty. Samozřejmě existuje ohromné množství testů za různého počasí, při různé teplotě a tlaku vzduchu. To vše výkony ovlivní. Proto se vezme jakýsi pomyslný střed. Ale vzhledem k tomu, že i ty největší rozdíly v testech jsou většinou menší, nežli 20 km/h, tak střelba doprostřed není zase až tak blbá. Jestli letadlo dělalo 550 a létá 560, nebo jestli dělalo 570 a létá 560, to už je v celkovém kontextu celkem fuk.
Co zcela určitě je opomíjeno jsou skutečně bojové podmínky života letounu, kdy jakákoliv záplata, nebo zanesení/opotřebení se dosti výrazně projevovala na chování/výkonech stroje. Nejvíce takto lze posuzovat motory s extrémním boostem (Některé Merliny/Jumo měly max životnost cca 25 hodin!!!)
Ano, toto je ve Šturmu asi nezohlednitelné. Ale něco v tomhle směru už podnikl CLOD a snad i RoF (Cassius mi o tom něco říkal).
Celý tento sim je podle mě za hranicí reálna a to díky tomu, že bereme jenom ty nejlepší hodnoty z tabulek a necháme je stále platné.
Takto to není. Určování výkonů je založené především na správné interpretaci dochované dobové dokumentace. Je to složitější a vyžaduje to zpravidla hlubší znalost metodiky daného letectva + samozřejmě znalosti aerodynamiky a mechaniky letu (alespoň částečně).
Nevýhody syntetických paliv? Jaké? Bf 109 i Fw 190 se přehřívají naprosto normálně. Ani více, ani méně, než odpovídající letadla Spojenců. Krom Spitfiru IX, který se dlouhé roky nepřehříval vlastně vůbec. Motory Fw i Bf vydržely poměrně dlouho s overheat hláškou pracovat. To je ve 4.11 jiné.
Pokud je max. 100% a přehřívání poblikává při 95%, pak je něco špatně a rozhodně to není tak, že by to bylo příliš hřálo Německá letadla měla do 4.11 maximum na 110% a hřála se zavřeným chladičem cca od 102 - 103%. Nebo s otevřeným? Nevím.
Od 4.11 je u Fw 190 rozsah omezen číslem 100%, ale celkový výkon je samozřejmě stejný. Je úplně jedno, jestli letadlo dosáhne daného výkonu na 100 či 300% nějakého relativního ukazatele.
Na odpověď si budeš muset počkat na 4.11. Ale jak to tak bývá, modrá i červená letadla to mají většinou docela pdoobné.
Nepravděpodobné. Fw 190 1) hřeje a 2) nestoupá nijak famózně.
Když čtu jak se vypiplal FW190 je mi dost líto, toho co se neřešilo na Spitovi.
Řešilo. Ve 4.10 prošel Spitfire komplexní revizí letového modelu a vůbec všeho. Také bylo doděláno X nových modelů.
Takže výsledkem je porád UP verze, kde máme alespon adekvátní verze strojů. Spočítejte si kolik je typů Spitů (CW/HF,F -V,VIII,IX)a kolik je FW/Bf typů a čím se výkonově liší. Výjde vám dost hruzostrašný nepoměr/variabilita ve prospěch LW.
Fw 190 (a dokonce i Bf 109) byly reálně výrazně univerzálnější letouny, nežli poněkud jednoúčelové Spitfiry. Spitfirů je i se Seafiry tipuju tak 15, Fw 190 s Bf 109 je (zkusím spočítat přesně) 24, 12 (vč. Ta 152) a 12. Ano, u spojenců chybí řada starých letadel, pro Spity to znamená Mk.I a Mk.II. A pak taky Mk.XIV. U Luftwaffe zase třeba chybí starší, nebo nejnovější Focke-Wulfy Fw 190. Bf 109 jsou víceméně zastoupeny téměř kompletně. Chybí spousta letadel. Jejich modelování je možné, ale náročné a nákladné. Udělejte sbírku a věřím, že dostanete i toho profi Spitfira XIV.
Osobně tento mod opět zařazuju jako modrý mod, který díky overheat poškození bude katastroficky omezovat výkonové hodnoty spojeneckých strojů....leda že by prošly revizí všechny stroje a motory (Hurri, Spit, La, Yak,Mig,P-xx,Tempestů, FW,Bf,Ju,He,Do,Me, Ki,A6M) a hodnoty dosažení overheatu byly skutečně simulovány korektně.
Předně: není to mód, je to oficiální verze posvěcená Olegem, která vzniká na základě poměrně jasně daných dohod zaručujících určitou (nemalou) míru kvality.
Jak moc byla 4.11 laděna poznáš po jejím instalování. Jsem si docela jistý, že budeš i jako kovaný spojenec hodně spokojený. Tedy pokud preferuješ realitu nad přílišným zjednodušováním
Já tě chápu, že spit se přehřívá na "méně plynu" než němci, takže (asi !!!) v novém patchi budete létat na 70%. To ale nic nemění na tom, že doteď jste se sice přehřáli dřív, ale vydrželi tak podstatně déle a nikdo si kupodivu nestěžoval
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.