Proč je 16:10 tak skvělý?
Mimochodem mám taky 16:10 na 20'' Nec 20WGX2 PRO (1680 x 1050) (S-IPS). Mám jej cca od roku 2008/9 a jen tak ho měnit nebudu, má skoro stejné podání barev jako CRT, respektive při přechodu jsem rozdíly skoro nezaznamenal (kromě šedé).
Proč je 16:10 tak skvělý?
Mimochodem mám taky 16:10 na 20'' Nec 20WGX2 PRO (1680 x 1050) (S-IPS). Mám jej cca od roku 2008/9 a jen tak ho měnit nebudu, má skoro stejné podání barev jako CRT, respektive při přechodu jsem rozdíly skoro nezaznamenal (kromě šedé).
Já 16:10 také preferuji. Samozřejmě pokud máš monitor jen na hraní her, pouštění filmů, atd. tak je 16:9 úplně v pořádku. Ale pokud ho začneš používat na něco jiného např. práci s grafikou, modelování nebo třeba programování, tak rozdíl poznáš. Pro takovouhle práci jsou programy plné nějakých meníček/panelů a na 16:9 ti pak na pracovní plochu zbude jenom taková malá nudlička
Jinak poměr stran se začal řešit kvůli starému šturmu, který umí jenom "4:3", jiné poměry docílí oříznutím obrazu.
CRT nevymizeli, kvůli tomu, že by měli špatné podání barev. Zmizely kvůli tomu, že to byli přerostlí mastodonti. Nedokážu si představit, že bych si dal teď na stůl 24" CRTčko, nebo bych si ho třeba pověsil na stěnu
Tak CRT mělo mnohem lepší podání barev to je jasné, nicméne ergonomie nic moc.
Jen mě to zaujalo, proč by lidé měli preferovat zrovna 16:10. Jak jsem psal, měl jsem klasiku CRT a hned jsem měl 16:10 tak si nedokážu představit v čem by měl být lepší. Ale díky za info.
Super info. Jelikož mám velkou slevu v obchodě ts bohemia, tak jsem se rozhodl pro BenQ BL2211M (9H.LATLA.TPE). Klidně si za dva roky koupím nový. Monitor potřebuji vážně jen na IL sturmovik. Chci do toho dát cca 4k. Kupoval jsem páku, mám v plánu pedály a tak musím postupně.
Je to alespoň nějak v normě?? Myslím tím, že touto volbou asi nic nezkazím..... Co myslíte???
Jo a na starého Ila nezapomenu. Je to prostě srdeční záležitost. Vlastně kvůli tomu jsem si pořídil počítač a trochu se naučil něco s compem dělat....... Upravil/a red fox dne 24-12-2013 11:57
A co chceš slyšet? Má to 1680x1050,je to TN a 22". Vlastně sis nic moc horšího vybrat nemohl. Ne že by to svou práci neodvedlo, ale na takové rozhodnutí si nemusíš nechat radit.
Vlastně jsem nikdy nepochopil proč se začali vyrábět širokoúhlý monitory.
Kdyby se každej širokoúhlej monitor rozšířil o tu "ukradenou" část která schází do poměru 4:3 tak by svět byl hnedka lepším místem.
Vlastně jsem nikdy nepochopil proč se začali vyrábět širokoúhlý monitory.
Kdyby se každej širokoúhlej monitor rozšířil o tu "ukradenou" část která schází do poměru 4:3 tak by svět byl hnedka lepším místem.
Protože jsme těžce sr*li Holyvůd tím, že jsme se vykašlali na ty jejich bláboly a hráli jsme si, no a tak si řekli: Však my je k těm našim debilním filmům dotlačíme - byť i na PC!
Nevěříš? Tak jukni na tu firmu co se jmenuje po velikosti a stavu nádobíčka Vilíka Branky - ta už ani nedělá systém pro počítač, ta poslední verze je dobrá akorát tak na Fuckbook a na filmy!
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
Super... Děkuji za Váš čas. Vítězem této debaty se stává 24" Dell U2412M.... Už jenom zrušit rozhlížení kloboučkem a pedály a bude oáza. Jen tak mimochodem. Dá se někde v programu NewView zpomalit rychlost rozhlížení??? Nemyslím tím rozhlížení myší, ale kloboučkem.... Danke
Joe Hallenbeck napsal:
Jen mě to zaujalo, proč by lidé měli preferovat zrovna 16:10. Jak jsem psal, měl jsem klasiku CRT a hned jsem měl 16:10 tak si nedokážu představit v čem by měl být lepší.
Oči vidí "širokoúhle". Větší úhel vidíš horizontálně, než vertikálně. Ale je to samozřejmě individuální
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.