Válečné reparace
|
CSW_Cassius Chaerea |
Přidané 26-05-2013 17:20
|
Diskutující
Příspěvek: 4360
Založený: 14.02.13
|
Rumcajs zase se nějak zamotáváš. Jaká tvrzení a komu to mám recitovat? Že on ti ve skutečnosti Horrido jen něco ošklivého udělal. |
|
|
|
Rumcajs |
Přidané 26-05-2013 17:34
|
Stařešina
Příspěvek: 6043
Založený: 12.05.12
|
Ale ne. Ani se nezamotávám, ani mi Horrido nic neprovedl. Jen se podivuju nad tím tvým veletočem. Přijde mi odvážné udělat z otázky tvrzení a podtrhnout to výrokem, že to je to samé. |
|
|
|
606_Temp |
Přidané 26-05-2013 18:03
|
Stařešina
Příspěvek: 5502
Založený: 19.08.07
|
Ať koukám na obě verze překladu jak chci, tak mi dávají úplně stejný smysl. Jen jedna verze je řečnickou otázkou (tudíž ne otázkou) a druhá zjednodušená citace. |
|
|
|
Bierglass |
Přidané 26-05-2013 18:13
|
Diskutující
Příspěvek: 2607
Založený: 12.05.10
|
606_Tempik napsal:
Ať koukám na obě verze překladu jak chci, tak mi dávají úplně stejný smysl. Jen jedna verze je řečnickou otázkou (tudíž ne otázkou) a druhá zjednodušená citace.
Tempíku zkus to tedy ještě jednou.Řečnická otázka opravdu není jako tvrzení.Jsou to dvě zcela odlišné polohy.Jen pro příklad. Uvedu ti příklad.Vidíš rozdíl mezi : "Novák je blbec" a "Novák je blbec"? To první je tvrzení to druhé řečnická otázka.Už ten rozdíl vidíš?Tímto se omlouvám všem Novákům ,prohlašuji že si to o nich nemyslím a jejich jméno jsme použil pouze jako vzorový příklad. |
|
|
|
606_Temp |
Přidané 26-05-2013 18:52
|
Stařešina
Příspěvek: 5502
Založený: 19.08.07
|
Aha... v tom případě si najdi pojem "řečnická otázka". |
|
|
|
Bierglass |
Přidané 26-05-2013 20:41
|
Diskutující
|
Máš pravdu,mažu slovo "řečnická". zůstává slovo otázka.Teď už je to jasné? |
|
|
|
Rumcajs |
Přidané 26-05-2013 20:45
|
Stařešina
|
Hele není snad nejpodstatnější to, že ten původní text obsahuje zcela jasně postoj nesouhlasu se stavem, že tomu tak je. Zatímco když se to převrtí do prostého výroku, ten nesouhlas se stavem se stane citelně kontextově závislej? Prostě v originálním znění není pochyb, že s tím nesouhlasí. Zatímco přeloženo v tý verzi, co má Horrido ve svém podpisu, ten nesouhlas přímo nevyplývá.
Jinak akademická otázka určitě není výrok. Je to stále otázka. Kdyby měla stejný význam jako prostý výrok, nebylo by třeba ji používat.
Aby se výrokem vystihlo to samé, co řekl ten Szilárd, muselo by to znít jinak. Musel by z toho být zřejmý nesouhlas. Jinak se velmi snadno stane, že ten přebásněný výrok nabude úplně opačného významu, pokud by byl použit v nevhodném kontextu. Což se tedy původně docela povedlo Kotymu, páčto to jak to původně použil (mezitím to zeditoval) vyznělo jako podpora toho že dva němečtí bezdomovci mají větší cenu než Marie Sklodowská. S čímž by Szilárd v duchu svého výroku asi nesouhlasil. Když je tam teď ten otazník, dává to smysl, že? |
|
|
|
Koty |
Přidané 26-05-2013 21:08
|
Diskutující
Příspěvek: 2868
Založený: 18.07.11
|
Mnoo... bez otazníku by to vyznívalo jako kritizace "rovnoprávnosti v demokracii".
Rien n'est parfait; c'est la vie!
|
|
|
|
Bierglass |
Přidané 27-05-2013 00:03
|
Diskutující
|
A potom kdo tady všechno překrucuje. |
|
|
|
WT_Pedropan |
Přidané 27-05-2013 09:21
|
Uživatel
Příspěvek: 1006
Založený: 30.09.05
|
Rume, a nenapadlo te, ze ironicke konstatovani ma stejny vyznam jako recnicka otazka? Pravda, u psaneho textu ironie neni na prvni pohled tak viditelna... |
|
|
|
Rumcajs |
Přidané 27-05-2013 09:52
|
Stařešina
|
Přesně tak Pedro, tohle je přesně to, co mě napadlo. Řečnická otázka může být použita jako ironický výrok. Proto taky píšu, že aby se to dalo použít jako výrok, musela by ta ironie z toho být zřejmá bez ohledu na kontext. Když to tam Koty dal bez toho otazníku, vypadalo to, že je to potvrzení větší ceny dvou německých bezdomovců než tý Sklodowský. Což by Szilárd asi nechtěl. Tedy ne že by tahle debata byla jakkoli důležitá, nebo snad že by bořila historii. Ale je to docela legrace debatovat o otazníku. |
|
|
|
WT_Pedropan |
Přidané 27-05-2013 17:19
|
Uživatel
Příspěvek: 1006
|
No v pripade Horriho asi o ironii neni potreba premyslet. Je jeho dennim chlebem. O sarkasmu ani nemluve... Takze vyznam citatu v jeho podpisu je zcela jiste ironicky i bez otazniku... |
|
|
|
clone9cz |
Přidané 30-05-2013 13:49
|
Hlavní administrátor
Příspěvek: 5062
Založený: 09.10.05
|
Otazník neotazník, koty nezměnil slovosled a tím pádem vytvořil dokonalý název novinovýho článku. Tvrzení s otazníkem na konci věty místo tečky.
PS: Ješte ke všemu je to cenzor
|
|
|
|
alfik |
Přidané 31-05-2013 12:08
|
Diskutující
Příspěvek: 4820
Založený: 21.04.06
|
Mýlíš se Clone, ten "špatný" není Koty, ale Horri, který ze sarkasmu udělal politické prohlášení. Szilárd tam má otazník, a vyzní to jako kritika "blbismu", bez otazníku to vyzní jako kritika demokracie.
Ovšem pravdu máš v tom, že právě takhle se dělají novinové nadpisy |
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 31-05-2013 13:20
|
Fusioner
Příspěvek: 10264
|
Ale Szilárdův výrok přece je kritika demokracie. Ten blbismus pramení z přijímání demokracie jako svaté krávy.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
Bierglass |
Přidané 31-05-2013 18:50
|
Diskutující
|
No Horri já ti rozumím.Ani já si nemyslím,že demokracie je nejlepší způsob státněprávního zřízení.Ono v samotné podstatě jde propracovanou diktátorskou formu řízení,kde pro oblbnutí mas není diktátor jeden ale hned několik.K této skupině se pak přidají další a to buď z důvodu vlastního prospěchu a nebo proto,že byli oblbnuti.Tato skupina pak zcela ovládá jak jiné méně početné"demokratické skupiny" tak i jednotlivce,kteří do žádné skupiny patřit nechtějí.Svoji diktaturu maskují "demokratickým" hlasováním.Je to přímo ideální zřízení pro jedince,kteří nejsou schopni(nebo nechtějí) přijmout přímou osobní odpovědnost za své rozhodnutí mající dopad na chod státu a mohou se vždy schovat za hlasující většinu a zneužít principu kolektivní viny.Jinými slovy stát kde všichni můžou kecat do všeho a nikdo nemůže za nic stojí za ho...o.Příkladů je plná Evropa. |
|
|
|
Tom_The_Maniac |
Přidané 31-05-2013 19:21
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 269
Založený: 25.01.13
|
magot napsal:
Ale Řecko může prodat území ... ale proč by to dělali, nemaj to zapotřebí ... zvolej zlatej úsvit a je po problému ...
Na tom něco bude, Britský impérium taky muselo prodávat po WW2, že jo... a stalo se Spojeným královstvím.
Vzato filosoficky, Hitler stál za pádem jednoho z nejstarších a nejmocnějších evropských říší (aby napřed přišel o tu svou, protože Karma je svině)
Érin go bragh!!Tiocfaidh ár lá - Our day will come
http://www.youtube.com/user/Tartaruscast
Freddie Mercury - Lover of life, singer of songs. 1946 - ∞
Raging hard on WarThunder...
(Nick upraven na závěrečný vývojový stupeň)
|
|
|
|
alfik |
Přidané 31-05-2013 21:03
|
Diskutující
Příspěvek: 4820
Založený: 21.04.06
|
Principem demokracie je, že se ti diktátoři musejí dost rychle měnit, ideálně tak, aby se vystřídalo všechno obyvatelstvo
To není z mé šešulky, akorát už nevím kde jsem to četl |
|
|
|
Bierglass |
Přidané 31-05-2013 21:48
|
Diskutující
|
alfik napsal:
Principem demokracie je, že se ti diktátoři musejí dost rychle měnit, ideálně tak, aby se vystřídalo všechno obyvatelstvo
To není z mé šešulky, akorát už nevím kde jsem to četl
Konkrétně u nás se mění diktátoři každé 4 roky.Přesně podle toho to tady taky tak vypadá. |
|
|
|
Tom_The_Maniac |
Přidané 31-05-2013 22:35
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 269
Založený: 25.01.13
|
Karel Kryl nedlouho po svém návratu z emigrace a po tom, co viděl, v jakej systém se ta naše 'demokracie' obrací, prohlásil něco v tomhle smyslu: 'Nejlepším způsobem vlády je absolutní monarchie. Je totiž jednou z nejlevnějších. Ti, kteří stojí nahoře už mají nahrabáno a tak se nemůže stát, že bude každé 4 roky tunelovat někdo jiný - tudíž zbývá i na ty dole.' (doufám, že jsem to moc nepřekroutil)
Érin go bragh!!Tiocfaidh ár lá - Our day will come
http://www.youtube.com/user/Tartaruscast
Freddie Mercury - Lover of life, singer of songs. 1946 - ∞
Raging hard on WarThunder...
(Nick upraven na závěrečný vývojový stupeň)
|
|
|