falkon napsal:
------ OT - trochu fyziky ---------------
Mungo napsal:
2. Prakticky off topic: obavam sa, ze aj ono pierko a kladivo padajuce na Mesiaci su nevhodny priklad. Z ludskeho pohladudopadnu rovnako, ale v skutocnosti pritazliva sila medzi telesami zavisi od hmotnosti oboch(!!!) telies. Cize kladivo bude padat rychlejsie. Akurat to bude pre nas nepozorovatelne. :sm8:
Prepac Mungo, ale nedalo mi to. Ale nemas pravdu!
(...)
Takze asi tolko fyziky...
--------------- END of OT --------------------------------
Kdepak, ma pravdu, i kdyz jeho vysvetleni kulha (nebo dokonce vysvetluje jinou vec?).
Nesmime totiz zanedbat to, ze nebude jen padat kladivo/pericko k Mesici, ale zaroven Mesic ke kladivu/pericku. No, a ke kladivu bude padat mnohem rychleji, nez k pericku, takze kladivo musi k povrchu urazit mensi vzdalenost, nez pericko.
LesniHU napsal:
Nesmime totiz zanedbat to, ze nebude jen padat kladivo/pericko k Mesici, ale zaroven Mesic ke kladivu/pericku. No, a ke kladivu bude padat mnohem rychleji, nez k pericku, takze kladivo musi k povrchu urazit mensi vzdalenost, nez pericko.
Aaaaaa, pan je tu detajlista!! :sm8: Hmm... tak teraz by sme sa mohli donekonecna pretahovat, kto najde dalsi a mensi detail, ktory sa neuviedol. Ale ako isto vies, cela fyzika je jedna velka aproximacia, priblizenie, vzdy sa nieco zabnedbava atd... Ale to vobec nie je na skodu veci! Kto moze povedat, ci je to tak alebo inak, ak dane 'zanedbanie' je mensieho radu, ako chyba, s akou mozem zmerat skutocnost ?!?! Cize zatial to nedokazem ani potvrdit ani vyvratit, takze je to bezcenne.
A teraz k tvojmu argumentu:
Ano, aj Mesiac by sa pohyboval ku kladivu/pierku. Ak rozdiel v zrychleni okolo 2.2e-23 ms^-2 povazujes za "mnohem rychleji", tak potom nic... V tom pripade TY to "nesmies zanedbat", ale vsetci ostatny fyzici to zanedbavat budu, pretoze s takouto presnostou to ani nezmeras! Ale ty tam urcite budes ratat aj tlak elektromagnetickeho ziarenia cierneho telesa, kvantove procesy, rozpad nestabilnych prvkov v kladive (pretoze nejake nukleony mozu vystrelit z kladiva a tym zmenit jeho hybnost) a co ja a ja neviem co este :sm12:
P.S.: Jo a ked bude pierko a kladivo pustene spolu, tak mesiac pojde k obom rovnako (ak budu pustene dostatocne blizko pri sebe, ale pre mna za mna si to aj rozrataj na zlozky, aby si to mal presne) :sm12:
P.S.2 : Tak teraz je to uz vazne OT a mam taky pocit, ze skoncime v zumpe
P.S.3: ratal som s udajmi na http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/moonfact.html a pre 1kg kladivo.
falkon napsal:
Ano, aj Mesiac by sa pohyboval ku kladivu/pierku. Ak rozdiel v zrychleni okolo 2.2e-23 ms^-2 povazujes za "mnohem rychleji", tak potom nic...
Kladivo vazi pres kilo, pirko min nez gram, takze mesic se bude pohybovat vic nez tisickrat rychleji ke kladivu, coz je podle me 'mnohem rychleji'.
falkon napsal:
Aaaaaa, pan je tu detajlista!! :sm8:
Kdyby byl pan detailista, tak by se zeptal, jestli chcete spocitat, jak dlouho trva kladivu pad, nebo jak dlouho trva mesici, nez na nej kladivo dopadne :-).
Jinak co do zanedbavani a aproximaci s tebou souhlasim, je treba urcit nejakou hranici, za kterou uz nepujdeme.
falkon napsal:
Ano, aj Mesiac by sa pohyboval ku kladivu/pierku. Ak rozdiel v zrychleni okolo 2.2e-23 ms^-2 povazujes za "mnohem rychleji", tak potom nic...
Kladivo vazi pres kilo, pirko min nez gram, takze mesic se bude pohybovat vic nez tisickrat rychleji ke kladivu, coz je podle me 'mnohem rychleji'.
Ano, mas pravdu, bude to viac ako 1000x, ale aj tak to bude v absolutnom rozdieli tych 2.2e-23 ms^-2 (pocitane pre 1kg kladivo). A proste ten skutocny vysledok je treba brat absolutne, nie relativne, lebo ten je podstatny.
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.