Výroba pedálů - byl by zájem?
|
j4ck41 |
Přidané 17-08-2006 14:25
|
Diskutující
Příspěvek: 2006
Založený: 09.02.06
|
koukal jsem na ty vykresy a celkova sirka je opravdu jen 37 cm? neni to prilis uzky? jsem clovek jakej je prece jenom zvyklej sedet rozcapenej a ne jako devenka v minisukni. byla by mozna individualni uprava rozmeru?
btw. ten cudl na plynovce je funkcni? |
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 17-08-2006 14:41
|
Uživatel
Příspěvek: 1507
Založený: 29.09.05
|
Sirka je udelana podle toho jak jsem si tehdy pohodlne sedl na zidli, dal nohy pohodlne pred seve, zmeril roztec, vyrobil a nakreslil. Na rozdil od letadla nemas mezi nohama knipl, takze nemusis mit roztazene nohy, joy ti stoji nahore na stole. Konec koncu v nekterych vetronich taky neni ve spicce misto a pilot tam sedo-lezi a nohy ma v takovem tom "porodnim" roztazeni kolenama od sebe a chodidlama k sobe. Ale to je ciste vec vkusu a na co je clovek zvyklej.
Individualni uprava sirky mozna je, akorat se s vyrazne sirsi zakladnou bude hur manipulovat a prevazet to. Cim vetsi tim neskladnejsi, tohle je podle me dobra velikost/malost bez negativniho vlivu na funkci a pohodli.
Vsechny spinace i kloboucek na plynove pace jsou funkcni tak jak byli na puvodnim joy pred upravou.
Plynovka obsahuje funkcni proporcionalni osy:
plynova paka vpred/vzad (hlavni paka)
male tocici kolecko vpred/vzad vlevo na zakladne
male tocici kolecko vlevo/vpravo ve predu na zakladne
Osa Y plynovky (naklony vlevo/vpravo hlavni paky) je odpojena, misto ni jsou zapojene pedaly. Paka je do strany zaaretovana pruzinami, samovolne se nesklapi. Na pozadani lze na tvrdo zalepit aby se s ni opravdu nedalo hnout do stran, ale je to myslim zcela zbytecne, pruzinky to drzi vzprimene zcela dostatecne. |
|
|
|
313_OTU_oblak |
Přidané 17-08-2006 14:54
|
Uživatel
Příspěvek: 1375
Založený: 30.09.05
|
čutoro, byla by možná zvlášť plynovka???? |
|
|
|
310_McMarty |
Přidané 17-08-2006 15:11
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 195
Založený: 06.10.05
|
Ahoj Cutoro,
sleduji tvuj umysl a abych rekl pravdu, cena je dle meho prilis vysoka. Ja sam pracuji na pedalech, ktere jsou kovove a z lehkych slitin. Spousta diluje tam strojne obrabenych a dale upravnych - lakovanych. Hole pedaly bez elektroniky vychazi na 1700,- Kc vcetne DPH. Predpokladam, ze zivotnost bude velmi vysoka vzhledem k pouzitim materialum.
Mozna, ze kdyby si prehodnotil cenu, podarilo by se ti najit vice zajemcu.
Ber to samozrejme jako prateksou radu.
Zdravim Te 310_McMarty |
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 17-08-2006 15:43
|
Uživatel
|
je to samozrejme mineno pro lidi, kteri si to nemaji moznost vyrobit sami a meli by zajem to koupit. Motivace a kalkulace ceny, pretiskavam z uvodniho postu:
O co jde:
Mám možnost pronajmout si prostory pro modelařinu. Ale je to kapku pálka, 24000,- Kč ročně a to je kapku dost jen tak pro zábavu.Kdyby ale byl zájem o pedály (min. 10 setů), tak bych si na to vidělal a do té dílny šel. Jinak vše padá. Dílnu bych si mohl pronajmout od ledna. 10 setů pedály + plynovka jsem schopen v klidu vyrobit po večerech a víkendech za měsíc, takže reálně na konci února až začátkem března dodání.
Nemám živnostňák a je to vlastně "na černo", jde mi jen o to mít jak zaplatit modelářskou dílnu. Pokud by byl zájem o víc setů, cena může jít dolů, aby můj cílový zisk byl na ten nájem. Na druhou stranu, rozhodně nehodlám dělat víc jak 20 setů, musí mi pak zbýt taky čas a energie na modelařinu kvůli které si tu dílnu chci pořídit. Při 20 setech by celková cena byla 2200 - 2400,- Kč za set. Na rovinu říkám, že materiálově jeden set vychází mezi 800-1000 Kč, záleží na sériovosti a momentální dostupnosti různých komponent/ekvivalentů.
Cena se odviji od toho kolik potrebuju na splaceni dilny na rok, jaka je pracnost jednoho setu a kolik jsem ochoten celkem vrazit casu do toho - z toho se odviji pocet setu mezi ktere se celkova potrebna castka rozpocita.
Tech 1700,- kc za kovove je nepochybne dilci cena za kovove casti podcasti. Za elektriku das minimalne 300,- kc. Spoustu veci jsi si tam ale delal urcite sam s pristupem do strojni dilny, nebo tvi znamy jako "drobnost po chvilkach pro kamose". To znamena, ze tam neni zahrnuta cena prace tve nebo toho kdo ti to delal. Kolik clovekohodin to sezralo? Zkus se zamyslet, zda bys byl ochoten to vyrabet a zkalkuluj prodejni cenu...
Ja tu nabizim za bezkonkurencni cenu 3000,- kc ci mene (v pripade vetsiho zajmu) funkcni a overeny set pedaly+plynovka a stejne nemam dost zajemcu na rozjeti ani te min. serie aby se mi to vyplatilo abych do toho sel. Jen poznamenam, ze nejlevnejsi pedaly si v kramu koupis pres 4 000,- kc plus plynovka dalsich ?000 kc. Celkem se pod 6000,- kc urcite nedostanes.
Kdo ma dilnu, nebo jinou moznost vyroby, muze si to vyrobit sam. Od toho jsem uverejnil ja i mnozi jini lide dost podrobne navody pro bastlire.
Toliko muj nazor k "cenove politice".
Ale stejne to asi bude pase, zajem je moc maly. |
|
|
|
Vitman |
Přidané 17-08-2006 17:27
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 131
Založený: 03.10.05
|
310_McMarty napsal:
Ahoj Cutoro,
sleduji tvuj umysl a abych rekl pravdu, cena je dle meho prilis vysoka. Ja sam pracuji na pedalech, ktere jsou kovove a z lehkych slitin. Spousta diluje tam strojne obrabenych a dale upravnych - lakovanych. Hole pedaly bez elektroniky vychazi na 1700,- Kc vcetne DPH. Predpokladam, ze zivotnost bude velmi vysoka vzhledem k pouzitim materialum.
Mozna, ze kdyby si prehodnotil cenu, podarilo by se ti najit vice zajemcu.
Ber to samozrejme jako prateksou radu.
Zdravim Te 310_McMarty
Ty tvoje pedály by mě dost zajímaly. Taky jsem přemýšlel udělat si je kompletně kovové, bohužel zatím nebyl čas je vyprojektovat. Jen jsem studoval všechny možné fotky pedálů v letadlech i samodomo sbastlenýc a hledal nejlepší princip. Mohl by jsi sem pak hodit nějaké fotky, případně CAD výkresy nebo modely? Prosím prosím.V práci máme kompletní sadu třískovoobráběcích i elektroerozivních mašin, takže si můžu vyrobit prakticky cokoli. |
|
|
|
LesniHU |
Přidané 17-08-2006 20:24
|
Stařešina
Příspěvek: 5855
Založený: 30.09.05
|
Ja tu mam taky jedny pedaly naplanovany, bez elektroniky by mely vyjit asi na 400. Taky kovove, ale z tezkych slitin . |
|
|
|
312_Karl |
Přidané 17-08-2006 20:36
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 337
|
Oblaku ad plynovka - PM
Upravil/a 312_Karl dne 17-08-2006 20:36
|
|
|
|
Hans-Assi |
Přidané 17-08-2006 20:51
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 208
Založený: 07.05.06
|
Jak se pedály a plynovka snášejí s saitek Cyborg EVO? |
|
|
|
310_McMarty |
Přidané 17-08-2006 21:35
|
Rozkoukaný
|
Ano Cutoro, mas pravdu. Vyrabim je ve ctyrech exemplarich pro kamose z letky. Nicmene je pravdou ze jsem chtel udelat jeden prototyp, ale ukazalo se jako jednodussi a hlavne ekonomictejsi to poradne zkreslit vyladit v 3D programu a hodit to do "zeleza". Samozrejme je pravda, ze jelikoz vyuzivam zamestanencke vyhody tudis i sazby na hodinu pro upravu majetku, jsou ceny uplne jinde. Priklad opiskovani kol pro externiho zadatele je cca 400 Kc/hod - pro mne jako zamestance je to 40 Kc/hod.
Pro Vitmana:
Jsem samozrejme ochoten poskytnout vykresovou dokumentaci. Po vyladeni f-ce a tvaru jsem nedavno zjistil, funguji na stejnem principu jako Simpady tj. paralelogram. Samozrejme jsem dle konsultaci s boZZdou pouzil zapojeni pres USB joy a potenciometr. |
|
|
|
Mungo |
Přidané 18-08-2006 13:12
|
Uživatel
Příspěvek: 718
Založený: 03.10.05
|
310_McMarty napsal:
Pro Vitmana:
Jsem samozrejme ochoten poskytnout vykresovou dokumentaci. Po vyladeni f-ce a tvaru jsem nedavno zjistil, funguji na stejnem principu jako Simpady tj. paralelogram. Samozrejme jsem dle konsultaci s boZZdou pouzil zapojeni pres USB joy a potenciometr.
A nechces poskytnut rovno hotove pedaly? |
|
|
|
310_McMarty |
Přidané 18-08-2006 13:49
|
Rozkoukaný
|
Ahoj Mungo, reknu ti to takhle, udelal jsem 4 ks a tim koncim. Je to moc starosti a hlavne neustale popohaneni jednotlivych dilu ve vyrobe. Jak jsem rekl, mam 90% dilu hotovych. Po konecne montazi pedalu vse nafotim a dodam kompletni vykresovou dokumentaci s tim, ze bude-li mit nekdo zajem a moznosti klidne se do toho muze pustit a popripade samozrejme vylepsit.
Zde nabizim aspon zatim zpracovani a proporce pedalu.
Vychylka: +-18°
Roztec na podelnou osu slapek: 350 mm
Spodni podstava: Ocel (6,5 kg) s pryzovymi prouzky proti posunu
Uhel slapek: 40°
[img]http://vwings.czechlions.cz/upload/310_Ikar/pedals_1.jpg[/img] is not a valid Image.
[img]http://vwings.czechlions.cz/upload/310_Ikar/pedals_2.jpg[/img] is not a valid Image.
Upravil/a 310_McMarty dne 18-08-2006 14:13
|
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 18-08-2006 14:20
|
Uživatel
|
McMarty, mam jednu praktickou pripominku. Takhle udelany paralelogram je extremne haklivy na dodrzeni presne geometrie, jinak se ti bude kousat a zamykat. Je to kynematicky preurcena soustava. Rozdel jeden z tech pricniku na 2 ve stredovem cepu.
Pruziny na vyvozeni sil a rovnani do stredu predpokladam planujes zkrutne, tazne v takovemto zarizeni se davaji blbe. Ty smyky ti tam budou zavadet pasivni treni. Lepsi by bylo podeprit to loziskem jen jako valeckem. |
|
|
|
310_McMarty |
Přidané 18-08-2006 14:36
|
Rozkoukaný
|
AH_Cutora napsal:
McMarty, mam jednu praktickou pripominku. Takhle udelany paralelogram je extremne haklivy na dodrzeni presne geometrie, jinak se ti bude kousat a zamykat. Je to kynematicky preurcena soustava. Rozdel jeden z tech pricniku na 2 ve stredovem cepu.
Pruziny na vyvozeni sil a rovnani do stredu predpokladam planujes zkrutne, tazne v takovemto zarizeni se davaji blbe. Ty smyky ti tam budou zavadet pasivni treni. Lepsi by bylo podeprit to loziskem jen jako valeckem.
Presnosti jsem se snazil drzet v toleranci od +/-0,05 po max +/- 0,1. Zatim nemam doreseno udzeni v neutralni poloze nicmene chci overit miyslenku, ze mezi ty jekly dam na kazdou stranu pryzovy spalicek, ktery bude namahan smykem a tlakem. Ten nosny jekl je udelany tak, ze je v nem zavareno pouzdro s presnym ulozenim. Ale ty stredni cepy slozi jen pro prenos krutu. Ty bocni dily, kde jsou prisroubovany slapky, je na spodni podstave teflon, po kterem tyto bocnice klouzou. Dospel jsem k takovemuto reseni, nebot kdyby nebyly na koncich pricniku podpery, dochazelo by k velkemu namahani pouzdra a cepu, kde by se po delsi dobe mohla vytvorit "nezdrava" vule. |
|
|
|
310_Ikar |
Přidané 18-08-2006 14:44
|
Uživatel
Příspěvek: 537
Založený: 05.10.05
|
No Mc v podstate splnil moje prani. Ja jsem mu rekl ze to musi bejt hodne hodne pevy, ze chci tu smerovku opravdu "kopat" kdyz se furt rika "kopnul jsem tam smerovku a ten bambula za mnou najednou nevedel kde sem "
PS: ja mam uz pod stolem takovou vybetonovanou vanicku do ktere to cele zapustim a prisroubuju, na zidli jsem si prisrouboval pasy!! (ctyrbodove)
Upravil/a 310_Ikar dne 18-08-2006 14:46
|
|
|
|
313_Volume |
Přidané 18-08-2006 16:46
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 408
Založený: 02.11.05
|
pěkně, mek mě předběhl..uvažoval jsem o něčem podobném, ale teď, když jsem mimo fabriku už to nemělo smysl...chybí středění a brzdy...to by chtělo domyslet |
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 19-08-2006 00:31
|
Uživatel
|
Marty, drzim palce at se ti to aspon povede smontovat. Ne na darmo se v realnych pantografovych pedalech obvykle pouziva system:
[img]http://www.aholubi.org/tmp/schema1.jpg[/img] is not a valid Image.
kde ten stredovy pricnik byva velmi kratky v porovnani s temi ostatnimi.
Pro tebe ale bude asi schudnejsi uprava toho pricniku blizsiho ke cloveku nasledovne:
[img]http://www.aholubi.org/tmp/schema2.jpg[/img] is not a valid Image.
Dodatky:
Koukam podle tvaru a uchyceni, ze tam planujes ten nejlevnejsi potenciometr v celoplastovem pouzdre za bratru 16,- Kc. Nedoporucuju, hodne hodne brzo odejde. Pouzij kvalitnejsi za tech radove 25,- Kc v kovovem pouzdre.
Dale nevidim dorazy. Nespolehej na ty gumove spalky co planujes jako na dorazy. Kazdy hamta po kazde jinak tak at je to zkalibrovatelne a dale pouzitelne. Doporcuju udelej tam tvrde dorazy, kdyz nic jineho, bude se to dat na ne rozumne kalibrovat.
Upravil/a AH_Cutora dne 19-08-2006 00:37
|
|
|
|
310_Ikar |
Přidané 19-08-2006 00:33
|
Uživatel
Příspěvek: 537
Založený: 05.10.05
|
313_Volume napsal:
pěkně, mek mě předběhl..uvažoval jsem o něčem podobném, ale teď, když jsem mimo fabriku už to nemělo smysl...chybí středění a brzdy...to by chtělo domyslet
stredeni a brzdy obstara gumicekovy spalicek , nehlede na to ze jsem zvedav jestli je stredeni vubec nutny, stejne se zmenou rychlosti je potreba neustale plynule menit "vyslapnuti"....
Upravil/a 310_Ikar dne 19-08-2006 00:34
|
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 19-08-2006 00:38
|
Uživatel
|
eps, koukam kolize v prispevkach a casech, dopsal jsem tam dodatek, uz to nebudu menit... |
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 20-08-2006 22:11
|
Uživatel
|
Nikdo další nemá zájem o pedály a plynovky dle prvního příspěvku?
Tak já tu dílnu/geráž odřeknu ať ji zbytečně neblokuju, protože takhle bych to finančně neutáh. Nabídku výroby pedálů ruším. V garsonce max. můžu dělat ty samostatné plynovky, pedály ne. |
|
|