March 11 2026 02:24:30
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 3

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,760
· Nejnovější pilot: 310_Raptor
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
MOZA AB9/AB6
Letka13TD_Luky
Kedže Fuciho recenzia mešká, napíšem recenziu od "itečkára" samouka. Chyba bola, že som si kúpil najprv tú lepšiu plynovú páku. Vycáloval som za ňu niečo vyše 350 éčiek. Po rozbalení ma očarila skoro rovnako, ako moja prvá platonická láska v 13-tich rokoch. Na pohľad úžasná, remeselné spracovanie dokonalé, ale pre neznalého človeka, ktorý okrem šturmovika nehraje žiadne iné hry a nelieta žiadny iný letecký simulátor použiteľná rovnako, ako tá moja platonická láska k o rok mladšej dievčine z našej základnej školy. Tri dni mi trvalo, kým som po zapojení zistil, prečo mi nefunguje ani len plynová páka. Po troch dňoch bojov s pákou a počítačom za pomoci prekladača v telefóne som zistil, kde sa v programe moza cocpit prepína ovládanie páky z buton na axis. Potom páka začala na plyn reagovať. Ako som už spomenul, páka je úžasná, kopa všeliakých čudlíkov, páčiek a kolečiek /myslím že cez 80 možností/ bohužiaľ, ale len jedna možnosť /okrem dvoj-plynovej páky/ priradiť povel na axis. Všetko ostatné takmer nepoužiteľné na namapovanie funkcií v šturmoviku. Alebo použiteľné podobne, ale menej prakticky, ako klávesnica počítača. Medzi tým mi dorazil aj joystick s tým predlžovacím kusom a o nejaká tri dni aj základňa MOZA Tri dni kým som sa ju rozhodol objednať, som potreboval na predýchanie jej ceny a ceny joystgka. Aby som ušetril port v počítači, zapojil som plynovku do základne. Po spustení hry sa ma v pre mňa v cudzom jazyku hra niečo opýtala, niečo som postláčal hra sa síce spustila, ale plynovka prestala fungovať úplne. Prepol som ju zo základne naspäť cez port priamo do počítača, kedže výsledok bol rovnaký, znovu som to skúsil cez základňu a potom znovu cez port ale iný ako predtým. Výsledok môjho snaženie bolo, že už nie len hra nevedela nájsť plynovku, ale už ju nedokázali nájsť ani zblbnuté porty v počítači. Teda aspom tak som to cítil a potvrdil mi to v diskusii aj môj pomocník od Muska, alebo kto nám to do počítača poslal- umelá inteligencia. /teda asi pomocníčka/ Po nejakých dvoch dňoch komunikácie s aičkom som pomohol počítaču aj hre znovu sa zoznámiť z mojimi novými inštrumentami na lietanie od firmy MOZA /konečne ich počítač aj hra dokázali rozoznať/ , ale zároveň som sa dozvedel to, čoho som sa obával a čo som tušil, že s touto super plynovou pákou má už starší šturmovik vcelku problém, nakoľko dokáže načítať len zariadenie zo 65-timi čudlíkmi. Samozrejme sa tomu dá pomôcť všelijakými itečkárkymi fintami, ale kedže ja som dosť netrpezlivý človek a komunikáciou s ai sa mi nechcelo zabíjať po večeroch ďalšie dva týždne, tak medzi tým mi dorazila z Nemecka lacnejšia verzia plynovej páky priamo od MOZY /trvalo to nejakých 5 dní a stálo ma to ďalších cca 200 éčiek/ . Táto je pre staršieho šturmovika úplne dostatočná. Bočné ovládače vedľa plynovej páky sa dajú jednoduchým spôsobom premapovať z buton na axis a dajú sa ďaleko lepšie využiť na ovládanie vrtuľových lietadiel z obdobia druhej svetovej vojny.
Kedže doteraz som používal od mojich virtuálnych počiatkov vo funkcii "bojového pilota z druhej svetovej vojny" jeden jediný druh počítačovej sady na lietanie
logitech G 940, ktorý má tak isto funkciu FF, tak môžem porovnať len tieto dve verzie. MOZA je výrazný posun vpred./logicky, je novšia a hlavne podstatne drahšia, aj keď pred cca 15-timi rokmi sa mi zdala cena za logitech tiež dosť vysoká/ Je tam oproti starej dobrej G 940 veľmi veľká škála možností nastavení FF /s ktorými sa len pomaly zoznamujem/ . Pohyb páky je úplne plynulý, nestalo sa mi že by sa "utrhli sily" na FF z ničoho nič pri manévroch do nuly, čo sa mi na G940 občas stalo a bolo to hlavne v súbojoch veľmi nepríjemné. Kedže moje skúsenosti z lietaním a ovládaním lietadla v reále sú len minimálne, na nejaké porovnávanie so skutočnými silami pôsobiacimi na lietadlo v reálnom lete si netrúfam. Inak s nastavením mi veľmi spoľahlivo pomohla umelá inteligencia. Preložila anglické výrazy a podrobne popísalaa vysvetlila čo ktoré funkcie ovplyvňujú, aké hodnoty sú odporúčané a čo treba zvýšiť, alebo znížiť aby sa to správalo podľa mojich predstáv.
Toť zatiaľ všetko.Mrknutí
„...Inteligentní ľudia veria, že sa dá veriť len polovici toho, čo počujú. Veľmi inteligentní vedia, ktorej polovici...“ (George Bernard Shaw)

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

01-03-2026 12:24
večerníček z třetí říše https://youtu.be/.
..N8z5guABCb

29-01-2026 21:13
Každá dobrá snaha se počítá! :-)

28-01-2026 08:45
Oslava doma vyrobeným rámenem se počitá? Úsměv https://imgur.com.
..

27-01-2026 16:56
Mám někde doma konzervu s kaki. Bude to stačit?

26-01-2026 19:44
Kdo má doma saké nebo něco japonského (a vlastně klidně i korejské sodžu) - tak zítra by se dožil 106 let Hirojoši Nišizawa...

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

39,698,624 návštěv