Tak třeba zde.
[img]http://fly.historicwings.com/wp-content/uploads/2012/12/HighFlight-OneWing1.jpg[/img] is not a valid Image.
Takových fotek z WW2 je víc. Letadlo s takto poškozeným křídlem může být schopno letu. Přistání s takovým kusem je pak jistě loterie.
No a ohledně simů. Třeba v ROFu taky relativně často dokážeš letět s letadlem, který má poškozený křídla. nebo dokonce některé z ploch chybějící. Klasický případ je třeba Pfalz DIIIa, kterýmu po utržení horního křídla zbývá dost nosné plochy i pro přistání.
Navíc já mluvil realizaci simulace. Takové letadlo je v CLODu vyřazeno z boje a tedy je to podle mě postačující implementace. Pokus o přistání končí často ve vývrtce, nebo průdkým nárazem do země a to je podle mě taky velmi slušný výsledek simulace.
Řekl bych, že má Rumcajs pravdu. Ono také hodně jde o konstrukci jednotlivých strojů, výkon motoru apod. U některých to šlo, u jiných ani náhodou. Podle RC to ale nelze dle mého vůbec posuzovat.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Prý to dotáhl domů k letadlové lodi a přistál na vodě.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Tak simulace by se primárně měla řídit událostmi které se staly asi tak pětkrát za válku to je jasné.
A samozřejmě palubní bombardér je výborný příklad a skvělé srovnání s jednonosníkovým křídlem na maličké přepadové stíhačce.
Takže A5M není šťastný příklad (zejména v kontextu s malou přepadovou stíhačkou Bf 109E). Avenger také ne. Zkusím tedy najít bé sedmnáctku, jinak už nevím...
Samozřejmě že létat s ustřeleným křídlem není úplně běžné. Ani za války se běžně s ustřeleným křídlem nelétalo. Ale jde to (v reálu i v CoD), včera se to povedlo v CoD Hoperovi, předtím ještě pár lidem (přesně tak, jak píše Rumcajs).
Kdepak, schopnost pochopit psaný text. To je to, co těm mladým dnes chybí...
Tak simulace by se primárně měla řídit událostmi které se staly asi tak pětkrát za válku to je jasné.
A samozřejmě palubní bombardér je výborný příklad a skvělé srovnání s jednonosníkovým křídlem na maličké přepadové stíhačce.
V tomto si dovolím oponovať: nestalo sa to raz, nestalo sa to 5x. Bolo toho viac a sú známe napr. fotografie bombrardérov, ktoré sa vracajú z bojovej misie z až strašidelným poškodením. Iste, je možné namietať, že to boli viacmotorové stroje. Spomínam si na pamäte čs pilotov v RAF, ktorí o. i. popisovali, ako sa vrátili z misie nad francúzsky prístav (Dunkerque?) s kusom stožiara zaseknutým v krídle, ďalší písal o chýbajúcej tretine krídla, v jednej knihe o našich stíhačoch v RAF sa zase píše o diere v krídle Spitfiru, ktorou sa pohodlne pretiahol dospelý muž (bola tam aj fotografia toho Spitu), a samozrejme aj spomienky ďalších pilotov, nielen našich.
Myslím si, že pre palubný bombardér platia rovnaké fyzikálne zákony ako pre maličkú prepadovú stíhačku :-)
Přijde nejmazanější sedlák ze dědiny (nikoho konkrétního tím nemyslím, proboha) do ZOO, chvíli si prohlíží žirafu a pak pevně prohlásí: Ne, takový zvíře neexistuje!
V tomto si dovolím oponovať: nestalo sa to raz, nestalo sa to 5x. Bolo toho viac a sú známe napr. fotografie bombrardérov, ktoré sa vracajú z bojovej misie z až strašidelným poškodením. Iste, je možné namietať, že to boli viacmotorové stroje. Spomínam si na pamäte čs pilotov v RAF, ktorí o. i. popisovali, ako sa vrátili z misie nad francúzsky prístav (Dunkerque?) s kusom stožiara zaseknutým v krídle, ďalší písal o chýbajúcej tretine krídla, v jednej knihe o našich stíhačoch v RAF sa zase píše o diere v krídle Spitfiru, ktorou sa pohodlne pretiahol dospelý muž (bola tam aj fotografia toho Spitu), a samozrejme aj spomienky ďalších pilotov, nielen našich.
Myslím si, že pre palubný bombardér platia rovnaké fyzikálne zákony ako pre maličkú prepadovú stíhačku :-)
Prajem pekný deň
Ano, jsou z toho fotografie protože to byla vyjímečná věc, bojových letů se odlétaly nepřeberné statisíce. Díra v křídle je jedna věc, přestřižený nosník a zničený nosný potah jiná. Ty stejné fyzikální zákony které udrží pevnostně pohromadě zesílené křídlo palubního letounu rozeberou křídlo 109 na součástky.
Julbe, to co jsem psal dneska časně ráno, nebyla reakce na tvůj post. Už dávno nehoním na nebi éra na max povolených limitech (tedy pokud mi neteče do bot) Jen jsem to psal, protože mě překvapilo, že na nižších otáčkách jinak při "shodných" podmínkách je rozdíl mezi 30 % a 100% otevřeným chladičem 3 °C.
Prý to dotáhl domů k letadlové lodi a přistál na vodě.
Btw... mírná OT vsuvka ...Avenger na téhle fotce přišel o křídlo při srážce s jiným Avengerem, který dostal od flaku při útoku na Jap. svaz a důsledkem toho se ta letadla srazila. Flakem zasažený Avenger spadnul (myslím, že z posádky nikdo nepřežil). Pilot Avengeru na fotce přikázal zbylým členům posádky vyskočit, ale sám pak dokázal dostat letadlo zpět pod kontrolu a vrátil se ke své mateřské lodi. Měl pak ale výčitky svědomí a velké psychické problémy, protože ostatním nařídil výskok a sám to pak dotáhl domů. Nejsem si jistý, ale myslím, že pak už nelítal. Ti co opustili letadlo na padáku přežili výskok .... Japonské zajetí už ale ne...
Před delší dobou jsem o tom četl a takhle si to pamatuju...
Edit:
On February 18,1945 his squadron was to attack shipping and waterfront installations at Chi Chi Jima.
As they were approaching the waterfront installations they came under heavy anti-aircraft fire. The pilot in the flight behind Robert's, Jesse Naul, saw Robert's plane get hit by the anti-aircraft fire and his right wing was blown off. He said Robert's plane went into a spin and crashed into Lt. King's plane. The propeller on Robert's plane took off about four feet of the left wing and damaged the fuselage on Lt. King's plane. Jesse said he saw no parachutes from Robert's plane as it went down and crashed into the sea. He said Robert's crew John Louis Gerig and Gilbert Reynolds were presumed lost and later listed as Killed in Action.
Starting to lose control of his plane, Lt . King ordered his crew to bail out. As he started to lose altitude he was able to regain some control of his plane and was able to make it back to the task force and made a water landing and was rescued. His crew Grady Alvah and James Wesley were captured by the Japanese and never heard from again. The Japanese on Chi Chi Jima executed any airmen they captured. After the war the commanding officer and members of his staff paid for their crimes.
There is a memorial at the Punch Bowl National Cemetery in Hawaii to honor all those lost at sea during World War Two. On it you can find Robert's name. May he rest in peace with all the others.
WT_Horrido napsal:
Ano, jsou z toho fotografie protože to byla vyjímečná věc, bojových letů se odlétaly nepřeberné statisíce. Díra v křídle je jedna věc, přestřižený nosník a zničený nosný potah jiná. Ty stejné fyzikální zákony které udrží pevnostně pohromadě zesílené křídlo palubního letounu rozeberou křídlo 109 na součástky.
Ano súhlasím, to má logiku. Na druhej strane - mám dojem, že som na nejakom modelárskom fóre videl práve fotografiu takto ťažko poškodeného Bf-109. Poctivo ovšem dodávam, že išlo o Bf-109G.
Ešte k nosnému poťahu - je fotografia Fokkeru D.VII, ktorý preletel vybuchnutým balónom a doletel na letisko bez poťahu krídiel. Holt - sú veci medzi zemou a nebom...
...
podivné poškození křídla po srážce, či co to mělo být, chlapec chvíli vypadal, že letí zadkem napřed, asi lagy , každopádně jsem s tím celkem v klidu přistál...
...
Hm Pipe, mne to príde keď sa nenačíta textúra poškodenia...
Teď už po novém patchi lítají bez křídla pouze 109. Jen nevím za co je to kompenzace.
...
Chlapcům se na nahraném videu nějak nechtělo spadnout do vody....
To bol predpokladám singleplayer. Aspoň podľa toho zjednodušenia na ovládanie, kde ovládaš iba plyn.
Ne je to multiplayer a na ATAGu. Nevím proč, ale po procesování videí přes ten jejich konvertor se mi ztrácí na obraze informace o ostatních ovládacích prvcích.
Přijde nejmazanější sedlák ze dědiny (nikoho konkrétního tím nemyslím, proboha) do ZOO, chvíli si prohlíží žirafu a pak pevně prohlásí: Ne, takový zvíře neexistuje!
Poznám, ale ono to nie je ale fór Prehlásil to francúzsky vedec pri pohľade na žirafu, keď ju prvýkrát priniesli ukázať do Európy. Ak si dobre pamätám, bolo to v 15 alebo 16 storočí, možno skôr. Udalosť myslím popisuje nebohý MUDr. L. Souček v trilógii Tušení stínu - Tušení souvislostí - Tušení světla.
Sakra, zase byl francouzský vědec první. A čeští i slovenští vědci (nejen z tohoto fóra) přišli zkrátka. A tak je to vždycky. Já osobně to považuju za nespravedlnost.
Díky, Snaku. Ať ti lítá mustang ;-)
falky, a co mu tedy napsat, co ten protokol má obsahovat /jak to změřit ?
takhle to vypadá, žes ho slušně poslal někam, protože se ti nelíbí jeho argumenty
Aha, tak pardon - prislo mi to ako zrejme popisat detailne vsetky kroky ako chybu zreprodukovat.
Protokol musi obsahovat vsetko, aby "cvicena opica" (Opitz?), ktory o simulatore netusi absolutne nic (to sedi;) ) mohol dospiet k rovnakemu vysledku len postupovanim podla navodu, ktory dotycni napise.
Tak napriklad, ako by som to napisal ja:
1) spustim hru, -> Single -> Quick mission -> vyberiem hned prvu misiu Free flight
2) vyberiem Spita Ia (100 okt.), paliva 100%, vyzbroj default
3) vytvorim lietadlo, cim zacinam let vo vyske XY
4) hned po narodeni nastavim motorovy rezim: plniaci tlak XY, otacky Z, radiator na plno otvorim. Lietadlo vytrimujem aby letelo vodorovno, pockam na ustalenie rychlosti ktora dosahuje XY mph.
5) na predoslom letovom rezime zacnem stupat a nastupam do hladiny XY
6) v pozadovanej hladine (povedzme 20.000 ft) prevediem lietadlo do vodorovneho letu, vytrimujem
7) [kontrolny bod] aktualne udaje pristrojov: vyska, rychlost, kurz, plniaci tlak, otacky, teplota oleja, teplota glykolu, mnozstvo paliva
8) nastavim rezim motoru na pozadovany rezim => tlak XY, otacky Z, chladic na W, zapinam stopky
9) [kontrolny bod] po uplynuti 60 sekund, teplota oleja = X, teplota glykolu = Y, motorove udaje bez zmeny, vyska bez zmeny, rychlost YZ mph.
10) [kontrolny bod] po uplynuti 120 sekund, -- | | ---
11) [vysledok] po uplynuti XY sekund od zaciatku merania je teplota glykolu XY, v chate sa objavila hlaska "radiator perforated", motor zacal kuckat
---[ koniec experimentu ] ---
Verim, ze takto napisany navod je mozne zreprodukovat kymkolvek. Uz len dosadit namerane hodnoty, a moze sa testovat...
Aby nevznikol dojem, ze som chcel niekoho odbit -- rad takto spisany protokol posuniem ludom, ktory ten FM robia. Takto napisany protokol im umozni realne posudit, ci to je bug alebo feature.
Lítání bez křídla byla asi v reálu vyjímečná věc. Ale nějak mi to připomíná, že málokterej reálnej pilot přežil víc jak 3 až 4, maximálně však 5 průstřelů hlavy. Po pátým ho už nepustili do vzduchu, protože začal mít strach z šestýho. No a já už v Clodu (a předím v ROFu) schytal do kebule takových kulek, až hamba a na ATAG mě pořád pouštěj. Je to holt zmetek. Netrapte se s tím, není to reálný.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.