Zkusil jsem si ještě tak v cukuletu ty rakety na to wirblčtyřče a nestačí, takže odvolávám co jsem říkal na tréninku a doporučuju vzít na desítky to co je tady vejš - tu kombinaci bomb a raket.
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
aalf napsal:
Zkusil jsem si ještě tak v cukuletu ty rakety na to wirblčtyřče a nestačí, takže odvolávám co jsem říkal na tréninku a doporučuju vzít na desítky to co je tady vejš - tu kombinaci bomb a raket.
M-13 alias rakety do kaťuše, zničí jakýkoli tank včetně wirblu. Jsou stejně účiné jako Brs-132 a RS-132. Jen dělají vobrovskej vohnivej voblak pěkně náročnej na procesor.
Musime totalne zlepsit start, pokud dostanem v ostre akci tohle letiste tak je to trosku problem (jedna draha, zadny pojizdecky), Santy zjistis prosim jak to bude?
Co se tyka poradi, prvni by meli startovat skupiny co poleti hned nad cilovou oblast, jako posledni skupina co bude delat tesny cover sturmum.
Co se taktiky tyka, tady bylo myslim domluveno ze dve skupiny jaku poleti dopredu nad cil - ja bych tam priletel klidne v sedmi - neni dulezite se hned dat s nepritelem do boje, je ale dulezite nepritele vazat a presvedcit ho ze kdyz spadnou dolu tak si je vyzobeme Idealni je dostat z mista utoku...
Jinak Kraliku, ja myslim ze oni klidne budou nahore (BLUE), dle meho muzou cekat az Nas dole prozradi flak a teprve pak spadnou, nepocital bych moc s tim ze Fucikovci budou v peti...a kdyz jo, aspon budou kluci vejs, kdyz prilitnou pod fokrama, tak je moc stejne nenavazou a jeste dostanou na prdel, ja bych byl proste vysoko, mel by byt cas pripadne jit dolu. Takze opravdu bych byt nama priletel aspon v tech 7000
Co se tyka skupiny co bude delat tesny cover sturmum, tak jsme dosli k zaveru ze bude nejlepsi kdyz poletime primo s nema ve vysce nekde kolem 1500-2000. Dale by jsem se meli vyvarovat snazit se spoustet az dolu ke sturmum a snazit se tam bezmocne dohant ryhlejsiho nepritele, tohle prenechame IL-10 a nasim ukolem je bude sejmout po utoku co si budou pripravovat pozici na dalsi, nejlepe tedy po tom prvnim at se k druhemu nedostanou (ha ha ha).
Co se tyka komunikace tak to se mi zdalo v pohode celkem, jedinej problem byl zpusobenej technickyma problema kdy si Kralik musel nastavit septani jen na velitele, tohle chce vratit na septani na CELE KANALY, at se na kanale nemusi opakovat info a at kluci nemluvi pres sebe.
(Ted me Horste jeste napadlo, pri septani na BAP si nech septani i na NAS (JAK2) kanal, at vime kdy mluvis a nerusime Te)
To je asi vse na co jsem si vzpomel, pokud si nekdo na neco jeste vzpomel nebo je neco jinak nez jsem psal, tak me prosim opravte, diky.
Upravil/a GC3_Chroust dne 12-05-2008 07:43
K té výšce u Yaků (5+), budete tím pádem blokovat celou tamější oblast a vázat na sebe celou místní Luftwaffe, která by jinak mohla nerušeně tamní oblastí prolétávat nebo stražit prostor proti USA letectvu a nebyla by nebezpečím pro šturmy.
Tedy ta Lw, která by byla určena na cokoli jiného než na šturmy a jenom by tamní oblástí prolétávala, by se dostala do střetu s Yaky, čímž Yaky budou vázat nejspíše mnohem větší počet Lw než by bylo ve výsledku třeba. A sami asi víte jak složité je udržet vzdušnou nadvládu s Yakem ve výšce 5+.
Dále nesmí se za žádných okolností opakovat včerejší situace kdy Lw měla dostatek prostoru k nerušeným OPAKOVANÝM útokům na šturmy. Budu upřímnej, nejsem si jistej že Yaky budou kvalitně na takové výšši, aby dokázali i něco jiného než viset na šesté ulétávajícím fuckáčům(pevně doufám že se pletu). Vím že Yak není Spit ani La-7 a je to velmi náročný stroj, ale při troše cviku a taktickým myšlením v boji, dokáže dělat solidní ochranu šturmům.
Od šturmů nečekejte, že přiletí udělaj útok a letí dom. Ve výsledku budeme nuceni hledat cíl, což na minulém Kurlandu bylo otázkou cca 15 min. (a nenašli sme jej, snad takovej extrém nebude), ale hledání cíle by se opravdu mohlo protáhnout na 5 minut. První útok šturmů bude odflakovávací, druhej bude nejspíše útok na zbylej flak a teprve třetí útok bude až na jednotky. Tedy jestli nechcete riskovat jen pro obsluhu Flaku, ale chcete zničit alespoň část určených cílů, musíte nám umožnit těch 5 minut a i to bude pro šturmy více než omezující. V dvouch šturmech, nebo se čtveřicí BAPáků, dokážem zaútočit a odházet na cíl celej náklad za necelé 2 minuty s 12 a více šturmovikama, nejde organizovaný útok v měsnat do méně jak těch pěti minut.
Dále očekávám že YAKy budou také sloužit jako oči, hlavně co se Lw týká, aby se nestalo že se o útočících fuckáčích dovíme až díky slepé střelbě našich AI střelců.
Od Il-2 typ 3 nejde čekat nic jiného než pasivní cíl, kterej ve velké skupině
šturmoviků neumožní ani trochu zkušenějším pilotům nějakou výraznější obranu.
Od Il-10 čekám že úloha šturmoviků bude výrazně omezena, provedou jen jeden útok a budou dále dělat těsnou obranu šturmovikům.
Od Yaků a veškerého coveru, čekám že jejich primárním cílem nebude honění za sestřelama, ale obrana šturmoviků.
No Cassi jak by sis to presne predstavoval ty? Pokud by to bylo jak jsem psal ted vejs a jak se to domluvilo vcera, tak dole mate na obranu DVE DVOJICE jaku, ty Vam ale pak samozdrejme zase ale nemuzou zarucit 100% ucinou ochranu, na to nas bude proste malo. Kdyz nas poleti dole vic, tak zase ale napred spadnem dolu my a vy nas budete za chvilu nasledovat. Jakmile se probudi flak, tak si myslim ze to proste Blue pritahne tak jak tak...a i kdyz bude cela kopa Bleu nad nama a my si budem muset branit sami, tak na Vasi obranu uz cas nebude vubec...
Chapu ze tech pet minut potrebujete, ale je mozny ze tech pet minut proste mit nebudete, neni pak lepsi se proste rozumne stahnout nez vsichni pochcipat?
Zo včerajšieho tréningu sa ukázalo ako správne rozdelenie Yakov na dve skupiny, pričom prvá Väčšia musí letieť nad cieľ min vo výške 5+ a druhá bude robiť TESNÝ COVER IL2/IL10. Tá výškas 1,5-2km je vyhovujúca, len je potrebné, aby sme dostali fakt info o naliatevajúcich befkách/fokoch skôr.
Operačnú výšku prvej skupiny Jak nechávam na Santyho, ale myslím si, že 7 je akoby robili strašiakov v poli. Vtáky si na ich prítomnosť zvyknú a vedia, že sú neškodné.
Treba si uvedomiť, že ani LW nebude disponovať takým množstvom stíhačov v našom priestore, aby dokázala účinne bojovať so skupinou 8 jakov a ešte dole naháňať IL2/IL10 a 4 jaky. Kľudne sa môže stať. že 4 bf/fw budú viazať vo výške 8 jakov a kým na to prídeme 8bf/fw zatiaľ dole vyzobe všetky IL2.
A ako som včera povedal, priorita je stíhací cover a potom bitevná úloha v zmysle obsadenia strojov. Blue kašle na He111 a všetci sa trepú do stíhačiek. A my im nebudeme robiť len ciele na zvýšenie ich sebavedomia. Aj keď Fuči hovoril, že je celý Kurland postavený na sturmoch, bez poriadného coveru kľudne môžu ostať na zemi a počkať až ich tam hrdinná LW rozstrieľa! Ak budú chýbať piloti do jakov, prednostne sa obsadia tieto pilotmi, ktorí majú dostatočné skúsenosti so stíhania - Plavoo, Cassius, Pánek - (aj keď toho by som radšej mal v IL10)
Ako veliteľ 430.ŠAP mám defacto plné taktické velenie, ak budem mať pri ostrej pocit, že sa to celé potentočkovalo, jednoducho dám povel na stiahnutie z oblasti aj keď by sme nedali ani jeden pozemný cieľ. A to bez debaty!
Ešte sme stále nedostali mapy tak, aby som vedel ako prebieha fronta, ale na 90% bude UK (ústupový kurz) 60° na letisko T13 pričom ily budú ustupovať z T13 na T16. Samozrejme z M10 poletíme najskôr kurzom tak aby sme sa dostali čo najskôr nad vlastné územie.
Nastavenie TS musíme otestovať ešte skôr ako bude ostrá akcia, prehodím slovo s Fučim.
Na zajtra - 13.5. - sme dohodli opakovanie tréningu opäť u nás a na našom TS
Upravil/a 3BAP_Bugs dne 12-05-2008 09:23
pokud budou Jaky v 7km, jak rychle se dokážou dostat do 1000m ?
určitě ne stejně rychle jako LW...
nevím, v kolika ta LW bude (Fuči sice nařídil, že si jich amíci nemají všímat = mohli by být v těch 6+), ale není to v konečném důsledku jedno ? -> myslím si, že prvnímu útoku se nevyhneme - Jaky nemají šanci ho odvrátit ani mu nějak zabránit
a po včerejšku si říkám, že ač by těch šturmů bylo 20, stejnak se navzájem neubrání. Za prvé nebudou pohromadě - ač BAPáci, stále tomu nevěřím, že natolik pohromadě, aby to bylo účinné. A i vy sami říkáte, že střelci jsou na .....
Za druhé (viz Cass) mají plnit něco jiného a ne se honit za stíhačema
Docela mne překvapilo, jak je Il-10 náchylná k AAA :(
A při druhém náletu jsem musel AAA docela hledat. A to jsem z prvního útoku přibližně věděl, kde je...
Z desítky je taky docela blbě vidět, takže jsem měl nedobrej pocit, když my ještě hledali AAA a nad cílem už operovaly Il-2. Honěný LW.
Takže mi opět přišlo na mysl, že ...
pokud by nad cílem byly zpočátku Jaky (kolik?) a Il-10, může to nalákat kus LW. Il-10 by pak nemusely letět na 320 podle dvojek, ale na "své" rychlosti 450. Což jim dává šanci jak proti stíhačkám, tak i proti flaku. Jaky by zaměstnaly LW a odkryly AAA. Teprve po nějaké době by pak mohly přilétnout dvojky. Ty by ale musely být buď do té doby někde hodně daleko bokem, nebo dokonce stále na svém letišti - třeba i nad ním ve vzduchu. Nebo možná po ohlášení kontaktu s LW okamžitě startovat - kolik že jim to trvá k cíli ?
Jen nevím, jestli nad cílem k těm desítkám 4 nebo 8 Jaků -> kolik pak na doprovod dvojek...)
A chcete nad cíl letět okamžitě ? Nechcete operaci pozdržet o nějakých 30minut ? ;)
Sice pak bude LW náležitě nastoupaná a rozmístěná, ale zase by mohla být maličko nervozní, kde jsme. A kudy letíme. 15-20 minut napjatého hledání může udělat dost :) A možná bych neskrblil a udělal to čekání ještě delší.
Je škoda, že USAF odmítá spolupracovat a vést trasu tak, aby LW pošoupla z případné vyšší letové hladiny o kus níž - pokud by byla ve 3-4 km, bylo by to možná lepší...
Mno to jsou holt ti emeričani... :P
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
od toho poletování nad cílem pouze v Jacích a desítkách si i slibuju, že bysme pro Ily mohli zmapovat cíle...
teď mne ještě napadlo... což takhle nejprve udělat rychlej průzkumnej let :)) Dvě Il-10 hlídaný dvojkou/čtyřkou Jaků (případně nikým). Nad zemí. Zjistit pozici flaků a cílů - jeden maximálně dva rychlé oblety. Při rychlosti 450km/h tam budeme dřív jak LW a hned zase domů. Pokud by je LW zahlídla a šla po nich, natáhnou je desítky k sobě a půjde jim vstříc cover. Tím odlákají kus LW bokem od hlavních sil...
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
No Hopriku, ja jsem taka premyslel vyslat tam tech osum jaku dopredu DOLE, nekde kolem tech dvou, ale popravde nevim moc co to udela, asi pochcipaji
Pokud ale chceme jaky poslat napred v 5000, tak me fakt uz prijde lepsi kdyz tam prileti v 7000, do tech peti muzou spadnout i potom a porad jeste driv nez tam doleti sturmy, kdyz tam ale narazi na fokry dejme tomu v 6000-7000 tak porad maji lepsi sanci kdyz maji tech 7000 a sturmy to neovlivni, pac ty budou jeste deset minut daleko ne?
Dalsi vec je tesnej cover vsech 12 jaku (jedna ctyrka vlevo, druha v pravo a jedna nad treba. Vyska 2000 s tim ze jaky serou na sturmy a lovi jen odstoupavajici Blue nebo se priapadne brani....taky jen napad..
S tim zdrzenim souhlas.
Upravil/a GC3_Chroust dne 12-05-2008 10:41
Hoper napsal:
teď mne ještě napadlo... což takhle nejprve udělat rychlej průzkumnej let ) Dvě Il-10 hlídaný dvojkou/čtyřkou Jaků (případně nikým). Nad zemí. Zjistit pozici flaků a cílů - jeden maximálně dva rychlé oblety. Při rychlosti 450km/h tam budeme dřív jak LW a hned zase domů. Pokud by je LW zahlídla a šla po nich, natáhnou je desítky k sobě a půjde jim vstříc cover. Tím odlákají kus LW bokem od hlavních sil...
Tohle mne také napadlo. Dvakrát po dvou IL-10. Jedna dvojce provede útoka na flaky a stáhne se k Jakům a zbývající dvojci IL-10. Když nikoho nenalákají, tak pak provede útok druhá dvojce desítek.
GC3_Chroust napsal:
No Cassi jak by sis to presne predstavoval ty?
Vzal bych si Lavinu s bombama a s*al bych na nějakej cover.
Super nazor, ale co jsem cekal, Kraliku zkus se pak vyjadrit ty, Cass je sice celkem schopnej ale je to tele, bude lepsi kdyz nam budes i nadale tlumocit
Hoper napsal:
teď mne ještě napadlo... což takhle nejprve udělat rychlej průzkumnej let ) Dvě Il-10 hlídaný dvojkou/čtyřkou Jaků (případně nikým). Nad zemí. Zjistit pozici flaků a cílů - jeden maximálně dva rychlé oblety. Při rychlosti 450km/h tam budeme dřív jak LW a hned zase domů. Pokud by je LW zahlídla a šla po nich, natáhnou je desítky k sobě a půjde jim vstříc cover. Tím odlákají kus LW bokem od hlavních sil...
Tohle mne také napadlo. Dvakrát po dvou IL-10. Jedna dvojce provede útoka na flaky a stáhne se k Jakům a zbývající dvojci IL-10. Když nikoho nenalákají, tak pak provede útok druhá dvojce desítek.
nechcte dále rozvíjet tuhle myšlenku ?
Kolik Jaků s nima ? V jaké výšce ?
Co pak budou dělat nad cílem ? Čekat příletu zbytku ?
Co v případě poškození ?
K cíly bych to viděl nad zemí. cca 5km před cílem nastoupat do 800-1000m
Ily útočit z 800 - naberou tak rychlost a pak zase nastoupat...
Upravil/a Hoper dne 12-05-2008 10:54
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.