Ale ona si děla na Bílé hoře moc nezastřílela. Žolduchtiví "Češi", tedy zejména jejich levé křídlo, se stačili rozprchnout dřív, než dorazily hlavní síly císařských.
A to podle všech do té doby známých vojenských zákonitostí a pravidel nemohli tuhle bitvu prohrát.
To říkám pořád, že hrdinná a pokroková levice v ČR má své historické kořeny až u Bílé hory ...
Válka a korupce se nedá oddělit.
Dosažení kritické meze korupce téměř vždy vyvolá občanskou válku. A válka vyvolá ještě větší korupci. A tato korupce vyvolá další nestabilitu, která oslabí již tak oslabené demokratické instituce. Oslabí demokratickou kontrolu elit, kontrolu vlády, kontrolu státní autority. Války vedou armády a jejich generálové. A armády z podstaty nejsou demokratické instituce. Pro generály armád je válka požehnání. Kdo podporuje válku vedenou zkorumpovaným státem, podporuje jak samotnou korupci, tak v důsledku i úplné zničení demokracie a svobody v tomto státě.
Ale ona si děla na Bílé hoře moc nezastřílela. Žolduchtiví "Češi", tedy zejména jejich levé křídlo, se stačili rozprchnout dřív, než dorazily hlavní síly císařských.
A to podle všech do té doby známých vojenských zákonitostí a pravidel nemohli tuhle bitvu prohrát.
To říkám pořád, že hrdinná a pokroková levice v ČR má své historické kořeny až u Bílé hory ...
Bacha, záleží taky na tom, odkud se díváš. Z pohledu nepřítele to bylo spíše pravé křídlo. A tak je to pořád, naši konzervativci furt koketují s levicovým populismem, zatímco bitva už je téměř prohraná.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Tajpan napsal:
i ked sa obávam , že si ma nepochopil. a nielen mna.
Jo já sem se měl tě snažit pochopit? Já myslel že sen jen trumfujem v citátech a tys asi hledal ve staré Spartě odpověď.
Pravdu hladaj na začiatku dejín.
práve som dopozeral 300. asi už tretí krát.
Škoda, že sa Češi a Slováci nezachovali ako Spartania a Athénčania pred skoro 2500 rokmi. Malý národ, ak to možno nazvať tie mestké štáty národmi, zradené vlastnými spojencami, sa pustili do boja proti mnohonásobnej presile. Vypálené mestá, zrovnané dediny, úteky z miest ako boli Athény, porážky a porážky ale predsa....
Začali sa dejiny Evropy.
Roku cca 160 pred n.l jeden knaž a jeho synovia sa vzbúrili na ochranu viery a slobody. Napriek neustálym odvetným výpravám, vyvraždovaniu , genocíde a porážkam a zradám , povstanie Makabejských zachránilo židovskú vieru a umožnilo vznik krestanstva.
Približne roku 1300 tri dedinky uzatvorili dohodu o vlastnej ochrane a pomoci. Napriek neustálemu ohrozeniu, vypalovaniu, vrážd a popráv, vydržali. A pomaly vzniklo dnešné Švajčiarsko.
Roku 1566 sa vzbúrili dve maličké prímorské provincie, kedykolvek zaplavované morom. Napriek obrovskej presile, neustálym obetiam, vypáleným mestám , zradám spojencov a skoro 80 ročnej vojne, vybudovali si nezávislosť slobodu, vieru a vlasť Holandsko.
atd.
V 1938 sme to jednoducho posrali na celej čiare. Češi a Slováci.
Bola to zrada. Zradili nás, zradili sme sa navzájom a zradili sme sa sami.
1. Velmoci zradili CSR. Čo ale v politike je normálne, ked sú za spojenca velký štát a malý štát.
2.zradil Beneš. Beneš totiž nebol len politik, ale aj prezident republiky a vrchný velitel armády. A utiekol ako prvý, pred zodpovednostou, vtedy ked najviac bol potrebný.
3. Zradila politická a vojenská elita. CSR nebol nejaký neutrálny alebo malý štát, s malým HDP, nerozvinutým priemyslom. Mal silnú, vyzbrojenú, cvičenú armádu.
V 1940 boli napadnuté štáty Belgicko, Holandsko, Dánsko, Norsko, Juhoslávia, Grécko, Finsko. A boli omnoho horšie vyzbrojené a v horšej pozícii. A bojovali neúspešne ale bojovali. A nemusia takéto veci dnes riešiť, alebo hambiť sa.
4. Slováci zradili Čechov. Ak ked stále platí V 1938 "Slováci by nebojovali proti Čechom ale ani za nich".
Neberte to ako za podlizovali , ale bude pre mna platiť : " že sloboda vykúpená predajom niekoho druhého do otroctva, to nie je sloboda.
V 1918 ste nám viac pomohli ako oficiálne priznávame a ako vobec podakujeme. ak vôbec niekedy. Ale zase vztahy asi neboli také ružové ako sa zase niektorí stále domnievajú. V roku 1939, to už nič iné sa nedalo robiť. Mám stále osobnú domnienku, že ak by Slováci vydržali v 1938 a nepomohli H. otvoriť Pandorinu skrinku ,tak by to celé inak dopadlo.
5. Samotný občania. Neviem ako by som to presne nazval, ale asi viete čo myslím.
I ked na obranu Slovákov musím povedať, že spolužitie dvoch rôznych národov v Evrope nie je velmi zaužívané a treba čas. Vela času.
Napr dnešné Španielsko. cca 1475 spojené do jedného celku , personálna únia, dva národy (Kastília a Katalánci) ale dva rôzne jazyky a zákony. cca 1560-80, prvé rovnaké zákony. 1715 velká vzbura Kataláncov proti Kastílčanom. Od 1815, po vpáde Napoleona, prvé známky rovnakého jazyka, cca 1900 spoločný hlavný jeden jazyk. atd.
Alebo GB, vznikla cca 1603, spojenie Škotska a Anglicka, a až do roku 1746 vzbury a občianske boje medzi sebou.
Záver: Evropa, dnešné spoločenstvo je vybudované na obetiach a na boji Davida a Goliáša . V 1938 sme to posrali a budeme musieť sa naučiť s tým žiť. A veriť si , že to znovu neposerieme.
Tajpane mě moji předkové nezradili, já žiju. Těch 300 je mrtvých a možná i jejich ženy a děti, stejně jako miliony Poláků. Kdyby to naši posrali, tak dneska by si tu psal nějakej týpek, jakou má jeho 3 milionovej národ skvělou "hrdou" minulost a šel by obdivovat stará architektonická díla z roku 1945.
Upravil/a 3BAP_Cassius Chaerea dne 19-03-2007 18:06
310_cibule napsal:"český národ není hrdinný a polský ano" je mírně řečeno diskutabilní.
Mírně diskutabilní ano. Ale pokud budu vycházet z toho, že až do roku 1918 jsme na tom byli podobně špatně, tak Poláci mají navrh v několika ohledech. Jednak si to na férovku rozdali s rusama hned po válce a hnali je skoro až do Kyjeva a pak se 3 týdny bránili Německu. My jsme se akorát dvakrát poprali s Maďarskem a Polskem a pak jsme se dvakrát vzdali svého území.
Tudíž mi z toho přijde, že vůči Polákům máme co dohánět.
310_cibule napsal:K tomu, aby to člověk pochopil je ale právě alespoň elementární znalost výše uvedených disciplín naprosto nezbytná.
Znalost, které bitvy se na našem území odehrávaly pod korunou Rakouska, k tomu to není nutná. Když tě odvedou na vojnu a řeknou, že jinak tě zabijou, tak půjdeš. S odvahou to nemá nic společného. Takže k danému případu to nutné není.
Pokud myslíš ty legionáře, které připomněl Pbarry, tak ano, na ty jsem zapomněl. Ale nebyla to neznalost. Vím o jejich příspěvcích na frontách wwI. Praděda snad dokonce bojoval v Itálii. Ale protože jsme se do té doby bavili o bitvách u nás, tak jsem tuto kapitolu opomněl.
310_cibule napsal:No, už jsem toho v životě zku***il dost, ale v tomto případě tak nějak nevím, o čem mluvíš.
Nevím, jestli jsi za to mohl ty. Ale prostě i vlákno, které by pro nás mělo být "svaté" někdo rozvoral tak, že se to ani nedá komentovat.
310_cibule napsal:To samozřejmě můžeš, ale běžně vzdělanému člověku zase nemůže uniknout, že své závěry většinou stavíš na mylných premisách a velmi často i nedostatku informací.
Své názory stavím na tom, co si opravdu myslím. Není nic trapnějšího, než si něco přečíst a pak to sem napsat, jako "jakej jsem borec". Vidím informaci, přečtu si komentář, udělám si svůj názor. Pokud mám co říct, tak to napíšu. Nikdy jsem se nehádal o tom, že postup Hitlera na Kavkaz se dal dobře odzásobovat. Protože takovou blbost jsem nikdy neslyšel. Ale nemám problém napsat něco, co stojí pouze na názoru jedince. Není důkaz o tom, jak jsme stateční nebo ne.
A jak jsem již psal výše, k některým výrokům prostě nemusíš znát celou omáčku.
Naopak vy jste se mě snažili přebýt výčtem bitev, které jsou sice zajímavé pro učitele dějěpisu, ale jinak jsou o ničem, pokud jde o hodnocení českého národa (ne dějin).
310_cibule napsal:Zatímco od řady lidí se tu mohu mnohé dozvědět či mi mohou otevřít nový zajímavý pohled na diskutovanou věc, v tvém případě je to spíše uvádění nejrůznějších výkřiků na pravou míru.
Protože používám málo smajlíky. Každej, kdo napíše větu, která je blbost a dá za ní smajlíka, tak je v pohodě. Já napíšu "Hitler je frajer", nedám za ní smajlíka a Tajpan, Ucho, Jackal a další mě začnou bombardovat, co jsem to za hovado. Potom musím vysvětlovat i zcela jasnou věc. Viz 13./JG52. Zvolil jsem to jako příklad, že jednání skupiny nemusí nutně charakterizovat přání národa. A byl ze mě hajzl, co dělá ze Slováků nácky.
A pak, ty si sice rozšiřuješ obraz tím, že přijímáš názory ostatních. Ale co jsem si doposud všiml, tak názory pouze těch, co kopou za Tebe. Já jsem od začátku v opozici. Navíc dost extrémní. Těžko Tě mohu něčím obohatit, dokud se budeš držet mantinelů "kavárenských diskuzí".
310_cibule napsal:Jako národ ani nemohli být, žádný národ nemůže být nacistický, komunistický, zbabělý, čestný, pracovitý, inteligentní, hloupý, hrdinný a já-nevím-jaký. Žádné takové atributy žádný národ nemá a mít nemůže.
Národ může také nějak působit. Nejen na své okolí, ale i na své nitro. Norové nebo Švédi působí jako Wikingové - silní velcí bojovníci, z nichž jde strach. Italové působí jako lenoši, kteří se válí celý rok na pláži. Francouzi na mě působí jako buzíci, Rusové jako alkoholici a Čši jako zbabělci. To,že to naplatí na každého, ba možná ani na většinu, je jiná věc. Jde o pohled, jak tu kterou skupinu vnímáš, aniž bys jí podrobil zkoumání po jednotlivcích.
310_cibule napsal:"český národ není hrdinný a polský ano" je mírně řečeno diskutabilní.
Mírně diskutabilní ano. Ale pokud budu vycházet z toho, že až do roku 1918 jsme na tom byli podobně špatně, tak Poláci mají navrh v několika ohledech. Jednak si to na férovku rozdali s rusama hned po válce a hnali je skoro až do Kyjeva a pak se 3 týdny bránili Německu. My jsme se akorát dvakrát poprali s Maďarskem a Polskem a pak jsme se dvakrát vzdali svého území.
Tudíž mi z toho přijde, že vůči Polákům máme co dohánět.
310_cibule napsal:K tomu, aby to člověk pochopil je ale právě alespoň elementární znalost výše uvedených disciplín naprosto nezbytná.
Znalost, které bitvy se na našem území odehrávaly pod korunou Rakouska, k tomu to není nutná. Když tě odvedou na vojnu a řeknou, že jinak tě zabijou, tak půjdeš. S odvahou to nemá nic společného. Takže k danému případu to nutné není.
Pokud myslíš ty legionáře, které připomněl Pbarry, tak ano, na ty jsem zapomněl. Ale nebyla to neznalost. Vím o jejich příspěvcích na frontách wwI. Praděda snad dokonce bojoval v Itálii. Ale protože jsme se do té doby bavili o bitvách u nás, tak jsem tuto kapitolu opomněl.
310_cibule napsal:No, už jsem toho v životě zku***il dost, ale v tomto případě tak nějak nevím, o čem mluvíš.
Nevím, jestli jsi za to mohl ty. Ale prostě i vlákno, které by pro nás mělo být "svaté" někdo rozvoral tak, že se to ani nedá komentovat.
310_cibule napsal:To samozřejmě můžeš, ale běžně vzdělanému člověku zase nemůže uniknout, že své závěry většinou stavíš na mylných premisách a velmi často i nedostatku informací.
Své názory stavím na tom, co si opravdu myslím. Není nic trapnějšího, než si něco přečíst a pak to sem napsat, jako "jakej jsem borec". Vidím informaci, přečtu si komentář, udělám si svůj názor. Pokud mám co říct, tak to napíšu. Nikdy jsem se nehádal o tom, že postup Hitlera na Kavkaz se dal dobře odzásobovat. Protože takovou blbost jsem nikdy neslyšel. Ale nemám problém napsat něco, co stojí pouze na názoru jedince. Není důkaz o tom, jak jsme stateční nebo ne.
A jak jsem již psal výše, k některým výrokům prostě nemusíš znát celou omáčku.
Naopak vy jste se mě snažili přebýt výčtem bitev, které jsou sice zajímavé pro učitele dějěpisu, ale jinak jsou o ničem, pokud jde o hodnocení českého národa (ne dějin).
310_cibule napsal:Zatímco od řady lidí se tu mohu mnohé dozvědět či mi mohou otevřít nový zajímavý pohled na diskutovanou věc, v tvém případě je to spíše uvádění nejrůznějších výkřiků na pravou míru.
Protože používám málo smajlíky. Každej, kdo napíše větu, která je blbost a dá za ní smajlíka, tak je v pohodě. Já napíšu "Hitler je frajer", nedám za ní smajlíka a Tajpan, Ucho, Jackal a další mě začnou bombardovat, co jsem to za hovado. Potom musím vysvětlovat i zcela jasnou věc. Viz 13./JG52. Zvolil jsem to jako příklad, že jednání skupiny nemusí nutně charakterizovat přání národa. A byl ze mě hajzl, co dělá ze Slováků nácky.
A pak, ty si sice rozšiřuješ obraz tím, že přijímáš názory ostatních. Ale co jsem si doposud všiml, tak názory pouze těch, co kopou za Tebe. Já jsem od začátku v opozici. Navíc dost extrémní. Těžko Tě mohu něčím obohatit, dokud se budeš držet mantinelů "kavárenských diskuzí".
310_cibule napsal:Jako národ ani nemohli být, žádný národ nemůže být nacistický, komunistický, zbabělý, čestný, pracovitý, inteligentní, hloupý, hrdinný a já-nevím-jaký. Žádné takové atributy žádný národ nemá a mít nemůže.
Národ může také nějak působit. Nejen na své okolí, ale i na své nitro. Norové nebo Švédi působí jako Wikingové - silní velcí bojovníci, z nichž jde strach. Italové působí jako lenoši, kteří se válí celý rok na pláži. Francouzi na mě působí jako buzíci, Rusové jako alkoholici a Čši jako zbabělci. To,že to naplatí na každého, ba možná ani na většinu, je jiná věc. Jde o pohled, jak tu kterou skupinu vnímáš, aniž bys jí podrobil zkoumání po jednotlivcích.
dyť ti to tady Cibule vysvětluje jako malému děcku... NÁROD nemá atribut "statečný", nelze mu to přiřazovat jen tak a napořád. Každý "národ", či spíše obyvatelstvo, která na nějakém konkrétním uzemí "zbylo", jak píše Peroutka, je složen s davu lidí, který je každý jiný, ale vzájemně vytvářejí svůj domov, svou komunitu, své společenství a toto společenství může mít řadu atributů, ale statečnost tam není, statečnost je atributem ČLOVĚKA, je to schopnost obětovat vše i svůj život v boji proti nespravedlnosti a zlu, tak jak si jej ten člověk či jeho společenství definuje.
Prostě někteří Češi jsou dnes pěkně leniví, jsou to i zloději, lháři, dělají krky, nechtějí se podívat pravdě do očí, ale nejsou takoví všichni Češi. Jsou Češi jako byl Peřina, Fajtl, Masaryk, Bata, Havel, a tisíce dalších, kteří takoví nebyli a nejsou a ty je všechny tímhle svým paušalizováním urážíš a pliveš na jejich odkaz i hroby...
Dosažení kritické meze korupce téměř vždy vyvolá občanskou válku. A válka vyvolá ještě větší korupci. A tato korupce vyvolá další nestabilitu, která oslabí již tak oslabené demokratické instituce. Oslabí demokratickou kontrolu elit, kontrolu vlády, kontrolu státní autority. Války vedou armády a jejich generálové. A armády z podstaty nejsou demokratické instituce. Pro generály armád je válka požehnání. Kdo podporuje válku vedenou zkorumpovaným státem, podporuje jak samotnou korupci, tak v důsledku i úplné zničení demokracie a svobody v tomto státě.
bigjirka napsal:
sam rikas, ze kdyz neco dela jenom skupina naroda nemusi nutne charakterizovat prani naroda (konecne jsem pochopil jak jsi presne myslel tu 13./JG 52 - tedy ani jako profasisticky, ale ani jako antifasisticky pusobeni Slovaku ve valce - je tak?), ale sam presto hodnotis narody podle skutku a cinu nekterych skupin techto narodu
Severske narody povazujes za bojovniky diky jejich pusobeni pred 1000 lety kdy jejich piratske najezdy plnenily prevazne evropske pobrezi
Italy povazujes za lenochy takze hadam, ze "hodnotis" dejme tomu od WWII a nejakyho velkyho rozvoje turismu??? mozna ze od 90. let 20. stoleti, kdy se hromady Cechu vydali do slunne Italie
Rusove jsou alkoholici - opet prevazne 20. stoleti a hlavne komunisticka era. nebo si myslis, ze muzici si za cara mohli dovolit si denne vozirat drzky stakany vodky?
a Cesi zbabelci
a vubec neberes v uvahu, ze ti lenivy Italove dokazali vytvorit jednu z nejvetsich risi staroveku. Ze Cesi byli ve stredoveku povazovani za jedny z nejlepsich bojovniku. Ze jsme nejvtesi konzumenti piva na hlavu, ze Finove maj radsi prohibici a jezdej se vozirat na trajekty.
Tomu se v diplomatické mluvě říká eufemismus. Ve skutečnosti to znamená cosi poněkud jiného
bigjirka napsal:
Znalost, které bitvy se na našem území odehrávaly pod korunou Rakouska, k tomu to není nutná...
Není. Psal jsem také o nejrůznějších disiplínách z oboru humanitních věd a ne potřebě znát data bitev.
bigjirka napsal:
Nějak tomu pořád nerozumím. A termínem "svaté" téma jsi mi to příliš neulehčil.
bigjirka napsal:
Své názory stavím na tom, co si opravdu myslím... .
Bez znalosti reálií a řady dalších věcí se vystavuješ nebezpečí, že tvé názory vypovídají jen o tobě samém, zatímco s realitou se příliš nepotkávají.
Nikomu nelze upírat právo na názor (ba, právě naopak), ale ti moudřejší vědí, že prosazovat svůj názor bez podrobné znalosti věci (zejména tváří tvář lidem, kteří o nich mají jakési povědomí, i.e. Ucho, Horrido a tak) může působit směšně.
310_cibule napsal:
To je hodně zjednodušeně řečeno, nicméně ukaž mi, kde jsem se tě snažil přebít výčtem bitev (či jen jednou jedinou).
310_cibule napsal:
Člověk si zdaleko nerozšiřuje obzor jen a pouze přijímáním jiných názorů. Samotná diskuse je rozšiřování obzoru. Musí v ní ale padat zajímavé argumenty opřené o seriózní poznání a znalosti. Pokud z tohoto předpokladu diskuse nevychází, vypovídá opět spíše o diskutujících než o diskutované problematice.
310_cibule napsal:
Ano. A tohle je naprosto klíčové. Pokud na sebe necháš takto působit jakési velmi diskutabilní vnější časově omezené znaky některách příslušníku určitého národa, tak se otevíráš předsudkům.
Přistupuješ k lidem s jakýmsi předem daným obrazem toho, jací jsou. A ten obraz je naprosto pokřivený. Je pokřivený především paušalizací, ale také subjektivními posuny ve vnímání této zprostředkované "reality" (někde jsi četl, že v Rusku je velká spotřeba alkoholu per kapita a pár Rusů si viděl ožralých).
To je to, co se ti tu několik lidí snaží vysvětlit. Ruský národ nejsou ožralové, Skandinávci nejsou vysocí urostlí Vikingové a český národ není zbabělý.
Mezi Rusy je ale více těch, co hodně pijí než mezi většinou ostaních národností. Celá řada Skandinávců jsou malí černovlasí záprdkové.
A být Čechem neznamená být zbabělcem. Nicméně mezi Čechy je přinejmenším od WWII poměrně dost lidí, kteří se zbaběle chovají (historická zkušenost: parkrát jejich předci i oni sami dostali na držku, a tak si teď nechtějí tolik pálit prsty).
A tohle je ten velmi podstaný a směrodatný rozdíl, co se ti tu většina lidí snaží vysvětlit. Tvůj názor je zjednodušený (a určitých vypjatých případech může být i nebezpečný, protože velmi jednodušše zneužitelný).
Realita je daleko složitější. Někteří se ji tady snaží pochopit (bez nároku na to, že se jim to někdy bezezbytku povede). Ty jsi hned se vším hotov.
Tohle nejsou ryze technická data, která se dají mezi sebou porovnávat. V humanitních oborech jsou metody práce poněkud jiné.
Upravil/a 310_cibule dne 20-03-2007 11:09
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
310_cibule napsal:... ale ti moudřejší vědí, že prosazovat svůj názor bez podrobné znalosti věci (zejména tváří tvář lidem, kteří o nich mají jakési povědomí, i.e. Ucho, Horrido a tak) může působit směšně.
Jde o to, na jaké úrovni se daná debata vyvine. Pokud půjdu na www.forum.jsemfilosof.cz a budu tam prosazovat svoje názory, tak chápu, že mohu působit směšně. Jenže tady nejsme na akademické půdě. SVK jsou spíš taková hospoda. A mě naopak někdy přijdou směšné reakce právě těch zasvěcených lidí, kteří se strašně moc snaží spasit svět.
310_cibule napsal:... Samotná diskuse je rozšiřování obzoru. Musí v ní ale padat zajímavé argumenty opřené o seriózní poznání a znalosti. Pokud z tohoto předpokladu diskuse nevychází, vypovídá opět spíše o diskutujících než o diskutované problematice.
Otázka je, co je to za diskuzi, když všichni mluví to samé. Když to přeženu, tak nebýt mj. mých názorů, tak jste se tu akorát chlapsky poplácali po zádech a utvrdili se v tom, jak tomu dobře rozumíte.
Jenže já jsem Vám ukázal, že tu jsou i lidé, kteří nesdílí Vaše myšlenky. Akorát to sem nikdo nenapíše. Že jsou také lidé, kteří kopou jinou ligu. A to Vy (Cibule, Ucho, Horrido) vůbec nedokážete připustit.
Třeba byste se teď mohli začít zamýšlet nad tím, jaktože někdo může mít takový názor jako já. A věřte, že nejsem sám. I když tady to tak vypadá.
310_cibule napsal:Přistupuješ k lidem s jakýmsi předem daným obrazem toho, jací jsou. A ten obraz je naprosto pokřivený. Je pokřivený především paušalizací, ale také subjektivními posuny ve vnímání této zprostředkované "reality"
Ten obraz není pokřivený. Je, řekněme, rozmazaný. Je mnohem jednodušší si nějakou skupinu zaškatulkovat a pokud později narazím na jednotlivce, tak jej z té škatulky vytáhnout.
Když jsem byl v Itálii, bylo to tam jedno líný prase vedle druhýho. Proto ten názor. Řekl jsem si: a kdo kua dělá Ferrarri a Ducati? Asi taky Italové. Takže to bude ta skupina, která vybočuje z mého vidění daného národa. A takhle bych mohl pokračovat - třeba o tlustejch američanech atd.
310_cibule napsal:To je to, co se ti tu několik lidí snaží vysvětlit.
Ano, oni se mi to snaží vysvětlit. Jenže to je jako nošení dříví do lesa. Já Vás chápu. Chápu všechny ty řeči o atributech národa. Chápu všechny ty věci o statečných mužích. Jenže mám na to svůj pohled, který jde paralelně s tím Vaším. Alespoň podle mě to tak jde. Jenže Vy ten můj názor vedle sebe nechcete vidět. Tak se bráním.
Já napíšu "Češi jsou zbabělci" a myslím tím skupinu lidí počínaje mnou, přes šéfa, uklízečku, vrátného, řidiče autobusu, až po Kalouska, Paroubka nebo Beneše. Neberu to tak úzce, jak si myslíš.
Jenže Vy si to přečtete a vidíte za tím pouze borce s Děgtarjevem v ruce, jak kosí desítky Němců u Sokolova.
310_cibule napsal:Realita je daleko složitější. Někteří se ji tady snaží pochopit (bez nároku na to, že se jim to někdy bezezbytku povede). Ty jsi hned se vším hotov.
Realita je tak složitá, jak jí dělají právě lidé, jak jsi Ty, Ucho nebo Horrido. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
Místo, abyste si řekli, že muslim nemůže žít vedle křesťana, aniž by tam nezvnikalo napětí, tak radši desítky let studujete, proč to tak je.
Ano je to věda, protože kdyby se nikdo nezajímal, proč se čtverec nekutálí, tak bychom těžko mohli dnes pařit FB. Ale je dobré rozdělit, co je potřeba řešit a co ne.
310_cibule napsal:Bez znalosti reálií a řady dalších věcí se vystavuješ nebezpečí, že tvé názory vypovídají jen o tobě samém ...
Viz výše. Nehodlám tady citovat myšlenky renomovaných psychologů. Je mi jasné, že názor si o mě udělat můžete, resp. že už ho máte.
Ale na co jste přišli? Týpek, kterej ignoruje humanitní vědy nebo jimi dokonce pohrdá. Má pouze průměrný přehled z historie, nevyzná se v arabáčích. Pravědpodobně pije hodně piva. Své názory vytváří na minimu informací - ano to jsem já. Proč bych si plnil hlavu takovejma blbostma, jako je Benešova "zrada". No ale když už na to přijde, tak na to mám svůj pohled. Pouze svůj. Ne pohled nějakýho studovanýho profesora. Je můj. A to může říct málokdo z Vás.
A až to bude potřeba a skutečně o něco půjde, tak napíšu Cibulemu a on mi doporučí nějakou osvícenou knihu. A bude mít pocit, jak spasil jednu ztracenou duši.
Tak jako to dělám, když chci přispívat k tématům pro mě zajímavým.
Takže se teď asi budeš ptát, proč jsem tedy začal psát sem. No protože jsi napsal, že vystěhování Němců ze Sudet po válce byla chyba. A to je podle mě blbost. Možná byl nešťastný ten způsob, ale bylo to správné. A už jsem se vezl ...
jojo, všichni kdo vidí nebe zeleně a stromy modře, mají být sterilizováni(cca Hitler)... a je to.. náš život i svět bude velmi jednoduchý...
Upravil/a Opitze dne 20-03-2007 12:54
bigjirka napsal:
Své názory vytváří na minimu informací - ano to jsem já. Proč bych si plnil hlavu takovejma blbostma, jako je Benešova "zrada". No ale když už na to přijde, tak na to mám svůj pohled. Pouze svůj. Ne pohled nějakýho studovanýho profesora. Je můj. A to může říct málokdo z Vás.
Mýlíš se...
Pokud jsi tu dobu a tu situaci nezažil na vlastní kůži, vždycky si svůj názor vytváříš na základě toho, co napsal někdo jiný. A potom už není jen tvůj. To ostatní okolo, co jsi sem napsal, je jen omáčka...
Možná že jednou přijdeš na to, že dělat rychlé soudy na základě minima informací není to pravé ořechové. A možná, že na to taky nepřijdeš, ale potom budeš přesně ten průměrný volič, o kterém mluvil Churchill....
bigjirka napsal:
Své názory vytváří na minimu informací - ano to jsem já. Proč bych si plnil hlavu takovejma blbostma, jako je Benešova "zrada". No ale když už na to přijde, tak na to mám svůj pohled. Pouze svůj. Ne pohled nějakýho studovanýho profesora. Je můj. A to může říct málokdo z Vás.
Mýlíš se...
Pokud jsi tu dobu a tu situaci nezažil na vlastní kůži, vždycky si svůj názor vytváříš na základě toho, co napsal někdo jiný. A potom už není jen tvůj. To ostatní okolo, co jsi sem napsal, je jen omáčka...
Možná že jednou přijdeš na to, že dělat rychlé soudy na základě minima informací není to pravé ořechové. A možná, že na to taky nepřijdeš, ale potom budeš přesně ten průměrný volič, o kterém mluvil Churchill....
bigjirka napsal:
Jenže já jsem Vám ukázal, že tu jsou i lidé, kteří nesdílí Vaše myšlenky. Akorát to sem nikdo nenapíše. Že jsou také lidé, kteří kopou jinou ligu. A to Vy (Cibule, Ucho, Horrido) vůbec nedokážete připustit.
Třeba byste se teď mohli začít zamýšlet nad tím, jaktože někdo může mít takový názor jako já. A věřte, že nejsem sám. I když tady to tak vypadá.
ale to je v poradku ze nesdilis nase myslenky a ze kopes jinou ligu. jenze, aspon z meho hlediska, tu ligu kopes velmi podivne (viz. muj predchozi prispevek, kdy Severanum prisuzujes jakesi "narodni vlastnosti" podle skupinek vojaku a piratu pred 1000 lety, zatimco ciny Ceskych vojaku z podobneho casoveha pasma odmitas. a totez plati o o ostatnich narodech). jaksi nechapu tvoje meritko vyberu jednotlivych "narodnich vlastnosti" nebot pouzivas nejen naprosto jine historicke obdobi, ale i jine skupiny. nelze smezovat ciny vojaku a civilistu, slechty a nevolniku, politiku ci delniku ve vyrobe apod.
a ver mi ze prave tim, ze se zamyslim nad tim, proc nekdo vubec muze mit nazor jako ty me vede k tomu abych tady s tebou "diskutova" a pokusil se ti ukazat, ze tvuj velmi zjednodusenej pohled na svet je nejen z meho hlediska nespravny, ale take muze byt velmi nebezpecny
Ten obraz není pokřivený. Je, řekněme, rozmazaný. Je mnohem jednodušší si nějakou skupinu zaškatulkovat a pokud později narazím na jednotlivce, tak jej z té škatulky vytáhnout.
ovsem obavam se, ze moc lidi nema schopnosti vytahnou nekoho z jiz hotove skatulky. a domnivam se, ze i ty patris mezi ne.
Když jsem byl v Itálii, bylo to tam jedno líný prase vedle druhýho. Proto ten názor.
a jses si jistej ze vsichni byli Italove? jak jsi poznal, ze jsou liny jak prasata? pozoroval jsi je celej den nebo jsi nekopho videl po dobu par minut? a co kdyz meli dovolenou? volno? btw. jak ses choval ty behem pobytu v Italii? sis s sebou vezl soustruh a na plazi pracoval nebo deku a aspon jednou za den na par minut se rozvalil na pisku? Kdyz te nekdo videl ze lezis na dece tak jsi byl taky liny prase?
Řekl jsem si: a kdo kua dělá Ferrarri a Ducati? Asi taky Italové. Takže to bude ta skupina, která vybočuje z mého vidění daného národa. A takhle bych mohl pokračovat - třeba o tlustejch američanech atd.
zajimavy, ze Italove jsou liny ale delnici ve vyrobe uz ne. kolik asi obyvatel Italie pracuje ve vyrobe? anebo jsi mel na mysli pouze delniky v tovarnach Ferrari a Ducati?
Ano, oni se mi to snaží vysvětlit. Jenže to je jako nošení dříví do lesa. Já Vás chápu. Chápu všechny ty řeči o atributech národa. Chápu všechny ty věci o statečných mužích. Jenže mám na to svůj pohled, který jde paralelně s tím Vaším. Alespoň podle mě to tak jde. Jenže Vy ten můj názor vedle sebe nechcete vidět. Tak se bráním.
bohuzel ten tvuj nazor vidime.
Já napíšu "Češi jsou zbabělci" a myslím tím skupinu lidí počínaje mnou, přes šéfa, uklízečku, vrátného, řidiče autobusu, až po Kalouska, Paroubka nebo Beneše. Neberu to tak úzce, jak si myslíš.
Jenže Vy si to přečtete a vidíte za tím pouze borce s Děgtarjevem v ruce, jak kosí desítky Němců u Sokolova.
a proc si myslis ze ten ridic autobusu kteryho myslis je zbabelec? je to nejaka konkretni osoba kterou mas na mysli anebo to vztahujes na celou skupinu ridicu autobusu?
ja napriklad pri tyhle vete zadnyho Ramba od Sokolova nevidim. ja si treba vzpomenu na ty lidi jaky byli behem Protektoratu umuceny a popraveny nebot navzdory vsemu se nespokojili s nemeckou okupaci a snazili se s tim neco delat.
na ty lidi jaky ty nedokazes z toho sveho pohledu ze "Cesi jsou zbabelci vyclenit" stejne lehce jako italsky delniky.
a uprimne receno z ty tvoji neschopnosti tohle ucinit me jima hruza
Ale je dobré rozdělit, co je potřeba řešit a co ne.
a co by se podle tebe melo resit a co ne? co je podstatny a nepodstatny?
Týpek, kterej ignoruje humanitní vědy nebo jimi dokonce pohrdá. Má pouze průměrný přehled z historie, nevyzná se v arabáčích. Pravědpodobně pije hodně piva. Své názory vytváří na minimu informací - ano to jsem já.
proc do toho tahas pivo? to mate jako nejaky tajny vnitroletkovy pokyn ze za vsech prihodnych okolnosti se bude vytvaret dojem ze co Lion to neprekonatelnej drzak co se tyce chlastu nebo co? jinak co se tyce toho hodnoceni mas tak nejak zhruba pravdu s tim, ze "prumerny" bych zamenil za "maly". zhruba nekde v oblasti ty tebou zminovany prvni pomocny
Proč bych si plnil hlavu takovejma blbostma, jako je Benešova "zrada".
no ja nevim, me to pripada jako logicke, ze kdyz chces s nekym diskutovat ci aspon predvest svuj opacny nazor tak bys mel mit nejakou znalost onoho problemu. ja se taky nebudu hadat s chirurgem, at urizne tohle a ne tamto a nebudu argumentovat, ze si prece nebudu plnit hlavu takovejma blbostma jako je anatomie.
No ale když už na to přijde, tak na to mám svůj pohled. Pouze svůj. Ne pohled nějakýho studovanýho profesora. Je můj. A to může říct málokdo z Vás.
ja te asi zklamu. pohled a nazory na ruzne veci si radeji delam sam a snazim se k tomu najit co nejvetsi mnozstvi info
A až to bude potřeba a skutečně o něco půjde, tak napíšu Cibulemu a on mi doporučí nějakou osvícenou knihu. A bude mít pocit, jak spasil jednu ztracenou duši.
Tak jako to dělám, když chci přispívat k tématům pro mě zajímavým.
takze az fakt bude potreba tak prijmes nazor z jedne osvicene knihy? kde jsem tohle jenom cet
tak na to mám svůj pohled. Pouze svůj. Ne pohled nějakýho studovanýho profesora. Je můj. A to může říct málokdo z Vás.
bigjirko budeš se muset smířit s tím,že prostě asi v téhle diskuzi nemáš a nebudeš mít nikdy pravu pravdu podle toho co tady sleduju má pravu a je nejvzdělanější nejsečtělejší a zároveň nejskromější cibule. Všechny pohledy jsou jinak pokřivené atd.
V tomto případě tvůj názor není podložen dlouholetým studiem dějin národů a proto na něj podle ostatních cibule atd. nemáš nárok protože oni ty znalosti určitě maji(při vší skromnosti budou tvrdit že ne).
Po shlédnutí této diskuze si hodně rozmyslím se tu do něčeho pouštět
Pouštět se zde do diskuze na takové ožehavé téma požaduje znalosti (v případě že chceš mít pravdu) takřka akademické (dle tématu). A jak to tu sleduju ty tu mají pouze vyvolení bohužel mezi ně nebudu patřit ani já a jak vydím ani ty.
Shrnuto: nech se poučit o tom jak má vypadat názor na SVK od Cibule.
Nejlépe pošli podobný názor jako on a máš vyhráno.
PS:Myslím že spousta chlapů čekala po mobilizaci na svejch místech, ale je těžké rozhodovat jednotlivci nebo malé skupině o smrti dětí a žen (statečného národa).V tomto případě to tomu směřovalo. Na místě člověka který to má rozhodnout bych nechtěl být. A mnozí virtuální VÁLEČNÍCI by to taky neustáli.Nikdo z nás nemůže soudit.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.