Pánové.
Četl někdo z Vás čtenářů tohle: http://www.martinus.cz/?uItem=18754
Jestli náhodou ne tak vřele doporučuji.
Není to novinka ale fakt moc "dobré"
Mě spíš zaujalo to, že nebýt jednoho s jeho nadřízených tak zdřejmě dostal Viktorijinín kříž.
Obracel jsem tu knížku a říkám si: co může být zajímavého na průskumném pilotovi...
Po přečtení jsem musel připustit, že průskumák tohoto kalibru by mohl mít přinejmenším stejnou "cenu" jako stíhací, čí jiné "pilotní" eso.
jěště bych doporučil tenhle menší svazek,jedna z mích prvních záležitostí o našich letcích,hodně pěkně napsané
http://www.webareal.cz/nasevojsko/eshop/0/3/5/2912-BYLI-JSME-V-BITVE-O-ANGLII
Pánové.
Četl někdo z Vás čtenářů tohle: http://www.martinus.cz/?uItem=18754
Jestli náhodou ne tak vřele doporučuji.
Není to novinka ale fakt moc "dobré";)
tak koukám, že "pomalu" co P-38, to záhadná úmrtí :)
Jak (kým) zemřel McGuire se taky 100% neví, francouzská průzkumná P-38 byla taky hodně dlouho zahalená tajemstvím/dohady
ale knížka by mohla být zajímavá - prodává se i elektronicky ? :)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Pepemu se spíš jedná o to, jestli tam je něco víc z Polska a Francie, ne ty relativně už známé věci.
(ale i to je záslužný počit - dát do kupy co je známo)
ano,pozapoměl jsem napsat že kniha je utvořena do čtyř částí:
1.mládí,studium,útěk do Polska
2.působení v Polsku
3.útěk do Francie a působení v ní
4.útěk do Británie a působení v 303.peruti
nejvíce stran obsahuje Britská kampan' ale o Polsku je tám napsané mnoho,hlavně jsou tu uvedeny na pravou míru (legendy) které se o Františkovi vyprávěly.o působení ve Francii je taky věnováno hodně stran ale tahle kampan' co se týče tohoto pilota je velký otazník,v našich archivech se nenajde téměř nic,protože Josef František nespadal do Československého letectva a Frantíci si asi s administrativou hlavu moc nelámali.
díky za info
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Pepemu se spíš jedná o to, jestli tam je něco víc z Polska a Francie, ne ty relativně už známé věci.
(ale i to je záslužný počit - dát do kupy co je známo)
ano,pozapoměl jsem napsat že kniha je utvořena do čtyř částí:
1.mládí,studium,útěk do Polska
2.působení v Polsku
3.útěk do Francie a působení v ní
4.útěk do Británie a působení v 303.peruti
nejvíce stran obsahuje Britská kampan' ale o Polsku je tám napsané mnoho,hlavně jsou tu uvedeny na pravou míru (legendy) které se o Františkovi vyprávěly.o působení ve Francii je taky věnováno hodně stran ale tahle kampan' co se týče tohoto pilota je velký otazník,v našich archivech se nenajde téměř nic,protože Josef František nespadal do Československého letectva a Frantíci si asi s administrativou hlavu moc nelámali.
Mě spíš zaujalo to, že nebýt jednoho s jeho nadřízených tak zdřejmě dostal Viktorijinín kříž.
Obracel jsem tu knížku a říkám si: co může být zajímavého na průskumném pilotovi...
Po přečtení jsem musel připustit, že průskumák tohoto kalibru by mohl mít přinejmenším stejnou "cenu" jako stíhací, čí jiné "pilotní" eso.
Kdysi jsem si dal tu práci a přeložil rozhovor s ruským průzkumákem
V podstatě kterýkoli průzkumný pilot, schopný dělat svou práci a udělat ji alespoň pětkrát, byl cennější než celý wing stíhačů, informace jsou to co vyhraje válku, pokud nemáš informace je to jen jako mlátit slámu
V podstatě kterýkoli průzkumný pilot, schopný dělat svou práci a udělat ji alespoň pětkrát, byl cennější než celý wing stíhačů, informace jsou to co vyhraje válku, pokud nemáš informace je to jen jako mlátit slámu
Já ti nevím, ale takhle relativizovat přínos jednotlivců je podle mě hodně odvážné. Říkáš jeden průzkumák víc než wing stihačů. Hmm, a kolik dobrejch mechaniků by bylo potřeba na wing stihačů? Nebo kolik elektroniků, co dělali na radaru? Nebo kolik těch dívčin co tahaly ty kostičky po mapách ve velíně? A co teprv ty starší učitelky angličtiny, co běhaj v každém správném filmu o BOB? Když už jsme u toho, za WW2 se často ty nejpodstatnější informace získávaly dešifrováním. Kolik těch matematiků, co na tom makali, bys vyvážil tím průzkumákem? Ne, tohle asi nejde. Radši takové téma neotevírat.
Rumcajs-to je fakt,když jsi zmínil ty mechaniky,ve válečné letecké literatůře kterou jsem ztím četl je častokrát zmínka od samotných pilotů o nesmírným vděku mechanikům a zbrojířům ale zatím jsem o nich žádnou knihu nikde neviděl
kdyby někdo na takovou knihu měl tip,prosím napište
Já o nich vždy četl taky jen ve spojitosti s nějakým pilotem. Třeba vím, že Bubi si svýho mechanika nesmírně cenil. Ona tahle práce v zázemí je prostě míň nebezpečná, není kolem toho hrdinský epos. A já bych řekl, že to je i dobře. Ta armáda bezejmených o to asi ani nestojí.
Jinak bych řekl, že pokud by se někde něco našlo, věřil bych nejvíce Američanům. Amíci tíhnou k tomu, že dávají do spojitosti tyhle věci v zákulisí s výsledkem. Třeba vím, že otevřeně tvrdili, že nebýt Kalman-Bucyho filtru, nepřistáli by na měsíci. Kalman a Bucy pracovali v oblasti teorie řízení, byli to matematici a svojí prací umožnili řízení kosmické lodi.
Kdysi jsem si dal tu práci a přeložil rozhovor s ruským průzkumákem
Já ti nevím, ale takhle relativizovat přínos jednotlivců je podle mě hodně odvážné. Říkáš jeden průzkumák víc než wing stihačů. Hmm, a kolik dobrejch mechaniků by bylo potřeba na wing stihačů? Nebo kolik elektroniků, co dělali na radaru? Nebo kolik těch dívčin co tahaly ty kostičky po mapách ve velíně? A co teprv ty starší učitelky angličtiny, co běhaj v každém správném filmu o BOB? Když už jsme u toho, za WW2 se často ty nejpodstatnější informace získávaly dešifrováním. Kolik těch matematiků, co na tom makali, bys vyvážil tím průzkumákem? Ne, tohle asi nejde. Radši takové téma neotevírat.
To nesoudím já, je to volná citace vyjádření k jednomu Warburtonovu vyznamenání
Rumcajs-to je fakt,když jsi zmínil ty mechaniky,ve válečné letecké literatůře kterou jsem ztím četl je častokrát zmínka od samotných pilotů o nesmírným vděku mechanikům a zbrojířům ale zatím jsem o nich žádnou knihu nikde neviděl
kdyby někdo na takovou knihu měl tip,prosím napište
Napadla ma tato : http://baila.net/kniha/15408503/s-vrtuli-na-srdci-jiri-valenta
Vyborna knizka, pravdaze nie z 2. sv. vojny ale z povojnoveho CSSR, ale pisana z pohladu mechanika. Doporucujem!
OT Ohladom prieskumu video, ktore sa rozhodne oplati pozriet (je to kratky dokument):
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.