January 19 2026 13:32:10
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 10

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,759
· Nejnovější pilot: Kubas
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » IL-2: 1946 - diskuse
 Vytisknout diskuzi
Vulching
GC3_Messik
Marek napsal:
paja_cz napsal:

Já chci mít za každý uznaný sestřel plný počet bodů a né jen desetinu, rozhodně je to pro každého větší motivace...

Bez urazky, ale co mas z dosiahnutych bodov?
Ked dosiahnes XY bodov dostanes doma vyssi pridel alkoholu?

hlavně je to krutě neobjektivní. Máš sice cca 1500 bodíků ale za jak dlouho, a jaký máš K/D ratio. Můžeš sundat 15 letadel přistát ale také zároveň mít 15 smrtí z jiných letů.

Stejné jako v Countrovi , nebo nynější střílečce COD2. Je rozdíl pokud máš 15 fragů a 1 smrt, nebo 15 fragů a 15 smrtí.

Proto jsou dobré statistiky na WT,CLDS a bodové hodnocení moc ila moc nevnímat nebo ignorovat Mrknutí
Išak je ten nejlepší! pozn. v roce 33 Mrknutí

gc3normandie.over.cz
WT_Flan
Koukam, ze mnozi piloti skutecne sviti ve smyslu "mam dost". Ja zasadne svitim pro sve spolubojovniky. "Blikni mi", "bliknu" kvuli vzajemne identifikaci, nalezeni se atd. A nebo "sviiiiiitiiiim", coz znamena "jsem v hluboky zumpe, pomozte mi." Šklebící se

Pokud nekdo sviti pred mnou, zacinam si davat bacha a snazim se sundat svitici ero o to rychleji. At nemam na hrbu dva.

Podvozek, jinde nez na pristani vysouvam jen omylem, kdyz se uklepnu Šklebící se a pokud vidim pred sebou ero jak mu pada podvozek a pritom krouti, beru to, ze me chce vybrzdit. Nouzaky jsou pokud vim obycejne provadene na pupek bez kol.

Myslim, ze nejlepsim prostredkem pro signalizovani postoje "mam dost" je padak. Úsměv

rudidlo
Noram napsal:
rudidlo napsal:
Na většině letišť je plocha obdélníková placka. Na drtivé většině map se rodí letadla na celé ploše tohoto obdélníku. Statická letadla stojí kolem dokola. Alespoň tak to chápu já. Když vidím letadlo, stojici uvnitř placky (třeba i na okraji), tak je to v 90% připadů živý pilot.

Jenomže když v FMB na letišti uděláš respawn kolo minimální aby bylo třeba jen na půlce stojánky a z vnějšku toho kola naháziš statické letadla tak se rodíš u nich a navenek to vypadá jako by tam byli narozené éra tak jak to psal WT_Peci ,zaleží tedy jen na tvurci mapy jestli to udělá

Sorry, ale mám dojem, že jsme se bavili o tom, jak Jamamota někdo sundal na stojánce a já jsem mluvil o tom, že je velice nepravděpodovné, že jej někdo mohl pokládat za statické letadlo. Opět se bavíme coby kdyby, ale na mapách na CZ serverech, kde se jamamoto vyskytuje nejčastěji nic takového není.

http://silicon-remarks.blogspot.com
Tajpan
rudidlo napsal:
Noram napsal:
rudidlo napsal:
Na většině letišť je plocha obdélníková placka. Na drtivé většině map se rodí letadla na celé ploše tohoto obdélníku. Statická letadla stojí kolem dokola. Alespoň tak to chápu já. Když vidím letadlo, stojici uvnitř placky (třeba i na okraji), tak je to v 90% připadů živý pilot.

Jenomže když v FMB na letišti uděláš respawn kolo minimální aby bylo třeba jen na půlce stojánky a z vnějšku toho kola naháziš statické letadla tak se rodíš u nich a navenek to vypadá jako by tam byli narozené éra tak jak to psal WT_Peci ,zaleží tedy jen na tvurci mapy jestli to udělá

Sorry, ale mám dojem, že jsme se bavili o tom, jak Jamamota někdo sundal na stojánce a já jsem mluvil o tom, že je velice nepravděpodovné, že jej někdo mohl pokládat za statické letadlo. Opět se bavíme coby kdyby, ale na mapách na CZ serverech, kde se jamamoto vyskytuje nejčastěji nic takového není.

Rudidlo, je to možné. Záleží či to je opravené.Mrknutí
Viz
http://svk.vwings...owstart=20

MK_Paja
Messik napsal:
Marek napsal:
paja_cz napsal:

Já chci mít za každý uznaný sestřel plný počet bodů a né jen desetinu, rozhodně je to pro každého větší motivace...

hlavně je to krutě neobjektivní. Máš sice cca 1500 bodíků ale za jak dlouho, a jaký máš K/D ratio. Můžeš sundat 15 letadel přistát ale také zároveň mít 15 smrtí z jiných letů.

Stejné jako v Countrovi , nebo nynější střílečce COD2. Je rozdíl pokud máš 15 fragů a 1 smrt, nebo 15 fragů a 15 smrtí.

Proto jsou dobré statistiky na WT,CLDS a bodové hodnocení moc ila moc nevnímat nebo ignorovat Mrknutí

Nevím Messiku jestli to má být krutě objektivní,... bodový systém (jistě není dokonalý) spíše slouží k motivaci a zvýšení hratelnosti, tak jako téměř v každé hře.
Jistě by se dalo mluvit například o zvýhodnění hráčů, kteří se například 14 dní neodpojí ze serveru ale myslím, že jich bude zanedbatelná menšina.

Druhá půlka tvého příspěvku je už mimo téma.

Tajpan
WT_Horrido napsal:
1stCL_Fucida napsal:
No..s Clancym bych Velký Cirkus asi nesrovnával..Closterman se přecijen aspo "snaží" o realitu, zatímco Clancy je snad alternativní historie/budoucnost .. či co Úsměv.

Ale prostě a jednoduše - mám moc práce, než abych četl něco, o čem nejsem tak úplně přesvědčen, že mi to může být užitečnější než něco jiného, co považuji za užitečnější Úsměv. A já se navíc při nesmyslech v knížkách vztekám a jsem agresivní..a obtěžuji tím pak rodinu a přátele.. já si Velký Cirkus představuju trochu jako takovýho namakanějšího Biglesse Úsměv

Clostermann popsal sve vlastni zazitky. Popsal je tak, jak je tehdy videl a vnimal. Mame dokonce to stesti ze, ac vojak, psal svuj denik pro rodice s velkou davkou literarni dovednosti. Jiste, neni to faktografie. I kdyz mozna je to vice FAKT nez dokonale presne historicke studie, protoze popisuje dojmy cloveka ktery se valky czucastnil. Popisuje valku tak jak ji vnimal jeden z pilotu. V TOM je Cirkus dokumentem, ne v tom zda existoval zluty Fw "von Grafa" ci zda v Normadii letaly Dory.
Omlouvam se za OT, nemohl jsem si pomoci.

Súhlasím Horrido. Nie je to Kniha FAKTOV. Sú to osobné zážitky.
Lenže... Mne to propadá ako nejaký FANFANTULIPÁN alebo Kelstký náčelík medzi svojimi bojovníkmi pri ohni a rozpráva o nejakém boji, kde porazil jedného nepriatela. A po každom pive , stúpa počet nepriatelov geometrickom rade, každý jeho pohyb rukov je na jednu popísanú stránku . :sm35:

Mne sa najviac páčia spomienky Bessonova:Tanky útočia.
Velmi suché, strohé, prosté.
Na nič sa nehrá.
"Zobral zákoponú lopatku a začal biť svojich vojakov "Slovanov" po holej, aby ich donútil k útoku. A je. :sm29:

MK_Paja
Marek napsal:
paja_cz napsal:

Neboj, neurazím se, vysvětlení je jednoduché. Pokud se mi podaří zakončit misi s jedním nebo několika sestřely na kontě úspěšným přistáním, což obnáší zisk 100% bodů, mám toho dobrý pocit.

Hoper
WT_Schmouddle napsal:

bych to shrnul - logika vs žaludek Úsměv

už se mi vícekrát stalo, že jsem trefil befko a to pustilo černý kouř (mno fakt, nekecám Šklebící se) -> valím jinam (=koukám, jestli si nepovolal kámoše)
a buď ho sejmul někdo jiný (to nas..e)
nebo se ještě dalších pět minut plácal v okolí (to zamrzí)

navíc jsem už taky párkrát viděl, že hellcat po zásahu blafnul, ale asi tak po 5ti vteřinách oheň zmizel a on letěl "v klidu" dál ...

ale i tak bych ho (oba) asi s největší pravděpodobností pustil ...
a to si rád hraju na počet bodů Mrknutí
(a nic za to nemám Pff)

Hoper
WT_Flan napsal:
Koukam, ze mnozi piloti skutecne sviti ve smyslu "mam dost". Ja zasadne svitim pro sve spolubojovniky. "Blikni mi", "bliknu" kvuli vzajemne identifikaci, nalezeni se atd. A nebo "sviiiiiitiiiim", coz znamena "jsem v hluboky zumpe, pomozte mi." Šklebící se

Pokud nekdo sviti pred mnou, zacinam si davat bacha a snazim se sundat svitici ero o to rychleji. At nemam na hrbu dva.

Podvozek, jinde nez na pristani vysouvam jen omylem, kdyz se uklepnu Šklebící se a pokud vidim pred sebou ero jak mu pada podvozek a pritom krouti, beru to, ze me chce vybrzdit. Nouzaky jsou pokud vim obycejne provadene na pupek bez kol.

Myslim, ze nejlepsim prostredkem pro signalizovani postoje "mam dost" je padak. Úsměv

nouzák na břicho v 250km/h je dost blbost
takže potřebuješ rychle odbrzdit - podvozek dolů (navíc já podvozek dolů jinde než u letiště beru jako "vzdávám se" (ale v roli útočícího si to pohlídám Mrknutí )
případně se pokusit i sednout na podvozek (což se v reálu nedoporučovalo, ale pokud by se všema radama řídil Maňák, tak by asi nežil, že Mrknutí )
a používat padák pod 300m - to asi moc často nevyjde, že Mrknutí

Hoper
rudidlo napsal:

ó jé ...
sem měl dojem, že se bavíme obecně
ne o Jamim a vyloženě CZ serverech
(aspoň jsem se tak snažil vyjadřovat)
vzdávám to Šklebící se

Hoper
paja_cz napsal:
Hoper napsal:
...... Nemusíte se přeci vracet s 5ti a více sestřely ... Pff

Ne, mně úplně stačí jeden Hoper :sm6:

no ble Šklebící se

Marek
paja_cz napsal:
Marek napsal:
paja_cz napsal:

Neboj, neurazím se, vysvětlení je jednoduché. Pokud se mi podaří zakončit misi s jedním nebo několika sestřely na kontě úspěšným přistáním, což obnáší zisk 100% bodů, mám toho dobrý pocit.

No vidis, ak ti ide iba o dobry pocit tak nepotrebujes body. Ved ked pristanes nepotrebujes vidiet nahrate body, sam vies ci si v tom momente spokojny s vykonom aky si predviedol.

Ono je krajsie lietat pre pocit samotny ako pre body. Body pre mna nic neznamenaju, radsej mam ten pocit uvolnenia po uspesnom pristati hlavne ak na obrazovke svieti (kedze lietam za tych “nespravnych” ) napis BLUE WON! + ten pocit je este krajsi, ked s tebou pristane aj wingman.

WT_Flan
Hoper napsal:
WT_Flan napsal:

nouzák na břicho v 250km/h je dost blbost
takže potřebuješ rychle odbrzdit - podvozek dolů (navíc já podvozek dolů jinde než u letiště beru jako "vzdávám se" (ale v roli útočícího si to pohlídám Mrknutí )
případně se pokusit i sednout na podvozek (což se v reálu nedoporučovalo, ale pokud by se všema radama řídil Maňák, tak by asi nežil, že Mrknutí )
a používat padák pod 300m - to asi moc často nevyjde, že Mrknutí

Ze podvozek brzdi jsem jaksi nekde uplne cirou nahodou pochytil.Mrknutí Jenze taky jsem uz mnohdy pochytil par granatu do kozichu, kdyz dotycny vubec nemel v umyslu se podvozkem vzdat a ja ho nechal byt. Rovnez zhusta nastavaji situace, kdy na hlidani, co ten chlapek teda ma podvozkem na mysli, neni cas. Opet jsem ozkousel co to je dostat do kozichu, protoze cumim na toho podvozkare a ne co lita kolem.
Litat na podlaze ve 300m nikdo nikoho nenuti. Úsměv

Ja osobne se sapu po padaku radsi rovnou a nespoleham na to jestli za mou sedi nejaka holubice miru, nebo seredne rozpumpovanej drtic plechu.
Bud bojuju, nebo to je ero na nic a balim to ven z letadla. V pripade, ze zustavam v letadle jsem si vedom rizika, ze to je mozna posledni vec co delam v onom virtualnim zivote a pokud me nekdo roznese, nadavam. Ale jsem nastvany na sebe.
Operace jako zvazovani co ted a jestli se snazit neco signalizovat je pro mne spise velka ztrata casu, ktery radsi vlozim do skrabani se z kokpitu dokud je cas. Úsměv Protoze pokud ten za mnou neni rozvazna holubicka , cas muze znamenat vyhnuti se / setrvani v dalsi - a smrtelne - davce. Nemluve o zlodeji killu, nebo nekom z fronty za prvnim honicim psem, co najednou prisvisti a je cerne vymalovano. Podvozek, nepodvozek.Šklebící se
Pokud je to rozhuleny ero co se potaci pekne pomalu nekde nad zemi a vypadne z nej podvozek, tak to jeste chapu spis jako pokus o cokoliv nez jit po mne. Ale onehda na me nekdo vystrkoval podvozek v par stech metrech a cloumal s tim jak vzteklej, zatimco kolem svisteli jeho kamosi. To jsem fakt nemel chut cekat co bude, nebo po nem koukat, pripadne riskovat, ze mi ho nekdo stejne dobije. Takze jsem dal zcela jednoznacne jeste jednu salvu.Úsměv

1stCL Pepan
Týýýý voe - tu se snad ještě nikdo nepohádal...:shy::shy::shy:

WT_Schmouddle
Šklebící seTak to asi čeká na tebe, Pepane, flameři jsou fšude okolo připravení chytit na první našlápnutí Šklebící se

www.wtigers.org
Kyza
Vulchovat se musii !!!

Kdo nevulchuje .. ten jako by nebyl.

Myslite ze to nekdo moralizoval za valky ?
Myslite ze je to neco horsiho nez sestrel pilota na padaku ? K kteremu se jedinci hrde hlasili ? Úsměv

Prestante placat nesmysli.....

... kdo tu tvrdii ze nevulcujje .. tak to urcite rika proto ze vulchovat neumi Úsměv

Jak rikal Usaak .. neni nic hezciiho nez obsazeni ciziiho letiste Úsměv

heheheheh Úsměv

S!
CSL_Kyza

Tajpan
Tak a dosť. Už stačilo.!!!
Lietajte si ako chcete!!

Na výstrahu všetkým dal som na SVK-FTP do zložky Tajpan - track č.844

Vulch, útok na svietiace lietadlo, pristávacie lietadlo.
Ak sa niekomu nepáči , prosím.
Ja som si svoje už povedal. Naštvaný:sm23:
Edit:Vulchuje Tajpan. Úsměv
Upravil/a Tajpan dne 05-01-2006 12:49

MK_Paja
Marek napsal:
paja_cz napsal:
Marek napsal:
paja_cz napsal:

No vidis, ak ti ide iba o dobry pocit tak nepotrebujes body. Ved ked pristanes nepotrebujes vidiet nahrate body, sam vies ci si v tom momente spokojny s vykonom aky si predviedol.

Ono je krajsie lietat pre pocit samotny ako pre body. Body pre mna nic neznamenaju, radsej mam ten pocit uvolnenia po uspesnom pristati hlavne ak na obrazovke svieti (kedze lietam za tych “nespravnych” ) napis BLUE WON! + ten pocit je este krajsi, ked s tebou pristane aj wingman.

Pěkně si to napsal, k tomu nelze co dodat, snad jen, že, body sleduje úplně každý, je to ta nejjednodušší a nejúčinnější motivace.Šklebící se

Zkus se ale trochu rozepsat k čemu je podle tebe dobré vyhazovat pilota ze hry po dosažení určitého počtu smrtí nabo zajetí nepřítelem.
Upravil/a MK_Paja dne 05-01-2006 13:45

1stCL Pepan
WT_Schmouddle napsal:
Šklebící seTak to asi čeká na tebe, Pepane, flameři jsou fšude okolo připravení chytit na první našlápnutí Šklebící se

Tak to trochu pobídnem ne?Úsměv

Vulch je dobytčárna jako střílení na padák, přistávající či startující éro. Neříkám - určitě jsem někdy omylem sejmul přistávající letadlo - ale startující nikdá a už vůbec ne éro na dráze. Je fakt že jsem protivníkem vulchu možná i pro to - pač to sám vůbec neumímCool

Ale je třeba podívat se pravdě do očí - vulch vždycky byl je a bude.
Ale každej vulch má taky druhou stránku a tu já nazívám - sex bez zábran - představte si tenhle scénář:
Letíte si tak po úspěšném souboji zpět na svoje letiště dovést také nějaký ten bodík. CCa 4 - 5km a co to vidím - střílí fak!!! A už pozorju tu scénu. Obláčky kouře od flaku, marně se snažící letadla na dráze odstartovat, nářky a skřípění zubů, nadávky na chatu, výsměch vulchera v podobě dvojitého smajlíku a mezi tím vším se prohání řádně rozhulákaná P38 a zanechává za sebou všechny marné pokusy o její zastavení startujícímvším co je právě na letišti k dispozici. Situace se stupňuje a stále více dramatizuje, napětí houstne na serveru je doslova dusno. Do toho všeho se najdnou přiřítí BF 109 k4 rychlostí 840km/h s cca 1/2 zásobníku MK 108. Jednou nalítne pdruhé nalítne, naklapkách si přibrzdí, dotáhne, v klidu zacílí a.... tu máš sráči! a ještě jednu! a mrt ho! a bác! - P38 se mění na hromadu šrotu včetně pilota... a chcípni šmejde!!! - P38 - bác vozem - enemy aicraft destroyed, pilot killed...
Chat:
Pilot "V" killed by 1stCL Pepan
Pilot "V" left the game
Pilot "X" - thx Pepan!
Pilot "Y" - thx Pepan!!
Pilot "Z" - thx Pepan!!!
Pilot 1stCL Pepan - np boys:-)
Nu a pak jen nalítnout na dráhu a přistát na poloprázdném letišti - místo 100 si člověk najednou veze 300bodů a ještě mu k tomu spousta lidí tleská a vítá ho doma jako opravdového hrdinu.:jamamoto:

Toto je hoši ta odvrácená stránka vuchaření... a taky chutná...Cool

xHorst
rudidlo napsal:
...Opět se bavíme coby kdyby, ale na mapách na CZ serverech, kde se jamamoto vyskytuje nejčastěji nic takového není.

Ale je , napr mapa Vyborg na WTMrknutí

Ad Vulch
Vulch povazuji za naprosto korektni valecnou akci a pokud je v pravidlech serveru napsano:
"Je povoleno ničit jednotky protivníka za všech okolností a všemi prostředky které hra umožňuje"
pak myslim ze neni co resit, zalezi jen a jen na zaludku kazdeho pilota.
Obnasi to celkem solidni risk v podobe flaku, takze ani vulcher nema vzdy vyhrano.
Osobne nevyhledavam, ale pokud uz se nad letistem vyskytnu tak proc ne...
Navic je to historicky overena praxe viz Clostrman, a jeho vulch ve Francii, P47 a P38 nad nemckymi letisti, hony na Me262, Kutewascher a stihani bomberu, Hartman a jeho lovy kolem letiste a dalsi a dalsi

Jinak osobni "kodex" vidim tak:

POKUD KONTROLOVANE LETI, JE TO CIL !

- Nestrilim na pilota na padaku ani skakajiciho (pokud zaregistruju odhoz kabiny)
- Nestrilim na letadlo ktere evidentne pada
(nema kridlo, hori mu motor/krom 2a vice motoraku/)
- Nestrilim na letadlo nouzove pristavajici
- Nestrilim na letadlo kteremu stoji motor
(pokud zaregistruju nez vystrelim a krom zvlastnich vyjimek)
- Krome souboju 1vs1 ignoruju hlasky o Controls
(v boji vetsinou chat nestiham)
- Az na vyjimky ignoruji blikani a sviceni.
(vetsinou jde o volani o pomoc)

Vse ale zalezi ne konkretnich situacich, napr nedavno na 1stCL se mi stalo toto:
Na serveru jsme tri nebo ctyri. Sednu do Fw190D-9 a startuju, nabiram vysku, cca ve 2500m na me z prevyseni a ze slunce hopne P47. HeadOn, strili, chvyle krouceni, dostavam se za nej a zacnu ho ostrelovat, snazi se zdrhnou a pousti palivo. Nakonec se me snazi vybrzdit, ale udrzim se a dale ho ostreluju. Pak hlaska o kontrolech. Prestavam strilet a cekam co bude. Nadale manevruje. Poustim varovnou davku z kulometu vedle, zadna reakce. Manevruje. Blikam, zadna reakce. Manevruje. Strilim na plno a ustrelim mu ocas, odletam smer letiste, protoze take poustim palivo. Dotycny se odpojil...

Kdyby v tomto pripade dal alespon naznakem (blikani, v horsim pripade let rovne) najevo ze chce zit, nechal bych ho vyskocit nebo pristat...
[img]http://i74.photobucket.com/albums/i255/xHorst/Avatar/founder_gold_en_zps81618c02.png[/img] is not a valid Image.
40.StL_Horst

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

39,110,798 návštěv