Vzlétne??... technet.cz
|
jofe |
Přidané 03-04-2008 14:43
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 242
Založený: 30.09.05
|
"Pána s bruslema" by sme mohli porovnať k vzletu vetroňa navijákom.
Je jedno či sa podložka pod kolami vetroňa hýbe, alebo nie (okrem valivého odporu).
Ak by bol protivietor 55 km/h vetroň sa odpúta z miesta, pás sa ani podľa zadania nehne. O silu protivetra bude nutná menší ťah navijáku.
Ak je protivietor 0 t.j. bezvetrie vetroň bude potrebovať do 100m voči zemi (záleží od stavu navijáku a navijákara ) Koľko metrov, resp. km pásu ubehne vypočítajú fyzici.
Ak bude fúkať do chrbta, predĺži sa dráha k odpútaniu sile vetra, až do limitnej možnosti ťahu navijáku. Potom vetroň už nevzlietne.
|
|
|
|
Hanss |
Přidané 03-04-2008 14:44
|
Uživatel
Příspěvek: 624
Založený: 29.09.05
|
|
|
|
|
310_Runner |
Přidané 03-04-2008 14:45
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 121
Založený: 27.02.08
|
Maxxis napsal:
napiste princip vzletu ne jen kritiku moji, jak překoná pás, kdy bude vztlak... dle mě bude stát vuči zemi na místě
Tak ještě po hodněkrát jednou při startu letadla je podvozek jenom k tomu aby to klouzlo po zemi to je snad jasné. Letadlo pohání motory zapřením o vzduch néééé o podklad (bežící pás) je jedno co dělá podklad. dopředu to jede motor - vzduch (né jako již zmíněného auto motor - guma- podklad to je něco uplně jiného) |
|
|
|
Panek |
Přidané 03-04-2008 14:50
|
Diskutující
Příspěvek: 2105
Založený: 15.07.06
|
313_Sheddan napsal:
Zažil sem, že sme šli s Blaníkem na 100 km/h a bez klapek. Pak na rychloměru během chvilky bylo něco kolem 75, což je jen 10 km/h nad pádovkou ve dvojím bez klapek. Jak bysme dopadli, kdyby sme šli standardních 80?
PS: To jen tak, aby se náhodou někdo nezabil..
Prostě by jste dopadli.
Jsem jednou ukázal kámošovi svou fotku na PG, kde sem byl, jak mi to pěkně klaplo. Když se mne zeptal jak jsem to vyřešil, tak jsem mu odpověděl: "Na rentgenu" - Sestřička říkala nález dne. |
|
|
|
GC3_Chroust |
Přidané 03-04-2008 14:52
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 367
|
Maxxis napsal:
napiste princip vzletu ne jen kritiku moji, jak překoná pás, kdy bude vztlak... dle mě bude stát vuči zemi na místě
Tak tady to mas, trosku sme asi tu treci a valivou precenili
http://daliborbar...dlech.html |
|
|
|
1stCL_Pospa |
Přidané 03-04-2008 15:01
|
Uživatel
Příspěvek: 990
Založený: 03.11.05
|
No to mě poser
Mythbusteři to udělali
http://www.youtub...ul_5DtMLhc |
|
|
|
313_Sheddan |
Přidané 03-04-2008 15:07
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 215
Založený: 08.02.07
|
AH_Watson napsal:
Když budu sedět v letadle s pádovkou 150 km/h, budu sestupovat na přistání a protivítr bude foukat 150 km/h. Tah motoru vyrovná tolik, co by mně vítr snášel zpátky. Budu viset metr nad plochou ? Může být rychlost vůči zemi nulová ? Tady si koleduješ o průšvih, protože letadlo má jistou setrvačnost, která způsobí, že v mezní vrstvě nad zemí, kde proti tobě bude foukat míň (u země 0, tloušŤka MV tak 30m), nestihneš nabrat 150 km/h oproti vzduchu => spadneš. Zažil sem, že sme šli s Blaníkem na 100 km/h a bez klapek. Pak na rychloměru během chvilky bylo něco kolem 75, což je jen 10 km/h nad pádovkou ve dvojím bez klapek. Jak bysme dopadli, kdyby sme šli standardních 80?
Pozn. To jen tak, aby se náhodou někdo nezabil..
Maxxisu:
[img]http://img209.imageshack.us/img209/8030/blbineces3.jpg[/img] is not a valid Image.
Pás poznáš, letadlo určitě taky. To letadlo nemá motor, takže ani nemůže mít poháněný kolečka. A teď schválně jestli tě napadne, co je ten červenej blbinec..
To je taková jakoby konstrukce an kolečkách (nepoháněnejch, ke který je přivázaný to letadlo. Ta věc tam nahoře je motor s vrtulí. Co se stane, když vrtule začne zabírat? Potáhne éro dopředu nebo ne? Pokud se to nepřevrátí, tak si myslim, že jo. A teď to nejdůležitější:
Od čeho se vrtule na tom červenym blbinci "odráží"? Od vzduchu, ne? Od čeho by se "odrážela" ta vrtule, kdyby byla na letadle? Od pásu? To určitě ne. A teď taková drobnost, úplně na závěr. V čem se liší vzduch, od kterýho by se "odrážela" vrtule na letadle, od vzduchu, od kterýho se ""odráží" vrtule na červenym blbinci?
A nebo to zkusíme jěště jinak:
[img]http://img254.imageshack.us/img254/2649/blbinec2sa3.jpg[/img] is not a valid Image.
Viděl si někdy start na navijáku? Funguje to a je to docela sranda. To jak je vpravo ta červeno-bílá věc na kolech, tak začne navíjet lano. Naviják stojí na místě a to lano přitahuje. Co dělá letadlo? A co se stane, když naviják bude navíjet větší než pádovou rychlostí letadla? Vzlétne?
Ve všech případech swe tah získává v prostředí, který s pásem vůbec nesouvisí
Pokud tohle nepochopíš teď, tak už fakt nevim a odstupuju z diskuze. Samozřejmě, pokud nenapíšeš nějakou ještě větší pikačovinu.
PS: Ty obrázky sou velký a nic moc, ale sorry - sem v práci (čas) a mám akorát Malování..
A tohle znáte? (trochu OT)
Máme tyč, která je 7 000 000 světelnejch let dlouhá. Na jednom konci do ní šťouchnem v podélnym směru. Za jak dlouho uvidí pozorovatel na druhym konci, že se tyč pohnula?
EDIT: Jé, asi píšu pomalu
Upravil/a 313_Sheddan dne 03-04-2008 15:09
|
|
|
|
1stCL_Pospa |
Přidané 03-04-2008 15:20
|
Uživatel
Příspěvek: 990
Založený: 03.11.05
|
Maxxisůů už je netrap Sheddan se kvuli tobě naučí kreslit |
|
|
|
Panek |
Přidané 03-04-2008 15:23
|
Diskutující
|
313_Sheddan napsal:
Máme tyč, která je 7 000 000 světelnejch let dlouhá. Na jednom konci do ní šťouchnem v podélnym směru. Za jak dlouho uvidí pozorovatel na druhym konci, že se tyč pohnula?
Akce a reakce. |
|
|
|
310_Gringo |
Přidané 03-04-2008 15:37
|
Uživatel
Příspěvek: 550
Založený: 28.03.07
|
To je krásnej obrázek Sheddane.Až mi vyhrkla slza dojetím.Teď už snad není třeba nic vysvětlovat a každý to pochopí.Pokud ne, nezbývá než konstatovat, že otázka rozdělila aviatiky na dva tábory,který opravdu NIKDY nenaleznou společnou řeč ohledně řešení
Losna nebo Mažňák?
Upravil/a 310_Gringo dne 03-04-2008 15:39
|
|
|
|
doktorkop |
Přidané 03-04-2008 15:45
|
Uživatel
Příspěvek: 732
|
Třeba Bahňák
Je snadné být přečíslen,když je někdo nula.
Že?
|
|
|
|
swt |
Přidané 03-04-2008 16:34
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 198
Založený: 04.10.05
|
Měl bych ještě jeden nápad jak to zkusit maxisovi vysvětlit - maxisu, představ si, že kola podvozku nahradíš malejma vznášedlama. Z hlediska pokusu se v podstatě nic nemění (kola i vznášedla pouze umožňují letounu pohyb po pevném podkladu s vynaložením co nejmenší síly).
Teď už se ti tam nikde nic netočí a snad ti to ukáže míru interakce pás-letadlo ... už chápeš, že letadlo vzlétne?
A jestli ne, tak odstupuji z diskuse a prohlašuji tě za nevzdělatelného. |
|
|
|
Panek |
Přidané 03-04-2008 16:39
|
Diskutující
|
Tak já vám to prozradím. Maxis chtěl tohle vlákno udržet naživu alespoň do 200. příspěvku. |
|
|
|
Maxxis |
Přidané 03-04-2008 16:40
|
Uživatel
Příspěvek: 539
|
GC3_chroust... to je zajímavej článek, další pohled. no asi se mejlím
chci znát správnou odpověď krucinál, zitra budeme vědět. Na youtube to nejak nefacha, vsici to chtěj videt, hned, pockejte napozdějc..
|
|
|
|
jofe |
Přidané 03-04-2008 16:43
|
Rozkoukaný
|
313_Sheddan napsal:
...Viděl si někdy start na navijáku? Funguje to a je to docela sranda...
> Maxxis
http://www.youtub...6rOfjhsIIM
Ani naviják netreba, stačí aj kôň. |
|
|
|
Maxxis |
Přidané 03-04-2008 16:49
|
Uživatel
|
dle bořitelů mýtů tam bych měl teda výhrady:
1, letadlo tlačí skrz podložku na zem
2, material je takové povahy že se asi i napíná, není to třeba kovový povrch (nebo tak něco)
jinak mě to docela aji přesvědčilo že by to mělo vzlétnout |
|
|
|
313_Sheddan |
Přidané 03-04-2008 16:51
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 215
Založený: 08.02.07
|
3BAP_Panek napsal:
313_Sheddan napsal:
Akce a reakce. A nepřenáší se náhodou ten pohyb hezky od molekuly k molekule? |
|
|
|
Maxxis |
Přidané 03-04-2008 16:54
|
Uživatel
|
Objednal jsem Boening 747, jdu složit kauci a prej 2012 si ho můžu osobně vyzvednout, do té doby musíme tady v Brně v medlánkách rychle postavit pojízdnej pás.
Kdo chce pilotovat moje letadlo????
jdu ještě zavolat armádě že jakmile tam v té době nějaký velky letadlo odlepi kola od země tak aby tam hodily atomovku pro smazání důkazů |
|
|
|
jofe |
Přidané 03-04-2008 18:38
|
Rozkoukaný
|
Tak pre Maxxisa ešte raz:
Stojím s Z-142 uprostred „pásovej“ RWY s nahodeným motorom.
1. Stojím na brzdách, tzn moja rýchlosť voči zemi = 0 Podľa zadania pás má rovnakú rýchlosť ako moje lietadlo (letúň v tomto prípade)
2. Vrtuľu nastavím na vzletový režim, zapnem kompresor a dám plný plyn. (stále stojím !)
3. Odbrzdím: sila eliminujúcca ťah vrtule pominie a lietadlo sa začne pohybovať v smere vzletu a akcelerovať. V rovnakom okamihu sa začne pás pohybovať oproti smeru vzletu s rovnakým zrýchlením, aké má moje lietadlo.
4. Výsledný efekt stále zrýchľujem vďaka ťahu vrtule, ibaže dvakrát rýchlejšie sa mi točia kolesá.
5. Pri 85 km/h IAS = TAS (je bezvetrie a moja nm výška = 0, predpokladám MSA čiže moja rýchlosť voči zemi je rovnaká ako voči vzduchu) zdvihnem prednú podvozkovú nohu a stále naberám rýchlosť. Pás beží proti mne v tomto momente rýchlosťou 170 Km/h.
6. Dosahujem rýchlosti 95 km/h IAS a výškovkou prevádzam lietadlo do fázy rozletu. Pás beží proti mne rýchlosťou 190 km/h a rovnakou rýchlosťou sa točia kolesá hlavného podvozku . Som vo vzduchu a na pás môžeme zabudnúť.
Rozdiel medzi vzletom na páse a normálnym vzletom.
- Držím brzdy až po dosiahnutie max. vzletového výkonu motora, t.j. štarujem zo špalkov ako na lietadlovej lodi (brzda to udrží)
- Držať smer bude zložitejšie, budú nutné menšie výchylky smerovky z dôvodu veľkej rýchlosti voči pásu.
- Mašinu bude asi trocha klopiť „ na čumák“ moment eliminujem vyvážením.
- Nepríjemné budú vibrácie od kolies až do zabrzdenia na hlavného podvozka (dvojnásobná rýchlosť otáčania kolies).
PS.: Neobjednávaj Boeing, nič neplať a v Medlánkách postav "pásovú RWY", ja Ti to kľudne sto Z-142 zaletím.
Upravil/a jofe dne 03-04-2008 18:39
|
|
|
|
SFC_Hicks |
Přidané 03-04-2008 20:06
|
Nováček
Příspěvek: 21
Založený: 18.05.06
|
Proste to vzleti a basta. Kdyby na ranveji stalo auto a chtelo jet dopredu, to by muselo prekonat rychlost pasu, nebot se sila prenasi pres kola. Ale letadlo se "opira" o vzduch. A podvozek ma proto, pac rozjizdet se na ranveji na brichu pri vzletu neni zdibicek idealni ...taaaaak |
|
|