WT_Horrido napsal:
Cibule ja vim ze Moravani na Bile hore mluvili nemecky
No, bylo mezi nimi docela dost skotských žoldáků
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
bigjirka napsal:
Předhazujete lidi, kteří začali bojovat v roce 1943 nebo tak něco. Co dělali v roce 1939, když měli bránit Československo?
no urcite ne vsichni byli v armade. navic jsme prisli o pohranici kde byl pevnostni system na kterem ze zakladala velka cast armadnich planu. na ti co byoi v armade dostali rozkaz nebojovat a proto utekli za hranice
Ani ty pluky monarchie nebojovaly na našem území. Od doby husitů jsme akorát dostaly na prdel na Bílý hoře.
Kolin, Brno? nic?
Ale dokáže mě vytočit, když někdo mluví o tom, jak jsme statečný národ, když jsme s vyjímkou let 1918-1938 již od roku 1308 (nebo kolik) okupováni cizími mocnostmi.
ano, neznas z ty historie vsechno. spis toho znas hodne malo
A nebýt Sarajeva, tak jsme stále v Rakousko-Uhersku.
asi ano. kupodivu jsme v nem i chteli byt, akorat jsme chteli mit trosku jine postaveni v ramci Monarchie. a to prosim jeste i na pocatku WWI
Nebýt Hitlerova težení na SSSR tak jsme možná stále v Německu apod.
asi jo. takze bychom meli bejt vlastne Adolfovi vdecny
Rok 1968 je také důkaz "absolutní statečnosti". Maďaři to v 52 (nebo kolik) aspoň zkusili ...
jj Madari to zkusili, vsichni se na ne vysrali a jak to dopadlo? Navic ono se tezko bojuje, kdyz se vojaci rano probudej a koukaj, ze pred kasarnem stojej tanky a mirej na ne. a navic. opet byl rozkaz NEBOJOVAT
310_cibule napsal: Víš, jaké bylo složení legendárního Šlikova praporce Moravanů?
Není to tak, že tam žádní Češi nebyli?
Ale to je fuk, akorát to nahrává mému tvrzení, že u nás si od dob husitů nikdo nezabojoval.
A Cibule, s argumenty, které tu proti mne stojí, si vystačím i s první pomocnou.
Bitva u Sokolova a legionáři na sibiřské magistrále... Na to skutečně žádnou znalost nepotřebuji.
Navíc, od kdy se na SVK vede důstojná debata?
A ještě k těm rozkazům co měla dostat armáda. Ano, rozkaz byl ustoupit. Ale není to tak, že politika je taková, jako je národ? Politici jsou zástupci národa. Takže je dost možné, že Beneš se zachoval tak, jak by se zachovala většina národa. Kromě armády a x% statečných ...
bigjirka napsal:
Není to tak, že tam žádní Češi nebyli?
Ale to je fuk, akorát to nahrává mému tvrzení, že u nás si od dob husitů nikdo nezabojoval.
A co když jsem si to celé vymyslel a stavovská armáda byla ryze česká, Šlik verboval jen na Hané a všichni Němci stáli na straně císařských? Čemu to nahrává teď?
bigjirka napsal:
A Cibule, s argumenty, které tu proti mne stojí, si vystačím i s první pomocnou.
Bitva u Sokolova a legionáři na sibiřské magistrále... Na to skutečně žádnou znalost nepotřebuji. .
Je to tak, já taky ty delší příspěvky ani nečtu.
bigjirka napsal:
Navíc, od kdy se na SVK vede důstojná debata?
(Žádný méně důstojný smajlík jsem tu nenašel)
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Chlumec, Slavkov. Švédy jsme taky prohnali, že se z toho ani nemohli vzpamatovat. Nebo snad ne?
Všude tam je Rakousko. Případně rakousko s někým.
Upravil/a Kurtis dne 19-03-2007 15:41
bigjirka napsal:
Chlumec, Slavkov. Švédy jsme taky prohnali, že se z toho ani nemohli vzpamatovat. Nebo snad ne?
"Můj děda taky dezertýroval, ale to bylo eště za té vojny s Napoleónem. Když ho chytili, tak mu tak záda zmalovali bejkovcem, že se nemohl tři dny posadit. A to mohl mluvit eště o štěstí, že to tak dopadlo."
310_cibule napsal:
A co když jsem si to celé vymyslel a stavovská armáda byla ryze česká, Šlik verboval jen na Hané a všichni Němci stáli na straně císařských? Čemu to nahrává teď?
Pořád tomu samému. Němců tam bylo snad víc než Čechů a ten Šlik? Měl vůbec nějakého Čecha po svém boku? Nevím.
bigjirka napsal:Navíc, od kdy se na SVK vede důstojná debata?
Ty si děláš srandu, protože to tu bereš vážně. Ale od té doby, co jste dokázali zku**it i vlákno "Pocta generálu Fajtlovi", si nedovedu představit, že by to tu někdo bral vážně ...
Proto si mohu napsrosto v klidu dovolit psát všechna svá "moudra" i přesto, že se před každým příspěvkem nevrtám hodiny ve Wikipedii. Když nevím, nebojím se to přiznat. Když vím napíšu.
"A téma Beneš je zrádce" je natolik citová věc, že se na ní neshodnou ani historici. Tak proč bych se měl shodnout já s kýmkoliv. A to hrdinsktví, stejně tak.
Dovedu si představit, že bych přišel za nějakým vojákem a řekl, že česká armáda je banda zbabělců. Asi bych dostal takovou, že bych se z toho už nevzpamatoval.
Ale když to řeknu o celém národu, navíc z pohledem 500 a víc let zpátky, tak na tom trvám.
Je to stejné, jako když člověk řekne o němcích, že byli náckové. I když velká část byla, tak jako národ nebyli.
Rakusko-správne by sa malo ožnačovať až od 1804. Dovtedy "Hasburgovci" resp "Cisársky".
Rakusko-tento výraz sa používa pre zjednodušenie odhladom historie.
Napr. Bitka o Britániu, lietali tam "britskí" letci. Správne by tam malo byť "anglickí, walesskí, skotski a irski piloti".
bigjirka napsal:
Ale když to řeknu o celém národu, navíc z pohledem 500 a víc let zpátky, tak na tom trvám.
Kdyby ses kouknul alespoň do té Wikipedie, co sem občas někdo hodí, možná by si snad i pochopil, že něco jako "národ 500 let zpátky" prostě neexistuje, ale chápu, že to je těžký. Ale co nechápu, že tak národně potupenej vůbec vystrčíš nos na ulici... :-)
Žije, žije ve stepi jeden v suché otepi.
Druhý v láptích pod pařezem, třetí v díře mezi bezem.
Ať si jsou, tam kde jsou. Ať sem na nás nelezou.
Tajpan napsal:
Rakusko-správne by sa malo ožnačovať až od 1804. Dovtedy "Hasburgovci" resp "Cisársky".
Rakusko-tento výraz sa používa pre zjednodušenie odhladom historie.
Napr. Bitka o Britániu, lietali tam "britskí" letci. Správne by tam malo byť "anglickí, walesskí, skotski a irski piloti".
Pojmem Rakousko mluvím o tom, že se bojovalo na našem území ale pod vládou Rakouska.
Nevím, k čemu se ten výraz používá, ja ho používám jako náhradu Österreichu.
bigjirka napsal:
Kdyby ses kouknul alespoň do té Wikipedie, co sem občas někdo hodí, možná by si snad i pochopil, že něco jako "národ 500 let zpátky" prostě neexistuje, ale chápu, že to je těžký. Ale co nechápu, že tak národně potupenej vůbec vystrčíš nos na ulici... :-)
kua, cheateri. nemohli by ste mi poslať prístupové kody, alebo heslo do tej Wikipedie. Stále sa nou tu ohánate. Nejde mi zaregistrovať, stále odmieta prístup. Takto sa mi velmi ťažko s vami diskutuje, musím používať svoj rozum , myslenie a čo som si zapamätal zo školy.
PC lama.
Vopred díky.
Ucho napsal:
Ale co nechápu, že tak národně potupenej vůbec vystrčíš nos na ulici... :-)
Jenže na ulici, žádný potupěný lidi nepotkávám. Tam jsou normální lidé, se kterými si rozumím. Nejsou tam filozofové, kteří na SVK snaží přesvědčit sami sebe, jací že jsme to borci.
Navíc, mám důvody abych byl hrdý na český národ. Ale rozhodně ne kvůli hrdinství, které vyzařujeme do svého okolí.
bigjirka napsal:
Pořád tomu samému. Němců tam bylo snad víc než Čechů a ten Šlik? Měl vůbec nějakého Čecha po svém boku? Nevím.
Problém je ale v tom, že to není až tak důležité. Řada lidí se ti tady snaží na základě historických paralel, sociologických a socioantropologických poznatků atd jaksi ukázat, že tvá věta "český národ není hrdinný a polský ano" je mírně řečeno diskutabilní.
K tomu, aby to člověk pochopil je ale právě alespoň elementární znalost výše uvedených disciplín naprosto nezbytná.
bigjirka napsal:
Ty si děláš srandu, protože to tu bereš vážně. Ale od té doby, co jste dokázali zku**it i vlákno "Pocta generálu Fajtlovi", si nedovedu představit, že by to tu někdo bral vážně ...
No, už jsem toho v životě zku***il dost, ale v tomto případě tak nějak nevím, o čem mluvíš.
bigjirka napsal:
Proto si mohu napsrosto v klidu dovolit psát všechna svá "moudra" i přesto, že se před každým příspěvkem nevrtám hodiny ve Wikipedii. Když nevím, nebojím se to přiznat. Když vím napíšu.
"A téma Beneš je zrádce" je natolik citová věc, že se na ní neshodnou ani historici. Tak proč bych se měl shodnout já s kýmkoliv. A to hrdinsktví, stejně tak.
To samozřejmě můžeš, ale běžně vzdělanému člověku zase nemůže uniknout, že své závěry většinou stavíš na mylných premisách a velmi často i nedostatku informací.
Zatímco od řady lidí se tu mohu mnohé dozvědět či mi mohou otevřít nový zajímavý pohled na diskutovanou věc, v tvém případě je to spíše uvádění nejrůznějších výkřiků na pravou míru.
bigjirka napsal:
...když to řeknu o celém národu, navíc z pohledem 500 a víc let zpátky, tak na tom trvám.
Je to stejné, jako když člověk řekne o němcích, že byli náckové. I když velká část byla, tak jako národ nebyli.
Zkusím to ještě jednou, naposled.
Jako národ ani nemohli být, žádný národ nemůže být nacistický, komunistický, zbabělý, čestný, pracovitý, inteligentní, hloupý, hrdinný a já-nevím-jaký. Žádné takové atributy žádný národ nemá a mít nemůže.
Národ může mluvit stejným jazykem (ale také nemusí), může žít na jednom území (ale také nemusí), jeho příslušníci mohou mít podobnou historickou zkušenost (ale také nemusí), na základě této zkušenosti mohou převládat nějaké proměnné charakteristické vzorce myšlení či chování (ale také nemusí).
Upravil/a 310_cibule dne 19-03-2007 16:44
WT_Horrido napsal:
Cibule ja vim ze Moravani na Bile hore mluvili nemecky
No, bylo mezi nimi docela dost skotských žoldáků
A v cisarskem vojsku pry bojoval jisty "holandsky" porucik Descartes. Jestli to zase neni dobre ze to Cesi projeli
Parchant, dělostřelecký důstojník, tuším.
Ale ona si děla na Bílé hoře moc nezastřílela. Žolduchtiví "Češi", tedy zejména jejich levé křídlo, se stačili rozprchnout dřív, než dorazily hlavní síly císařských.
A to podle všech do té doby známých vojenských zákonitostí a pravidel nemohli tuhle bitvu prohrát.
No, ale Šlikové pak měli jednoho popraveného na Staroměstském náměstí a na druhé straně jim připadla fůra konfiskátů po protestatntské šlechtě.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.