January 19 2026 16:16:47
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 9

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,759
· Nejnovější pilot: Kubas
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » IL-2: 1946 - diskuse
 Vytisknout diskuzi
Vulching
MK_Paja
1stCL_Fucida napsal:
Pájo, já se k death-kicku zásadně moc nevyjadřuji, ale přesto malý dodatek - zatímco při "smrti" nedostaneš žádný postih, při vykopnutí přijdeš o aktuální skóre, tedy jistá motivace v tom je i pokud použiješ svou teorii.
Sám uvádíš, že u her je to "řešeno kulantněji, například ztrátou bodového zisku" Mrknutí.
Například na CLDS, nebo WT, kde se vedou dlouhodobé statistiky death-kick tuto "výhodu" téměř pozbývá. Na AH ale nikoliv.

Není důvod takto "postihovat" smrt nebo zajetí !
Naopak, je to silně demotivující, neboť dochází ke kolizi s původním (motivačním) bodovým systémem.

Jediná pozitivní věc , a shodlo se nás víc, která hovoří ve prospěch DK , je jeho nasazení na přeplněný server. I když i toto řešení má své negativní stránky.

1stCL_Fucida
Ale Pájo proč ne? Sám jsi uvedl - a klidně si to ve svém minulém příspěvku dohledej, že ztráta bodového zisku je kulantní řešení, pokud si tedy oba pod slovem "kulantní" představujeme to samé, pak z mé strany jde jen o potvrzení tvého názoru, za kterým si teď nestojíš.
Rozuměj, já se s tebou opravdu nehodlám přít, mě je DK úplně ukradený, ale jen jsem chtěl vyzdvihnout tvé nevhodné vyjádření v minulém příspěvku.
A to, že jediná pozotivní věc je uvolnění místa na zaplněném serveru, to je fakt, na kterém se shodli všichni, ale pravdou nemusí být pouze všeobecně uznávaná věc Úsměv.
A opravdu by mě zajímalo, jak jde DK proti stávajícímu bodovacímu systému. Příklad:
máš řekněme 15 sestřelů, tzn. cca 1500 bodů. Pokud tě někdo zabije - a to třeba 100x za sebou, vůbec nic se ti nestane, teoreticky začneš létat rozumně až pokud získáš sestřel, zničíš tank, apod.. do té doby můžeš lítat jako pi**. V případě DK si nemůžeš dovolit vypustit ani fázi "před sestřelem". Imho by se tohle dalo považovat za další neoddiskutovatelný fakt, nemyslíš?
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

Hoper
WT_Schmouddle napsal:
...a vysunute podvozky jsou jen potvrzeni stavu, ze protivnik ma letoun pod kontrolou a chysta se pristat.
...

Pokud se tohle děje nějakých <300m nad zemí, daleko od letiště, pak není jisté, že pilot má letadlo pod kontrolou a snaží si zachránit aspoň holý život = nějaký typ nouzáku.
Takže pokud sejmeš takovéhle letadlo, není to zničení letadla ale zabití pilota Mrknutí
Je to tak trochu o "žaludku" útočníka, protože pokud bych já v tomto případě přistál, okamžitě dám refly a letadlo tak "zachráním" od následného dodatečného zničení Úsměv
Ale poděkoval bych ti Mrknutí

WT_Schmouddle napsal:
Pokud nekdo rika ze vulching je prasecina, tak odpovidam: Chovat se rytirsky je blahovost a ve valce jeden z nejlepsich zpusobu jak prijit o kejhak. Ten, cos ho dneska nechal pristat, zitra sestreli tveho wingmana nebo rovnou tebe.

Osobně rozlišuju zničení letadla a zbytečné zabití pilota - protože jak psal pája někde o kus dál - na "skutečně" mrtvé piloty si tu nehrajeme, že...

Hoper
rudidlo napsal:
Lucka napsal:Jsou ostřelováni flakem a atakováni tvými kamarády, kteří vzlétli chvíli před tebou. Nemají čas přemýšlet nad tím, co je statický objekt a co "právě narozený Jamamoto"

To ani nemusí. Bez absence šedé kůry mozkové je každému jasné, že na stojánce statické letouny nestojí. Jsou vždy rozmístěny okolo.

na kolika serverech jsi už byl, žes nikdy neviděl na stojánce stát statická letadla ?
pravdou je, že většinou bývají po vnějších stranách, ale i tam se občas může narodit nestatické letadlo ...

Hoper
57MH_Zvire napsal:
Víte co je váš největší problém? Že nemáte na mapách pořádnou protileteckou obranu. Kdyby jste měli pořádnou obranu letiště, tak si nikdo netroufne útočit na letiště a startovalo by se vám jedna báseň. Šklebící se

víš co je tvůj problém ?
polet na inetu Úsměv
pak bys něco takového nenapsal Úsměv

rudidlo
Hoper napsal:
na kolika serverech jsi už byl, žes nikdy neviděl na stojánce stát statická letadla ?
pravdou je, že většinou bývají po vnějších stranách, ale i tam se občas může narodit nestatické letadlo ...

1/Na hodně serverech
2/pošli screenshot narozeného letadla mimo stojánku.

http://silicon-remarks.blogspot.com
Hoper
WT_Slava napsal:
No Tajpane sice nejsem admin serveru, ale myslím, že právě to co navrhuješ nějak koliduje s tím že si HRAJEME na válku. Obávám se, že jediným výsledkem by byl prázdný server. (Nebo "piloti" létající ve výšce nad vlastním letištěm, kteří se při prvním náznaku nepřátelského kontaktu zdrhnou schovat do vlastního flaku).

jenže dle některých zde výroků si chcete hrát REALTISTICKY na válku...
a pokud vím, tak schovávání se do flaku je taky taktika.
případně takový let, aby mne nepřítel nedostihl - viděl jsem staříka, co se snažil lítat lavočku (5fn) jak byl zvyklý z reálu. Žádné točení na pětníku. Hezky pěkně "podle kuličky a trubičky", nehýbat zbytečně s letounem v horizontu
Sice neútočil (mno ale zas to držel prvně v ruce), ale mezek se nechytal. I když byl na začátku ve výškové převaze...
Čili když "real", tak se vším všudy, ne ? Nemusíte se přeci vracet s 5ti a více sestřely ... Pff

rudidlo
Jinak jak už vyplynulo z několika příspěvků - asi už máme jasno v tom, jak vznikla definice slova vulch (ono cílené kroužení nad nepřátelským letištěm a vyzobávání bezbranných letounů).

Jak vyplynulo z diskuse, nelze tímto výrazem označovat všechny situace, kdy je pilot ve zřejmé nevýhodě. A navíc jedna poznámka - většina stížností na to že někdo někoho "wulchil" vychází ze situace, při které je postižený pilot úplně sám. A stěžovat by si měl na wingmana, ne na útočníka.

WT_Peci
rudidlo napsal:
.....

no tak to asi nepůjde, trošku problém v tomto směru mohou být některá letiště, kde je jen VPD a člověk se jaksi rodí v prostoru (tudíž nepoznáš, jestli je letadlo statické, nebo ne), ale na klasických letištích se s letadlama na stojánce můžeš setkat. Záleží na tvůrci mapy. Pokud stáhnu "teploměr" na letišti tak, aby kružnice vymezující "rodící místa" šla přes půlku stojánky, mám na jedné stojánce jak statická, tak rodící se letadla a není v tom žádný problém...

rudidlo
WT_Peci napsal:
rudidlo napsal:
.....

no tak to asi nepůjde, trošku problém v tomto směru mohou být některá letiště, kde je jen VPD a člověk se jaksi rodí v prostoru (tudíž nepoznáš, jestli je letadlo statické, nebo ne), ale na klasických letištích se s letadlama na stojánce můžeš setkat. Záleží na tvůrci mapy. Pokud stáhnu "teploměr" na letišti tak, aby kružnice vymezující "rodící místa" šla přes půlku stojánky, mám na jedné stojánce jak statická, tak rodící se letadla a není v tom žádný problém...
Jak často toto bývá pravidlem? Stále se bavíme v teoretické rovině. Já bych však chtěl vidět mapu na které se hraje.

Hoper
rudidlo napsal:
Hoper napsal:

1/Na hodně serverech

1) mno asi na málo, viz i Peciho příspěvek Úsměv
2) navíc já to myslel tak, že sice na vnější straně, ale uvnitř stojánky (myšleno několik "okruhů" pro rození - blíž k VPD, dál od VPD - vnitřní vs vnější okruh rození)

WT_Horrido
1stCL_Fucida napsal:
No..s Clancym bych Velký Cirkus asi nesrovnával..Closterman se přecijen aspo "snaží" o realitu, zatímco Clancy je snad alternativní historie/budoucnost .. či co Úsměv.

Ale prostě a jednoduše - mám moc práce, než abych četl něco, o čem nejsem tak úplně přesvědčen, že mi to může být užitečnější než něco jiného, co považuji za užitečnější Úsměv. A já se navíc při nesmyslech v knížkách vztekám a jsem agresivní..a obtěžuji tím pak rodinu a přátele.. já si Velký Cirkus představuju trochu jako takovýho namakanějšího Biglesse Úsměv

Clostermann popsal sve vlastni zazitky. Popsal je tak, jak je tehdy videl a vnimal. Mame dokonce to stesti ze, ac vojak, psal svuj denik pro rodice s velkou davkou literarni dovednosti. Jiste, neni to faktografie. I kdyz mozna je to vice FAKT nez dokonale presne historicke studie, protoze popisuje dojmy cloveka ktery se valky zucastnil. Popisuje valku tak jak ji vnimal jeden z pilotu. V TOM je Cirkus dokumentem, ne v tom zda existoval zluty Fw "von Grafa" ci zda v Normadii letaly Dory.
Omlouvam se za OT, nemohl jsem si pomoci.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

WT_Schmouddle
Hoper napsal:
WT_Schmouddle napsal:
...a vysunute podvozky jsou jen potvrzeni stavu, ze protivnik ma letoun pod kontrolou a chysta se pristat.
...

Pokud se tohle děje nějakých <300m nad zemí, daleko od letiště, pak není jisté, že pilot má letadlo pod kontrolou a snaží si zachránit aspoň holý život = nějaký typ nouzáku.
Takže pokud sejmeš takovéhle letadlo, není to zničení letadla ale zabití pilota Mrknutí
Je to tak trochu o "žaludku" útočníka, protože pokud bych já v tomto případě přistál, okamžitě dám refly a letadlo tak "zachráním" od následného dodatečného zničení Úsměv
Ale poděkoval bych ti Mrknutí

Do toho bych citoval jednoho velitele squadrony při Bitvě o Bitánii, který instruoval své piloty o zákazu střelby na padáky sestřelených němců.
"Na piloty visící na šnůrách nestřílejte, stejně padnou do zajetí. Ale dokud sedí v letadle, střílejte co se do nich vejde!"

Pro mojí stranu ve virtuálním konfliktu je důležité, aby nepřítel přišel o letouny, piloty a pozemní cíle.
Například včera jsem bojoval s BP_Tyrlem na mapě Germany1945, něco jsem mu udělal a jeho letoun byl sice neschopný dalšího boje, ale schopný nouzového přistání. Pod dojmem této diskuse jsem ho nechal být s tím že si při nouzáku stejně natluče kokos a letadlo jim to odečte. On to ale dotáhl na letiště, při přistání to roznesl jen lehce, a tak byl Safe&Sound. Letoun to myslím neodečetlo.
Znamená to,že jsem riskoval svůj virtuální život a virtuální stroj v souboji, který ač dopadl vítězně pro mne, nepřinesl naší straně žádnou výhodu. Kdybych se nad ním nesmiloval, dal mu další dávku a pojistil si tak onen sestřel, mělo by to celé smysl.
akže tohle bylo selhání mě jako virtuálního pilota a vojáka, které vedlo k virtuálnímu plýtvání....

Hoper napsal:
WT_Schmouddle napsal:
Pokud nekdo rika ze vulching je prasecina, tak odpovidam: Chovat se rytirsky je blahovost a ve valce jeden z nejlepsich zpusobu jak prijit o kejhak. Ten, cos ho dneska nechal pristat, zitra sestreli tveho wingmana nebo rovnou tebe.

Osobně rozlišuju zničení letadla a zbytečné zabití pilota - protože jak psal pája někde o kus dál - na "skutečně" mrtvé piloty si tu nehrajeme, že...

Právě že si na mrtvé piloty hrajeme.
Počet pilotů je taktéž jedna z veličin rozhodující výsledek konfliktu IRL a výsledek bitvy v našem virtuálním světě. Pokud protivník virtuálně i reálně zemře, přináší to výhodu naší straně. Takže logika věcí praví toho druhého pilota sejmout stůj co stůj. Jenže se do toho plete nějaká morálka a stavovská čest, takže to tak jednoznačné není.....Emoce vs logika.

www.wtigers.org
rudidlo
Hoper napsal:
rudidlo napsal:
Hoper napsal:

1/Na hodně serverech

1) mno asi na málo, viz i Peciho příspěvek Úsměv
2) navíc já to myslel tak, že sice na vnější straně, ale uvnitř stojánky (myšleno několik "okruhů" pro rození - blíž k VPD, dál od VPD - vnitřní vs vnější okruh rození)

Na většině letišť je plocha obdélníková placka. Na drtivé většině map se rodí letadla na celé ploše tohoto obdélníku. Statická letadla stojí kolem dokola. Alespoň tak to chápu já. Když vidím letadlo, stojici uvnitř placky (třeba i na okraji), tak je to v 90% připadů živý pilot.

MK_Paja
1stCL_Fucida napsal:
.....,A opravdu by mě zajímalo, jak jde DK proti stávajícímu bodovacímu systému. Příklad:
máš řekněme 15 sestřelů, tzn. cca 1500 bodů. Pokud tě někdo zabije - a to třeba 100x za sebou, vůbec nic se ti nestane, teoreticky začneš létat rozumně až pokud získáš sestřel, zničíš tank, apod.. do té doby můžeš lítat jako pi**. V případě DK si nemůžeš dovolit vypustit ani fázi "před sestřelem". Imho by se tohle dalo považovat za další neoddiskutovatelný fakt, nemyslíš?

Já chci mít za každý uznaný sestřel plný počet bodů a né jen desetinu, rozhodně je to pro každého větší motivace než být vykopáván za to, že do něj nabourá omylem kolega na stojánce (letadlovce).

MK_Paja
Hoper napsal:
...... Nemusíte se přeci vracet s 5ti a více sestřely ... Pff

Ne, mně úplně stačí jeden Hoper :sm6:

Noram
rudidlo napsal:
Na většině letišť je plocha obdélníková placka. Na drtivé většině map se rodí letadla na celé ploše tohoto obdélníku. Statická letadla stojí kolem dokola. Alespoň tak to chápu já. Když vidím letadlo, stojici uvnitř placky (třeba i na okraji), tak je to v 90% připadů živý pilot.

Jenomže když v FMB na letišti uděláš respawn kolo minimální aby bylo třeba jen na půlce stojánky a z vnějšku toho kola naháziš statické letadla tak se rodíš u nich a navenek to vypadá jako by tam byli narozené éra tak jak to psal WT_Peci ,zaleží tedy jen na tvurci mapy jestli to udělá
Upravil/a Noram dne 05-01-2006 09:12

http://noram.youaremighty.com/
WT_Peci
rudidlo napsal:

..vida, už jen v 90 %... vím rejpu...:sm13:

pokud vím, vloni se na nějaké mapě WT někdo rodil pod křídlem bettyny, a já sám jsem se rodil tuším na nějaké pouštní mapě na CLDS na záda nějakému mezkovi - jak říkám, záleží na tvůrci mapy, kolik času investuje do kontroly a do odzkoušení (některé věci ale jinak než při plném provozu nejdou odzkoušet) Mrknutí

WT_Schmouddle
WT_Horrido napsal:
1stCL_Fucida napsal:
No..s Clancym bych Velký Cirkus asi nesrovnával..Closterman se přecijen aspo "snaží" o realitu, zatímco Clancy je snad alternativní historie/budoucnost .. či co Úsměv.

Ale prostě a jednoduše - mám moc práce, než abych četl něco, o čem nejsem tak úplně přesvědčen, že mi to může být užitečnější než něco jiného, co považuji za užitečnější Úsměv. A já se navíc při nesmyslech v knížkách vztekám a jsem agresivní..a obtěžuji tím pak rodinu a přátele.. já si Velký Cirkus představuju trochu jako takovýho namakanějšího Biglesse Úsměv

Clostermann popsal sve vlastni zazitky. Popsal je tak, jak je tehdy videl a vnimal. Mame dokonce to stesti ze, ac vojak, psal svuj denik pro rodice s velkou davkou literarni dovednosti. Jiste, neni to faktografie. I kdyz mozna je to vice FAKT nez dokonale presne historicke studie, protoze popisuje dojmy cloveka ktery se valky zucastnil. Popisuje valku tak jak ji vnimal jeden z pilotu. V TOM je Cirkus dokumentem, ne v tom zda existoval zluty Fw "von Grafa" ci zda v Normadii letaly Dory.
Omlouvam se za OT, nemohl jsem si pomoci.

Já se taky omlouvám za OT, ale na Clostříka nešahejte.
Velký Cirkus jsme tady už probírali. Bohužel původní vlákno zmizelo v turbulencích tohoto fóra.

Jak píše Horrido, Velký Cirkus je v prvé řadě literární dílo a je třeba na něj tak nahlížet.
Já osobně jsem shledal Velký Cirkus jako jednu z nejlepších knížek o létání za WWII, ne-li jako tu úplně nejlepší. Jistě, pokud v ní technokrat nenajde grafy a přesné popisy, tak jí asi ani nemůže chápat. Četl jsem kdeco, včetně mnoha memoárů různých německých pilotů, které se po revoluci vyrojily. Snad vyjma vyprávění P.W. Stahla a Mano Zieglera žádná z těch knížek nesahá literárně Velkému Cirkusu ani po paty.

Fuči, opravdu bys měl překonat svůj bůhvíkde získaný odpor a tu knížku si přečíst - zapomenout na fakta, která znáš z faktografie a ponořit se do lidského rozměru létaní v RAF za druhé světové války.

Jak jsem už jednou na tato fóra napsal, extrahovat exaktní historické údaje z Velkého Cirkusu je jako pokusit se rekonstruovat uliční plán Malé Strany devatenáctého století z Nerudových Malostranských povídek.
Upravil/a WT_Schmouddle dne 05-01-2006 09:46

www.wtigers.org
Marek
paja_cz napsal:

Já chci mít za každý uznaný sestřel plný počet bodů a né jen desetinu, rozhodně je to pro každého větší motivace...

Bez urazky, ale co mas z dosiahnutych bodov?
Ked dosiahnes XY bodov dostanes doma vyssi pridel alkoholu?
Upravil/a Marek dne 05-01-2006 09:47

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

39,111,888 návštěv