mno, já žil v domnění že ofenzíva LW na západě skončila BOB....sice pak němci dělali rušivé nálety ať už s FW nebo ju88 nad hladinou, ale přecijenom už to nebylo na nich. proto FW dle mého soudu měli "K/D" na západě do většího rozšíření typů IX a Typhoon velmi dobré....prostě nastoupat, zoomnout, odpoutat se a hurá domů. občas při lokální převaze něco sundat. A o SSSR ani nemluvím. Tam bylo důležité chránit Ily a pešky před stíhači, což bylo podobné.....takže LW si v podstatě vybírala jestli bude bojovat nebo ne. Akorát potom na konci už byli v relativně slušné početní nevýhodě
edit - a rusove meli taky esa, a meli jich docela dost a dobrych. takze tvrzeni ze VVS byla horsi nez LW nebo RAF ci USAF se mi vicemene nepozdava. V poctech sestrelu jednotlivych pilotu jsou hned za LW. A to je pri primarni taktice chranit bombery a Ily a podporovat pechotu docela dobry vysledek ne?
Upravil/a 313_OTU_oblak dne 11-12-2005 18:33
OTU_oblak napsal:
...takže LW si v podstatě vybírala jestli bude bojovat nebo ne.
Tohle je přesné - hlavní důvod takové úspěšnosti Luftwaffe. Zjednodušeně řečeno: Nebojovali, pokud to sami "neuznali za vhodné".
edit - a rusove meli taky esa, a meli jich docela dost a dobrych. takze tvrzeni ze VVS byla horsi nez LW nebo RAF ci USAF se mi vicemene nepozdava. V poctech sestrelu jednotlivych pilotu jsou hned za LW. A to je pri primarni taktice chranit bombery a Ily a podporovat pechotu docela dobry vysledek ne?
Gardové pluky VVS byly jistě kvalitní, ale těch bylo relativně málo. Luftwaffe své zkušené piloty "rozprostírala" mezi všechny jednotky - veteráni často přecházeli z jedné JG do jiné. Pokud vím, tak stíhači Luftwaffe se o gardových pilotech vyjadřují, že nebyli o nic slabší, než jejich protějšci ze squadron RAF a USAAF.
A i nejúspěšnější ruský stíhač - Kožedub byl překonán esy jiných letectev, tedy konkrétně více zářezů měli někteří finští a japonští experti. Když už jsme u toho finského letectva, tak průměrnou úrovní výcviku - a taktickými schopnostmi pilotů - jej považuji za vůbec nejkvalitnější. Až na ty počty
OK, zapoměl jsem na Finy.Jinak Finy uznávám, a to velmi. už kvůli tomu co dokázali na brewsterech a hawcích....
jinak gardových pluků relativně málo????No.....bylo jich dost.Přesný počet ti neřeknu.To by mohl vědět gryzlov....
Jinak....kožeduba nepovažuju za nejlepšího rusa Ale to je můj soukromý názor Dle mne jsou lepší kostylev a pokryškin...
A s tím rozprostíráním LW experten....no ted čtu knihu kde lítalo spolu několik výborných pilotů na východě...Rall,Gollob,Dickfield a určitě jich tam bylo více...ted si nevzpomenu. a co komando nowotny???JV44....
jo, LW měla více experten, ale to bylo dáno metodou boje a tím že bojovali od začátku do konce a žádnou pauzu neměli. prostě jiný systém.
Na Finy a Japonce - Sakai, Iwamoto, Sugita, Nishizawa..počkej jestli si to přečte Hoper, ten ti zítra dá, že jsi na ně zapoměl hned 2x . A to nechci vidět, co napíše Zvíře .
Gardových pluků určitě bylo méně, než těch klasických - na těch se němečtí Experten napakovali a s gardou pak stačilo "uhrát plichtu".
Osobně za nejdůležitějšího - a v jistém směru nejlepšího sovětského pilota považuji Pokryškina (spolu s Masérem Luganskim moji dva oblíbenci). Taky proto jsem napsal u Kožeduba slovo "nejúspěšnější" a ne "nejlepší" .
Kommando Nowotny bylo spíše než operační bojovou jednotkou považováno za "testovací". Později posloužilo jako základ rodící se JG7 - byli v něm dost zkušení piloti, ale povaha práce si to vyžádala. "Nejzkušenější" jednotkou byla Gallandova JV44, v jejíž barvách zakončilo válku množství slavných Experten.
Pokud jde o Ralla, Dickfelda a Golloba, tak Rall se proslavil především v barvách JG52 - stejně tak i Dickfeld, Barkhorn, Graf, Hartmann, Lipfert, Krupinski...a další. JG52 byla velmi plodnou jednotkou co se všeobecně proslavených pilotů týče. Stíhací osudy Gordona Golloba jsou spjaty s JG3 a JG77.
Neber jako nejdůležitější faktor u pilota počet jeho sestřelů - to není z hlediska celkových zkušeností zase až tak směrodatné - Dieterich Hrabak, Hannes Trautloft..
jasně fuči. myslel jsem evropu, budiž mi to prominuto...sám uznávám velikány pacifiku jako byli Sakai, Nišizava nebo třeba Muto...
jojo, JG52 to je ono
Blackslee měl taky za války jeno 14 sestřelů a přesto byl považován za výborného pilota a schopného velitele....
No ano. jistě. gardových jednotek bylo méně, proto byly Gardové. odhaduji poměr 5:1, možná byl jiný, ale to nevím. ostatní jednotky co nebyly gardové to měly těžké - gardový pluk dostával nejlepší techniku...takže se pak nemůžeme divit že se na jak-1B bojovalo až do konce války...
K tým počtom gardovým plukov nemôžem , s prepáčením , súhlasiť.
Pozrel som si 50 najlepších ruských stíhačov a gardové pluky kde pôsobili.
Čísla plukov : 176,9,129,104,16,178,152,3,4,5,100,101,32,27,31,40,54,41.
Treba ale vziať v úvahu, rôzne charakteristiky a spôsoby, taktiku u každého letectva vzlášť.
A ak aj ruské letectvo malo vela gardových plukov ale vzhladom na ich taktiku VVS RKKA , ich prednosti sa nemohli využiť.
napríkla u celej rady fgardových plukov len pár malo status
- maršalskij polk ochotnikov - pluk vyslovene založený na volné stíhanie ako u LW. Napr 176, 9.
A tieto pluky boli formované až od druhej polovice 1942.
A ak berieme do úvahu aj rátanie počtu zostrelov, napr do poloviny 1943 každý zostrel musel byť potvrdený pozemnými jedotkami , teda len na vlastnom území. Od poloviny 1943 do poloviny 1944 stačilo potvrdenie kolegov , aj to len na vlastnom území. U gardových plukov i na frontovou líniou.
No a najlepšie na tom je, uznanie zostrelu za použitia fotokulometu sa začalo používať až od !!!! prosinca/decembra 1944!!! aj to len u niektorých vybraných maršálskych plukov.!!!
Čo u väčšiny leteckých armád bolo už dávno praxou.
Kolik letadel a pilotů má mít papírově vlastně takový ruský letecký pluk? Předpokládám, že nebyl tak velký jako Jagdgeschwader, ne? Spíš možná jako Gruppe - nebo možná něco mezi tím..? Jak velké to bylo?
Pokud jde o status pluku určeného čistě pro volné stíhání, tak takovýto status neměla snad žádná německá letka. To jako nedostávaly za úkol třeba krytí bitevníků? Od Rusů nečekané.
O uznávání sestřelů tu myslím nediskutujeme. Ale co jsem někde četl ruské nároky v bojích s Finy, tak rudí piloti značně přeháněli.
Pro trochu priblizeni, jak by se vam libilo, kdyby se za vasim Bfkem nebo Fokacem pri uteku stremhlav udrzel ruskej Yak, nebo Lagg aniz by se rozpadl a jeste vas dole pri vybirani z 800km/h sestrelil? To by jste asi mluvili jinak, ze panove od Luftwaffe, nez jen ze komu se to nelibi at to nehraje.
BTW nevadi mi kdyz me Bfko nebo Fokac dostane v zatacce pokud mi ji reze (patri mi to), ale aby se za mnou (Spitem LF. Mk V udrzela G2 v zatacce dyl nez 360° pri 220 km/h na stejne rychlosti a jeste uvnitr me zatacky si v pohode predsadila, tak to je silne kafe (trochu nadnese receno ale G2 se vskutnu dobre drzi za Spitem v zatacce a ten nema sanci ji setrast pokud mu to pilot G2 nepovoli svym unikem dolu k zemi). Nebo aby muj kolega co mi chtel pomoct nebyl schopnej se Spitfirem LF.MkVb dostat G2 v utazene zatacce do zamerovace a misto toho padl pri tom vyvrtky zatimco G2 v pohode stale za mnou a sestrelila me. Stene silne jako by se Yak, Lagg za vama udrzel ve stremhlavem letu a dole nad zemi vas sundal v 800 km/h.
Docela chapu namitky F/Fajtla, jen to mohl napsat kapanek slusneji, to je pravda.
BTW to me privadi k myslence, ze E4 toci zatacku za 21 sekund misto onech 24 jak se uvadi ve hre (sam jsem to zkousel a stopoval). To je duvod, proc se udrzi v zatacce vcelku bezprpoblemu za Hurricanem MkI, kterej mel jeste dokonce lepsi zatacku nez Spitfire MkI.
Takze nevim jestli ty patche byli procerveny :lol:
Myslim si ze kdyby to trochu odpovidalo realu, byly by nuceni piloti Luftwaffe litat jako Fuci a nemohli si s G2 dovolit tocit za Spitama, stejne jako si Rusak na Yakovi, nebo Laggovi nemuze dovolit jit stremhlav za Bfkem ci Fokacem.
Základní jednotkou je pluk, jeden pluk stíhacího letectva má čtyři letky, jeden pluk bitevního letectva pět letek. V jedné letce je 12-15 letadel. Nejmenší jednotkou je roj.
1stCL_pbarry napsal:
mluvi z tebe koukam hromada zkusenosti z DF serveru, posli tracky, mrknem se na to
Bohuzel si souboje nenahravam ale toho Emila ti klidne poslu.
BTW existuje nejakej programek kterej to prevede do nejakeho rozumneho formatu? Kdyztak jestli mas nejakej link tak pls posli a napriste vas klidne zasobim.
No zeptal bych se konkretne kluku od Letky 13 jak se ma s G2 nejlepe tocit pac me vcera jeden z nich dostal v zatacce az sem byl prekvapenej jak snadno :lol:
BTW to me privadi k myslence, ze E4 toci zatacku za 21 sekund misto onech 24 jak se uvadi ve hre (sam jsem to zkousel a stopoval). To je duvod, proc se udrzi v zatacce vcelku bezprpoblemu za Hurricanem MkI, kterej mel jeste dokonce lepsi zatacku nez Spitfire MkI.
Průser je, že půl zdrojů tvrdí, že E4 byla v manévrech dobrá srovnatelná s letouny RAF a půl, že zase ne. Ono se vlastně moc neví jak byla obratná ta E4 bez pořádnýho pancéřování co měla v porovnání s Huríkem a Spitem.
Při jaké rychlosti byla ale zatáčka měřena, myslím, že při 350 a pak 250 bude rozdíl.
Průser je, že půl zdrojů tvrdí, že E4 byla v manévrech dobrá srovnatelná s letouny RAF a půl, že zase ne. Ono se vlastně moc neví jak byla obratná ta E4 bez pořádnýho pancéřování co měla v porovnání s Huríkem a Spitem.
Při jaké rychlosti byla ale zatáčka měřena, myslím, že při 350 a pak 250 bude rozdíl.
No já vycházím ze skušeností Stíhačů RAF z bitvy o Anglii. E4 byla rozhodně rychlejší než Hurrican MkI avsak pilot Hurriho mel jistotu v podobe polomeru utazene zatacky ve ktere vcelku pohodlne mohl Bfko sestřást a pokud byl v Bf zelenáč kterej se snažil s Hurrim kroutit tak pak mu zatacka umoznila i Bfko sestřelit po několika kolech. Avšak ve Šturmovi je tomu kolikrát uplně jinak jak jistě všichni víme.
No já vycházím ze skušeností Stíhačů RAF z bitvy o Anglii. E4 byla rozhodně rychlejší než Hurrican MkI avsak pilot Hurriho mel jistotu v podobe polomeru utazene zatacky ve ktere vcelku pohodlne mohl Bfko sestřást a pokud byl v Bf zelenáč kterej se snažil s Hurrim kroutit tak pak mu zatacka umoznila i Bfko sestřelit po několika kolech. Avšak ve Šturmovi je tomu kolikrát uplně jinak jak jistě všichni víme.
To je ta druhá půlka ne teď vážně Hurri a Spit jsou kroutící letadla ale Ečka byla rychlá a v té době na začátku války bez pancíře kabiny. Mohla konkurovat, pokud by jeden pilot provedl sestavu v hurri tak ten stejný pilot by podle mého dokázal s éčkem velmi podobné. Za války je rozdíl i v zkušenostech, když se mnou bude někdo kroutit, nováček tak půjde dolů a to budeme mit stejná éra, když pak přílítne bůh kroutičů tak zas půjdu dolů já a nezáleží tolik na letadle zda kroutí lépe ale zda ho využije pilot, který v něm sedí.
Pokud nováček v befku nestačí čechoslovákům v Hurri I neznamená, že musí být befko mnohem horší. Je to jen možná doměnka.
IMHO piloti RAF nemyslel jsem Cechoslovaky, ale kluky jako "Al" Deere, Douglas Badder atd. kteří se poprvé potkali s Luftwaffe nad Dunkerquem a odkud si odnaseli prvni zkusenosti z boje s ni. Douglas Badder taky píše že Bf109 neměla takovou pevnost jako Spit nebo Hurri a pikovani museli piloti 109dek vybirat podstatne drive a mirneji, nez pilot Hurriho ci Spita. Coz bylo pro ne (piloty RAF) dost prekvapenim, nebot se puvodne domnivali ze 109 vydrzi vic nez Spit nebo Hurri ve stremhlavem letu. A hlavni vyhoda byla u Emila ze mohl jit na negativni gecka coz ani Spit ani Hurri v tech prvnich typech nemohli.
Joe Hallenbeck napsal:
IMHO piloti RAF nemyslel jsem Cechoslovaky, ale kluky jako "Al" Deere, Douglas Badder atd. kteří se poprvé potkali s Luftwaffe nad Dunkerquem a odkud si odnaseli prvni zkusenosti z boje s ni. Douglas Badder taky píše že Bf109 neměla takovou pevnost jako Spit nebo Hurri a pikovani museli piloti 109dek vybirat podstatne drive a mirneji, nez pilot Hurriho ci Spita. Coz bylo pro ne (piloty RAF) dost prekvapenim, nebot se puvodne domnivali ze 109 vydrzi vic nez Spit nebo Hurri ve stremhlavem letu. A hlavni vyhoda byla u Emila ze mohl jit na negativni gecka coz ani Spit ani Hurri v tech prvnich typech nemohli.
A neni to spis tim ze sily v rizeni jsou u BF vetsi a tim padem vybrabi letu stremhlav plavnejsi ? Hele, zkusenostma pilotu druhe strany asi nejde moc argumentovat. Precti si treba Geoffrey Wellum - prvni svetlo, jak tam za nim toci emil..
Tak Bf 109 nikdy nebyl utažených zatáčkách nijak zvlášť špatný stroj (třeba jako Thunderbolt, Mustang, Fw 190...) - Lipfert s Befkem bojoval na pádovce běžně a ač to nechápu, konce války se dožil . Oproti němu třeba Hartmann byl zoomer, ale když na to přišlo, tak za to taky uměl pořádně vzít.
Je hodně těžké měřit čas, za který letadlo opíše 360° - musíš to totiž měřit při ustálené rychlosti. Stroj tedy nesmí při zatáčení dále zpomalovat. Velmi ošidná věc je i porovnávat zatáčení pouze z pohledu vpředu letícího letadla - ten vzadu má totiž poměrně dost možností, jak zatáčku vykroutit řekněme "ideálněji", než vpředu letící, a tedy bránící se, stroj. Je dost nepravděpodobně, že by se Bf 109 E-4 dokázal trvale držet opravdu uvnitř kruhu točícího Hurricanu - minimálně mně se to nedaří, ale naopak celkem se mi daří držet se na vnějším kruhu - na tzv. lag křivce.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.