Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Nedávno jsem na našem fóru napsal malou úvahu o ideálním pc, nebo spíše upgradu, tak se podělím i s vámi.
Neberte to jako dogma, ale jen jako můj střízlivý názor obyčejného uživatele, už jenom proto, že se tím neživím a taky proto jak se nám komponenty na pc stále mění. I proto začnu datumem: 30.1.2011
K dnešnímu dni doporučuji Procesory:
Co se týká procesorů, doporučují některý z procesorů Intel nové generace Sandy Bridge do patice 1155.
Proč? Intely jsou na stejné frekvenci asi o 25% výkonější než AMD a dnes kdy se jejich ceny přiblížily AMD, nemá cenu šetřit páru stovek.
Osobně vlastním AMD Phenom II X4 965 Black Edition a musím říct, že jsem se přesvědčil o rychlosti Intelu u Archera. I když má Archer starší verzi Core i5 tuším na 2,8 GHz přeinstalace celého počítače trvala kratší dobu než u mne. Intel:
1. Intel Core i5-2500K levnější verze do 5 tisíc
2. Intel Core i7-2600K dražší verze kolem 7 tisíc
Jedná se o procesor z rodiny označované jako „Sandy Bridge“, která stejně jako její předchůdce integruje do jediného pouzdra spolu s procesorem i grafické jádro. Není pro nás až tak důležité, ale z hladiska možnosti poškození GK nezůstanete bez PC. Jádro procesoru Core i5/i7 je vyráběno pokročilým 32nm výrobním procesem. Procesor disponuje čtveřicí fyzických jader s podporou technologie Hyper-Threading a tedy osmicí jader virtuálních a stejným počtem najednou vykonávaných instrukcí. Hlavní rozdílem procesoru i5/i7 K oproti modelu běžnému i5/i7 je v odemčeném násobiči, pokud by jste chtěli taktovat :-)
Pokud by jste taktovat nechtěli, můžete si pořídit asi o 5 stovek levnější verze:
3. Intel Core i5-2500
4. Intel Core i7-2600
I přes všechna výše uvedená tvrzení, pokud jste stále fandové "levnějších" AMD tak doporučuji:
5. AMD Phenom II X4 955 Black Edition levnější varianta pod 4 tisíce
6. AMD Phenom II X4 970 Black Edition dražší varianta lehce přes 4 tisíce
7. AMD Phenom II X6 1100T Black Edition a nebo 6ti jádro ve stejné relaci jako Intel Core i7-2600 (ale, to že má 6 jader neznamená, že bude mít větší výkon!!!)
Základní deska.
Výběr základní desky je dán procesorem jaký máte, co od desky očekáváte a jako vždy kolik máte peněz. A vámi preferovaný výrobce výrobce :-) Obecně ale platí, že na základní desce se nešetří :imfan:
Z tohoto hlediska bych doporučoval socket 1155:
1. MSI P67S-C43 - Intel P67 levnější varianta s jedním PCI 16x slotem a až 32 GB RAM, cena lehce přes 2 tisíce
nebo Asus P8P67 - Intel P67
2. Asus SABERTOOTH P67 - Intel P67 dražší varianta se dvěma sloty PCI 16x a až 32GB RAM cena 4,5 tisíce socket AM3:
3. Asus M4A88T-V EVO/USB3 - AMD 880G levnější varianta okolo 2 tisíc
4. Asus Crosshair IV Formula - AMD 890FX dražší varianta cca 4.5 tisíce
Grafická karta
Vzhledem k tomu, že jsme tady všichni vysazení na lítání, nemůžeme si dovolit kupovat levné karty, tudíž nevýkonné karty. S tím se musíte smířit. Tady doporučuji GK se sběrnicí od 256 bitů podporující DirectX11 a OpenGL 3,2, a ty dnes začínají od 4 tisíc :-(
Osobně preferuji NVIDI a opět záleží na vás, kolik máte peněz a kterému výrobci dáte přednost.
Doporučuji MSI mají přátelské rozhraní pro nastavení v ovladačích. (i malé dítě si nastaví křivku ventilátoru ;-) )
NVIDIA:
1. Nižší třída 460GTX-SENejlevnější! 465GTX 560GTX
Jedná se o varianty GK s 256 bitovou sběrnicí. Níže bych opravdu nechodil.
2. Střední třída 570GTX karta na 320 bitovém rozhraní s 1280MB DDR5 paměti, vytuněná 470ka :imfan: můj typ cena kolem 7,5 - 8 tisíc
(je možné taky 470, ale ty jsou dnes již překonané a hlavně bych řekl, že se přestaly vyrábět, vzhledem ke svým známým problémům s chlazením, vysokou spotřebou a takřka nemožným přetaktováním, osobně mám doma)
3. Výžší třída 580GTX 384 bitové rozhraní pro přenos dat 1536 MB DDR5 paměti, co dodat? to nejlepší v jednojádrovém provedení dnes 30.1.2011 vůbec. Je to nástupce 480GTX, takže platí to samé jako výše. Odpovídá cena v rozmezí 11-12 tisíc
RADEON:
Upřímně, tady to moc nesleduji, ale je to podobné:
1. Nižší třída HD6850nejlevnější okolo 4 tisíc HD6870
2. Střední třída 6950 6970
3. Výžší třída HD5970
a extrém dvoujádrová HD5870x2 28 tisíc, ale to je jen pro úsměv :cool:
Za předpokladu, že vám zůstane skříň, zdroj a hard disk, mi vypadly tři varianty na PC upgrade
Levná:
[img]http://jiri.foltyn77.sweb.cz/update-pc-low.jpg[/img] is not a valid Image.
Tak akorát:
[img]http://jiri.foltyn77.sweb.cz/update-pc-med.jpg[/img] is not a valid Image.
Drahá:
[img]http://jiri.foltyn77.sweb.cz/update-pc-hight.jpg[/img] is not a valid Image.
Mnou doporučená:
[img]http://jiri.foltyn77.sweb.cz/update-pc-paegas.jpg[/img] is not a valid Image.
Takže teď zhruba víte, v jakých cenových relacích co vychází.
Nezapomeňte, pokd budete chtít zrychlit svůj pc, je vhodné dokoupit či vyměnit další HW a SW takže připočtěte dalších 5-10 tisíc: SSD hard disk 5.5 tisíc 600W zdroj 1,5 tisíc OS Win7 64bit OEM 4.2 tisíce (OEM je spojená s nákupem nového PC)
Upravil/a 313_Paegas dne 06-02-2011 09:34
Pozor důležitá zpráva pro všechny, co si chtějí pořídit nové procesory Intel Sandy Bridge na platformě LGA 1155!
Intel zastavil výrobu čipových sad pro procesory Sandy Bridge a všechny vyrobené čipsety řady 6 pro novou platformu LGA 1155 stahuje. Důvodem je chyba v návrhu SATA řadiče, kvůli které může při komunikaci s připojenými zařízeními docházet k chybám přenosu. Problém odstraní až nová revize čipsetu.
Tedy počkejte s nákupem než výjde opravený čipset, protože jak se píše ve zprávě, firmware ani ovladače problém neřeší.
Jinými slovy, počítejte s tím, že základní desky nebudou chvíli k dostání a pokud ano, ověřte si datum výroby. Rozhodně bych nekupoval desku vyrobenou v lednu 2011 a byl bych opatrný na desky prvního týdne února 2011. Upravil/a 313_Paegas dne 06-02-2011 09:40
WT_Horrido napsal:
980 tisíc rublů, to je 630 tisíc korun
No nekupte to .... a hlavně doma... jakou by měla rodina radost Letos jsme si chtěli pořídit nový vůz a místo toho bude tohle... určitě to spoustu manželek a přítelkyň pochopí...
Všechny napadá vývrtka jako vrchol představivosti. My co lítáme ROF, bychom chtěli vidět, jak vypadá nepovedené přistání s Dr.1, nebo slavné Vossovo čelem vzad taktéž s Dr.1.
clone9cz napsal:
1. k čemu vám to bude, když vás stejně budou sestřelovat ?
2. vy lítate s třema pedálama ?
taky si nikdo nevšiml, že místo na pedálech měl ten maník nohy hooodně zapřené o konstrukci... (pedály by to chtělo letecký s uchycením na boty)
a taky nikomu nechyběla klávesnice ?
a ač by tohle docela dost omezilo zběsilé poletování, Gčka to stejně furt nesimuluje
ale líbit se mi to líbí, jen nevím, jak dlouho bych vydržel nebli... :)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.