O tom jaká byla Cobra nejlíp svědčí komentář jednoho jejího pilota a ten řekl,že to bylo nejpříjemnější letadlo na kterém kdy lítal,ale nejvšivější na jakém kdy bojoval takže asi tak.
Zajímavě o P39 povídá Golodnikov. K přečtení je to zde, asi je to notoricky známo, ale pro jistotu http://lend-lease.../part3.htm.
Co mě ale zaulalo nejvíc, jsou pasáže úplně dole na tý stránce, kde se mluví o skutečných výkonech letadel. Natvrdo se tam říká o tom, že po válce nebyli schopni dosáhnout tabulkových výkonů s německýma letadlama. A že se prý ukázalo, že němci do tabulek dávali teoretické rychlosti, které ale reálně nebyly dosažitelné. Docela zajímavé čtení. I když jsem tohle interview s Golodnikovem četl už několikrát, vždy po čase v tom objevím něco, co mi dříve unikalo.
Ad nechuť přejít z Kobry na La (Jak) - a nemohlo to být taky tím, že to byly diametrálně rozdílný letadla a tudíž přechod na ně v bojových podmínkách nebyl zrovna příjemný ?
A pohodlí v kokpitu Kobry možná mohl "kompenzovat" strach z toho, že když se z ní muselo skákat, ráda svého pilota "kopla" směrovkou (když vyskočil blbě). A ještě mám za to, že byl problém s jedněmi dveřmi, resp jejich otvíráním (nouzovým za letu ? nebo naopak jejich snahou se za letu otevřít ? Farky, nevíš o tom něco ? :), takže ty byly většinou zavřeté natvrdo.
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
P-39 nechtěli ani a amíci ani angláni (po otestování u Dunkirku), neodpovídal objednávce a dokonce ani údajům se kterými byl dodáván. Bylo to fiasko. A Rusové byli divný pohrdali Spitama, P-47 i FW-190 a střepy jako P-39 měli rádi.
Lavočka byla sice výkonná ale pilot neměl takový pohodlí jako v P-39. (řvala jak cirkulárka, málo místa, výhled)
To není pravda. Trošku jsi to překroutil. P-39 ne že amíci a briti nechtěli, protože to byl střep, ale protože to nemělo kompresor a nad 10 000 stop to ztrácelo výkon (stejně tak dopadl i Mustang mk I a rozhodně o něm nikdo nemůže říct, že byl Mustang střep). Do téhle výšky to byl velmi slušný stroj a právě proto ho měli rusové rádi. Tam se totiž -jak jistě všichni vímě- létalo hlavně v těch nižších výškách. Kobra tam byla rychlá, obratná a dobře vyzbrojená, kvalitně zpracovaná (pilot se tam jak v Lavočce nevařil a nepotřebopval špunty do uší a ještě sluchátka). Ne že by byla Kobra nějaký zázrak, ale bylo to v malých výškách jedno z těch lepších letadel.
No že by František měl povoleno sólo létání, o tom jsem v životě neslyšel. Pokud vím, dostával za každé takové porušení kázně dost za uši, nebyl za trest náhodou i uzemněn?
A pohodlí v kokpitu Kobry možná mohl "kompenzovat" strach z toho, že když se z ní muselo skákat, ráda svého pilota "kopla" směrovkou (když vyskočil blbě). A ještě mám za to, že byl problém s jedněmi dveřmi, resp jejich otvíráním (nouzovým za letu ? nebo naopak jejich snahou se za letu otevřít ? Farky, nevíš o tom něco ? , takže ty byly většinou zavřeté natvrdo.
Ne nadarmo se jí říkalo "widow maker" (stroj na výrobu vdov).
No že by František měl povoleno sólo létání, o tom jsem v životě neslyšel. Pokud vím, dostával za každé takové porušení kázně dost za uši, nebyl za trest náhodou i uzemněn?
Jo byl trestán a nikam to nevedlo. Proto dostal u Poláků status hosta a mohl létat volně. Je to napsaný všude, kde se o něm píše. Třeba zde. http://www.bbm.or...ntisek.htm.
Frantisek’s method was to break formation, to proceed on solitary missions to score his ‘kills’, hunting as if by instinct. Once, after pursuing a fleeing German bomber, flight commander Flight Lieutenant Witold Urbanowicz had ordered Frantisek never to break formation again without permission. Two days later Frantisek disobeyed this order, endangering lives and undermining discipline in the squadron. Something had to be done. Squadron Leader Ronald Kellett and Urbanowicz came to a compromise: Frantisek would become a ‘guest’ of the squadron: he was therefore free to do what he was best at. The following day he shot down three more German aircraft.
Uz se vam stalo ze byste nepriteli rekli, ze ma sracku stroj a nedohoni vas, nacez mu narvali zespodu davku, on se vam zacal vysmivat, ze nemate rychlost a ulitaval, a vy se potutelne usmivali, pac ste vedeli ze vas motor je doma, a za minutu ho zacnete dohanet? :-)
Oculus... volné pole pro Armu a pro Il-2 Šturmovik!
Érin go bragh!!Tiocfaidh ár lá - Our day will come
http://www.youtube.com/user/Tartaruscast
Freddie Mercury - Lover of life, singer of songs. 1946 - ∞ Raging hard on WarThunder...
Nebuď tak chytlavej Já jen, že to video je lepší než to, co ta hra nabízí A doufám, že z toho nebude zase flame. S tím můžete jít na WT forum do Čs-Sl sekce
Ahoj, jak bych si s vámi mohl zalétat? Kdy, kde a jak?
Létal jsem BOS solo a ted si na TAW trosku osvojil i engine mgmt a navigaci jen podle mapy. Sám ale nemám šanci. Létám za spojence.
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.