Říci, že příprava na naši akci byla malá, by představovalo použití celkem extrémní formy eufemismu. Jednalo se totiž o první speciálku, na kterou jsme se nepřipravoval vůbec. Na naší straně nebyl určen ani žádný koordinátor/velitel. Nebyl vypracován žádný celkový plán ba ani koncepce. Na základě nulové účasti na mém pokusu o svolání alespoň debaty na TS jsem do vlákna napsal toto:
1stCL_Fucida napsal:
Pánové, v sobotu nikdo nedorazil. Velení žádné nemáme. Tak já nevím, jak se k téhle akci postavit?
My asi s Dorami prostě jen vzlétneme a budeme poletovat někde v okolí Achmeru a uvidíme, jestli něco uvidíme.
V rámci osobních příprav jsem si na Doře dal celkem dva offline lety, z toho jeden bezprostředně před akcí asi tak 30 - 25 minut před plánovaným vzletem...a stáhl jsem si skinpack. Na naši obranu lze říci snad jen to, že jsme ve Schwarmu já + Hans + Killer + Turbo už párkrát letěli (naposledy na Bodenplatte), tak se aspoň poznáme po hlase a víme, co jeden od druhého čekat. Krátce před startem jsme si k sobě stáhli Gwynela - aby neletěl sám. No a těchhle 5 letadel bez jakékoliv přípravy se mělo postavit 18ti stíhačkám od Smraďochů. Jak je patrné z věty výše - letěli jsme na Achmer. Nějaké dělení skupiny na 2 + 3, nebo 2 + 2 + 1 mi přišlo k ničemu. Chviličku jsme diskutovali letovou hladinu s tím že: Když budeme nízko, tak možná uvidíme nepřítele a dost možná nás postřílí. Když poletíme vysoko, tak možná uvidíme nepřítele a dost možná nás nepostřílí.
Debata nebyla žádná. Rolujeme k prahu dráhy tak, že jsme cca 2 minuty po deváté mohli požádat o povolení k vzletu. Záhy pětice posledních mohykánů Jagdwaffe zahájila své v pravdě stratosférické stoupání. Do nějakých 6 km měl Gwynel trochu potíže se nás držet, hlavně prostoupání mraky a následné znovuzformování bylo zábavné, ale díra v mraku nad Münsterským letištěm nám v orientaci dost pomohla. Nad oblast Achmeru jsme se přes Osnabrück dostali ve výšce cca 9500 m. Chvilku jsme korzovali, když přišla zpráva, že Smraďoši útočí na Achmer. Dívám se na letiště pod sebou a dírou v mraku nevidíme vůbec nikoho. Po další minutě si uvědomuji, že jsme nad jiným letištěm. Inu obracíme k Achmeru, kam za další minutu přilétáme. Dívám se dírou v mraku...když v tom! Dramatická pauza...furt nic nevidím. Zase jiný letiště! :). Obracíme teď už skutečně k Achmeru a já konečně vidím několik útočících letadel. Tlačíme Dory a osamělého Kurfürsta do prudšího klesání, někde okolo 4 km přichází do rádia zpráva, že chladicí systém je poškozen, což nám všem dosti zatají dech. Motory jsme podchladili možná o 50°C, ale ta hláška byla zjevně od nějakého AI, nebo střelce, nebo kdoví koho. Každopádně naše stroje jsou asi v pořádku. Tedy až na Killerovu Doru. Údajně mu nosí štěstí, když si kisnu v dajvu aspoň trošku zrakví. Odhazuje tedy křidélko a řkouc, že teď to bude lepší, se chystá na boj :). Hlásím klukům další útočící letadla, dávám pokyn k zapnutí MW a rozkaz k držení rychlosti. Klesám do díry v mraku a nepřítele nevidím. Instinktivně kluky instruuju k letu na západ v základně mraků. Zhruba pětici kontaktů pozoruji na druhé hodině, severovýchodně, cca kurzem 320 od Achmeru. Hans se mě drží, Killer s Turbem jsou trošku níže a vzadu. Ve snaze o pronásledování mi brání kluci hlásící, že něco mají u sebe. Točím k nim, rozeznávám Dory a něco s podbradkem. V manévru se mi daří jednoho Tomíka docela pěkně zasáhnout. Ten se snaží vyvázat a zasahuji ho znovu. V jednu chvíli mi zatrne, když v ostřejší pravé stoupavé mrknu za sebe a vidím, jak mám 200 m za sebou mašinu, naštětí Hans uklidňuje zneklidněného velitele, že tohohle stroje se bát nemusím :). Srovnám mašinu a snažím se zorientovat. Právě včas, abych viděl s převahou výšky dalšího útočícího Tomíka, zařvu na Doru v půl kilometru mírné levé: "BREAK!", ta poslušně uhne, Tomík zkusí jít do manévru, ale to už jsme na místě. Všechny čtyři hlavně vyplivnou smrtící porci olova, Tomík se otřese a nebem rázem se rozstřikuje glykol. Vydává se na ústup. Rovně letící poškozené letadlo se ovšem ukazuje jako příliš tvrdý oříšek. Poslal jsem mu velkodávku na rozloučenou a stahujeme se s kluky zpátky k Osnabrücku. Potřebujeme se znovu zformovat a dát dohromady i s Gwynelem. Pětiminutový boj nám sežral překvapivě hodně benzinu, tedy hlavně našemu jedinému Kurfürstovi. Rozhodujeme se v nízké výšce letět domů na Dortmund a přezbrojit. Navigace v nízké výšce je oproti té ve stratosféře naprostá hračka. Gwynel se nabízí, že bude krýt naše přistání, nicméně já se svými zkušenostmi frontového letce pamatující všechno, odmítám, že je to zbytečné. Tady stejně nepřítel nebude. V ostrém skluzu vytrácím výšku, podvozek ven, klapky do plných a už hladce dosedám. Mířím k RRR. Dora se jemně zhoupne na brzdách, vypínám motor.....DOPÍČÍÍÍÍÍ: Snad přímo tím hnusným žlutým kouřem mi proletí 50 metrů před očima Mosquito a zuřivě pálí kamsi do oblasti letiště. Zařvu na kluky. Hanse nepřítel prostřílel, Killer se v návalu vzrušení raději uzemnil sám. Turbo provedl touch & go a od letiště raději zmizel kamsi do severu. Gwynel si to rozdal na férovku s několika letadly - jeho statečný odpor končí nouzovým přistáním nedaleko letiště. Dáváme si 20 minut přestávku, než se vrátí Gwynel na letiště a jdeme do akce znovu.
Taktiku ponecháváme stejnou. Stoupáme k Achmeru. Ztrácíme Gwynela. Nad Münsterským letištěm je díra. Gwynel nás nachází. Do 7 km výšky nestíhá on, pak zase my jeho :). Dostáváme hlášky, že most je zničen a zbývá poslední ponton. Achmer přes Onsabrück opět prolétáme a chytáme se až severněji. Tam dostáváme hlášku, že i poslední ponton padl a že poslední dvojice Arad půjde na nějaké alternativní cíle. My tedy také opouštíme Achmer a říkáme si, že se na ty slavné trosky slavného remagenského mostu půjdeme podívat. Navigace v 9+ km je v tomto počasí skutečně extrémní, ale nakonec se štěstím někde v díře probleskne Rýn (poté, co jsme se několikrát "málem našli") a pak se ozve i poněkud extrémní flakové zajištění. Nepřátelská letadla nevidíme, ale toulat se ve flaku žádný smysl nedává. Navíc Kurfürst už začíná opovážlivě benzin v nádrži nahrazovat jen jeho výpary. Nějakou shodou náhod se nám navigace k letišti i vysoko nad mraky daří, zvláště poté, co se mi povede identifikovat naprosto nepravděpodobný malý rybníček uprostřed ničeho a všeho zároveň. Přistáváme, rolujeme do RRR k focení. Do konce bojových operací zbývá asi 40 minut a my se rozhodujeme znovu již nevzlétat. Všechny cíle, které mohly být zničeny, už jsou snad již zničeny, další let k Achmeru považujeme za zbytečný. Naše maličká skupinka sestřelila jedno nepřátelské letadlo (Tempest/Typhoon), jedno další jsme poměrně těžce poškodili, ale nepronásledovali jsme ho. Ztráty byly nemalé, ale naštěstí nikoliv na životech. Jeden Bf 109 Gwynel nouzově posadil. Hansovu Doru proděravěla útočící letadla na letišti, Killer krom odhozeného křidélka svůj Focke-Wulf ještě značně potunil při přistání. Druhý let proběhl bez kontaktu s nepřítelem a bez poškození.
Ač jsme si to před akcí absolutně nepřipouštěl (měl jsem dost negativní náladu), tak to mělo docela hezkou atmosféru - to cítění všudypřítomného zmaru a naprostá absence jakékoliv organizace dost navozovala jaro 1945 :).
Co mě mrzelo: Jakkoliv tvůrcům musí takováto akce zabrat mraky času, to snad vůbec nejdůležitější na modré straně vůbec nevyšlo. Tím je příprava - slétávání se, komunikace, ladění taktiky, těšení se na akci... Tato speciálka byla tohoto všeho zcela prosta. Jakkoliv se nebojím obvykle do čela LW postavit a tyto oblasti zaštiťovat, tentokrát jsem na tom byl časově tak mizerně, že to...nedělal nikdo. Část kluků se sešla někdy ve středu před akcí, ale výstup z toho komunikovaný veřejně byl naprosto nulový (jen předání seznamu lidí, kteří tam byli, nepovažuji za výstup). Když jsem se včera v noci díval do červeného organizačního vlákna, tak mi bylo vlastně líto, že jsme si na modré straně nedokázali udělat tu akci podobně pěknou. Hot_Dogova taktická koncepce, nebo Vontův PDF briefing - to bylo prostě skvělé. A proti tomu naše nic. Neměli jsme domluvený ani ten pitomý TeamSpeak, takže kluci z JG26 byli někde pryč a ani nemohli dostat od Krakena výsledky průzkumu, protože nikdo nevěděl, kde jsou. Komunikace prostě neexistovala.
Vrátím se k nejvíce kontroverznímu bodu, onomu Krakenově vulchi v čase T: -5. Speciálky vždy byly oslavou tohoto našeho krásného koníčku. A speciálky by nikdy neměly být primárně o cílech, ale o lidech. O atmosféře. Dokonce i přítomnost statistik se mi vůbec nelíbí - ty atmosféře neprospějí, lepší je se tady po akci dohadovat "kdo to vlastně byl". Nemělo by to ale být ani o kráčení na samotné hraně pravidel, ale o čestné plavbě v jejich duchu. Ačkoliv nemůžu říct, že by ta "262 akce" byla proti pravidlům, rozhodně byla zcela na hraně. Kdybych se o ní dozvěděl dopředu, nikdy k ní nesvolím. Když jsem se o ní ale dozvěděl až přímo na serveru, tak jsem jen našim klukům říkal, že doufám, že ti napadení Tomíci měli možnost znovu vzlétnout. Protože skončit pro někoho speciálka v čase T: -5, to je prostě neuargumentovatelné a neomluvitelné. A rozhodně ne slovy: "Vy jste to se Spitfirem mohli udělat taky". Když se to stalo, mohla následovat jen dvě špatná rozhodnutí. Nechat kluky mrtvé, nebo je nechat vzlétnout.
No a to je asi tak všechno :).
Díky všem za účast (sazmořejmě zvláště vysmátému kvartetu Hans, Killer, Turbo, Gwynel) a tvůrcům zvláště za celé ty dny, které jste s tím museli strávit. Příště to ale uděláme organizačně za modré mnohem lépe, tyhle akce si zaslouží býti oslavou :).
Upravil/a 1stCL_Fucida dne 06-11-2022 14:50
Ještě za mě info z pozice člena zodpovědného hlavně za přípravu mapy. Doufám, že se všichni bavili co nejlépe i přes těžké úkoly co měli naloženo. Do každé mise musím pečlivě vyvažovat jeden každý živý/spící objekt. Nepředpokládal jsem, že na základny spojenců budou vedeny útoky a flak zde byl proto redukován na 2x bofors medium skill a kdybych měl o tom zprávu, posílil bych je.
Během už pokročilé přípravy mise jsem zjistil, že v nastavení odolnosti mostů je chyba, mosty jsou velmi křehké a nejde jim zesílit odolnost. Sice jsme vymysleli přidání pontonů, ale stejně mě to štvalo. Obrátil jsem se problém konzultovat s mistry na forum a poslali mi skript, který přenáší damage mostu do malých fakeboxů, ty jsem umístil do oblasti pilířů a docela se mi líbilo jak to funguje. Zničení jediného z nich mělo odpálit celý most a vypsat zničení. Když jsem při speciálce se svým strojem přiletěl k mostu, viděl jsem zřícenou severní část a bylo mi jasný, že skript nefunguje tak jako v testech a nevím doteď proč. Psal jsem proto všem, aby na most byly i nadále vedeny útoky. Skutečnost je bohužel taková, že obě strany si nyní můžou splnění hlavního cíle vykládat jako svůj úspěch a nechal bych to tak.
Letiště Achmer: Pro likvidaci spawnů bylo třeba zničit všechny parkující letouny(8) a pro likvidaci RRR všechny náklaďáky(3). Všichni z týmu jsme o tomto principu věděli, ale zřejmě jsme tuto info nedoručili. Nevím co se stalo, bylo deklarováno, že červení vědí jak arada zastavit. Považoval jsem to za samozřejmost.
Hledací cíle: Na začátku zony byly u silnice zaparkované 262, stačilo jich pár zničit, ale byly docela skryté. Nevím jak toto dopadlo. Na konci zony byla velká základna V-1, která vysílala střely v salvách na předmostí (dopady byly mimo dosah mostů), střely ltěly ve výšce 900-2500m po dobu 20-25 min. Bylo třeba zde likvidovat pouze rampy a každé zničení mělo vypsat hlášku pouze spojencům, a celý cíl - 6 ramp - všem. Jelikož jsme přítomnost střeliště nechtěli přímo prozradit, dali jsme jen vodítko kdy je někdo mohl dovtípit, nevím jak toto dopadlo.
Další sekundární cíle modrých byly pontony, těžké flaky a kolona s děly blízko předmostí.
Po zprasení Achmeru (Indy sorry, 2x jsem útočil na flak a 2x jsi to odsral) jsme se vydali na ústup chudší o dva Tempesty. Typhoony a zbytek Tempestů šel přebalit, ale v Mosquitech jsme měli paliva i munice ještě dost a tak jsme se vydali zapojit do obrany mostu a zastoupit přezbrojující éra. Vycházelo nám to víceméně kurzem 180°. Letíme, letíme a tři čtverce od nás Dortmund - nadhodím velení, že bychom to mohli vzít přes letiště a třeba někoho nachytáme, něco rozbijeme případně narazíme na od Remagenu se vracející útočníky. Bylo nám vyhověno. Letiště v dohledu, zarámuju kouř RRR zóny do zaměřovače a... Ty pí.., oni sedají. Jackpot Máme radost! Všímám si Dory, která sjíždí z dráhy a míří k RRR, zatáčím vpravo a spouštím tluče bubeníček... Sokolovi se zřejmě před laufy stihnul despawnovat Herr Major a tak přiložil Hansovi. Nejsme ale ve vzduchu sami - za Vonta se věší K4, Sokol za K4. Já dotáčím pravé kolo a kontroluju prostor za klukama a samotné letiště - chyba dostal jsem se blízko probuzeného flaku a dostal jsem přes prsty. Vypadá to ale, že to nebude vážné. Gwynel v K4 fluše po Vontovi, Sokol po Gwynelovi, který brejkuje a dává mi šanci vystřelit - napoprvé míjím, opravuju a kua - směrovka nereaguje. Sokol dokončuje práci a Gwynel "nouzově přistává" Sokol jde přebalit, s Vontem pokračujeme k mostu. Furt cítím Němce v zádech a koukám víc dozadu, než na Vonta se kterým ztrácím vizuál. Po pár minutách mě Vont nachází a upozorňuje, že vařím nebo pouštím glykol - kua má pravdu, levý motor za chvíli odchází. Rychlost klesá pod 200 mph a já bez směrovky nejsem schopný stroj ovládat. Pravý motor mě posílá do vrtáku, lezu ven, ale vystupuju na úrovni korun stromů a následně mě do země zarazí můj stroj. Končím a jdu si zanadávat
Děkuji organizátorům za zpracování zajímavého tématu. Díky patří také spoluhráčům na obou stranách. Užil jsem si to náramně
Tak snad příště a ve větším počtu.
PS: Nerad bych skončil u tancování na hraně pravidel jako v F1. Specku bychom si měli užít a ne skončit v první půlhodině. Když je akce naplánovaná na 4+ hod, uděláme si na to čas, trénujeme (ok, někteří do toho jdou na prudko ), tak ať se tam většinu času něco děje. Rozumné časové postihy jsou samozřejmě OK, ale šel bych cestou společného hangáru a kasáren - mít tam nějakou rezervu pro ty, kteří udělají radost protivníkům a třeba zahoří plamenem přátelství hned zkraje specky.
Upravil/a 311_Mart dne 06-11-2022 19:29
Vytáhl jsem ze svých záznamů snad všechny útoky LW na mosty u Remagenu. Možná nefungoval skript protože se mi zdá, že most měl padnout daleko dřív než při čtvrtém zásahu. Také z nějakého důvodů jsem nemohl sledovat piloty Arad, kteří odhazovali, byli pro mě neviditelní (viděl jsem jenom sebe). Pontonové mosty na záznamu se zdají být nepoškozené, ale hláška tam byla, takže OK. Je vidět, jak se piloty Arad snažili plnit rozkaz a stále útočili na zbývající nepoškozenou část mostu (útok 10). Děkuji všem za specku, já jsem si ji užil. S!
Po zprasení Achmeru (Indy sorry, 2x jsem útočil na flak a 2x jsi to odsral)...
Fajny adrenalin to bol, Kukulo coby velitel vozu mi krical do ucha odkial nalietavate, strasny kolotoc. Celne nalietavajuce Mosquito alebo Typhoon v zameriavaci je neprijemny pocit. Uz nechcem byt tankista.
Velké díky teamu specky za její přípravu. Myslím ,že dopadla v celku skoro parádně.
Společně se Saldym jsme starovali v 20:50(real time) s Me-410 obtěžkanými 500kg pumou. Po vzletu došlo ke komplikacím a tak jsem startoval ještě jednou a doletěl se Saldym až dolů k Walbrölu. Pak už musel letět sám...(server mě nemá rád a vykopl mne kvůli paketaci). Cestou jsme měli obrovské štěstí ,protože jen co jsme proletěli okolo letiště Dortmund(cca10km východně od něj) bylo letiště napadeno.... Po té co mne to znova vykoplo jsme se domluvili ,že mu budu dělat střelce. Tak jsem se proletěl v Saldyho 410-ce nad Remagenským mostem a spatřil to peklo se spoustou letadel točících se ve dvou kruzích okolo. V okamžiku kdy se Saldy vzdaloval od mostu tak nás dost na tvrdo zasáhl flak a z levého křídla a motoru začala proudit směsice benzínu a vody. Pak někdo zaklepal na ocasní plochy a v úrovni výškovky se vyhoupnul Mustang na zbytku rychlosti. Jen jsem uvidel AJ*M pak se zvrátil a zas zmizel dolů. Vyslal jsem na něj naslepo dávku ,ale zbraně mlčely. Potřebovaly přebít... Přebito a Mustang se blíží. Spásné mraky nás však zakryly a dalšími manévry mizíme od mostu. Stále však taháme dlouhou "stuhu". Najednou zmizela , a motor se zastavil. To jsme byli někde v úrovni Siegburgu a ocitli se v malé díře v mracích Letadlo nakloněno na pravou stranu stále letělo vpřed a ani neklesalo Zas někdo zaklepal na ocas... Kouknul jsem se doprava dolů a uviděl jak vlevo vyletělo Moosse na vysoké rychlosti a stále stoupá. Tak jsem po něm vystřelil a zablesklo se na jeho levém křídle. Asi málo. Mosquito se srovnalo na další útok a padá dolů. Vyslal jsem dlouuuuhouuuu dávku jemu vstříc a z levého motoru mu vyrazila bílá stuha. To už však jeho střely rvou na kusy kabinu i křídlo a výbuch mne vymrštil z kabiny a jen co se otevřel padák narazil jsem na zem. Tak jsem se se Saldym, který dopadl opodál, vydal pěšky zpět na letiště...
Ještě za mě info z pozice člena zodpovědného hlavně za přípravu mapy. Doufám, že se všichni bavili co nejlépe i přes těžké úkoly co měli naloženo. Do každé mise musím pečlivě vyvažovat jeden každý živý/spící objekt. Nepředpokládal jsem, že na základny spojenců budou vedeny útoky a flak zde byl proto redukován na 2x bofors medium skill a kdybych měl o tom zprávu, posílil bych je.
Při tréninku (ještě v říjnu) jsem ti říkal ,že jsem zkoušel útočit na letiště a toho flaku tam bylo málo. Tak málo ,že jsem na něj několikrát mohl zaútočit.
Bol to velmi zaujimavy vecer. Misia uz bezala. Detska tu pobehovali, najmensi zaveseny na mojej nohe a rukou kvedlal Javelinom a stlacal tlacitka. Este ze sme mali po dohode s Magotom vzlietat najskor hodku a stvrt po zacati misie. Sadol som Indymu do vehiklu a kukal na okolie cobi velitel vozu. Najviac casu mi zabralo ako si dat dalekohlad. Tak som sa nan vyprdol. Indy zase hladal klakson, a vytruboval. Arada vzlietali velmi elegantne. Pekne odhodili pridavne motory a tie sa na padakoch vznasali naspat. Mame v letke padackara Algyho, takze ten ich usilovne potom pozbieral. No a potom to zacalo. Najvyraznejsoiu crtou spojeneckeho utoku na Achmer bol pre mna... zvuk... Bola to zmes niecoho pekneho, silneho, hlucneho, pre mna v simulatore zatial nezaziteho. Ine ako Indyho klakson. Bola ich tam kopa. Rozpoznal som Tajfuny s hrablami pod kridlami a Moskyta. Neustrazili sme vsetky a Indy nevedel od ktoreho ma zacat zostrelovat. No tak nas naprv preorali nejake rakety, tusim. To medzitym niekolkokrat otvorili Magotovu plechovku. A potom po par vystreloch znova tu nasu. Dolial som si wisku a musel priznat ze velice impressive.
Medzitym sa rodila buduca Legenda o Krakenovi. S huronskym krikom vletel do nasho kanala. Bolo zrejme ze sa zapisal do dejin specialiek 3 cm pismom. Boli sme dohodnuti ze po jeho prvej misii si sadne do strelca Stuky, aby sme ten most co najrychlejsie poriesili. Nedal sa utisit, neustale vykrikoval bojove hesla a niecim vyryval pod svoju kabinu na Ringletov nater 5 ciarok. A ze nech si Fucida tych par svojich ciarok strci za klobuk, teda ak vobec nejake ziska, ze. Vzlet silnych strojov je vzdy zazitok. S Krakenom vzadu a v druhom stroji s Magotom a Indym to nebolo inak. Utok bol naplanovany vo vyske stromov s predom stanovenym a starostlivo pripravenym flightplanom. Po tom co si Magot donastavil chladice a Indy gulomet, Kraken na chvilu odisiel. Tusim za Fucidom, s tym ze by si mal trocha pohnut a byt zodpovednejsi, agresivnejsi a lepsie strielajuci, lebo takto tu vojnu zase nevyhrame. S rachotom sa Kraken vratil naspat do svojej kukane, okamzite zistiac ze sme sa odchylili jemne od flightplanu. Dierdorf cca 30km vychodne od cieloveho mostu sme nasli perfektne. Dali sme to na zapad, nasli rieku, dali sever az k jej pramenu a odtial zapad rovno k mostom.To uz sme citili to husto vo vzduchu. Tesne nad terenom vo vytycenom smere otvaram chladice mame to niekolko desiatok sekund k mostom, davam plny gaz, a Kraken hlasi kontakty zlava. Mustangy. Zda sa ze nas nevidia, nachvilu rozmyslam zakruzit a nechat ich v smere mosta odletiet, ale rozhodol som sa pokracovat, ved boli pred nami. Ale prd. Asi boli aj za nimi. Cosi sa na nas nalepilo a za strasneho revu Krakena, busenia zasahov, pritlacim tento kvalitny vyrobok firmy Junkers este nizsie. Pocut ako striela nase dvojca, Kraken pali aj z ust asi. Mosty uz vidim ked v tom sa stuka zvrtne, akoby ju nejaky chuligan nakopol. Zacala padat vlavo a chvost nas chcel predbehnut. Za neustaleho rachotenia gulometov sme sa rozpleskli kdesi pred mostami... boli sme v nebi, ale nebolo tam ticho. Kraken priznava ze videl zasahy na kormidlach... ale od svojho dvojcata. Toto sa historici nikdy nedozvedia. Preto vam to pisem. Siestym zostrelom Krakena sme boli my. A legenda dalej hovori, ze Kraken v tom bese pokropil aj Magota, takto krizom krazom, dookola aj napriec a Magot nedoletel. Ano sedem ich bolo. Bodajte na statistiky, takto sa veci maju a Legenda o Krakenovi bude zit dalej svojim zivotom...
Mali sme este jednoho Kurfirsta. Nukal som ho alibisticky inym pilotom, ale vsetci vsetko mali a boli spokojni. Nemohol som predsa zostal len tak, ten depresivny pocit ze mam nedostatok bojoveho ducha a agresivity na mna doliehal. Vzal som zodpovednost do svojich ruk, lud mi dal mandat - lietadlo a manzelka peniaze na simulator, tak som messera natrel Ringletovym naterom a s kotvou v zaludku odstartoval. Spomenul som si na Smikovu specialku (inak strasne dobra akcia, ze chlani) a tam som sa vcelku uspesne motkal v mrakoch vo fokre. Kurfirsta som letel naposledny niekedy v tom case na treningoch. Ale on to je jednoduchy stroj na engine management. Nabral som podobnu trasu ako so stukou. Len som Dierdorff trocha preletel a davaj v mrakoch na mosty pozriet. Zacalo to tam buchat okolo a kdesi dole bolo cosi strieborne. Cielovu oblast som obletel zapadne a silo to tam furt az kym som severne zmizol v mraku a skusil znova smer Dierdorff a podobny plan. Tentokrat pozorujem juhozapadne od mostov striebornu dvojicu ktora leti podo nou.Chvilku trvalo nez som vyhodnotil ze aspon skusit ale ked som stlacil nos dolu nech naberiem rychlost a ked tak vypalim a zmiznem v mraku ale az nad mostami, uz som ich nenasiel. Naberiem vysku. Paliva na dalsi okruh nemam, na kratky boj by bolo ale zerie to jak hovado. Pozorujem za oblakmi flaku nad sebou vzadu kontakt. Ten nastastie zataca a tak pokracujem k Dortmundu. Chytam radiomajak Munster, skrtim plyn a potom dosadam po necelej hodine doma. A pocuvam ako Sipi utoci na pozemne ciele a dojmy ostatnych. Uzatvarame ze znicili sme co sa dalo. Ten hlavny most sa nevypisal, ale to nam pravda neva a oslavujeme vitazstvo. Pripijame na tych co su v nebi a ktosi hovoril ze videl 262ku sa premavat nad mostami... Ktovie, mozno ten Kraken naozaj zije...
Dik chalani ze ste to pripravili a vsetkym pilotom dik ze prisli a lietali a Indymu za to ze trubil a Algymu ze pozbieral a zlozi tie padaciky. Mal som moznost sledovat ako tato akcia vznikala a posuvala sa do finalu a viem co to zozerie casu, sil a spanku. Keby bola Praha blizsie, asi by sme sa vedeli dlho rozpravat v nejakom podniku namiesto Wingsu o tejto a mnohych inych akciach. Nevystrelil som a ani bobek neodhodil, ale Indy mi je svedkom ze som chcel! Bol som rad s vami.
Fotky priamo z akcie, nie z tracku
Vzlet Arada
Padaciky. Algy niekde dole at his best
Indy at his best
5 strojov RAF a Indy
Magot at his best
Kostol vo Waldbrole, orientacny bod. Dolezite pre Krakena, ten bol vtedy dohovarat Fucimu nech sa zlepsi. Pre ostatnych nepodstatne
Vyliezam z Kurfirsta na konci akcie. Stroj v Ringletovom kvadre Upravil/a Kukuloo dne 07-11-2022 00:58
Nuz za mna mozem povedat ze dakujem za zaujimavu misiu. Nie je vela prilezitosti polietat Arado v mulitiplayeri.
Ovlada sa sice podobne ako 262 ale ma to svoje specifika.
Zacalo to pomerne nudno cakanim hodinu na vzlet. Cakanie osviezilo Krakenov huronsky smiech a vykriky.
Potom sme dosli na radu konecne my. Hrdinsky prvy startoval Iceman za nim Noemis ,treti ja a posledny sediknir.
Vsetci sme trenovali navigaciu a kazdy sa pobral po svojej zvolenej trase.
Navigovalo sa so stopkami.
Nalet na most s 850 kmh cez chumel nepriatelskych stihacov a vybuchy flaku teda ma nieco do seba.
Mozem hrdo povedat ze som prezil 3 nalety bez poskodenia a vratil som sa ako jediny Arado pilot vzdy na letisko.
Ak ste videli arado s sedozelene srafovanymi bokmi tak to som bol ja.
Myslim ze som ako jediny neletel s default kamuflazou.
Na tretiu misiu som letel uz sam a dosadol som na Achmer 23:58.
Musím říci že některých mě je vyloženě...smutno.
Na straně modrých byl vyložený nezájem o to co se bude dít. Nikdo ve vlákně modrých nekomunikoval a Fučida když napsal a navrhoval se sejít tak zapomněl napsat v kolik. Když jsem se ho na to na vlákně modrých ptal tak neodpověděl a pak byl naštvaný že tam nikdo nepřišel. Magot, přestože jako organizátor to neměl na starost, organizoval schůzku ve středu před akci a krom autorů a testerů specialky a taky "starých dobrých volů" jako Iceman a Sipi kteří poctivě se na specialku připravovali nikdo nepřišel. Kdybych se o ní dozvěděl dopředu, nikdy k ní nesvolím. Když jsem se o ní ale dozvěděl až přímo na serveru, Jooo, kdybych JÁ se o tom dozvěděl dopředu, tak jsou brambory větší. (pro slovenské čtenáře zemiaky ) My jsme byli v situaci že nikdo o to nejevil zájem a musíme té hrstce v Aradech co se snaží zajistit informace co jako hráči na rozdíl od nás nemají. Proto jsem musel jít do Me262 a zajistit informace že u Remagenu není jen most, ale další dva a že na nich je flak a taky kde je ta kolona. Dále jim bylo nutné zajistit odlet. Když jsem psal na vlákno modrých, že Tempest u Arad na letišti na 60minutovém výkonu může být v optimálním připadě za19min a že Arada můžou byt hned zničena, tak to nikoho nezajímalo. Tak jsme museli vymyslet jak jim pomoci. A když jsme o tom s Magotem přemýšleli tak nás napadlo že použijeme Me262. Stíhači nekomunikují, Fučida je nejspíš naštvanej "že mu tam nikdo nepřišel" a nikdo nevěděl kdy stíhači poletí k letišti Arad a jestli tam nebudou honit Gagarina ve stratosféře. Pravidlům to neodporovalo, uvidíme zda červení čtou pravidla nebo jen mají svoje sny jak budou útoči. A Aradům to třeba pomůže. Bude Bodeplatte.
V den specialky jsem přišel na TS v 19:30 a do doby kdy jesm musel jít na server tam krom party "starých dobrých volů" a tvůrců nikdo nebyl. Je škoda že ani tentokrát Mirek Dušín nepřišel a nevysvětlil Štětináči jak je to nečestné a nesportovní a červenáčky nezachránil ze spáru Kočičí pracky.
Útok na letiště jsem si náramně užil. Nechápu kdo vymyslel tu neskutečnou blbost T-5. Žádné T-5 není a nebylo. Nikdo nikoho nenutil tam stát jak jelita v houfu na prahu dráhy a nikde není napsáno že se musí startovat v hned 20:30. Ono když není do čeho střílet, tak se nestřílí a je dobré si přečíst pravidla a zamyslet se nad tím co vám nepřítel může provést. Náramně jsem se bavil a smíchy jednou málem havaroval a křičel na ostatní "Oni tam ti blbci fakt jsou".
Velice si vážím Pauluse. Klobouk dolů. I když , jak tam píše jsem ho asi zabil a o to mě vůbec při té akci nešlo, tak to vzal jako chlap. Zato je úžasné sledovat že jako vždycky nejvíce vykřikují ti kterým se vůbec nic nestalo a nejvíce vědí co je správně a co není.
Obecně k pravidlům. Pravidla jsou pravidla. Platí pro obě strany. A to že někdo moralizuje o tom co je správné, co není a jak je správné že oni mohli znova odstartovat je fakt šílené. To je jak předsednictvo svazu Ženy za mír. Pravidla jsou pravidla. Někdy jsou lepší, někdy horší ale úkolem hráčů není žvanit o tom co jo a co ne, ale zařídit se podle nich. To že si někdo nepřečte pravidla a nechá se nachytat druhou stranou s kalhotama dole ho neopravňuje porušovat pravidla. Jak by řekl Divizní komišař Borowitz: "Doba je zlá Kamile" Kouzlem všech specialek je to že na obou stranách jsou myslící lidé a že obě dumají o tam co udělají a jak druhé straně do toho hodí vidle. A ne stěžování jak to není fer když jedna strana podle pravidel přečůrá druhou.
Měli by jste si rozmyslet jestli vás ty specialky vůbec baví. Nikdo vás samozřejmě nemůže nutit dělat co se vám nelibí a ani nechce. Ale jestli to i příště by mělo vypadat jako teď u modrých, tak je otázkou zda má cenu to vůbec dělat.
Ano, pravidla jsou pravidla. Ale měla by se chápat v dobré víře a ne v nich hledat díru. Kluci dělají speciálky ve svém volném čase, nejsou to právníci, aby hlídali každé slovíčko.
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin
Na straně modrých byl vyložený nezájem o to co se bude dít. Nikdo ve vlákně modrých nekomunikoval a Fučida když napsal a navrhoval se sejít tak zapomněl napsat v kolik. Když jsem se ho na to na vlákně modrých ptal tak neodpověděl a pak byl naštvaný že tam nikdo nepřišel. Magot, přestože jako organizátor to neměl na starost, organizoval schůzku ve středu před akci a krom autorů a testerů specialky a taky "starých dobrých volů" jako Iceman a Sipi kteří poctivě se na specialku připravovali nikdo nepřišel. Kdybych se o ní dozvěděl dopředu, nikdy k ní nesvolím. Když jsem se o ní ale dozvěděl až přímo na serveru, Jooo, kdybych JÁ se o tom dozvěděl dopředu, tak jsou brambory větší. (pro slovenské čtenáře zemiaky ) My jsme byli v situaci že nikdo o to nejevil zájem a musíme té hrstce v Aradech co se snaží zajistit informace co jako hráči na rozdíl od nás nemají. Proto jsem musel jít do Me262 a zajistit informace že u Remagenu není jen most, ale další dva a že na nich je flak a taky kde je ta kolona. Dále jim bylo nutné zajistit odlet. Když jsem psal na vlákno modrých, že Tempest u Arad na letišti na 60minutovém výkonu může být v optimálním připadě za19min a že Arada můžou byt hned zničena, tak to nikoho nezajímalo. Tak jsme museli vymyslet jak jim pomoci. A když jsme o tom s Magotem přemýšleli tak nás napadlo že použijeme Me262. Stíhači nekomunikují, Fučida je nejspíš naštvanej "že mu tam nikdo nepřišel" a nikdo nevěděl kdy stíhači poletí k letišti Arad a jestli tam nebudou honit Gagarina ve stratosféře. Pravidlům to neodporovalo, uvidíme zda červení čtou pravidla nebo jen mají svoje sny jak budou útoči. A Aradům to třeba pomůže. Bude Bodeplatte.
V den specialky jsem přišel na TS v 19:30 a do doby kdy jesm musel jít na server tam krom party "starých dobrých volů" a tvůrců nikdo nebyl. Je škoda že ani tentokrát Mirek Dušín nepřišel a nevysvětlil Štětináči jak je to nečestné a nesportovní a červenáčky nezachránil ze spáru Kočičí pracky.
Útok na letiště jsem si náramně užil. Nechápu kdo vymyslel tu neskutečnou blbost T-5. Žádné T-5 není a nebylo. Nikdo nikoho nenutil tam stát jak jelita v houfu na prahu dráhy a nikde není napsáno že se musí startovat v hned 20:30. Ono když není do čeho střílet, tak se nestřílí a je dobré si přečíst pravidla a zamyslet se nad tím co vám nepřítel může provést. Náramně jsem se bavil a smíchy jednou málem havaroval a křičel na ostatní "Oni tam ti blbci fakt jsou".
Velice si vážím Pauluse. Klobouk dolů. I když , jak tam píše jsem ho asi zabil a o to mě vůbec při té akci nešlo, tak to vzal jako chlap. Zato je úžasné sledovat že jako vždycky nejvíce vykřikují ti kterým se vůbec nic nestalo a nejvíce vědí co je správně a co není.
Obecně k pravidlům. Pravidla jsou pravidla. Platí pro obě strany. A to že někdo moralizuje o tom co je správné, co není a jak je správné že oni mohli znova odstartovat je fakt šílené. To je jak předsednictvo svazu Ženy za mír. Pravidla jsou pravidla. Někdy jsou lepší, někdy horší ale úkolem hráčů není žvanit o tom co jo a co ne, ale zařídit se podle nich. To že si někdo nepřečte pravidla a nechá se nachytat druhou stranou s kalhotama dole ho neopravňuje porušovat pravidla. Jak by řekl Divizní komišař Borowitz: "Doba je zlá Kamile" Kouzlem všech specialek je to že na obou stranách jsou myslící lidé a že obě dumají o tam co udělají a jak druhé straně do toho hodí vidle. A ne stěžování jak to není fer když jedna strana podle pravidel přečůrá druhou.
Měli by jste si rozmyslet jestli vás ty specialky vůbec baví. Nikdo vás samozřejmě nemůže nutit dělat co se vám nelibí a ani nechce. Ale jestli to i příště by mělo vypadat jako teď u modrých, tak je otázkou zda má cenu to vůbec dělat.
HOWG domluvil jsem
A kdo teda vyhrál modří, červení nebo Kraken?
A kdo to příště poletí modří, červení nebo Kraken?
Jako "sorry jako" ale tohle držkování sis moh odpustit. Jestli má něco pozvednout upadající česko - slovensky lítání tak tohle má spíš opačnej efekt.
A ta estráda se šwalbinou jakbysmet, buď se pořádně organizačně domluvte (designer - mapmaker), nebo takovy "kulišárny" rovnou vypusťte. Pokud nemůže obranu zajisti letectvo, tak tam maj bejt flaky, nebo radar / hlášky. Kolik km letěla ta tvoje šwalba k našim letištím, že by ju nikdo neviděl - nenahlásil, co vlastně simulujete? Nasranost těch zwulchovanejch co nesměli do vzduchu, tak to bravo, to se fakt povedlo...
A jako bonus protistraně naznačíš jaký sou to lúzři že to neudělali taky, tyvole nás taková pičovina ani nenapadla a kdo ví jestli vůbec tebe - to spíš Magot naznačil nějakej scénář, ne?
Jako uvědomte si, že tady už dost lidí přemejšlí jestli to příště zase zkoušet...
Kraken jednoho Tomíka zabil, dva zhmoždil a zbytek zesměšnil. Napadení Tomíci byli na svém domovském letišti, tudíž dle pravidel měli možnost okamžitého respawnu a ta jedna ztráta se zaplnila z nevyužitých slotů. Příště to chce lepší mušku
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cíle mise
USAAF & RAF
primární cíl: Obrana Ludendorffova mostu - všeobecně udržet oblast okolo Remagenu v takovém stavu, aby US Army mohla přejít Rýn suchou nohou. - nesplněno, most i pontony zničeny, potvrzeno
sekundární cíl:
- Vyřadit jednu vojensky důležitou oblast odkud dle OSS přichází kritické ohrožení pro nově vytvářející se přemostí na druhé straně Rýna. (Bude upřesněno v privátním vláknu spojenců) - 95% objektů letiště Achmer bylo zničeno, zbyla 1x Bf-109
- Vyhledat rozmístění vojensky vysoce hodnotných cílů luftwaffe a zničit je. (Bude upřesněno v privátním vláknu spojenců) - zaparkované Me-262 RAF nezničila
bonusový cíl: Prozkoumat oblast a zlikvidovat všechny podezdřelé cíle v oblasti, kde OSS zaznamenala nákladní vozy a štábní vůz Maj. Heinricha Steinhoffa z obávané Stab/Flak-Regiment 155 (Bude upřesněno v privátním vláknu spojenců) V1 rampy a jednotky zničeny
Luftwaffe + flak regiment
primární cíl: Zničení Ludendorffova mostu či jakéhokoliv další prostředku, který by US Army mohlo využít pro přechod Rýna v oblasti Remagenu. splněno, most i pontony zničeny, potvrzeno
sekundární cíl:
- Obrana vojensky velmi důležité oblasti, která je klíčová pro splnění vůdcova rozkazu, zničit most všemi prostředky. (Bude upřesněno v privátním vláknu luftwaffe) nesplněno - letiště Achmer, takřka kompletně zničeno, krom toho RAF zničila 80% Flak regimentu 103
- Vyhledat rozmístění protileteckých prostředků velkého kalibru v oblasti Remagenu a zničit je. (Bude upřesněno v privátním vláknu luftwaffe) nesplněno - výsledek neznámý
bonusový cíl: Vyhledat v širší oblasti okolo Remagenu přesouvající se kolonu 170th Field Artillery Battalion, která se snaží dostat na pozici, odkud bude moci účinně ostřelovat pozice těžké německé artilerie, která ohrožuje spojenecké předmostí na druhé straně Rýna.
Tuto kolonu s houfnicemi po nalezení komplentě zničit. (Bude upřesněno v privátním vláknu luftwaffe) - pravděpodobně splněno,kolona zlikvidována, nepotvrzeno (hlášky byly desynchronizovány)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Most i pontony byly zničeny. Kraken byl 20. dubna pozván na návštěvu k vůdci do bunkru. Dostal železný kříž, kousek narozeninového dortu a kyanidovou kapsli pro VIP.
Vůdce krátce po té spáchal sebevraždu, když zjistil, že RAF u Remagenu neutrpěla žádné ztráty Upravil/a magot dne 07-11-2022 23:06
HOWG domluvil jsem
Co ti na to Krakene odpovědět, vždy jsem tě měl za inteligentního chlapa, ale smát se tomu, jak jste ojebali pravidla, mi přijde z tvé strany ubohé. Ačkoliv jsem už psal o Magotově dvojsmyslných pravidlech, která umožňovala jakýkoliv výklad, tak přesto je tam na první pozici apel a to bod č. 1 a to férovost.
Jaká to je férovost Krakenova férovost, Magotová férovost, nebo ta druhá?!
Zamysli se nad pojmem průzkum a útok, kord když máš 262 a startuješ o půl hodiny dříve než ostatní mohou.
To že za B průzkum má povoleno jak psal Magot stráfovat pozemáky mi přijde jako jednoznačné útočná akce zvlášť, když jedeš vyautovat spoustu kluků, co se třeba na tu akci 3 týdny připravovali a kteří tomu neměli jak zabránit ještě předtím, než mohou dle Magotových pravidel odstartovat. Ale hned pro tebe taky mělo platit i za A kdy jsi aktivně neměl vyhledávat boj.
Stejně tak se dá napadnout rozmístění statiků na letišti Achmer, zrovna taková pojistka, rozmístit objekty RRR zóny tak, aby v případě napadení mohla dál fungovat i když objekty které to měly umožnit, byly od ní vzdáleny cca 2km. Já věřím Saldymu, že to nebyl úmysl a že lidé zkrátka dělají chyby. Ale nikdo se mu ze strany červených za to neposmíval.
Z pozice pilota jsem si to užil a hezky zalétal, z pozice velitele bitevníků zůstává pachuť podvodu.
To cos napsal sis mohl odpustit, všichni by to i tak přešli mlčením, možná by stačilo napsat Sorry nebyl čas se těm pravidlům věnovat a do poslední chvíle se spousta věcí měnila, tohle se nepovedlo a příště si to pohlídáme. Každý by to vzal...
Je vždy velmi užitečné stát proti nepříteli, který je připraven zemřít pro svou vlast. Znamená to totiž, že máte oba společný cíl. (Generál Tacticus)
Děkovačka:
Díky autorům za přípravu a realizaci další historické specky! (Když jsem v prvních dnech po jejím vyhlášení viděl počty modrých, tak jsem uvažoval že poletím za ně. Naštěsí tam germáni naskákali a tak nebylo třeba zrazovat svou partaj.)
Další díky patří klukům, které vídávám na TS SVK v sekci CSW, že se opět ujali velení a přípravy mise za hodné červené.
Díky všem spolubojovníkům i soupeřům za dotvoření atmosféry. Ringlettovi díkec za skiny.
Vyjadřuji respekt modrým bitevníkům, neb tak hustej flak, kterým museli proletět, jsem dosud něviděl.
Mise:
HotDogův rychlokurz na spolehlivá nastavení motoru P-47 absolvován při startu na misi "krytí mostu"
Fascinující podívaná na hemžení spojenců ve všech výškách v oblasti cíle. A.. pak to začlo a bylo to rychlé! Z mraků směrem k mostu padaly arada kosmickou rychlostí. Žádná šace na jejich zachycení. Hlášena další vlna - fokáče a 410. Taky rychlé, ale ne dost. Prsty vskutku pekelného flaku ukazují na německé bitevníky. Zblízka vidím foka, už přepadává do vývrtky, pilot na padáku, fw vybuchuje pod ním. V protikurzu mám 410. Nedotočím. V mžiku mě míjí a 10. metrů nade mnou schytává do pravého motoru zásahy od flaku. S vlečkou kouře a páry mizí v mraku.
Most připomíná hromadu železa. Smutný pohled. Toť z mého pohledu nejakčnější část.
Samozřejmě akce pokračovala dále. Bylo co hlídat na zemi i ve vzduchu. Především tedy palivoměr. P-47 přebalily a odlétly další rundu. Bez většího vzrušení. Nevystřelil jsem jediný náboj
Neděkovačka:
Neaktivita v červeném vlákně (čest výjimkám z CSW a spol.). Sypu si popel na hlavu, také jsem hříšník. Je fajn, když mají kluci, kteří se věnují velení a přípravě, širší odezvu v podobě odpovědí a ideálně i účasti na trénování. Určitě to zvyšuje jejich motivaci něco dělat i příště.
Bojový průzkum - tohle beru jako velké nedorozumění. Nechci z nás červených dělat svaté, ale prostě v tomto bodě jsme se nastavili jinak a v průběhu specky se to projevilo. Vlastě mě z pozice účastníka takováhle speciálky ani nanapadlo, že mohla být zahájena spektakulárním vulchingem. Náš průzkumník je taky pěknej divočák a bylo těžké jej zkrotit, aby dělal především průzkum
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.