Jo kluci, levného Intelu se nikdá nedočkáte. To by musely nejprve z nebe padat pověstné trakaře. I kdyby AMD vedlo na celé čáře v single core a multi-core, s takovým molochem jako je Intel to ještě dlouho nepohne, min. ne dokud ho platí business sféra. A to bez ohledu na to zdali se budou nové Ryzen 3000 prodávat jako párky nebo ne.
Stačí se podívat na konkurenční Nvidia produkty, bez ohledu na ceny výkonnějších ale nutno dodat také žravějších RX 570, Nvidia stále prodává mnohem pomalejší ale nutno dodat také méně žravé GTX 1050 Ti za skoro tytéž ceny. Tomu říkám tržní prostředí.
Clone ty nemáš 6 litrů i5-9600K? Akorát si nejsem jist jak to hodně okleští w10 s těma všema otravnejma záplatama ridl, spectre a meltdown ..
To už levnější nebude ... nebo myslíš že to bude za půl roku za 4 litry?
Jsem to shlídnul, to review a vypadá to slušně. Ve hrách to sice Intel neporáží, ale je to dost vyrovnané na to, aby to bylo vlastně fuk. Tak asi začnu skládat novou sestavu a prubnu tu 3700X. Sice bych měl počkat pár měsícú, až vyladí BIOSy a základní desky dostanou druhou revizi, ale co už, na světě je člověk jen jednou.
Na CZC uz maj skladem Ryzen 3600 za 5200kc,kterej je po OC schopnej i ve hrach velice dobre drzek krok(je asi o 5% slabsi) s i7 8700k,takze hodne slusny...Ryzeny 3700x a 3900x pak s Intelem doslova zametly,coz se vcelku cekalo,takze AMD!
Za mě 3700X ale ještě to nechám dozrát, jak to bude v DCS atd ..
Jako sorry ,ale co by jako melo bejt v DCS?...DCSku je uplne ukradeny jestli tam mas Ryzen 2600 nebo 3700X...daleko dulezitejsi je pro DCS graficka karta.
jo a koukám že je 3600X v defaultu ny vyšíí frekvenci než 3700X a v OC na stejno. Ale bohužel se prodává se slabším vrtulníkem ..
Upravil/a magot dne 07-07-2019 22:37
Nechci to nějak zpochybňovat, ale zase někdo vytáhnul optimismus optimalizace pro něco, něco.
Ryzen už je venku dlouho, akorát přidali 1000 navíc, a najednou se staly nové cpu neoptimalizované. Tímto vzikl předpoklad dalího zvýšení výkonu, už ale zatajil možné snížení z důvodu odhalení bezpečnostních děr, jako u Intelu.
Možná jsem u toho chvíli spal, ale když zahrnul u AMD vztah do budoucna, ohledně optimismu optimalizace, tak neměl opomenout možné zlevnění Intelu.
Přesně takhle se má použít empirické měření k manipulaci. Optimismus z čehokoliv je totiž u větší části populace rozhodujícím faktorem nákupu, při volbě mezi srovnatelnými produkty.
Chápu, kdo nemá peníze na lití do kanálu, tak bude šťastný, to se ale musí zarazit.
Optimalizace nových ryzenů nebude žádná a ještě se přijde na nějakou bezpočnostní chybu ovlivňující výkon.
Otázka je zda intel skutečně sníží ceny. Respektive dorovná.
Bezpečtnostní chyby se časem u amd najít můžou. Stejně tak u nového budoucího intelu. To je nekončící pohádka ...
Jsem teď projel net a koukám, že ten hype kolem Ryzenu 3rd gen je fakt velký. Především se testeři shodují na tom, že je to z pohledu her téměř na úrovni Intelu 8700K, což je solidní počin. Ve většině testů to vychází téměř identicky, některé gamesky jsou lepší na Intelu o cca 10%, několik jich jede líp na AMD. Zatím jsem tedy neviděl testy BOX či DCS, ale to přijde záhy.
Ono snad ani není důležité, zda je AMD o procento rychlejší či pomalejší. Je důležité, že to je s Intelem porovnatelné bez nutnosti se drbat za uchem. To vytváří na Intel finanční tlak, který povede zas jednou k cenové rošádě. V dohledné době se tedy můžeme těšit zejména na korekce cen.
Tedy má smysl jít do toho nového zázraku?
1) Pokud je člověk Magot a provozuje jednovláknové AMD, které bylo fousaté již v době vydání první veřejné alfy BOSka, pak je to rozhodně ten moment, na který čekal skoro celý život
2) Pokud máte doma nějaké modernější i7, pak změna asi nepřinese nic moc. Třeba já teď mám i7 7700K a zde bych řekl, že případná změna bude jen pro dobrý pocit, že jsem si pořídil novou hračku.
3) Má to smysl, pokud fakt dokážete využít všechny ty vlákna, co ten procesor má. Já to nedokážu. Ale jestli se bavíte tvorbou videí, nebo jestli počítáte na domácím pekáčku nějakou mechaniku kontinua, či věštíte budoucnost ... ?
Teď co ta PCIe 4? To je hezké, je to dvakrát rychlejší než PCIe 3. Tak pokud máte HW, který to dokáže využít, tak je to zatím jediná možnost. Intel PCIe 4 aktuálně nepodporuje. Otázkou zůstává, k čemu a jak to využít? Nějaký super NVMe SSD v RAIDu? Víc PCIe 4 grafických karet? Desetigigová síť a streamování 4k videí na víc zařízení současně? Nevím, já nic tak žravého nemám. Ale prý někdy v budoucnosti to bude užitečné. Zatím je tedy potřeba koupit desku s X570 chipsetem, které ovšem mají kvůli této vlastnosti vysokou spotřebu a vyžadují aktivní chlazení. Ovšem lze nové Ryzeny vzrnout i do starší a mnohem levnější X470 a jen nemít PCIe 4.
Je tedy potřeba říct, že současné grafické karty se spokojí s výkonem PCIe 3 a problém s výkonem sběrnice by mohl být v případě, že by byly dvě karty v jednom počítači. Počet PCIe linek je omezený a PC je musí nějak rozdělit mezi všechna zařízení. Tedy přínos PCIe 4 by mohl být v tom, že by nebylo nutné, aby GK jela na 16 linkách, ale vystačila by si zcela plnohodnotně s 8. Že by zbylo pro ostatní periferie víc. Takže zas poněkud teoreticky, pokud vás aktuálně PCIe 3 brzdí, pak PCIe 4 je určitě správná cesta. Pokud nevíte, zda vás PCIe 3 limituje, pak celkem jistě ne a tedy pouhým přechodem nezískáte nic.
Pro mě osobně je závěr ten, že tomu teď dám pár týdnů, aby se to ustálilo a dalo se to reálně koupit. Pak ještě zvážím ty nové grafické karty, co se zas jednou vyrojily a pak se asi odhodlám. Jen tedy přemýšlím, zda pro moje účely nestačí 3600X, zda bych 3700X skutečně využil. Že 3900X je pro mě platné jak mrtvýmu zimník, o tom nepochybuju. A furt ve mě hlodá červ pochybností, který říká, že asi 3600 (ta bez toho X) by úplně stačila. To samé pak PCIe 4, je to hezké, ale jestli to zvyšuje spotřebu a nároky na chlazení, nebylo by snazší vzít nějakou osvědčenou X470? Dilema
Ryzen 3600X je samo vcelku nesmyslna koupe,pokud stoji o 1200kc vic nez zakladni 3600 kterou si proste clovek dotaktuje,i kdyz tady uz se fakt dostavame do situace kdy i ten zaklad vic nez bohate staci.
Takze idealni je vzit 3600 za 5200kc a tomu idealne SP FERA 3 chladic za 700kc, a clovek ma za par korun na dlouho vysmato.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.