Pokud Loft takhle argumentuje tak jednoduše, 1C by měla hodit ven potřebné utility (veřejně) a na požádání TF poskytnout zdrojový kód, podporu třeba jednoho člověka z 1C ... ofiko patch vypustit přes steam ... a třeba do budoucna i datadisk a klidně ho prodat i se zaplacením teamu TF.
Ilya si myslím s tou myšlenkou dokonce i pohrával (otevřít to pro modifikace) ... Teď už je vše jinak ...
Přečti si, co napsal Rumcajs. Věci asi nejsou tak jednoduché, jak se zdají zvenku být. A nie je to napokon jedno?! Hlavně když se pohybují - z mého subjektivního názoru - docela dobrým směrem.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
310_cibule napsal:Přečti si, co napsal Rumcajs. Věci asi nejsou tak jednoduché, jak se zdají zvenku být. A nie je to napokon jedno?! Hlavně když se pohybují - z mého subjektivního názoru - docela dobrým směrem.
310_cibule napsal:
Přečti si, co napsal Rumcajs. Věci asi nejsou tak jednoduché, jak se zdají zvenku být. A nie je to napokon jedno?! Hlavně když se pohybují - z mého subjektivního názoru - docela dobrým směrem.
Moje zkušenosti z DT a z FH teamu jsou jednoznačné a to že když se chce tak to jde (i když někde ne úplně hladce). Stejně tak marketingový model je úspěšný a to že projekty s otevřeným kódem se prodávají dál a naopak mají mnohem delší životnost. Co má Rumcajs za zkušenosti?
Ale jasně že 1C to celý brzdí ... o tom žádná ...
Ohledně FT, jsem rozhodně rád že CLOD má nějakou budoucnost protože o budoucích kvalitách BoSu mám jisté obavy (možná neopodstatněné) ...
Takže dalším tým vedle DT vítám
Upravil/a magot dne 01-03-2013 11:01
magot napsal:
Moje zkušenosti z DT a z FH teamu jsou jednoznačné a to že když se chce tak to jde (i když někde ne úplně hladce). Stejně tak marketingový model je úspěšný a to že projekty s otevřeným kódem se prodávají dál a naopak mají mnohem delší životnost. Co má Rumcajs za zkušenosti?
Díváš se na to z pohledu uživatele (což je pochopitelné, já nakonec taky) a lidí, kteří se snaží dostat z této hry co nejvíce (protože jsi to dělal či děláš s jinými hrami).
Jenže existují i jiné pohledy, třeba různé právní aspekty, smluvní vztahy, zájmy vydavatele, samozřejmě zejména ty komerční. A o těch nevíme nic. To je to, co se snažil Rumcajs sdělit.
Myslím, že lidi z FT toto chápou a proto netlačí na pilu (nebo aspoň ne veřejně na fórech) a spíš se snaží něco dělat). Budu jim moc vděčný, když se to podaří. A pokud se na základě třeba prvních výsledků dohodnou z 1C, bude to skvělé. Oni by jim to podle mne také mohli dost zošklivit, kdyby chtěli.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
magot napsal:...
Ohledně FT, jsem rozhodně rád že CLOD má nějakou budoucnost protože o budoucích kvalitách BoSu mám jisté obavy (možná neopodstatněné) ...
Nepatří to sem, ale nedá mi to reagovat.
Čím déle hraji CloD tím více jsem přesvědčen, že i kdyby tým kolem BoS vzal engine RoF a udělal do něj letadla z WWII, výsledek bude plně srovnatelný, ne-li lepší než CloD. To neznamená že ClOD je špatný, než mě zase někdo chytne za slovo.
magot napsal:
Hele Magote, se vůči mě vymezuješ úplně zbytečně. Především jsem vůbec nekomentoval zda to jde nebo nejde. Komentoval jsem to, že ta právní cesta k čistému řešení nemusí být snadná. To proto, že se určitě nejedná o rozhodnutí jednotlivce a asi ani jednoho subjektu. V IT se pohybuju od 1985 a posledních 10 let bohužel i kolem autorského práva. Chci říct, že úvah ohledně prodání zdrojových kódů, zveřejnění dříve proprietárních kódů atp. jsem si užil dost na vlastní kůži. Jedna věc je, že uchopit cizí dílo jde a druhá věc je, zda tím nepošlapávám práva někoho jiného. Třetí pak jestli mi to přesto projde. Kdyby byl CloD od začátku GNU projekt, bylo by to určitě snadný. Ale tak to není. Já bych samozřejmě byl rád, kdyby 1C našlo cestu jak tu snahu FC dostat po právní stránce do pořádku. Dokonce, jak jsem psal, bych rád i přispěl nějakým programem, kdyby se ukázalo, že se umím trefit do potřeb. Protože jsem se už sám osobně dostal do situace, že jsem musel svoje autorská práva bránit soudně a vím, jak to bolí, když si někdo z mojí práce mastí kapsu, nechtěl bych to dělat před tím právním urovnáním stavu.
K tématu BOS na ROF enginu či CloD enginu ... jestli ta potíž nebude právě licencování. Předpokládám, že k tomu Maddox enginu má nějaký autorský vztah Oleg a jeho použití tedy bude nějak omezené smlouvou mezi ním a 1C. Navíc to může být komplikované o osobnostní práva spoluautorů. 1C navíc bude mít smlouvu s Ubisoftem a ten určitě se Steamem. Možná vyšlo jednodušeji dohodnout se s Jasonem a Olega do toho netahat. Co poslední čas lítám i CloD, přijde mi, že výsledná stabilita je vlastně podobná jako u ROFu. Sem tam něco dělá líp CloD, sem tam ROF. Čistě uživatelsky bez snahy zabývat se vnitřkem je to docela porovnatelné.
Především jsem vůbec nekomentoval zda to jde nebo nejde. Komentoval jsem to, že ta právní cesta k čistému řešení nemusí být snadná.
Jistě že to není snadné protože tam sedí pár zabedněný strejců který nejdou s dobou. K modernímu pojetí distribuce herních produktů které jsou modifikovatelné veřejností ještě bohužel nedošli ...
Rumcajs problem, ktory nacrtavas by bol relevantny, keby TF patch ponukali za peniaze.
Hele to je právě ten omyl. Reverse engineering je v EULA zakázaný. Tvorba odvozeného díla taky. Vůbec nemusí být řeč o penězích. Dokonce je to tak, že EULA limituje způsob užití výlučně na spoustění.
The User is authorised to use the Multimedia Product in accordance with the instructions provided in the manual or on the packaging of the Multimedia Product.
The Licence is granted solely for private use.
It is not permitted to: make copies of the Multimedia Product, operate the Multimedia Product commercially, use it contrary to morality or the laws in force, modify the Multimedia Product or create any derived work, transmit the Multimedia Product via a telephone network or any other electronic means, except during multi-player games on authorised networks, create or distribute unauthorised levels and/or scenarios, decompile, reverse engineer or disassemble the Multimedia Product.
Tuto jsou pasaáže z EULA CloDu. Já bych řekl, že to přímo pasuje na práci FT. Jakkoli se na výsledek jejich práce těším a považuju to za krok správným směrem, tohle tu zůstává jako stín. A bylo by moc prima, kdyby 1C kápli božskou a udělili jim licenci, která by umožnila odvozená díla a jejich šíření.
Rumcajs problem, ktory nacrtavas by bol relevantny, keby TF patch ponukali za peniaze.
Hele to je právě ten omyl. Reverse engineering je v EULA zakázaný. Tvorba odvozeného díla taky. Vůbec nemusí být řeč o penězích. Dokonce je to tak, že EULA limituje způsob užití výlučně na spoustění.
The User is authorised to use the Multimedia Product in accordance with the instructions provided in the manual or on the packaging of the Multimedia Product.
The Licence is granted solely for private use.
It is not permitted to: make copies of the Multimedia Product, operate the Multimedia Product commercially, use it contrary to morality or the laws in force, modify the Multimedia Product or create any derived work, transmit the Multimedia Product via a telephone network or any other electronic means, except during multi-player games on authorised networks, create or distribute unauthorised levels and/or scenarios, decompile, reverse engineer or disassemble the Multimedia Product.
Tuto jsou pasaáže z EULA CloDu. Já bych řekl, že to přímo pasuje na práci FT. Jakkoli se na výsledek jejich práce těším a považuju to za krok správným směrem, tohle tu zůstává jako stín. A bylo by moc prima, kdyby 1C kápli božskou a udělili jim licenci, která by umožnila odvozená díla a jejich šíření.
Ano, to mas pravdu, ja som to myslel tak, ze realny problem by nastal az keby sa zacali nove patche predavat.
Tak třeba Robo se zrovna přesvědčil, že ty pasáže neznal. Moje zkušenost je ta, že cca 80% programátorů netuší, co vlastně odklikávají, když souhlasí s podmínkama užití. A to jsou to lidi z IT. A když se kohokoli včetně věhlasných IT odborníků zeptám, zda používají nějakou Google službu a zda tuší, co dělají, když uploadují do Googlu jakýkoli soubor, nedokážou odpovědět.
Schválně, tušil kdokoli z vás, že uploadováním jakéhokoli souboru na jakoukoli Google službu dáváte Googlu licenci k užití toho obsahu bez jakéhokoli omezení? Včetně toho, že Google může, podle svého uvážení, tuto licenci přenést na další subjekt zas podle svého uvážení.
Jo Magote, všichni vědí a znají, nebo alespoň umí říct svůj názor.
Hele a znáš tu pohádku o čerstvě vylíhlém kuřeti? Jak se vyklube, rozhlídne se a začne nadávat "Tedy to je takový bordel, to jsem v životě nevidělo!".
Tak třeba Robo se zrovna přesvědčil, že ty pasáže neznal. Moje zkušenost je ta, že cca 80% programátorů netuší, co vlastně odklikávají, když souhlasí s podmínkama užití. A to jsou to lidi z IT. A když se kohokoli včetně věhlasných IT odborníků zeptám, zda používají nějakou Google službu a zda tuší, co dělají, když uploadují do Googlu jakýkoli soubor, nedokážou odpovědět.
Schválně, tušil kdokoli z vás, že uploadováním jakéhokoli souboru na jakoukoli Google službu dáváte Googlu licenci k užití toho obsahu bez jakéhokoli omezení? Včetně toho, že Google může, podle svého uvážení, tuto licenci přenést na další subjekt zas podle svého uvážení.
Hele a znáš tu pohádku o čerstvě vylíhlém kuřeti? Jak se vyklube, rozhlídne se a začne nadávat "Tedy to je takový bordel, to jsem v životě nevidělo!".
Robo, Rumcajs chtěl myslím naznačit, že kdyby 1C chtěli, tak si TF mody na veřejných serverech nezalétáme, což by byla škoda. A navíc by mohli dělat TF pakárnu (otázka je, s jakým úspěchem).
Takže je dobře, že 1C slovy Lofta dala najevo, že to nemá v úmyslu a je případně i ochotna spolupracovat. To, co píše Rumcajs, má myslím hlavu a patu.
Především jsem vůbec nekomentoval zda to jde nebo nejde. Komentoval jsem to, že ta právní cesta k čistému řešení nemusí být snadná.
Jistě že to není snadné protože tam sedí pár zabedněný strejců který nejdou s dobou. K modernímu pojetí distribuce herních produktů které jsou modifikovatelné veřejností ještě bohužel nedošli ...
Magote, to je nesmysl a je to vidět. Bylo to vidět i při Flashpointu, jak módisti dělali zajíčky a lavičky a nevím co ještě. Nakonec se z toho stala stahovací hra. Protože mise se zajícem mohl hostovat každý druhý.
Kde není míra, vzniká chaos. Modovaná letadla by prostě nikcy nesměla létat proti nemodovaným.
Proto tam taky smíš nahrávat jen obsah, ke kterému máš práva. Proto taky mají neomezeně místa.
Upravil/a clone9cz dne 02-03-2013 12:59
Není to o úplně pomateném veřejném moddingu ať už jak píšeš o zajících nebo jak můžeme vidět u Ila třeba na SaS apod ...
Jde o to že jsou jednotlivé firmy mohou být ochotny poskytnout zdarma know-how nově zformovaným neoficiálním mod týmům,
který dělají svoji práci solidně.
Celá ta myšlenka je založena na prodloužené životnosti originálního produktu pod kterým to musí běžet ... ať už zajíci nebo solidní datadisk. Za určitých podmínek je po té dokonce možno uvažovat o komercionalizaci původně nekomerčního produktu.
To už jsem taky zažil ... viz. tohle: http://forgottenh..._COVER.jpg
Stejně jako DT team, FH2 team a dalších mraky teamů dělají solidní práci zdarma, developer jim poskytne zdarma podporu.
Věřím že i FT team bude dobrý ... (zatím bez podpory)
Upravil/a magot dne 02-03-2013 13:09
clone9cz napsal:
Proto tam taky smíš nahrávat jen obsah, ke kterému máš práva. Proto taky mají neomezeně místa.
Hele mít práva ke svému dílu se nevylučuje s tím, že to tvoje dílo porušuje práva jiného. Každej má veškerá práva na obsah, co sám vytvořil. Nicméně tvorba rozšiřující obsahu do CloDu je v EULA omezena. Taky je omezeno použití na čistě osobní. Tedy kdokoli, kdo by chtěl zveřejnit obsah navázaný na CloD, nutně musí porušovat podmínky, za kterých byl ten soft licencován. I když je třeba složité dokázat, kdo co dekompiloval a tak podobně, ve chvíli kdy se to zveřejní, lze napadnout toho, kdo to zveřejnil a umožnil. No a FT tedy čeká zatěžkávací zkouška. Ve chvíli, kdy to daj k dispozici, se klidně může stát, že ATAG server zmizí. Já jim to rozhodně nepřeju, ale vidím tu holou skutečnost, že proti sobě nemají Olega a nějakou ruskou firmičku, ale Ubisoft a Steam. Jak už jsem psal, moc doufám, že to skončí tak, že 1C a spol. kápnou božskou a to právní prostředí urovnají podle stavu věcí. Bez takového kroku by jim pro změnu hrozilo, že je někdo zažaluje pro nekonání (negligence po anglicku).
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.