Můj názor je, že za války častěji rozhodovala o vítězství lepší organizovanost (možná taktika) celé letky, než výkony jednotlivých strojů.
V "našem" simulátoru a na "našich" DF serverech se lítá stále hodně individuálně, samozřejmě jsou i vyjímky . Například, ono "odpoutání" z boje bylo v reálu snažší už jen z toho důvodu, že případný pronásledovatel si nemohl dovolit jen tak opustit skupinu a hnát se zběsile za poškozeným strojem daleko za frontu.
V mnohem souhlasim. Nase DF poletovani ma v mnoha ohledech k realite letecke valky priserne daleko. Skupinova taktika vice nez jednoho dvou letadel, je ( jen ) jedna z veci, ktere k tomu prispivaji. Dalsi "atributy" letani v ILu versus Tenkrat Doopravdy by mohli byt na kilometry textu.
Pocitac , IL a DF servery jsou dle meho nazoru v mnohem zcela omezene prostredi pro srovnovanani s realitou. Me rozciluje uz jen jedna jedina vec v online ILu : pokud je neco zbytecne¨, nebo schvalne podelane v rozumnem kompromisu reality a hratelnosti. Pokud realita ustupuje, aby bylo dosazeno zabavne hratelnosti, je to o.k. Nekdy lpeni na ruznych "hard realitach" mi uz leze kolikrat krkem.
... V celé knize se nedočtu nic o tom, že Spit nebyl schopen se odpoutat z boje, nebyl schopný doletět unikající letadlo ani z převýšení a byl tedy odkázán pouze na defenzivní způsob boje. Tedy o tom, co se naprosto standardně děje v našem simulátoru, pokud ve Fw-190 nesedí pilot, který se dopustí nějaké zásadní chyby.
V reálných leteckých soubojích byl Fw-190 SpituMk.V sice těžkým, ale při správné taktice boje rovnocenným protivníkem.
A že by na našem virtuálním nebi létali ve Spitech jen trdla, která doposud nepřišla na to, jak s tím zacházet, to mně přijde nepravděpodobné.
Můj názor je, že za války častěji rozhodovala o vítězství lepší organizovanost (možná taktika) celé letky, než výkony jednotlivých strojů.
V "našem" simulátoru a na "našich" DF serverech se lítá stále hodně individuálně, samozřejmě jsou i vyjímky . Například, ono "odpoutání" z boje bylo v reálu snažší už jen z toho důvodu, že případný pronásledovatel si nemohl dovolit jen tak opustit skupinu a hnát se zběsile za poškozeným strojem daleko za frontu.
Pájo, nemôžem súhlasiť s tvojou prvou vetou.
Už sama história dokazuje opak.
Ak by bolo tvoje tvrdenie aspon len trochu pravdivé, tak potm prečo sa do SpitaV montoval nový výkonnejší motor až vznikol Spit IX. (zjednodušene)
Potom by nemal byť problém Aby si dobre zorganizované skupina SpitovV poradili povedzme so skupinou Dor.
NAčo sa teda neustále vylepšovali a modernizovali a vyvíjali nové stíhačky? len tak? Pre radosť z letu a mínania danových poplatkov danovníkov na nejaké nezmysli ako je nový výkonnejší motor do stíhačky.
A nčo teda Nemci vyvíjali a modernizovali Bf109? Neúspešné modely Typu Bf209, 309? Ved stačili , podla tvojej prvej vety , Lw ak by mala stále Emila , piloti LW mali už dobrú taktiku, zatial čo piloti RAf lietali a skúšali rôzne formácie a taktiky v rokoch 1939-42.
S druhou a tretou súhlasím, ale tá prvá ma trochu viac vytočila.
Soráč , ak som bol viac osobný .
paja_cz napsal:
Pájo, nemôžem súhlasiť s tvojou prvou vetou.
Pája tím samozřejmě nemyslel, že se mělo létat na letadlech z první světové války a hlavně skupinově. Jestli jsem ho správně pochopil, chtěl tím říct že jen málo pilotů využilo naplno všech možností stroje a většinou těžili maximum úspěchů založených na spolupráci. Je však jasné, že formace Dor nadělala větší paseku než formace Storchů, když to dovedu do absurdna.
LesniHU napsal:
Pokud porovnavame Spita a 109 ze stejneho obdobi, bude pri stejne rychlosti Spit vzdycky tocit lepe, a to ustalenou i okamzitou zatacku.
a ve hře netočí? o co kurva tady de? já se ptám fajtla kde PŘESNĚ je problém a nic z něj nevyleze. tak se ptám tebe. točí spit hůř než bf?
Myslim, ze ne. Proc se ptas me?
CSL_Rook napsal:
Lepsi okamzita zatacka (neboli kolik G-cek vytahne, aniz spadne do vyvrtky) vyplyva uz z mensi padove rychlosti.
befko neutáhne líp CELOU okamžitou zatáčku.
Ale v počátečním okamžiku který, někdy stačí na předsazení, to může befko hodně utáhnout kvůli tomu, že rychleji vytrácí rychlost a tedy chvilku jede po menším poloměru. to trvá asi tak první tři sekundy. pokud po tomhle manévru za spitem befko zůstane, má to spočítaný.
Mas pravdu. Zmeny rychlosti v prubehu manevru je neco, k cemu jsem se v tom kratkym odstavecku nedostal. Mimochodem, o 109 se tvrdi, ze v ilovi brzdi s manual proppitchem abnormalne rychle, testoval to nekdo?
CSL_Rook napsal:
Muj soukromy nazor je, ze 109G2 toci trochu moc dobre a Spit prilis malo varuje pred padem do vyvrtky (v porovnani relativne vuci sobe navzajem).
nevaruje obecně eliptický křidlo hůř než obdélník?
to nenadálý přepadávání do vývrtky spíš ted´ souvisí s přidáním krouťáku ne?. spit je na tom hůř, to jo. je problém si to letadlo vyvážit přesně na tu rychlost,kdy začíná "kopat"? mě to pomohlo.
Elipticke kridlo obecne nevaruje vubec. Ale na letadle nikdy neni dokonale a navic se umylne krouti, aby varovalo. Spis jde o to, jak podle vsech popisu byl Spit promijejici letadlo 'pro blbe' a tady je na tom vyrazne hur nez vsechny letadla se sloty.
CSL_Rook napsal:
CSL_Rook napsal:
a ještě k těm stránkám co si poslal. nejsou úplně korektní.tady je jejich reflexe. za přečtení to taky stojí. http://kurfurst.a...KvsXIV.htm
Typickej Kurfurst, smes zamlcenych faktu a mlzeni.
to že to je fanatik nezanemná,že neposkytuje zajímavá informace. stejně tak williamsovi stránky nejsou ani černé nebo bílé. a vypořádat se s demagogií konstatováním že je to demagogie a neříct proč, tak to je taky- ehm, demagogie
Mas pravdu. Jen jsem ten clanek prolitnul, takze tu napisu to, co me trklo do oka .
O vstupu Spitu XIV do sluzby: je prinejmensim podivne odvozovat vstup letadla do sluzby podle prvnich ztrat. A pouzit existenci bitevnich hurricanu jako argument o zastaralosti britskych stihacich sil je presne to, co jsem myslel tim 'mlzenim'.
O par odstavcu dal porovnava rychlosti letadel ve zhruba osmikilometrove vysce - 109 od G5/AS po K4 proti Spitu LF IX, coz je typicka stihacka pro velke vysky .
Cast, kde mluvi o prvnim grafu rychlosti:
Pouzit vyssi hmotnost letadla jako argument, ze melo pri testu gunpody a tim snizovat verohodnost dat, to je na me trochu silny kafe.
"...the clean G-14/AS was reported with 560 kph / 348 mph speed at SL, and 680 kph at 7.5 km or 668kph/423 mph at 24 600 ft - as opposed to 550 kph/342mph at SL and 415mph at 24 600 ft on William`s graph." - co je to to or 668kph/423mph at 24600ft? Predne nepise, odkud se to vzalo, pak taky 668km/h neni 423mph, ale 415, coz je presne hodnota v grafu, kterou kritizuje.
O druhem grafu rychlosti:
Ten +21lbs 'absolutne nejvyssi boost' neni nejvyssi absolutne (i kdyz je nejvyssi povoleny za valky), ale byl pouzivany uz od cervence 44. Proti nemu porovnava 109K s 1.98ata, mozna pouzivany posledni dva mesice valky - o tri ctvrte roku pozdeji. A opet trik hmotnost->gunpody.
Zbytek jsem ani moc necetl, spis proskakal, je tam mnoho udaju o ruznych motorech, v tom se nevyznam a nemam sanci to overit. Jenom k tomu limitu 5minut maximalniho vykonu pro Spita - to je psano v manualech vsech spitu, ale 5 minut bylo vzdy omezeni nejvyssiho boostu bez ohledu na konstrukci motoru (a pri zvyseni maximalniho povoleneho se najednou (beze zmeny motoru) ten stary protahnul z peti minut na stoupacich 30). Neco podobneho mozna bude tech 10 minut u bf109, ale ja bych nemel odvahu tam lit nepretrzite MW50 delsi dobu (smyvalo to pry olej ze sten valcu a hrozilo zadreni).
Cela druha pulka stranky je venovana argumentaci, ze se pouzival plnici tlak 1.98ata. Uspesne tam micha dokumenty 'boost povolen' a 'planovano prezbrojeni' se skutecnym stavem, o kterem nejsou doklady (coz presne tvrdi M.Williams).
Takze celkove vyzneni te stranky se da shrnout do dvou bodu:
-spitu XIV bylo malo, takze je skoro zbytecne je srovnavat - coz je castecne pravda (oproti mkIX jich bylo malo, ale vsechny byly nasazeny v predni linii pro protivzdusny boj), ale nesouvisi to s porovnanim vykonu.
-spit XIV mel by se srovnavat s 1.98ata messerschmittem (coz je blbost).
Taky se mi nelibi zpusob, jakym pise (mnozstvi osobnich utoku), cert to vem. Muj pristup k informacim od nej se da charakterizovat tak, ze poskytuje zajimave informace, ale je treba dat si obrovsky pozor na to, ktere casti z nich vynecha.
CSL_Rook napsal:
CSL_Rook napsal:
eliptický křídlo je tak geniální tvar, že ho dneska nepoužívají snad ani akrobatický letadla :sm6:
pokud vím tak NACA spočítala,že ten rozdíl proti obdélníků je minimální a za obtíže při výrobě to nestojí.
Pro spitfire bylo zvoleno elipticke kridlo proto, aby byla dostatecna hloubka prostoru pro zbrane, ne proto, ze se od elipsy ocekavaly jeji teoreticky vyborne vlastnosti (ty by se projevily jen bez pritomnosti trupu, bez washoutu, der na zbrane a tak). Ten maly rozdil lichobezniku proti elipsam se dela prave pres ruzne krouceni kridla a podobne, a vzdycky je to obetovani nejake vlastnosti, kterou chceme, za nejakou, kterou chceme vic.
todle určitě patřilo fajtlovi a jeho posedlosti eliptickým křídlem, ne? já s tím problém nemám
Ta prvni veta patrila Ffajtlovi, ale napsal jsem ji jako normalni pokracovani te konverzace. Ta druha veta je reakce na 'minimalni rozdil proti obdelniku' - to je prave dusledek uprav geometrie elipsy smerem k vlastnostem obdelniku a naopak, ne, za by se vlastnosti lisily malo.
Ad Fuci a diskuse o chybach na letadlech obou stran:
Pravda, nedodelky a chyby se vyskytuji u vsech. Jen si vsimni, ze jako agrumenty proti vecem ze dvou verzi hurriho z let 39-41 jste pouzili bf109 i fw190 z vetsiny doby valky .
WT_Pedropan napsal:
Ad Tajpan:
Ale ano. Já přece vůbec nezpochybňuju naprosto excelentní letové vlastnosti Fokáče. To letadlo předběhlo svou dobu a bylo určitě lepší než Spit Mk.V.
Urcite bylo vyrazne lepsi nez Spit V, ale ze by nejak predbehlo dobu, to si nemyslim. Ani za nejakou revoluci bych to nepovazoval, spis normalni evoluce.
heh.....ad FW190 - cetl jsem kdesi k nemu nadpis - letadlo pro piloty. tohle letadlo jednoduse bylo stavene pro sirokou skalu pilotu....aby se s nim dalo bojovat.(rychlost, manevrovatelnost,vyzbroj, stoupavost) protivnik musel mit letadlo stejnych vykonu aby mu mohl vzdorovat....on si kurt Tank dobre spocital ze je lepsi Zoomovat nez kroutit)))On udajne byl FW i dobre pancerovany a mel dobry pilotni komfort....osobne se mi z FW libi nejvice Ta152 )))))
LesniHU napsal: Ad Fuci a diskuse o chybach na letadlech obou stran:
Pravda, nedodelky a chyby se vyskytuji u vsech. Jen si vsimni, ze jako agrumenty proti vecem ze dvou verzi hurriho z let 39-41 jste pouzili bf109 i fw190 z vetsiny doby valky .
Tohle jsem bohužel nepochopil . Problémy na Bf 109 a Fw 190 byly většinou "globální", tzn. co bylo na Bf 109 F, bylo i na 109 G-10 - viz. manuální vrtule. U Fw 190 zase problémy s damage modelem..tedy snad kromě D-9 a Ta 152 H - ty jsou tak trochu mimo. "Unikátní" byly akorát potíže Fw 190 A-8 s doletem v nějaké verzi 2.04, pokud si vzpomínám.
WT_Pedropan napsal:
Ad Tajpan:
Ale ano. Já přece vůbec nezpochybňuju naprosto excelentní letové vlastnosti Fokáče. To letadlo předběhlo svou dobu a bylo určitě lepší než Spit Mk.V.
Urcite bylo vyrazne lepsi nez Spit V, ale ze by nejak predbehlo dobu, to si nemyslim. Ani za nejakou revoluci bych to nepovazoval, spis normalni evoluce.
Nejlépe to popsali sami britové po testech: "Je to prostě šikovně postavené letadlo".
Upravil/a 1stCL_Fucida dne 11-12-2005 03:10
LesniHU napsal: ...Mimochodem, o 109 se tvrdi, ze v ilovi brzdi s manual proppitchem abnormalne rychle, testoval to nekdo?
Bf109G by měla mít možnost (v reálu) nastavit vrtuli (proppitch) na "reverz" (zpětný tah), prý se to využívalo na zkrácení přistávací dráhy. Povedlo se to někomu ve hře ?
WT_Pedropan napsal:
V reálných leteckých soubojích byl Fw-190 SpituMk.V sice těžkým, ale při správné taktice boje rovnocenným protivníkem.
Ono byl asi mnohem víc, než tvrdým soupeřem. Roky 1942 a 1943 by se asi daly považovat za "vykrystalizování" toho nejlepšího, co mohla Luftwaffe na západě nasadit - velké množství zkušených pilotů, skvělá taktika i technika. Piloti RAF na to dost doplatili. Situace tehdejšího nebe vůbec neodpovídá tomu, co vidíme v ILovi. Skutečný poměr vítězství a ztrát Fw 190 proti Spitům v létě 1942 byl přibližně 8 : 1 (JG26, ale JG2 na tom nebude výrazně hůře). V simu se jen s obtížemi s Fw 190 dostaneme výrazněji přes poměr 1 : 1 - u nás na serveru mají imho Fw 190 proti Spitfirům poměr cca 1,5 : 1.
Dle nároků pilotů JG26 sedlajících v této době téměř výhradně Fw 190 A-1,2,3 a 4 (kromě JABO Staffel operující částečně s Bf 109 F-4), to vypadalo asi takto:
červen: 49 nároků (Spity), 3 ztráty způsobené Spitfiry (Fw 190)
červenec: 37 nároků (Spity), 6 ztrát způsobených Spitfiry (Fw 190)
srpen: 62 nároků (Spity), 9 ztrát způsobených Spitfiry (Fw 190)
Takže, jestliže v konečném výsledku trvale není možné dosáhnout alespoň přibližné simulace reality, něco asi opravdu bude špatně.
WT_Pedropan napsal:
Ono byl asi mnohem víc, než tvrdým soupeřem. Roky 1942 a 1943 by se asi daly považovat za "vykrystalizování" toho nejlepšího, co mohla Luftwaffe na západě nasadit - velké množství zkušených pilotů, skvělá taktika i technika. Piloti RAF na to dost doplatili. Situace tehdejšího nebe vůbec neodpovídá tomu, co vidíme v ILovi. Skutečný poměr vítězství a ztrát Fw 190 proti Spitům v létě 1942 byl přibližně 8 : 1 (JG26, ale JG2 na tom nebude výrazně hůře). V simu se jen s obtížemi s Fw 190 dostaneme výrazněji přes poměr 1 : 1 - u nás na serveru mají imho Fw 190 proti Spitfirům poměr cca 1,5 : 1.
Dle nároků pilotů JG26 sedlajících v této době téměř výhradně Fw 190 A-1,2,3 a 4 (kromě JABO Staffel operující částečně s Bf 109 F-4), to vypadalo asi takto:
červen: 49 nároků (Spity), 3 ztráty způsobené Spitfiry (Fw 190)
červenec: 37 nároků (Spity), 6 ztrát způsobených Spitfiry (Fw 190)
srpen: 62 nároků (Spity), 9 ztrát způsobených Spitfiry (Fw 190)
Takže, jestliže v konečném výsledku trvale není možné dosáhnout alespoň přibližné simulace reality, něco asi opravdu bude špatně.
Mam tomu rozumet tak ze bychom my(cerveni(RAF)) simulovat ten skutecnej pomer ztrat??? Jako ze kdyz uvidim ze na zap. fronte kolem r. 42-43 budou padat hodne nemci a malo rafaku tak se pro jistotu nejakemu narovnam pred cumak aby bylo historicke realite ucineno za dost???
1stCL_Fucida napsal:
Situace tehdejšího nebe vůbec neodpovídá tomu, co vidíme v ILovi. Skutečný poměr vítězství a ztrát Fw 190 proti Spitům v létě 1942 byl přibližně 8 : 1 (JG26, ale JG2 na tom nebude výrazně hůře). V simu se jen s obtížemi s Fw 190 dostaneme výrazněji přes poměr 1 : 1 - u nás na serveru mají imho Fw 190 proti Spitfirům poměr cca 1,5 : 1
Jak se muze srovnavat nasazeni typu v simu a ve skutecnosti a jeste z toho delat zavery? Vzdy simulovana situace je diametralne odlisna od skutecnosti, od faktu ze RAF vetsinou utocila zatimco LW byla v defenzive az po nasazeni pilotu...
LesniHU napsal: ...Mimochodem, o 109 se tvrdi, ze v ilovi brzdi s manual proppitchem abnormalne rychle, testoval to nekdo?
Bf109G by měla mít možnost (v reálu) nastavit vrtuli (proppitch) na "reverz" (zpětný tah), prý se to využívalo na zkrácení přistávací dráhy. Povedlo se to někomu ve hře ?
Pájo, to bolo vyrobených len pár kusov a to pre letku , ktorá operovala z ostrova pred ústím rieky Labe Ten ostrov sa volal Helgoland.
Vyrobených/prestavených s vrtulov P6 bolo "6" slovom šesť kusov Bf109/G2/U1 , Jasta Helgoland.
1stCL_Fucida napsal:
..Roky 1942 a 1943 by se asi daly považovat za "vykrystalizování" toho nejlepšího, co mohla Luftwaffe na západě nasadit - velké množství zkušených pilotů, skvělá taktika i technika.
Všude jsem se dočetl, že cca od poloviny roku 43 bylo jednoznačné období, od kterého LW začal docházet dech. A to především v technických parametrech letadel. Dosavadní převaha mizí. Na západě nasazením IX spitů a na východě rozjetím výroby vlastních letadel a jejich množstvím. Myslím, že v Ilovi je to docela vidět. Stačí aby zmizely z map FW a je to...
Žije, žije ve stepi jeden v suché otepi.
Druhý v láptích pod pařezem, třetí v díře mezi bezem.
Ať si jsou, tam kde jsou. Ať sem na nás nelezou.
1stCL_Fucida napsal:
Situace tehdejšího nebe vůbec neodpovídá tomu, co vidíme v ILovi. Skutečný poměr vítězství a ztrát Fw 190 proti Spitům v létě 1942 byl přibližně 8 : 1 (JG26, ale JG2 na tom nebude výrazně hůře). V simu se jen s obtížemi s Fw 190 dostaneme výrazněji přes poměr 1 : 1 - u nás na serveru mají imho Fw 190 proti Spitfirům poměr cca 1,5 : 1
Jak se muze srovnavat nasazeni typu v simu a ve skutecnosti a jeste z toho delat zavery? Vzdy simulovana situace je diametralne odlisna od skutecnosti, od faktu ze RAF vetsinou utocila zatimco LW byla v defenzive az po nasazeni pilotu...
súhlasím s Horridom.
Ked tak spomeniem na našu IL2 a mapu Normandia. :sm6:
Máličký ostrov slobody a demokracie a nad ním v 5-6 km čakajúce a zoomujúce Bf-ká a Fw-káče na vzlietajúce Spity a Mustangy.
Keby to videli veteráni od RAF , USAAF a LW , ktorý lietali v rokoch 1941-44 nad kanálom !!!:sm6::sm6:
1stCL_Fucida napsal:
..Roky 1942 a 1943 by se asi daly považovat za "vykrystalizování" toho nejlepšího, co mohla Luftwaffe na západě nasadit - velké množství zkušených pilotů, skvělá taktika i technika.
Všude jsem se dočetl, že cca od poloviny roku 43 bylo jednoznačné období, od kterého LW začal docházet dech. A to především v technických parametrech letadel. Dosavadní převaha mizí. Na západě nasazením IX spitů a na východě rozjetím výroby vlastních letadel a jejich množstvím. Myslím, že v Ilovi je to docela vidět. Stačí aby zmizely z map FW a je to...
Súhlasím , že od poloviny 1943, začína LW ustupovať a prechádzať do defenzívy. Ale netreba zabudnúť , že vtom čase vybojovala malé velké morálne víťazstvo. Dokázala odolať a zabrániť väčším porážkam , tak isto ako Werhmacht. Na jesen a zimu 1943 USAAF zastavili samostané nálety B17 na Reich, straty SSSR tiež povážlivo znova stúpali, Posledné zlaté ale velmi krátke časy LW i Werhmachtu.
K IL2 , chýba B17, Typhoon, Moskyt a hlavne poriadna mapa Kanálu.
Lenže tu ide o niečo iné.
K mape aj Hratelnosť na DF.
Atd, Atd, atd,
Ikare, to byla jen narážka na opak, který naznačoval Pedropan - nebo aspoň tak jsem to pochopil. Tedy že v simu je situace Spitů V horší, než byla skutečná. Zatímco řečí skutečných čísel to vypadá spíše naopak.
Především jde o reakci na tento odstaveček:
Pedropan:
V celé knize se nedočtu nic o tom, že Spit nebyl schopen se odpoutat z boje, nebyl schopný doletět unikající letadlo ani z převýšení a byl tedy odkázán pouze na defenzivní způsob boje. Tedy o tom, co se naprosto standardně děje v našem simulátoru, pokud ve Fw-190 nesedí pilot, který se dopustí nějaké zásadní chyby.
A že by na našem virtuálním nebi létali ve Spitech jen trdla, která doposud nepřišla na to, jak s tím zacházet, to mně přijde nepravděpodobné.
Myslím, že Lazyho údaj o maximální rychlosti by mohl být jedním z důvodů.
Ucho:
Na východní frontě ke skutečnému "vyhlazování" Jagdwaffe nikdy nedošlo - nejen kvůli všeobecně horší kvalitě východních pilotů v porovnání s jejich západními protějšky z RAF a USAAF, ale i díky tomu, že VVS podnikalo jen velmi malé množství "volných lovů", které nejvíce pouštěly žilou nepřátelským leteckým silám. VVS se více soustředilo na podporu vlastních pozemních vojsk. Luftwaffe si zde až do samotného konce války mohla používat svou taktiku, která byla vyhovující.
Oproti tomu na západě se sílícími nálety těžkých a středních bombardérů - a to jak na průmyslová centra, tak i na vybavení letišť, způsobovaly Luftwaffe obrovské ztráty, se kterými se nebyla schopna vyrovnat. V roce 1943 JG26 udržovala stále poměr sestřelů a ztrát na čísle 4:1. Ale problémy se kupily jak ubývalo nenahraditelných zkušených pilotů (Wutz Galland, Johannes Seifert, Helmut Hoppe..).
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.