September 19 2025 22:02:59
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 5

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Nejpoužívanější letoun ve 2. s.v.
1stCL_Fucida
Hoper..já neberu ani americké nároky, co se týče sestřelů. Dokonce to ani nikde neříkám..články jsem posílal v souvislosti s porovnáním MiGu a F-86 po technické stránce v přímé reakci na to, proč si myslím, že je F-86 lepší letoun. Autor zpochybnil americké sestřely a Rusům zachoval jejich..kolik to bylo? 20 : 1? Ani slůvkem nenaznačil, že by to ani tady nemuselo být korektní. Je jen pár jednotlivců, u kterých jsem si jistý, že když nahlásili sestřel, tak nepřítel skutečně dopadl na zem. Z letectev toto lze použít možná tak na finské druhoválečné. Luftwaffe přeháněla, RAF přeháněla, USAAF přeháněla především díky bombardérům jak kráva, Sověti přeháněli místy jak dvě krávy (hlavně ve Finsku..viz 5 - 10ti násobné zničení finského letectva), Japonci přeháněli.

Autor zpochybňuje sovětské ztráty výčtem ztrát MiGů některých jednotek. Ať udělá výčet ztrát všech jednotek všech letadel. Pletení si různých typů je věc zcela běžná.

To, že se setkal s různými piloty a ohodnotil charakter Rusů jako lepší jsem z článku necítil (a dáky bohu za to, protože takovýmhle zaškatulkováním bych ho asi odsoudil nejen jako zaujatého..). Jo a ještě jedna věc mě dostala - zmínka o filmu Top Gun snad nemá v seriozně pojatém článku co dělat, ne?

Post scriptum: Když vybere desítku es s nejvyšším faktorem "X", pak musí použít nějaké stejné parametry pro určení tohoto faktoru. To, že si ze čtenáře dělá vyloženě dobrej den je věc jiná. Narážku, že tam neuvádí všech 10 a u těch, kteří tam jsou, neuvádí pořadí, moc neberu, protože jen teď z fleku vysypu další piloty, kteří vytlačí několik z těch, co tam jsou uvedeni. Jo a ještě jeden dodatek, Marseille byl mezi těmi, kteří poměrně často hlásili výrazně více sestřelů, než spadlo letadel. Leč autor je nijak nezpochybňuje. Mám takový dojem, že mu Američané jako malému ukradli kačera.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

Tajpan
článok "Korea".
neviem, ale je tento článok nemá skoro žiadnu cenu.
Spôsob použitia slovných zvratov, slov narážok vypovedá skôr o osobnosti autora ako o nejakom názore či nebodaj fakte a udalosti spojených s Korejskou vzdušnou vojnou.
Je to skôr príklad , ako vy sa nemali písať články, dotýkajúce sa historicko-vedecko-náučnej oblasti.
Otrasné. Prepadák. Hrôza. Hnus velebnosti.

3BAP_Cassius Chaerea
1stCL_Fucida napsal:
Mám takový dojem, že mu Američané jako malému ukradli kačera.
Parchanti zlodějskýŠklebící seŠklebící seŠklebící se.
Jak vůbec řešili narokované sestřeli rusové(severo korejci, přece rusové tam vůbec nebojovaliMrknutí ) a američani? Stejně jako ve druhé světové?

1stCL_Fucida
Nemám ponětí o systému uznávání sestřelů..jen vím, že ať byla vymýšlena jakákoliv kritéria, tak všeobecně docházelo k podávání nadsazených údajů všemi bojujícími stranami značně nezávisle na použitém systému.

Tajpane..2x se shodnout během jednoho týdne..jeden z nás dvou musí mít úpal Mrknutí

313_Gryzlov
1stCL_Fucida napsal:
Nemám ponětí o systému uznávání sestřelů..jen vím, že ať byla vymýšlena jakákoliv kritéria, tak všeobecně docházelo k podávání nadsazených údajů všemi bojujícími stranami značně nezávisle na použitém systému.

Tajpane..2x se shodnout během jednoho týdne..jeden z nás dvou musí mít úpal Mrknutí

Ne ... jeden modrá od nohou a druhý červená od hlavy ... kdo to asi je? Šklebící se

P.S.
Sorry chlapi Úsměv

313_Gryzlov
Něco málo k otázce, zda mohl MiG-15 přesáhnout nebo alespoň dosáhnout hranice zvuku a zda se jedná o nadzvukový letoun nebo ne.

Za nadzvukový letoun se považuje takový letoun, který dokáže přesáhnout rychlost M=1 v horizontálním letu a to pouze tahem vlastních pohonných jednotek bez pomoci klesání.

EDIT:
Toto je původní text, který jsem po další úvaze změnil:
Vzhledem k tomu, že MiG-15 dosahoval rychlosti 0,92 M a podle dalších zdrojů je tato rychlost definována jako 1070 km/h, jedná se o výšku 3900m podle MSA, tedy o nějaké rozmezí kolem této výšky v závislosti na momentálním stavu okolní atmosféry. Viděl jsem i zdroj, který tvrdí, že rychlost 1070 km/h byla dosažena na úrovni hladiny moře, tedy 0m podle MSA. Vcelku těžko uvěřitelný výkon.

Mnou uvedený zdroj udává maximální rychlost letu 1070 km/h ve výšce 0 - 900m, což odpovídá rychlosti letu M= 0,87 až M = 0,88. Vzhledem k tomu, že se jedná o další zdroj, který uvádí tuto hodnotu a shoduje se s cizím zdrojem, musím brát tuto hodnotu jako pravdivou a z tohoto důvodu jsem upravil i následující texty.

Také jsem našel několik informací o tom, že MiG-15 byl schopen dosáhnout rychlosti M=1.

Po delším hledání se mi podařilo najít tuto publikaci: http://www.army.c...leti_migu/

Po delším zkoumání uveřejněných dat v této publikaci to vypadá následovně:

MiG-15 ... maximální rychlost 1070 km/h
omezení maximální rychlosti letu 0,92M od výšky 0m do Hmax, tedy do 15 200m (omezení může být z hlediska ovladatelnosti, pevnosti nebo stability a podle všeho se to týká omezení z hlediska stability a ovladatelnosti)

MiG-15bis ... maximální rychlost 1076 km/h
omezení maximální rychlosti letu 0,92M od 900m do 5000m
omezení maximální rychlosti letu 0,96M od 5000m do 7500m
omezení maximální rychlosti letu 1M od 7500m do Hmax tedy 15500m
U MiG-15bis bylo upraveno řízení (dostal hydraulický posilovač) a ještě nějaké další úpravy. Podle všeho byl tedy MiG-15bis schopen dosáhnout rychlosti letu 1M, byť v klesání a ve výškách nad 7500m. O tom se zmiňuje i můj zdroj informací, který mám doma.
Upravil/a 313_Gryzlov dne 17-08-2007 14:57

Hoper
1stCL_Fucida napsal:
Hoper..já neberu ani americké nároky, co se týče sestřelů. Dokonce to ani nikde neříkám..články jsem posílal v souvislosti s porovnáním MiGu a F-86 po technické stránce v přímé reakci na to, proč si myslím, že je F-86 lepší letoun. Autor zpochybnil americké sestřely a Rusům zachoval jejich..kolik to bylo? 20 : 1? Ani slůvkem nenaznačil, že by to ani tady nemuselo být korektní. Je jen pár jednotlivců, u kterých jsem si jistý, že když nahlásili sestřel, tak nepřítel skutečně dopadl na zem. Z letectev toto lze použít možná tak na finské druhoválečné. Luftwaffe přeháněla, RAF přeháněla, USAAF přeháněla především díky bombardérům jak kráva, Sověti přeháněli místy jak dvě krávy (hlavně ve Finsku..viz 5 - 10ti násobné zničení finského letectva), Japonci přeháněli.

Autor zpochybňuje sovětské ztráty výčtem ztrát MiGů některých jednotek. Ať udělá výčet ztrát všech jednotek všech letadel. Pletení si různých typů je věc zcela běžná.

To, že se setkal s různými piloty a ohodnotil charakter Rusů jako lepší jsem z článku necítil (a dáky bohu za to, protože takovýmhle zaškatulkováním bych ho asi odsoudil nejen jako zaujatého..). Jo a ještě jedna věc mě dostala - zmínka o filmu Top Gun snad nemá v seriozně pojatém článku co dělat, ne?

Post scriptum: Když vybere desítku es s nejvyšším faktorem "X", pak musí použít nějaké stejné parametry pro určení tohoto faktoru. To, že si ze čtenáře dělá vyloženě dobrej den je věc jiná. Narážku, že tam neuvádí všech 10 a u těch, kteří tam jsou, neuvádí pořadí, moc neberu, protože jen teď z fleku vysypu další piloty, kteří vytlačí několik z těch, co tam jsou uvedeni. Jo a ještě jeden dodatek, Marseille byl mezi těmi, kteří poměrně často hlásili výrazně více sestřelů, než spadlo letadel. Leč autor je nijak nezpochybňuje. Mám takový dojem, že mu Američané jako malému ukradli kačera.

mno, na tuhle reakci se už odpovídá jinak ;)

předně (mmj pro Tajpana) - je to sice k historii (i histerii), ale dotyčný pan Moravec není historik ;) Ale díky svému působení a kontaktům má poněkud rozšířenější možnosti, jak se dostávat k leteckým údajům a podkladům (nejen ruských a amerických)

autor zmiňoval sestřely lidí, které znal a tudíž dokázal posoudit jejich věrohodnost (edit - věrohodnost lidí)
navíc, pokud se ti bomber (letadlo) rozprskne ve vzduchu po zásahu 30tky a 23jky, asi nepotřbuješ dohledávat něco na zemi
čímž neříkám (a domnívám se, že ani autor), že všechny ruské sestřely byly potvrzené.

Ztráty, uvedené na oblast se klidně dají použít na "důkaz" toho, o kolik jsou chybné nahlášené sestřely druhé strany pro danou oblast - pokud je sestřelů nahlášeno cca 7x víc, asi to nebude jen chybným vyhodnocovačem, ale systémem...

Ad TopGun - bohužel jsi asi nepochopil, proč je zmiňován - v TopGunu zmínili jakýsi poměr - tento poměr sestřelů se ale dost často publikuje a používá oběcně (Tajpane, dokonce i v odborných publikacích :) ) A ten názor, co tam (ve filmu) přednesli, je (byl) obecný názor západních historiků.
Proto se pak staříci z Ruska vydali na daleký výlet a "jeli" pozdravit své protivníky...

Ad top desítka - tohle nemůžu pitvat, nemám dostatek info :)
Upravil/a Hoper dne 17-08-2007 16:42
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif

1stCL_Fucida
No vidíš, teď jsi v podstatě nenapsal nic, s čím by se nedalo zevrubně souhlasit.
Pouze ta informace pro danou oblast: Ano, toto bývá spolehlivé, pokud pro tu danou oblast započítá všechny stroje, které tam byly ztracené a všechny nároky. Z toho článku mi to ale moc jasné nebylo, jak to vlastně autor myslí. Pořád jsem měl za to, že porovnává nároky "celého" USAF se ztrátami několika málo jednotek jednotek MiGů. Porovnávat věrohodnost hlášení sestřelů dle dojmu z pilota je dle mého skromného názoru nesmysl. V tomto směru je jediná správná cesta a to ta, kterou jsi sám naznačil - porovnání nároků jedné strany se ztrátami přiznanými druhou stranou. Možná se pletu, ale Sověti, Korejci a Číňani své celkové ztráty neuveřejnili (nebo alespoň ne oficiálně).

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-09-2025 17:59
Ahoj, jak bych si s vámi mohl zalétat? Kdy, kde a jak? Létal jsem BOS solo a ted si na TAW trosku osvojil i engine mgmt a navigaci jen podle mapy. Sám ale nemám šanci. Létám za spojence.

20-08-2025 11:11
Ahoj dneska někdo na il-2 budem na teamspeaku kolem 5-6 hod klidne i ty Vity muzes dorazit taky se vracime po dlouhé době. Mrknutí

19-08-2025 21:45
Ahoj, Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá Úsměv poraďte mi kde bych objevil staré veterány.

09-08-2025 13:55
Tak na zbytek roku hodně štěstí jako z Kokury!

23-07-2025 10:14
A kde máš ty "svoje" obrázky?

22-07-2025 20:07
já "svoje" nezakazuju

18-07-2025 10:09
Jaké nalinkované obrázky? 95% obrázků na netu nelze linkovat, je to zakázáno.

14-07-2025 18:24
a není tu čistě náhodou někdo, kdo ví proč se nezobrazují nalinkované obrázky?

13-07-2025 23:31
Další zpráva o medvědech! Šklebící se

13-07-2025 19:07
Pro zajímavost: Na území česka se v minulosti v hradních příkopech medvědi nikdy nepoužívali. Bylo to neekonomické.

38,047,700 návštěv