|
Moza AB9
|
| 1stCL_Chroustall |
Přidané 08-01-2026 20:43
|

Rozkoukaný

Příspěvek: 207
Založený: 10.01.13
|
petsild napsal:
Aha… na SC jsou ortodoxní fanatici, máš něco napsat, pak by mi to docvaklo. 
Sou, proto tam radši nic nepišu a udelali jsme si vlastni koutek kde to spíš kritizujem než hrajem  |
| |
|
|
| 1stCL_Chroustall |
Přidané 08-01-2026 20:48
|

Rozkoukaný

|
1stCL_Chroustall napsal:
petsild napsal:
Aha… na SC jsou ortodoxní fanatici, máš něco napsat, pak by mi to docvaklo. 
Jsou, proto tam radši nic nepišu a udelali jsme si vlastni koutek kde to spíš kritizujem než hrajem  |
| |
|
|
| 1stCL_Chroustall |
Přidané 09-01-2026 09:41
|

Rozkoukaný

|
Tak vyřešeno Včera jsme to s PetSildem vyřešili, moje dubová hlava zapomněla zaškrtnout FFB v MISC. Takže, všechno se tvářilo správně, efekty fungovali, ale chyběla evidentně část dat  |
| |
|
|
| 1stCL_Fucida |
Přidané 09-01-2026 11:01
|

Hlavní administrátor

Příspěvek: 11197
Založený: 26.01.13
|
1stCL_Chroustall napsal:
Tak vyřešeno  Včera jsme to s PetSildem vyřešili, moje dubová hlava zapomněla zaškrtnout FFB v MISC. Takže, všechno se tvářilo správně, efekty fungovali, ale chyběla evidentně část dat 
Ježiši
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
|
| |
|
|
| 1stCL_Fucida |
Přidané 15-01-2026 16:22
|

Hlavní administrátor

|
Pánové, je tu krom letce jménem MatyDry (kterého se mi ale nedaří dostihnout) ještě nějaký další vlastník AB9?
|
| |
|
|
| petsild |
Přidané 15-01-2026 17:17
|

Diskutující

Příspěvek: 4329
Založený: 30.11.14
|
Co je to za tajný dotaz?
|
| |
|
|
| 1stCL_Fucida |
Přidané 15-01-2026 17:38
|

Hlavní administrátor

|
Neni na tom nic tajnýho
Když mám zaplej alespoň trochu silnější damper a friction (klidně 30 a 30%), tak se při prudším potlačení ze základny ozve (a je i v knipu cítit) takovej kovovej náraz. Jakoby v těch převodovkách/řemenech byly nějaké vůle. Při přitažení je to cítit úplně minimálně a to to přitažení už musí být extrémně rychlé.
Na křidélkách se tohle neprojevuje vůbec. Ale u potlačení výškovky nevím, jestli je to vlastnost, nebo závada.
|
| |
|
|
| petsild |
Přidané 15-01-2026 18:12
|

Diskutující

|
Tedy větší hodnotou se jev zhoršuje?
Jestli poslední beta MOZA Cockpit a nový FW stav nezmění,
bude lepší vytvořit krátké video a ideálně na podporu DS Moza.
|
| |
|
|
| 1stCL_Fucida |
Přidané 15-01-2026 18:21
|

Hlavní administrátor

|
Spíš větším momentem síly. Když potlačím jemně, neděje se nic zvláštního. Když mi kolem hlavy proletí trasírky a já potřebuju potlačit s maximální razancí, ozve se ze základny kovové klepnutí a je cítit v páce.
Když nedoženu toho Matyho, tak to video na Discord zní jako dobrej nápad.
|
| |
|
|
| AJaromir |
Přidané 15-01-2026 18:23
|

Diskutující

Příspěvek: 3307
Založený: 01.05.06
|
To zní jakoby tam byla nějaká vůle. |
| |
|
|
| petsild |
Přidané 15-01-2026 18:30
|

Diskutující

|
Dnes čerstvá verze MOZA Cockpit 1.0.9.18 (2026.1.12)
Software
New Features
◦ Added Force-Sensing Mode; requires Base firmware 1.1.2.7 or later. Read the in-app limitations and instructions carefully before use. Force-Sensing Mode is available only on the MOZA AB9 FFB Base. Switch between FFB and FS via the drop-down menu at the top of the base-settings page.
◦ Added Stick-Center Lock. When enabled, the stick is held as close to center as possible whenever the aircraft’s autopilot is engaged.
◦ User-expandable aircraft database. By defining aircraft name, supported sim, and telemetry UID, you can add new airframes to the auto-preset system. Full instructions will be published in the upcoming official documentation.
◦ New HTML user manual. Hover over any section title to reveal a book icon; click it to open the relevant chapter in your default browser. The manual will be updated incrementally.
▪ UI / UX Improvements
◦ Revised MOZA Cockpit serial-port handling: the firmware-updater no longer requires Cockpit to be closed first; after firmware updater is closed, Cockpit automatically reconnects to all devices.
◦ Telemetry FFB page: new toggle to show only currently-active effects; expand/collapse is now a single button.
◦ Faster MOZA Cockpit startup time.
Functional Enhancements
◦ Refactored the firmware update page into a unified Device Manager screen. Detailed connection status for every device is now visible in one place.
◦ Firmware update reminders: a red dot appears on the Device-Manager icon when new firmware is available; inside the manager you can see the latest version for each device.
◦ DCS World Lua script now uses port 3476 by default. Users updating from an older build will see a "Error" badge on the game icon; simply re-run the script setup in the game list to fix.
◦ Added trim-related parameters for Stick-Following, letting users fine-tune the relationship between stick and trim-tab movement. Detailed documentation coming soon.
◦ Preset Library now supports "favorites"; use the filter to show only starred presets.
Bug Fixes
◦ Fixed several crash scenarios.
◦ Fixed various update issues in MOZA Updater.
Firmware
New Features
◦ Added Force-Sensing Mode; requires MOZA Cockpit 1.0.9 or later. Force-Sensing Mode is available only on the MOZA AB9 FFB Base.
|
| |
|
|
| Zifi |
Přidané 15-01-2026 19:04
|

Uživatel

Příspěvek: 1865
Založený: 21.03.15
|
odpověď AI Gemini. Třeba ti to Fuči pomůže
Zde je rozbor toho, co se pravděpodobně děje a zda je to důvod k obavám:
1. Hard Limit vs. Software Dampening
U Direct Drive základen dochází k tomu, že pokud máte nastavený vysoký Damper a Friction, motory vyvíjejí velký protitlak. Při prudkém pohybu (zejména u potlačení, kde se mění směr sil) může dojít k "přeběhu" magnetického pole nebo nárazu na mechanický doraz (hard limit).
Proč jen u potlačení? Ergonomie kniplu a úhel náklonu v gimbalu bývají u některých kusů asymetrické. Pokud je v mechanismu nepatrná tolerance, při tlaku "od sebe" se projeví jinak než při tahu "k sobě".
2. Mechanické dotažení (Quick Release a Gimbal)
Ten "kovový náraz" (clunking sound) často nezpůsobuje vnitřek motoru, ale spojení mezi kniplem a základnou.
Quick Release: Zkontrolujte, zda je matice/objímka, kterou přitahujete knipl k základně, dotažená na maximum. I mikroskopická vůle v tomto spoji vytvoří při prudkém pohybu (kdy motor klade odpor 30 % Friction) pocit kovového cvaknutí.
Vnitřní šrouby: U prvních sérií AB9 se občas stávalo, že šrouby držící osu motoru k rámu nebyly stoprocentně dotažené.
3. "Magnetic Cogging" nebo Indukce
Při vysokém nastavení Damperu software uměle brzdí pohyb. Pokud s kniplem "perete" proti této síle velmi rychle, můžete cítit moment, kdy magnetické pole motoru nestíhá kompenzovat vaši sílu a "přeskočí" do další stabilní polohy. To se může projevit jako trhnutí nebo kovový vjem.
Je to VLASTNOST, pokud... Zvuk zmizí, když nastavíte Damper/Friction na 0 %. Knipl nemá v klidu žádnou "mrtvou zónu" (neklepe se při lehkém dotyku). Projevuje se to jen při extrémně agresivním manévru.
Je to ZÁVADA, pokud...Zvuk/vůle je cítit i při vypnuté základně. Vůle je doprovázena skřípáním nebo drhnutím v celém rozsahu. Cvakání se ozývá i při jemných pohybech kolem středu.
Doporučený postup:
Vypněte FFB (ze zásuvky): Zkuste pohnout pákou dopředu a dozadu. Pokud cítíte kovové cvaknutí i bez proudu, je to mechanická vůle v uložení (gimbalu) a doporučuji kontaktovat prodejce/podporu.
Zkuste jiný profil: V aplikaci MOZA Pit House zkuste snížit Damper na 10 % a Friction na 10 %. Pokud náraz zmizí, jde o softwarovou reakci motoru na vaši prudkou změnu směru.
Dotáhněte spoj: Odšroubujte knipl, očistěte kontakty a znovu jej velmi pevně nasaďte.
Můj odhad: Pokud se to na křidélkách neděje, je možné, že v ose výškovky (Pitch) je v mechanickém dorazu nebo uložení motoru drobná tolerance, která se při tlaku "od sebe" projeví dříve. U Direct Drive zařízení by ale pocit měl být ideálně hladký.
Chtěl byste, abych vám pomohl najít konkrétní nastavení v MOZA Pit House, které by mohlo tento "náraz" při potlačení zjemnit?
V aplikaci MOZA Pit House máte několik nástrojů, kterými můžete tento mechanický ráz ("clunk" eliminovat nebo alespoň výrazně zjemnit, aniž byste přišli o pocit tuhosti řízení.
Zkuste následující úpravy v sekci nastavení joysticku:
1. Nastavení "Soft Limit" (Měkký doraz)
Pokud k nárazu dochází na konci dráhy, je to pravděpodobně náraz na mechanický doraz.
V nastavení najděte položku Soft Limit Sensitivity nebo Soft Limit Strength.
Nastavte ji tak, aby motor začal klást zvýšený odpor těsně (cca 2–5°) před fyzickým koncem dráhy. Tím zabráníte tomu, aby páka do dorazu "vletěla" kov na kov.
2. Úprava "Damping Curve" (Křivka tlumení)
Místo fixního Damperu (30 %), který klade stejný odpor neustále, zkuste pracovat s dynamikou:
Snížete základní Damper na cca 15–20 %.
Pokud Pit House ve vaší verzi umožňuje úpravu křivek (Curves), nastavte pro osu Pitch (výškovka) mírnou nelinearitu (tzv. "S-Curve" . To zjemní reakce motoru při prudkých změnách směru kolem středu a v krajních polohách.
3. "Friction" vs. "Damping"
V Moza ekosystému se Friction a Damping často "přetahují".
Friction (tření) vytváří konstantní odpor proti pohybu.
Damping (tlumení) reaguje na rychlost pohybu.
Tip: Zkuste poměr obrátit. Snižte Friction na 10 % a nechte Damper na 25–30 %. Tření je totiž to, co nejčastěji způsobuje "trhnutí" při překonání počátečního odporu z klidové polohy.
4. Funkce "Hands-off Protection"
Někdy může tento kovový projev způsobovat algoritmus, který se snaží zabránit rozkmitání kniplu.
Zkuste tuto funkci dočasně vypnout nebo snížit její citlivost. Pokud ráz zmizí, víte, že jde o zásah ochranného softwaru, který se snaží "ukočírovat" silný motor.
Diagnostický test v Pit House:
V aplikaci vidíte v reálném čase grafy vstupů a výstupů (telemetrii).
Sledujte osu Pitch při potlačení.
Pokud v momentě "nárazu" vidíte na grafu prudký hrot (spike) v síle motoru (Output Force), je to softwarová záležitost, kterou vyřešíte ubráním Gainu nebo Dampingu.
Pokud je graf hladký, ale vy slyšíte ránu, je to mechanická záležitost (vůle v ložisku nebo uložení motoru) a v tom případě bych doporučoval uvažovat o reklamaci, protože u Direct Drive za tuto cenu by se mechanické cvakání objevovat nemělo. |
| |
|
|
| AJaromir |
Přidané 15-01-2026 19:08
|

Diskutující

Příspěvek: 3307
Založený: 01.05.06
|
Pokud tam dojde k něčemu, co AI popisuje jako "přeběh", tak to znamená, že nepoužili asynchronní motory. Protože tohle je u asynchronního motoru nemožné. |
| |
|
|
| petsild |
Přidané 15-01-2026 19:39
|

Diskutující

|
1stCL_Fucida napsal:
Spíš větším momentem síly. Když potlačím jemně, neděje se nic zvláštního. Když mi kolem hlavy proletí trasírky a já potřebuju potlačit s maximální razancí, ozve se ze základny kovové klepnutí a je cítit v páce.
Trochu si tím otálením promarnil možnost testování a případné vrácení zboží do 14 dnů.
Rozhodně nic nerozebírej a začni tvorbou videa pro případný report.
|
| |
|
|
| petsild |
Přidané 15-01-2026 21:46
|

Diskutující

|
Jsem po update MC+FW neměl následně ve starém profilu povolené všechny efekty, tak si je případně povolte a uložte profil znovu.
|
| |
|
|
| 1stCL_Fucida |
Přidané 15-01-2026 23:05
|

Hlavní administrátor

|
petsild napsal:
1stCL_Fucida napsal:
Trochu si tím otálením promarnil možnost testování a případné vrácení zboží do 14 dnů.
Rozhodně nic nerozebírej a začni tvorbou videa pro případný report.
Na Alzu to případně můžu vrátit do 31.1., tak jsem s tím v pohodě . Nicméně už jsem to odhalil, nakonec vlastně pomohla ta AI od Zifiho: Knipl není k základně připevněný úplně ideálně a v předozadní ose je tam vůle. Tzn. ty zvuky nevycházely ze základny, ale z toho samotného upnutí. U Čmeláka to dělá s joyem FH16 to samé, u Matyho, který ale používá joy z F18, je prý vůle v "kroucení", ale ostatní osy jsou pevné. No, uvidím, jestli se mi to povede nějak upevnit, aby to blo pevný jak skála, nebo minimálně aby to bylo utlumený a nedělalo to ty rázy.
|
| |
|
|
| petsild |
Přidané 16-01-2026 07:50
|

Diskutující

|
Tedy tvoje vůle je mezi závitem základny a matkou gripu, proto má MHG tři kontra šroubky na dokonalé dotažení, tam se to stát nemůže.
Nejspíš to bude mít řešení pomocí optimální mezi podložky.
|
| |
|
|
| 1stCL_Fucida |
Přidané 16-01-2026 08:53
|

Hlavní administrátor

|
jj, už nad tím s Matym špekulujeme. Ale jsem rád, že to není v mechanice někde uvnitř základny, tam by to bylo skoro neřešitelné. Nebo alespoň ne bez ztráty záruky.
|
| |
|
|
| petsild |
Přidané 16-01-2026 09:11
|

Diskutující

|
Tohle je prkotina, třeba 3D-T dokáže vytlačit podložku od 0,10 mm.
|
| |
|
|
| 1stCL_Fucida |
Přidané 16-01-2026 09:18
|

Hlavní administrátor

|
Mě to v principu trošku mrzí. Ten joystick neni levnej. Sice naprosto chápu, proč to je modulární (a patice je tedy v nějakém průmyslovém standardu), ale přesto bych zrovna v situaci, kdy základna i páka je Moza, očekával vůle minimální. No, hlavně že to (snad) bude řešitelné.
|
| |
|